גב תפוס מה גורם לכך. גורמים אפשריים לתחושה של גב תפוס כוללים נזק לאחת או יותר מהרקמות המרכיבות והפועלות בגב. בין הרקמות שעלולות להיפגע נמנה שרירים, גידים, רצועות, עצבים, סחוסים, דיסקים בין חולייתיים ועוד. גב תפוס הוא גורם שכיח לפגיעה באיכות חיים, להיעדרות מעבודה, לנזקים כספיים אישיים ולאומיים וקבלת עזרה רפואית. המשמעות של גב תפוס היא תחושה שבו הגב לא יכול לנוע באופן חופשי. במצב של גב תפוס אנו מתקשים לבצע מטלות בסיסיות כמו להתלבש, לנעול נעליים, לצחצח שיניים ועוד.
כאשר מדובר בשריר שנפצע הרי שהוא לא יאפשר לנו את הגמישות הנדרשת לצורך התכופפות בלי כאב. כאשר הגורם לתחושת הנוקשות הזאת בגב הוא דיסק בין חולייתי המגרה שורש עצב הרי שכפיפה יוצרת לחץ מוגבר על העצב ובכך מחמירה את הכאב בגב. כיצד משחררים גב תפוס? טרם נפרט בנושא חשוב לשאול: גב תפוס מה גורם לכך?
גב תפוס מה גורם לכך – רקע
התחושה של גב תפוס היא מצב שכיח שמשפיע על אנשים רבים ברחבי העולם. גב תפוס עלול להיות כרוך בכאב, אי נוחות, וניידות מופחתת. השכיחות והגורמים לגב תפוס משתנים בהתאם לאדם ולגורמים הבסיסיים. ברוב המקרים גב תפוס נגרם ממתיחת שריר או רקמה אחרת בגלל ישיבה כפופה או מסיבה אחרת. במקרה כזה מנוחה וטיפול ביתי עשויים להועיל בשחרור הגב תוך זמן קצר. לעיתים גב תפוס ומוגבל עלול להיגרם ממצבים משמעותיים כמו:
- שבר בחוליה, בלט דיסק או פריצת דיסק הלוחצים על שורש עצב, שינויים ניווניים הגורמים להיצרות של תעלת השדרה ולחץ על חוט השדרה, דלקת פרקים ניוונית, אוטואימונית או זיהומית, גידול סרטני ועוד.
שכיחות התחושה של גב תפוס היא עצומה. מעריכים:
- ש- 7.5% מאוכלוסיית העולם, או כ-577.0 מיליון אנשים, סובלים מכאבי גב תחתון (LBP) בכל נקודת זמן נתונה.
- על פי מחקר שפורסם ברפואה תעסוקתית, 1 מכל 10 גברים ו -1 מכל 5 נשים עלולים לסבול מכאבי גב עליון. דו"ח נוסף של המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) הראה כי 30.7% מהמבוגרים בארה"ב סבלו מכאבי גב עליון, בשלושת החודשים האחרונים בשנת 2019.
לפני שניגש לטפל בתחושה של גב תפוס נצטרך לדעת מה גרם לה. הטיפול בפריצת דיסק אינו דומה לטיפול בגידול סרטני בחוליה ואינו דומה לטיפול בדלקת פרקים זיהומית. אבחון יסודי ואבחנה מבדלת עשויים להצביע על מקור התחושה של גב התפוס ולאפשר טיפול יעיל.
גב תפוס ניתן למנוע ולטפל בשיטות שונות, כגון שמירה על יציבה טובה, הגמשה וחיזוק שרירי הגב, הימנעות מישיבה או עמידה ממושכת ועוד. אם התסמינים נמשכים או מחמירים מומלץ לפנות לעזרה מקצועית ובכלל זה טיפול כירופרקטי.
גורמים אפשריים לתחושת הנוקשות בגב
שני הגורמים העיקריים להתפתחות מצב של גב תפוס ומוגבל כוללים:
- נזקי חבלה באחת או יותר מהרקמות המרכיבות ו/או מניעות את הגב. נזקי חבלה בגב עלולים להיגרם בגלל נפילה, תאונת דרכים, פציעת ספורט או כל מנגנון פגיעה טראומטי אחר. נזקים אלו גורמים להתפתחות מהירה של סימנים ותסמינים ובכללם גם תחושה של גב תפוס.
