כאבים בכף הרגל אבחון

כאבים בכף הרגל אבחון

כאבים בכף הרגל – אבחון נדרש כדי לטפל במקור הכאב ולמנוע נזקים בלתי הפיכים וכאבים כרוניים. סימנים ותסמינים בכף הרגל יכולים לנבוע מפגיעה בכול אחת מהרקמות המרכיבות את האיבר הזה: מפרקים, עצמות, רצועות, שרירים, גידים, רקמות חיבור, סחוסים, ציפורניים, עצבים, כלי דם ועור. עומסים חוזרניים הוא מנגנון הפציעה השכיח ביותר.

גורמים נוספים כוללים פציעות טראומטיות ומחלות. כף הרגל האנושית כוללת 26 עצמות שיוצרות 33 מפרקים ושתי קשתות. הקשתות של כפות הרגליים שולטות על כמות כוחות הקרקע שמועברים לגוף שלנו. עצמות כף הרגל נתמכות באמצעות רצועות ובאמצעות חיתולית הכפית הממוקמת בקרקעית כף הרגל.

חיתולית הכפית (פלנטר פאשיה) היא רקמת חיבור שמעניקה גמישות לכף הרגל ועוזרת בבלימת הזעזועים מהקרקע. עוד ממוקמות בכפות הרגליים כריות שומן שעוזרות לנו לספוג עומסים. רקמות נוספות בכפות הרגליים כוללים גידים, שרירים, כלי דם, עצבים, לימפה, קופסית המפרק ועוד. במאמר הנוכחי "כאבים בכף הרגל אבחון" נדון בהפרעות השונות בכף הרגל ומה ניתן לשעות לגביהם.

כאבים בכף הרגל אבחון – רקע

כף הרגל היא מבנה מורכב ביותר שעלולה להיפגע מגורם חיצוני (נקיעה?) או ממחלה פנימית (דלקת פרקים?). כפות הרגליים שלנו נושאות אותנו בנאמנות במגוון מצבים נרחב. הן עושות זאת כאשר אנו עומדים, הולכים, רצים, רוקדים משחקים או קופצים. לא תמיד אנו נותנים דעתנו לעומסים האדירים המוטלים עליהן. כמו עם הרבה דברים אחרים בחיים אנו לוקחים את זה כמובן מאליו עד שמתחילים הכאבים. או אז הכול משתנה.

הרבה גורמים עלולים להוביל להתפתחות כאבים בכף הרגל כולל טראומה, בלאי מצטבר או מחלות למיניהן. פציעה באחת מהרקמות בכף הרגל עלולה לגרום להתפתחות שוני בדפוס התנועה ופגיעות נוספות. אבחון הגורם לכאבים אלו עלול להיות קשה ומאתגר. עם זאת, על מנת לבחור את הטיפול הנכון יש ראשית להגיע לאבחנה מדויקת. הליך של אבחנה מבדלת עשוי להועיל בכך.

תסמונות כאב בחלק הקדמי של כף הרגל

כאבים באצבעות כף הרגל

צפורן חודרנית
ציפורן חודרנית

פגיעה באצבעות כף רגל גורמות באופן תדיר להתפתחות כאבים בכף הרגל. ברוב המקרים הגורמים לכך הם נעלים לא מותאמות. קטנות מידי, מחודדות בקצה, לא תומכות ועוד. בעיות שכיחות באצבעות כף הרגל כוללות:

  • עור יבש
  • יבלות
  • יבלת קשיחה (קורן)
  • ציפורן חודרנית
  • בוניון (דפורמציה של הבוהן)
  • אצבע פטיש
  • אצבע טופר ועוד

מלבד כאב ליקויים אלה גם גורמים לפגיעה בתפקוד של כף הרגל. תפקוד לקוי זה עלול לגרום להתפתחות נזקים משנית בחלקי גוף אחרים.

