כאבי מרפק: גורמים תסמינים ואבחון

כאבי מרפק: גורמים תסמינים ואבחון

כאבי מרפק? גורמים תסמינים ואבחון מהווים שלבים הכרחיים בדרך לטיפול וריפוי. כאבים במרפק מהווים תלונה שכיחה. הכאבים הללו במרפק מתפתחים לרוב בגלל נזקים לאחת או יותר מרקמות המפרק. מנגנוני נזק לרקמות המרפק כוללים טראומה, מאמצים קיצוניים, עומסים חוזרניים, מחלות פרקים ועוד. נקודת החיבור של הגידים אל עצמות המרפק מהווה את אחת מנקודות התורפה העיקריות במפרק הזה. פעילויות רבות יוצרות עומסים חוזרניים על נקודת החיבור הזאת וחושפות את המרפק לפציעות וכאב.

טניס וגולף או שימוש בעכבר מחשב ואחיזה בכלי עבודה הם דוגמאות לפעיליות שיוצרות עומסי יתר על המרפק. אבחון וטיפול מהירים עשויים לצמצם את זמן ההחלמה. התעלמות מהכאב והמשך הפעלת המפרק עלולים להוביל לדלקת כרונית וקושי גדול יותר להשיג ריפוי. הטיפול בפציעת מרפק כרונית עלול להימשך חודשים ארוכים. במאמר "כאבי מרפק: גורמים, תסמינים ואבחון" נסביר בקצרה על כאבי מפרק וכיצד יש להתנהל אתם.

כאבי מרפק: גורמים תסמינים ואבחון – רקע

המרפק מהווה ציר תנועה מרכזי ונקודת חיבור לשלוש עצמות כולל הזרוע (Humerus), החישור (radius) והגומד (ulna). ציר תנועה זה מאפשר לנו מגוון פעולות רחב כולל זריקה, הרמה, סיבוב ועוד. עומסי יתר חוזרניים, נזקי חבלה ומחלות עלולים לגרום לכאבים ושאר תסמינים במרפק.

כאבי מרפק הם תלונה נפוצה של שריר ושלד שיכולה להשפיע על מבנים שונים סביב המפרק. השכיחות של כאבי מרפקים באוכלוסייה הכללית מוערכת:

  • בין 1% ל-3%
  • השכיחות גבוהה יותר בקרב נשים ועובדים שנחשפו לפעילויות חוזרות או כוחניות

הגורמים השכיחים ביותר לכאבי מרפקים הם אפיקונדיליטיס חיצוני ואפיקונדיליטיס פנימי. מדובר למעשה בדלקות בגידים של השרירים הפושטים והמכופפים של שורש כף היד והאצבעות, בהתאמה. הפרעות אלה קשורות לעתים קרובות לפעילויות תעסוקתיות או פנאי שכוללות:

  • אחיזה, הרמה או פיתול של האמה, כמו בטניס, בקיאקים, בעבודות בנייה או עבודה בקופה בסופרמרקט

מקורות אפשריים אחרים של כאב במרפק כוללים:

  • אולקרנון בורסיטיס, תסמונת התעלה הקוביטלית, תסמונת התעלה הרדיאלית וכאב מופנה מעמוד השדרה הצווארי או מהכתף

האבחנה של כאב במרפק מבוססת בדרך כלל על ההיסטוריה והבדיקה הגופנית. במידת הצורך נבצע מחקרי הדמיה כולל צילומי רנטגן, אולטרסאונד או הדמיית תהודה מגנטית. הטיפול בכאבי מרפקים תלוי בגורם הבסיסי, אך בדרך כלל כולל כירופרקטיקה, שינוי פעילות, תמיכה במרפק ועוד. זריקות סטרואידים עשויות לספק הקלה לטווח קצר עבור אפיקונדיליטיס, אבל אין להם תועלת לטווח ארוך ועשויים להגדיל את הסיכון להישנות או קרע בגידים. ניתוח שמור למקרים עקשנים שאינם מגיבים לאמצעים שמרניים.