- נזקים מצטברים באחת או יותר מהרקמות המרכיבות ו/או מניעות את הגב. נזק מצטבר בגב הוא נזק שנאגר בהדרגה ברקמות הגב בשל הרגלים לקויים כמו ישיבה לקויה, הרמה לקויה, התכופפות שגויה וכיוצא בזה. תחילה נחוש מועקה של שריר תפוס ונוקשות תנועתית ולאט לאט תוך כדי כך שהנזק גדל והולך המועקה תהפוך לכאב והחולה יחוש בין היתר גב תפוס.
תסמונות שיכולות לגרום להתפתחות גב תפוס
פגיעה ברקמות רכות
ברוב המקרים גב תפוס מתרחש בגלל פגיעה בסחוסים, מתיחה או קרע של סיבי שריר בגב, פגיעה בגידים או ברצועות הפועלות על עמוד השדרה או בסמיכות לו. פגיעה מעין זו תוביל להתפתחות דלקתית, עווית שריר (ספאזם) וגב נעול. חשוב לציין שגב תפוס שמקורו פגיעה ברקמות הרכות צפוי להשתפר תוך זמן קצר יחסית, ימים עד שבועות ספורים.
פגיעה במפרקי שטחה
גב תפוס יכול להיגרם גם בגלל פגיעה במפרקים הבין חולייתיים – פרקי השטחה. דלקת פרקים ניוונית או כל פגיעה אחרת במשטחי התנועה של המפרקים בעמוד השדרה עלולים גם הם לגרום לגירוי דלקתי מקומי ולגב תפוס. יש לזכור שינויים ניווניים בעמוד השדרה עלולים, בשלב מתקדם, לגרום להיצרות תעלת השדרה וללחץ על חוט השדרה. התסמינים במקרה הזה יהיו חמורים יותר מגב תפוס.
פגיעה בצלעות
פגיעה בצלעות ובכלל זה שבר או סדק בצלעות עלולים לגרום בין היתר לתחושת גב נוקשה. גם פגיעה במפרקים של הצלעות עם החוליות מאחור עלול לגרום לתחושה דומה.
שינויים מבניים
שינויים במבנה הקימורים והשקעים הטבעיים של עמוד השדרה עלולים להוביל גם הם להגברת העומסים על אזורים מסוימים בגב ולהתפתחות נזקים במגוון הרקמות המרכיבות את עמוד השדרה או פועלות בסמוכות לו. נזקים אלו יובילו גם לגב תפוס. קימור יתר, קעור יתר או עקמת הן דוגמאות לסוגים שונים של יציבה לקויה שעלולים להוביל להתפתחות בעיות גב ובעקבות זאת למגבלות תנועה בגב.
פגיעה בדיסק הבין חולייתי
בחלק קטן יותר מהמקרים האחראי לגב תפוס תהייה פגיעה בדיסק הבין חולייתי. בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק מתארים את שלבי התפתחות הנזק בדיסק הבין חולייתי. דיסק שניזוק יכול לשנות את מבנהו ואת מיקומו ולהפעיל לחץ על שורש עצב העובר בסמוך או חמור יותר על חוט השדרה עצמו. לחץ זה גורם לשיבוש בתפקוד של העצב ולהתפתחות דלקת וסימנים ותסמינים:
- כאבים עם השלכות כאב
- מגבלות תנועה
- גב תפוס
- תסמינים נוירולוגיים
במצב של לחץ קשה על חלקו התחתון של חוט השדרה עלולה להתפתח תסמונת זנב הסוס. התסמינים במצב הזה יכללו:
- חולשה ברגליים
- הירדמות באזור המפשעה
- פגיעה ביכולת לשלוט על הסוגרים
מחלות
מספר מחלות עלולות לתקוף את עמוד השדרה ולגרום לתחושה של מוגבלות בגב. בין המחלות הללו ניתן למנות:
- דלקת פרקים ניוונית
- מחלת דלדול העצם
- סרטן
- דלקת זיהומית
- מחלות אוטואימוניות
במקרים של אוסטאופורוזיס יתכנו נזקים לחוליות שיובילו להתפתחות מצב של גב תפוס. גידול סרטני בעמוד השדרה עלול להפעיל לחץ על חוט השדרה או על שורש עצב ולגרום לתחושה של גב תפוס. דלקת זיהומית עלולה לפגוע באחת החוליות בעמוד השדרה לגרום:
- כאבים מקומיים המלווים בחום
- רגישות למגע
- תחושה של גב נעול ומוגבל
גורמי סיכון אפשריים לגב נוקשה
כאמור, רוב בני האדם מצויים ברמת סיכון לסבול מגב תפוס. למה? סיבה מרכזית אחת היא אבולוציונית. המעבר שעשה האדם להליכה על שתי גפיים יצרו שינויים ברמת העומסים המוטלים על הגב ועל הגפיים התחתונות. יחד עם זאת לא ניתן ולא יעזור להאשים רק את האבולוציה. ישנם מספר רב של הרגלים וגורמים התנהגותיים שעליהם יש לנו שליטה העומדים אחרי רמת הסיכון הלא סבירה הזאת לסבול מגב תפוס.
