סחרחורת או ורטיגו צוואריים? תסמינים מפחידים אלה עלולים כפי ששמם מרמז להיגרם בגלל פגיעה כזאת או אחרת בעמוד השדרה הצווארי או ברקמות הבונות את הצוואר. הקשר שבין פגיעה בצוואר לבין תסמינים אלה תואר לראשונה רק בשנות החמישים של המאה הקודמת.
באין בדיקה אובייקטיבית יש קושי לקשר בין סחרחורת או ורטיגו לבין פגיעת צוואר ולכן האבחון הזה נותר בעייתי. לאבחון ורטיגו או סחרחורת על רקע צווארי יש לוודא היסטוריה פגיעה בצוואר ולשלול הפרעות אחרות. מגוון הגורמים לוורטיגו ו/או סחרחורת הוא רחב וכולל פגיעות גופניות, גורמים פסיכולוגיים, תרופות ועוד.
סחרחורת או ורטיגו צוואריים – רקע
סחרחורת או ורטיגו מהווים בעיה שכיחה. על פי נתונים שונים בממוצע עד 10% מהאנשים חווים סחרחורת או ורטיגו במהלך חייהם. לאחר גיל 40 עולה ממוצע הגיל של הסובלים מסחרחורת או ורטיגו ומגיע עד 40%. אין נתונים מדויקים לגבי השכיחות של ורטיגו או סחרחורת הנגרמים מפגיעה בצוואר. עד 60% מהאנשים שנפגעים בראשם או שהיו מעורבים בתאונת צליפת שוט ידווחו בין היתר על:
- ורטיגו
- סחרחורת
- שיבוש בשיווי המשקל
על פי נתונים שונים ישנה שכיחות גבוהה של ביקורים אצל רופאים בגלל תסמינים אלו. למעשה מספר הביקורים אצל רופאים על רקע זה משתווה למספר הביקורים בגלל כאבי גב. הכבדה אישית ולאומית נוספת נגרמת בגלל נזקים משניים להופעת סחרחורת או ורטיגו. חלק מהחולים הסובלים מתסמינים אלו ובעיקר המבוגרים נוטים ליפול ולשבור את הירך או האגן. מבוגרים אלו נותרים מוגבלים, חלקם זקוק לניתוח להחלפת מפרק וחלקם מת מהסיבוכים של הנפילה.
סחרחורת צווארית היא תסמונת צווארית המלווה בתחושה אשלייתית של תנועה וחוסר שיווי משקל עקב פתולוגיה של הצוואר. זה ידוע גם בשם סחרחורת צווארית, סחרחורת פרופריוצפטיבית וורטיגו צווארי. השכיחות של סחרחורת צווארית ממחקר פרוספקטיבי רב-מרכזי הייתה:
- 6.4%
הפתופיזיולוגיה של מחלה זו נובעת מחריגה במערכת הפרופריוספטיבית. חריגה זאת עלולה לגרום לאי התאמה חושית בין הקלט הצוואר, הראייה ושיווי המשקל. האבחנה של סחרחורת צוואר הרחם היא לעתים קרובות מאתגרת, שכן אין בדיקות ספציפיות כדי לאשר את הסיבתיות שלה. הטיפול בסחרחורת צוואר הרחם עשוי לכלול טיפול ידני, פעילות גופנית, תרופות או שילוב של שיטות אלה.
סחרחורת ורטיגו צווארים – סימנים ותסמינים
חולים הסובלים מהתפתחות סחרחורת או ורטיגו על רקע צווארי עלולים להתלונן גם על התסמינים הבאים:
- כאבי צוואר
- נוקשות בצוואר
- מגבלות תנועה של הצוואר
- לעתים גם על שיבושים בשיווי המשקל
- כאבי ראש
סימנים ותסמינים אלו מוחמרים לרוב על ידי:
- תנועות צוואר
- לאחר שהייה ממושכת במנח ראש מסוים
תנועות צוואר ושהייה במנח צווארי קבוע יחמירו גם סחרחורת או ורטיגו הנגרמים בגלל פגיעה בצוואר. סחרחורת או ורטיגו על רקע זה עלולים להימשך דקות ארוכות ואפילו שעות. זאת בניגוד לוורטיגו סירוגי תנוחתי (benign paroxysmal positional vertigo) השכיח יותר שנמשך לרוב עד דקה. ורטיגו סירוגי תנוחתי נגרם בגלל תזוזה של גבישי סידן בתעלות החצי עגולות באוזן.