כאבי מרפק גורמים

כאמור הגורמים האפשריים להתפתחות כאבים ושא סימפטומים במרפק כוללים:

עומסים חוזרניים

ענפי ספורט, מקצועות ותחביבים רבים משתמשים באופן חוזרני במרפקים. שימוש חוזרני במרפק מוביל להתפתחות הדרגתית נזק מצטבר ברקמות המפרק. התוצאה התפתחות הדרגתית של סימנים ותסמינים ובכלל זה:

  • התפתחות הדרגתית של כאבים במרפק
  • מגבלות תנועה ותפקוד נוקשות
  • רעשים הבוקעים מהמפרק ועוד

דוגמאות להפרעות בריאותיות המתפתחות בשל נזק מצטבר ברקמות המרפק כוללות בין יתר:

מחלות פרקים

פגיעה ברקמות המרפק עלולה להתפתח גם בגלל מגוון מחלות ובכלל זה דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים שגרונית, שיגדון ועוד. הסימנים והתסמינים בגין מחלות אלה משתנים בהתאם למחלה. דלקת פרקים ניוונית במרפק תגרום:

  • להתפתחות הדרגתית של כאבי מרפק
  • נוקשות הפוחתת לאחר פעילות
  • רעשים וחריקות הבוקעים מהמפרק

הסימנים והתסמינים במרפק הנובעים מדלקת פרקים שגרונית כוללים:

  • כאב קהה או פועם (סימטרי בשני המפרקים). בשלבים הראשונים הכאב יופיע ויעלם ובהמשך הוא נעשה קבוע ואינו משתפר במנוחה.
  • נוקשות וכאבים בבקרים
  • קשרירים שגרוניים בעור ועוד

נזקי חבלה

נזקים ברקמות המרפק עלולים להתרחש גם בגלל נזקי חבלה. אלה עלולים להתרחש בגלל נפילה, פציעת ספורט, תאונת דרכים ועוד. פציעות מסוג זה כוללות פריקה, שבר, נקיעה, מתיחה או קריעה של רצועות שרירים וגידים. סימנים ותסמינים במרפק הנגרמים בשל נזקי חבלה כוללים:

  • כאבי מרפק המופיעים בסוג הזה של נזקים באופן מידי
  • נפיחות
  • מגבלות תנועה ותפקוד משמעותיים
  • שטפי דם ועוד

גורמי סיכון

ישנם גורמי סיכון רבים שמעלים את הסבירות להתפתחות כאבים במרפק. בין גורמי הסיכון נמנה כאלה שנתונים לשליטתנו ואחרים שאין לנו שליטה עליהם. גורמי הסיכון שאין לנו שליטה עליהם כוללים בין היתר:

  • גיל (ככל שאנו מתבגרים כך עולה הסיכון)
  • פציעה או ניתוח קודם במפרק
  • ליקויים מבניים ו/או ביומכניים מולדים או נרכשים ועוד

בין גורמי הסיכון שיש לנו שליטה עליהם נמנה:

  • מקצועות ופעילות גופנית שכרוכים בעומסי יתר חוזרניים על המפרק. דוגמאות קלסיות לכך בתחום הספורט כוללים שחקני טניס וגולף, מתאמני משקולות ובעיסוקים כגון צבעי, עובד על פס ייצור, נהג, גנן ועוד.
  • עיסוקים ופעילות גופנית החושפים אתכם לסיכון גבוה לנפילה ונזקי חבלה מהווים גורם סיכון. דוגמאות לכך כוללות ספורט מגע כגון כדורסל, אומנויות לחימה ועוד ובעיסוקים כגון עובדי בניין, מתקיני אנטנות, מתקיני דודים ועוד.
  • חולי בדלקת פרקים כזו או אחרת או במחלה אוטואימונית מעלה את הסיכון לפגיעה במפרק
  • ארגונומיה לקויה בעבודה ועוד.

סימנים ותסמינים

כאבי מרפק יופיעו לרוב עם סימפטומים נוספים האופייניים לחומרת הפציעה וסוג הרקמה שניזוקה. בין יתר הסימנים והתסמינים האפשריים נציין כמובן:

  • כאבים שעלולים להופיע בבת אחת או באופן הדרגתי. כאב שיכול להיות קל או חמור, מקומי באזור המרפק או מושלך במעלה הזרוע או במורד האמה.
  • מלבד כאב החולה עלול לסבול גם ממגבלות תנועה קלות או חמורות
  • שינויים תחושתיים
  • תחושת זרמים נימול או הירדמות
  • חולשה וקושי לבצע פעולות פשוטות כמו לאחוז כוס, ללחוץ יד, לפתוח דלת, להרים חפץ כלשהו או לאחוז מחבט טניס.

תסמונות כאב שכיחות במרפק

כאבים במרפק עלולים להתפתח בגלל מגוון רחב של הפרעות בריאותיות.