מורטון נוירומה

מורטון נוירומה היא דלקת הנגרמת לעצב העובר בין עצמות המסרק (Metatarsal bones) בכף הרגל. הסיבות העיקריות להתפתחות דלקת ע"ש מורטון (Morton's Neuroma) הן:

  • לחץ המופעל על העצב התוך הנעל
  • תפקוד ביומכני לקוי של כף הרגל
  • משקל עודף והשמנה

סימנים ותסמינים כוללים:

  • כאבים בכף הרגל
  • תחושות של שריפה, דגדוג, נימול והירדמות המוקרנים לאצבעות

הבעיה שכיחה לרוב בין האצבע השלישית והרביעית אך יכולה להופיע באצבעות סמוכות אחרות. שני שליש מהסובלים מהתופעה הן נשים בגילים 40 – 50. טיפול שמרני מועיל אך לעתים אין ברירה אלא לנתח כדי לשחרר את העצב.

בוהן קלובה או הלוקס ולגוס

הלוקס ולגוס
הלוקס ולגוס

בוהן קלובה (Hallux Valgus) היא פתולוגיה שכיחה הגורמת להתפתחות כאבים בכף הרגל הממוקדים בקדמת כף הרגל. בהפרעה זאת הבוהן פונה פנימה אל האצבע הסמוכה לוחצת ודוחפת אותה. במקרים קיצוניים הבוהן אף עלולה ל"טפס" על האצבע שלידה.

בשל כך נוצרת בליטה גרמית (ראו צילום רנטגן) בבסיס הבוהן המתחככת בנעל ויוצרת יבלות, כיבים וכאבים. בוהן קלובה שכיחה בעיקר בקרב נשים. הגורמים לכך הם לרוב תורשה או נעילה ממושכת של נעלי עקב עם חלק קדמי צר. כמו כן המכניקה של ההליכה נפגעת ובעיות שלדיות משניות עלולות לצוץ.

מחלות ובעיות עור

גורמים אחרים לכאבי אצבעות כף הרגל כוללים גם מחלות ובעיות עור כגון: עור פצוע, אקזמה, פסוריאזיס, פטרת, דלקות זיהומיות ועוד. מחלת השיגדון (גאוט) הפוגעת במיליוני בני אדם כל שנה המתאפיינת ברמה גבוהה של חומצת שתן בפרקים. המחלה הזאת תוקפת בעיקר את המפרק שבין המטטרסל והבוהן הגדולה אך יכולה לפגוע גם במפרק הקרסול.

מלבד כאבים חריפים מחלת השיגדון יכולה לגרום באופן מקומי גם לכול יתר סימני הדלקת: אדמומיות, חום ובצקת. גורמים נוספים: תבנית הליכה לקויה ופציעות טראומטיות כגון חבלות, שברים או נקעים.

תסמונות כאב בחלק מרכזי של כף הרגל

קשת כף רגל לקויה (שטוחה או גבוהה)

כף רגל שטוחה או קשת גבוהה יגרמו לעומס יתר מבחינה ביו-מכנית ועלולים ליצור אזורים שבהם העומס הוא גדול במיוחד ובכך לגרום לשחיקה, דלקות והתפתחות כאבים בכף הרגל ובאזורי גוף אחרים כגון ברכיים, ירך וגב תחתון.

תבנית הליכה לקויה

הליכה שאינה תקינה מבחינה ביו-מכנית כמו בעת צליעה עלולה ליצור אזורים בכף הרגל עם עומס גבוה במיוחד ובכך להוביל להתפתחות שחיקת סחוסים, מתיחת רקמות ועוד. התוצאה עלולה להיות דלקות והתפתחות כאבים בכף הרגל.

פציעה של חיתולית הכפית (פלנטר פאשיה)

נזק לחיתולית הכפית (Plantar Fascia) נגרמת לרוב בגלל עמידה, הליכה, ריצה, נעליים לא מתאימות ועוד. הנזק הזה עלול להוביל להתפתחות דלקת מקומית ולגרום לכאבים בכף הרגל, מגבלות תנועה ועוד.