גורמים אפשריים
הפרופסור לרפואה קרל לויט, מהמומחים הגדולים לשיבושים במערכות התנועה האנושית אמר לפני שנים "שיבוש צווארי עלול להיות הגורם או אחד מהגורמים לסחרחורות ולתחושות שאתם או הסובבים אתכם זזים ומסתובבים… ". מחקר ישראלי שנערך בבית חולים מאיר בכפר סבא מצא ש 19% ממקרי הוורטיגו מתרחשים בגלל פגיעה בצוואר. כיום מקובלת על רבים התפיסה שוורטיגו או סחרחורת יכולים להופיע בגלל פגיעה בעמוד השדרה הצווארי. פגיעות בעמוד השדרה הצווארי עלול להתפתח בגלל תהליכי ניוון על רקע של יציבה לקויה או בגלל נפילות, תאונת דרכים וצליפת שוט.
כיצד פגיעה בצוואר גורמת ורטיגו או סחרחורת?
ישנם שני מנגנונים עיקריים אפשריים להתפתחות ורטיגו צווארי: שיבוש זרימת הדם בכלי דם בצוואר במהלך מסלולם אל המוח או ליקוי במידע פרופריוצפטיבי המגיע למוח הנובע מפגיעה בחיישנים הממוקמים בעמוד השדרה הצווארי.
פגיעה בזרימת הדם
שני העורקים מטפסים משני צדי עמוד השדרה הצווארי ונושאים דם מהלב אל המוח. העורקים הצווארים כוללים את:
- העורק התרדמני (Carotid Artery)
- ואת העורק החולייתי (Vertebral artery)
העורקים החוליתיים עולים אל המוח מבעד לפתחים ייעודיים המצויים משני צדי החוליות בצוואר. בהגיעם אל חוליית הצוואר השנייה הם פונים חדות ונכנסים לגולגולת. בגולגולת הם מתחברים כדי ליצור את העורק הבזילרי (Basilar artery). העורקים החולייתיים בעמוד השדרה הצווארי עלולים להיפגע במסלולם משני צדי עמוד השדרה הצווארי. הגורם לכך הוא לרוב:
- פציעת ספורט
- תאונת דרכים
- נפילה ועוד
הלחץ על כלי הדם החוליתיים פוגע באספקת הדם אל המוח. בשל כך מתפתחים הסימנים והתסמינים המדוברים כולל בין היתר ורטיגו וסחרחורת. אפשרות נוספת היא שבשל פגיעה בצוואר נגרם עירור יתר של מערכת העצבים הסימפתטית שאחראית על פתיחה וסגירה של כלי דם. עירור היתר גורם למערכת העצבים הסימפתטית לשבש את אספקת הדם למרכזי השליטה במוח.
תסמונת ברה לואי
תסמונת ברה לואי (Barré-Lieou syndrome) קרויה על שמו של נוירולוג צרפתי שתיאר אותה לראשונה. התסמונת נגרמת בגלל ליקוי תפקודי של צמת העצבים הסימפתטית שמקיפה את עורקי הצוואר (Posterior cervical sympathetic nerves syndrome). התוצאה של ליקוי תפקודי זה היא כיווץ של כלי הדם צוואריים. הגורם לתסמונת הוא לרוב טראומה אך גם שינויים ניווניים וליקויים אחרים עלולים לגרום לכך. סימנים ותסמינים שמתפתחים בשל תסמונת ברה לואי כוללים:
- כאבי ראש
- כאב שיניים
- פנים וצוואר
- ראייה מטושטשת
- מלאות של הסינוסים
- בחילה
- ורטיגו
- טנטון באוזניים
- יתכנו גם נפיחות בפנים, פנים בגוון כחול, נימול בפנים, עייפות ועוד.