הפרעות בחלק הקדמי של המרפק

בין ההפרעות שעלולות להתפתח בחלק הקדמי של המרפק נמנה:

הפרעות בצד החיצוני של המרפק

בין ההפרעות שעלולות להתפתח בחלק החיצוני של המרפק נמנה:

  • מרפק טניס – אפיקונדיליטיס לטרלי (Lateral epicondylitis)
  • תסמונת התעלה הרדיאלית
  • אוסטאוכונדריטיס דיסקנס
  • חוסר יציבות של המרפק ועוד

הפרעות בצד הפנימי של המרפק

בין ההפרעות שעלולות להתפתח בחלק הפנימי של המרפק נמנה:

  • תסמונת התעלה הקוביטלית
  • מרפק גולף – אפיקונדיליטיס מדיאלי (Medial epicondylitis)
  • פציעה של רצועת הגומד במרפק
  • פציעה הנובעת מעומס חוזרני של המרפק (Valgus extension overload syndrome). נקרא גם מרפק זורקים או מוסרים.

הפרעות בצד האחורי של המפרק

בין ההפרעות שעלולות להתפתח בחלק הפנימי של המרפק נמנה:

כאבי מרפק אבחון

כאבי מרפק: גורמים תסמינים ואבחון
כאבי מרפק: גורמים תסמינים ואבחון

אבחון כאבי במרפק מתחיל מההיסטוריה הרפואית של החולה, בדיקה גופנית ובמידת הצורך בדיקות מעבדה ודימות. במהלך ההיסטוריה הרפואית נלמד על הרקע הבריאותי והאישי של החולה ומשפחתו. נשאל על המיחושים, מתי החלו, כיצד החלו, מה גרם להם, מה משפיע עליהם והאם ישנם סימנים ותסמינים נוספים.

בבדיקה הגופנית, נביט, נמשש ונניע את החלקים השונים של הגפה העליונה ושל הצוואר אך נתמקד במפרק עצמו. נחפש רגישות, נפיחות, אדמומיות, ליקויי תנועה, מגבלות תנועה, חום מקומי ועוד.

אם יחסר לנו מידע לקביעת אבחון נפנה את החולה לצילום רנטגן לצורך זיהוי נזקים גרמיים או גידים מסוידים, מיפוי עצמות יועיל בזיהוי שברי מאמץ, MRI יועיל בזיהוי נזקים לרקמות רכות, ניקור של המפרק ובדיקת הנוזל עשויים להעניק לנו מידע על דלקת כזו או אחרת במפרק. אבחון מדויק המתבסס על אבחנה מבדלת יאפשר טיפול יעיל.

טיפול

הטיפול בכאבי מרפק משתנה בהתאם לגורם להם. נזקים מינוריים יכולים להיות מטופלים באופן עצמי באמצעות מנוחה, תמיכה במפרק, קומפרסים חמים ועוד. תסמינים שאינם פוסקים לאחר מספר ימים או אף מחמירים ראוי שיאובחנו ובמידת הצורך אף יטופלו באופן מקצועי. כירופרקט יטפל בתסמינים הללו באמצעות עזרים חשמליים לריפוי דלקות כולל לייזר רך ומכשיר גלי הלם וישמור ואף ישפר את היכולות הגופניות של הגפה העליונה על ידי טכניקות טיפול ידניות.

חשוב לשמור על יכולת התנועה של המפרקים השונים בלי להחמיר את הבעיה. נתחיל להניע את הפרק באופן פסיבי ובאופן הדרגתי עם השיפור במצב נגיע עד למצב של ביצוע תנועה מול התנגדות. אם הטיפול השמרני כשל נפנה את החולה לטיפול רפואי הכולל טיפול תרופתי עם נוגדי דלקת שאינם סטרואידים, זריקות קורטיקוסטרואידים ו/או טיפול כירורגי.

שיקום

שיקום מרפק לאחר פציעה והתפתחות כאבי מרפק יאפשר לחולה לחזור לאורח חיים יצרני ופעיל ולמנוע הישנות הבעיה. השיקום מסתיים כאשר המפרק של החולה נהנה מטווחי תנועה מלאים וכאשר השרירים הפועלים עליו חזקים גמישים ומאוזנים. טכניקות השיקום כוללות תרגילי חיזוק וגמישות שונים פסיביים ואקטיביים שיבוצעו תחילה במרפאה ובאופן הדרגתי גם בביתו של החולה ו/או בחדר הכושר. ניעזר במשקולות במשקלים שונים, בכדורים רכים לחיזוק האחיזה, גלגול כדורים על משטח, או ביצוע שכיבות שמיכה על משטח לא יציב יאפשרו אימון של חוש החישה העצמי (פרופריוספציה). נוודא אימון של כל השרשרת הקינטית ובכלל זה צוואר כתף וכף היד.