גידולים סרטניים כף הרגל

גידול סרטני (למשל סרקומה) באחת מהרקמות כף הרגל האמצעית עלול לגרום לנזקים לרקמה ובכך להוביל להתפתחות כאבים בכף הרגל ומגבלות תנועה.

לכידת העצב הפלנטרי החיצוני

לכידה של העצב בחלק הפנימי של העקב יכולה לגרום להתפתחות כאבים בכף הרגל

תסמונת התעלה הטרסלית

לכידה של עצב קלקנאל פנימי העובר בחלק הפנימי של הקרסול עלולה לגרום להתפתחות כאבים בכף הרגל שנושאים אופי חד, יכולים להשליך כאב לכול כף הרגל ולגרום למגבלות בהליכה.

שברי מאמץ

שבר מאמץ בעצם הסירה (נביקולר) או באחת העצמות האחרות בכף הרגל האמצעית – יגרמו בין היתר להתפתחות כאבים בכף הרגל ולמגבלת תנועה.

דלקת גיד

דלקת באחד הגידים המותחים בחלק העליון של כף הרגל עלולה לגרום לכאב ומגבלת תנועה

נקיעת העצמות בכף רגל אמצעית

ניראה בעיקר בקרב ספורטאים. גורם לכאב ומגבלת תנועה.

תסמונות כאב בחלק האחורי של כף הרגל

דלקת בגיד אכילס

גירוי דלקתי בגיד אכילס או בשרוול העוטף אותו בגין טראומה או עומס יתר יכול לגרום לכאבי כף רגל ומגבלת תנועה.

דפורמציה ע"ש הגלונד

גידול גרמי בחלק האחורי של העקב שנגרם לרוב משפשוף של החלק האחורי של העקב בנעל קטנה מידי. בתסמונת הגלונד ישנו שילוב של דלקת ברקמת הבורסה הממוקמת בין גיד אכילס לעצם העקב וכן דלקת של גיד אכילס עצמו.

דורבן בעקב

דלקת של רקמת חיתולית הכפית (פלנטר פאשיה) באזור העקב עלולה לגרום להיווצרות דורבן בכף הרגל – זיז עצם חד שנוצר עקב תהליכי משיכה ועומס מתמשכים על נקודת חיבור של רקמת הפלנטר לעצם העקב. התוצאה עלולה להיות כאבים בכף הרגל שיכולים להקרין לכיוון הקשת של כף הרגל ולגרום למגבלות תנועה.

מחלת סוור

עצם בולטת וכאב מקומי באזור החיבור של גיד אכילס לעצם העקב – Sever's Disease

דלקת ברקמת הפלנטר פאשיה

רקמת הפלנטר הפאשיה (חיתולית הכפית) עלולה להינזק בחלק האחורי של כף הרגל לגרום להתפתחות כאבים בכף הרגל ולמגבלות תנועה

שברי מאמץ

שברי מאמץ של אחד מעצמות כף הרגל יגרמו להתפתחות כאבים בכף הרגל ולמגבלת תנועה.

נזק לרקמת השומן בעקב

נזק לרקמת השומן שתפקידה לרפד את עצם העקב יכולה לגרום לכאב בעקב ומגבלות תנועה.

תסמונת תעלת הטרסל

לכידה של עצב קלקנאל פנימי שיכולה לגרום לכאב חד שיכול להקרין לכול כף הרגל ולגרום למגבלות בהליכה.

אכילס בורסיטיס

דלקת ברקמת הבורסה המצויה בחלק האחורי של העקב. גורמת לכאב מקומי וקושי לנעול נעליים.

אבחון הכאבים בכף הרגל

את הנתונים שעליהם נבסס את האבחון של כאבים בכף הרגל נלקט במהלך לימוד ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית של החולה, ובמהלך ביצוע הבדיקה הגופנית. במידת הצורך נעזר גם באמצי הדמיה ו/או בדיקות מעבדה.