מיגרנה
קרוב ל40% מהחולים הסובלים ממיגרנה סובלים גם מתסמינים של פגיעה במערכת שיווי המשקל ובכלל זה שיבוש בשיווי המשקל, סחרחורת, ורטיגו, ראש מרחף, בחילות, הקאות, טנטון ועוד. חולים אלו עלולים לסבול גם מרגישות לרעש ולאור, וכאבי צוואר שאליהם מתלווים כאבים בשרירי הצוואר העורפיים. הסימנים והתסמינים הללו יכולים להופיע לפני התקף המיגרנה, במהלכה או לאחריה. גם מיגרנה הנגרמת על רקע פגיעה בצוואר (Cervicogenic migraine) עלולה לגרום בין יתר הסימנים והתסמינים לוורטיגו.
איך מיגרנה גורמת לוורטיגו? ישנם מספר תיאוריות. ראשית מיגרנה כרוכה בכיווץ שרירים של כלי הדם במוח. יתכן שכלי דם באוזן או בגזע המוח מתכווצים ובשל שיבוש באספקת הדם ישנה פגיעה במידע העצבי העובר בין הגרעין של העצב המשולש והגרעין הווסטיבולרי. מיגרנה כרוכה לעיתים גם עם ליקויים במוליכים העצביים במוח במיוחד של הסרוטונין. פגיעה זאת עלולה לגרום לשיבוש בעבודת המוח ולהתפתחות ורטיגו צווארי.
ליקוי בהעברת מידע פרופריוצפטיבי
מנגנון אפשרי נוסף להתפתחות ורטיגו וסחרחורת היא הפגיעה בחיישנים פרופריוצפטיביים הממוקמים בצוואר. חוש הפרופריוספציה (Proprioception) פועל באופן אוטומטי:
- מערכת חיישנים המצויים במפרקים, שרירים וברקמות שונות בצוואר משגרים מידע על מיקום חלקי הגוף השונים
- המידע כולל את הזווית שכל מפרק מצוי בו, את הטונוס של הרצועות, הגידים והשרירים בצוואר ועוד
המידע הזה יחד עם המידע שמגיע ממערכת שיווי המשקל (Vestibular system) וממערכת הראייה נשלח אל המוח. המוח מעבד ומוציא פקודות שמווסתות באופן מתמשך את התנועה ואיכותה.
הפגיעה בחיישנים המתפקדים בצוואר עלולה לגרום למידע המגיעה מהם למוח אינו מלא או אינו מדויק. התופעה הודגמה היטב במחקרים שבהם הוזרק חומר מרדים לצוואר ובשל כך התפתחה אצל האנשים שקיבלו את הזריקות הללו סחרחורת וחוסר יציבות. במחקר אחר גורו השרירים בצוואר באופן חשמלי וגם פה התוצאה הייתה תחושה של חוסר יציבות או תחושה של נפילה.
לחץ על חוט השדרה הצווארי
חבלה או בלאי מצטבר הנובע מעומסים חוזרניים עלולים לגרום נזק כגון פריצת דיסק צווארי. דיסק כזה יכול ללחוץ על חוט השדרה הצווארי (Cervical cord compression) ועל כלי הדם שאחראים על אספקת הדם אליו. התוצאה עלולה להיות התפתחות של מיאלופתיה צווארית (Cervical Myelopathy). הסימנים והתסמינים שעלולים להופיע בתסמונת הזאת כוללים בין יתר תחושות של נימול ושריפה, הפרעות מוטוריות בידיים וברגליים.