References:

Evaluation of elbow pain in adults – UpToDate

Sanders TL Jr, Maradit Kremers H, Bryan AJ, Ransom JE, Smith J, Morrey BF. The epidemiology and health care burden of tennis elbow: a population-based study. Am J Sports Med. 2015 May;43(5):1066-71. doi: 10.1177/0363546514568087. Epub 2015 Feb 5. PMID: 25656546; PMCID: PMC4517446.

Descatha A, Despréaux T, Calfee R P, Evanoff B, Saint-Lary O. Progressive elbow pain BMJ 2016; 353 :i1391 doi:10.1136/bmj.i1391

Rahman Shiri and others, Prevalence and Determinants of Lateral and Medial Epicondylitis: A Population Study, American Journal of Epidemiology, Volume 164, Issue 11, 1 December 2006, Pages 1065–1074, https://doi.org/10.1093/aje/kwj325

Elbow tendinopathy (tennis and golf elbow) – UpToDate

Cutts S, Gangoo S, Modi N, Pasapula C. Tennis elbow: A clinical review article. J Orthop. 2019 Aug 10;17:203-207. doi: 10.1016/j.jor.2019.08.005. PMID: 31889742; PMCID: PMC6926298.

Kraan, RBJ, de Nobel, D, Eygendaal, D, Daams, JG, Kuijer, PPFM, Maas, M. Incidence, prevalence, and risk factors for elbow and shoulder overuse injuries in youth athletes: A systematic review. Transl Sports Med. 2019; 2: 186–195. https://doi.org/10.1002/tsm2.82

Bursitis: An overview of clinical manifestations, diagnosis, and management – UpToDate

Park HB, Gwark J-Y, Im J-H, Na J-B. Factors Associated with Lateral Epicondylitis of the Elbow. Orthopaedic Journal of Sports Medicine. 2021;9(5). doi:10.1177/23259671211007734

Overview of upper extremity peripheral nerve syndromes – UpToDate

Miller TT. Imaging of elbow disorders. Orthop Clin North Am. 1999 Jan;30(1):21-36. doi: 10.1016/s0030-5898(05)70059-6. PMID: 9882723.

Corticosteroid injections for lateral epicondylitis: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials – PubMed

S. Cutts, Shafat Gangoo, Nitin Modi, Chandra Pasapula, Tennis elbow: A clinical review article, Journal of Orthopaedics, Volume 17,2020, Pages 203-207, ISSN 0972-978X, https://doi.org/10.1016/j.jor.2019.08.005.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים במותן - מכתב תודה

כאבים במותן – מכתב תודה

כאבים בגב המותני

שבוע טוב! 

הייתי אצלך פעמיים. אני גר במיתר ולא יכול לבוא אלייך לטיפולים סדירים. אם אתה זוכר בפעם הראשונה באתי סובל נורא עם כאבים בגב התחתון ובקושי מתיישר. בפעם השנייה עשית לי טיפול עדין ולא אגרסיבי כמוהו עוד לא חוויתי אצל כירופרקט.

מתיחות לא מונעות פציעות גידים

מתיחות לא מונעות פציעות גידים

מתיחות לא מונעות פציעות גידים. למסקנה זאת הגיע המחקר הנוכחי. פציעות גידים בכלל ועקב פעילות גופנית בפרט מהווים תופעה שכיחה. שיטות רבות מוצעות לצמצום הסיכון וטיפול בפציעות גידים. שיטה שספורטאים רבים מקפידים לפעול על פיה היא ביצוע מתיחות. 

כאבי צוואר עישון כגורם סיכון

עישון גורם סיכון לכאבי צוואר

כאבי צוואר? עישון כגורם סיכון הוא ידע חדש יחסית. אם כדי להפסיק לעשן נזקקתם לעוד דחיפה קטנה אז אולי זה המחקר שהמתנתם לו. מתברר שבין יתר המעללים של העישון הוא גם מאיץ את הניוון הטבעי של הדיסקים הבין חולייתיים.