היסטוריה רפואית

בהיסטוריה הרפואית נלמד את הרקע הבריאותי של החולה ומשפחתו ועל מצבו החברתי נפשי. נאסוף פרטים אודות קיומן של נטיות גנטיות לבעיות בכף הרגל ומחלות בעלות נטייה משפחתית דוגמת שיגדון, דלקות פרקים וסוכרת. נלמד מה מיקום הסימנים והתסמינים, נבין מתי וכיצד החלו, נלמד מה סוג הכאב ומה מקל או מחמיר אותו, נלמד על קיומם של סימנים ותסמינים נוספים ועוד. נלמד על עבודתו של החולה, על ענף הספורט המועדף עליו ועל תחביביו וננסה להעריך האם יש קשר בין העומסים המוטלים בהם לבין תלונותיו של החולה.

בדיקה גופנית

מטרת הבדיקה הפיזית היא לאתר את הרקמה הכואבת ולהעריך את מידת הנזק שנגרם לה. לצורך זה ננסה במהלך הבדיקה הפיזית לשחזר את הכאב שלכם באמצעות תצפית, מישוש בדיקת יכולת התנועה ובדיקות מיוחדות. הבדיקות תכלולנה את כול השרשרת הקינטית ובכלל זה האגן, גב תחתון והגפה התחתונה. נערוך תצפית על האופן שבו חלקי גוף אלה ובמיוחד כף הרגל מתפקדים במצב של עמידה, הליכה, ריצה, קפיצה ועוד.

נחפש סימנים חיצוניים של נפיחות, חוסר סימטריה ותפקוד לקוי. נמשש את חלקי גוף אלה במטרה לזהות אזורים כואבים ורגישים. ערוך בדיקות טווחי תנועה של הגב התחתון ומפרקי הגפה התחתונה כולל כף הרגל. נערוך בדיקות מיוחדות לכול אזור גוף ובדיקות נוירולוגיות.

בדיקות מעבדה ואמצעי הדמיה

שבר בעצם העקב
שבר בעצם העקב

ברוב המקרים די במידע שנשיג עד לשלב הזה כדי לאבחן את הבעיה. במידת הצורך נשתמש בבדיקות מתקדמות כולל דימות (צילומי רנטגן CT או MRI) ובדיקות מעבדה. נבצע בדיקות דם כדי לשלול סוכרת, דלקת פרקים ושיגדון. נבצע צילומי רנטגן או מיפוי עצמות כדי לזהות פתולוגיה של העצמות והמפרקים של הגפה התחתונה ובעיקר של כף הרגל או של הגב התחתון והאגן. נוכחות של סימפטומים כמו חום, אובדן משקל בלתי מוסבר ועוד המעלים את הסבירות כי הגורם להתפתחות כאבים בכף הרגל אינו מכני מהווים סיבה להפניה ובירור רפואי מעמיק נוסף.

דגלים אדומים וצהובים

במהלך לקיחת ההיסטוריה הרפואית, ביצוע הבדיקה הגופנית ובחינת התוצאות של הבדיקות המתקדמות נחפש סימנים ותסמינים המהווים דגלים אדומים. סימנים ותסמינים אלו מעלים חשד שיתכן שהכאבים ברגל לא נגרמים מסיבות מכניות ויש להפנותם להמשך בירור. בין הסימנים והתסמינים נמנה:

  • כאבים חריפים שאינם פוחתים במנוחה
  • חום גבוה
  • אובדן משקל ללא הסבר
  • כאבים שהחלו לאחר טראומה קשה ועוד

במקביל נחפש סימנים ותסמינים הנובעים ממצב נפשי ירוד ומכונים דגלים צהובים. תסמינים וסימנים אלו הכוללים דיכאון וחרדות יכולים להתפתח על רקע של בעיות חברתיות, בעיות כלכליות, גירושין, מוות במשפחה ועוד ומשמעותם עלולה להיות האטה בהחלמה ואף בלימתה.