סימנים ותסמינים נוספים הנובעים מהפרעות לסיבי עצב המוליכים מידע פרופריוצפטיבי מהצוואר ומחלקי הגוף אל מערכת העצבים המרכזית וממנה לגוף כוללים בין היתר גם תחושת ורטיגו. אמצעי האבחון המועדף במקרה הזה הוא דימות MRI המדגים את ההיצרות של התעלה ואת הלחץ על חוט השדרה. במצבים מתקדמים הטיפול הנדרש הוא כירורגי.
פגיעה במפרק הלסת
האנשים שנפגעים במפרק הלסת מתלוננים בין היתר על כאבים בלסת, רעשים הבוקעים מהמפרק, קושי לדבר, לפהק ולאכול, כאב בצוואר, כאבי ראש וכאבי פנים. ידוע גם שאחוז ניכר מהנפגעים הללו מתלוננים גם על טנטון ורטיגו, תחושה של ריחוף או על סחרחורת המצביעים על בעיה באוזן הפנימית. מה הקשר? אין לשכוח שהאוזן הפנימית ששם שוכן איבר שיווי המשקל נמצאת בצמידות אנטומית למפרק הלסת. כאשר מתפתחת דלקת במפרק הלסת הדלקת הזאת משפיעה על התפקוד של איבר שיווי המשקל. התוצאה: אותות שגויים היוצאים מאיבר שיווי המשקל אל המוח אודות מיקום הגוף בחלל מובילים להתפתחות התסמינים הללו.
סחרחורת ורטיגו צוואריים – גורמי סיכון
ישנם מספר גורמי סיכון שמעלים את הסיכוי לסבול מוורטיגו או סחרחורת על רקע צווארי. התחשבות בגורמים אלו ובעיקר באלה שיש לנו שליטה עליהם תצמצם הסיכון לפגיעה צוואר. צמצום הסיכון לבריאות הצוואר מצמצמת את הסיכוי להתפתחות וורטיגו או סחרחורת על רקע פגיעה בצוואר. בין גורמי הסיכון לפגיעה בעמוד השדרה הצווארי נמנה:
- גיל מבוגר
- גנטיקה
- פציעה קודמת או ניתוח קודם בעמוד השדרה הצווארי
- ליקויים מבניים בחוליות עמוד השדרה הצווארי
- ליקויים תפקודיים של עמוד השדרה הצווארי
- מחלות רקע כגון דלקות פרקים
- סיבות נפשיות כגון דיכאון וחרדות כרוניים
- פגיעה טראומטית כגון צליפת שוט
- בלאי מצטבר בעמוד השדרה הצווארי על רקע עומסים חוזרניים
- מקצוע הגורם לעומסי יתר על הצוואר
- אורח חיים יושבני
- חוסר בפעילות גופנית או פעילות גופנית לקויה
- חוסר שינה ועייפות מעלים את הסיכון להיפצע
- ארגונומיה לקויה ועוד
References:
Cervicogenic Dizziness. Berliner JM. Academy of Neurologic Physical Therapy. 2021. https://www.neuropt.org/docs/default-source/vsig-physician-fact-sheets/cervicogenic-dizziness-rev2021.pdf?sfvrsn=ca05e43_2
The efficacy of self-exercise in a patient with cervicogenic dizziness: a case report. Chusakul S, Boonprakob Y, Chantarasathaporn P, et al. Frontiers in Neurology. 2023; 14: 1121101. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2023.1121101/full
Cervicogenic causes of vertigo. Wrisley DM, Sparto PJ, Whitney SL, Furman JM. Current Opinion in Neurology. 2000; 13(1): 69-76.
Cervical vertigo: historical review and current controversies. Brandt T, Bronstein AM. Journal of Neurology. 2020; 267(8): 2272-2284.
Cervicogenic dizziness. Chu ECP, Chin WL, Bhaumik A. Oxford Medical Case Reports. 2019; 2019(11): 476–478. https://doi.org/10.1093/omcr/omz115