כאבים בכפות הרגליים – אבחנה מבדלת

מגוון רחב של הפרעות עלולים לגרום לסימנים ותסמינים בכפות הרגליים כולל הפרעות בכפות הרגליים עצמן או הפרעות מרוחקות בעלות יכולת להשליך סימנים ותסמינים לכפות הרגליים. על סמך הממצאים המושגים מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית ומהבדיקות המתקדמות הקלינאי אמור לשלול או לאשר את ההפרעות הללו ולקבוע את האבחון המדויק.

הפרעות בכף הרגל

בין ההפרעות בכפות הרגליים הללו נמנה פציעות, דלקות וקרעים בגיד אכילס, דלקות פרקים למיניהן במפרקי כפות הרגליים (בעיקר דלקת פרקים ניוונית), כאבים הנובעים מכפות רגליים שטוחות או קשתות גבוהות, דלקת באמתחת העקב (בורסיטיס), יבלות למיניהן, עיוותים בכף הרגל כולל דפורמציית הגלונד (Haglund's deformity), אצבע פטיש (Hammer toe) ועוד, דלקת בכרית כף הרגל, לכידה של עצב פריפרי בקרסול (Tarsal tunnel syndrome), נוירומה על שם מורטון, שברי מאמץ בכף הרגל, דורבן ועוד.

הפרעות מחוץ לכף הרגל

בין הפגיעות הבריאותיות המרוחקות מכף הרגל שיש ביכולתן להקרין כאב וסימנים ותסמינים נוספים לכפות הרגליים נמנה את מגוון הבעיות בעמוד השדרה המותני  כולל: פריצת דיסק מותני עם לחץ על שורש עצב מותני והקרנה לכף הרגל, היצרות תעלת השדרה (שעלולה לגרום ללחץ על חוט השדרה), ספונדילוליסטזיס (גלישה של חוליה שעלולה לגרום ללחץ על עצב). מגוון בעיות במפרקי הירך, בברכיים ובעצמות השוקיים שעלולים לגרום בין היתר להשלכת סימנים ותסמינים לכף הרגל כולל: דלקת פרקים, פצעי חבלה, שברי מאמץ, קרע לברוך בירך, קרע מיניסקוס או קרע רצועה בברך ועוד.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

איך לאבחן כאב במפרק הלסת

איך לאבחן כאב במפרק הלסת

כך יש לאבחן כאב במפרק הלסת: וועדת מומחים פצלו את תסמונת מפרק הלסת למספר תתי סוגים של התסמונת על פי הגורם העיקרי לכאבים. תסמונת מפרק הלסת היא למעשה מכלול הסימנים והתסמינים הנובעים מפגיעה במפרק הלסת וברקמות סביבו. 

חולשה בירך ופציעות בגפה התחתונה

חולשה בירך ופציעות בגפה התחתונה

שין ספלינט ופציעות אחרות בגפה התחתונה טורדות את מנוחתם של ספורטאים חובבים ומקצועיים רבים. בין הפציעות השכיחות נמנה פציעות קרסול, גיד אכילס, שוקיים, שחיקת סחוסים וקרע מיניסקוס בברכיים. מדוע יש ספורטאים שמרבים להיפצע ואחרים שאינם נפצעים כלל?

כאבי שרירים אחרי אימון

כאבי שרירים אחרי אימון

כאבי שרירים אחרי אימון? גורמים אפשריים כוללים פעילות גופנית, פציעת ספורט או פציעה על רקע של עומס יתר ומחלות. רצוי לאבחן את הגורם לכאבי השרירים ובמידת הצורך לטפל בהם. התעלמות מתסמינים בשרירים הנמשכים זמן ארוך עלולה לגרום לנזקים כרוניים וקשיים בריפוי.

להתייעץ עם דוקטור גוגל

להתייעץ עם דוקטור גוגל

טוב להתייעץ עם ד"ר גוגל! כך קובע מחקר שנערך באוסטרליה. בניגוד להפחדות שמנסים להכניס בנו בכול הנוגע לגלישה באינטרנט בניסיון להבין טוב יותר את הסימנים והתסמינים מהם אנו סובלים מתברר שגלישה כזאת מכינה אתכם טוב יותר לפגישה עם הרופא.