בין ההרגלים הללו ניתן למנות:
- עישון
- אכילת יתר והשמנה
- נטייה לדאגנות
- הרגלי ישיבה לקויים
- ארגונומיה לקויה
- אופן ביצוע עבודה לקוי
- עומסי יתר על הגב בגלל פעילות גופנית ועוד
ישנם כמובן גם גורמים שאין לנו שליטה עליהם כגון:
- גיל
- דיכאון
- סוג עבודה הכרוכה בישיבה
- עבודה הכרוכה במאמצים גופניים גבוהים
- ליקויים מבניים מולדים ועוד
סימנים ותסמינים נלווים לגב נוקשה
סימנים ותסמינים הנלווים לתחושה של גב תפוס ישתנו בהתאם למיקום הנזק בגב וחומרת הנזק. בין הסימנים והתסמינים שעלולים להתלוות לתחושה של גב תפוס כאשר הנזק הוא בגב התחתון נמנה:
- מגבלות תנועה
- כאבי גב תחתון
- הקרנות של כאב לרגליים (גב תחתון)
- עמידה אנטלגית (עמידה נוטה לאחד הצדדים)
כאשר הנזק הוא במרכז הגב או בצלעות הסימנים והתסמינים יכללו:
- כאבי גב
- כאבי צלעות
- קושי לנשום עמוק
- מגבלות תנועה ועוד
כאשר תחושת הגב התפוס נובעת מבלט או פריצת דיסק היוצרים לחץ על חוט השדרה או שורשי העצבים החולה צפוי להתלונן גם על סימנים ותסמינים עצביים. בין היתר עלול החולה לדווח על:
- נימול
- הירדמות של חלק מהרגל
- חולשה של שריר או של שרירים בגפה התחתונה
- אובדן שליטה על הסוגרים ועוד.
References:
https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db415.htm
The Global Burden of Low Back Pain – International Association for the Study of Pain (IASP) https://www.iasp-pain.org/resources/fact-sheets/the-global-burden-of-low-back-pain/
Real-world incidence and prevalence of low back pain using routine care data: a systematic review – Springer https://link.springer.com/article/10.1007/s00296-019-04273-0
Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline from the American College of Physicians – Annals of Internal Medicine https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M16-2367
Jaclyn Megan Sions, PhD, DPT, PT, Gregory Evan Hicks, PhD, PT, Back Stiffness Is Associated with Physical Health and Low Back Pain-Related Disability in Community-Dwelling Older Adults, Pain Medicine, Volume 18, Issue 5, May 2017, Pages 866–870, https://doi.org/10.1093/pm/pnw107
4 Reasons You May Have a Stiff Back | Spine-health. https://www.spine-health.com/blog/4-reasons-you-may-have-stiff-back
Evaluation of low back pain in adults – UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/evaluation-of-low-back-pain-in-adults
Stiff Back: Causes, Prevention, and Treatment – Healthline. https://www.healthline.com/health/stiff-back
Stiff Back | Causes, Home Remedies, & When to See a Doctor – Buoy Health. https://www.buoyhealth.com/learn/stiff-back
What Causes a Stiff Back: 7 Common Stiff Back Causes – Chiro-Med. https://www.chiro-med.ca/blog/what-causes-a-stiff-back-7-common-stiff-back-causes
Hartvigsen J, Hancock MJ, Kongsted A, et al. What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet 2018; 391:2356.
Maher C, Underwood M, Buchbinder R. Non-specific low back pain. Lancet 2017; 389:736.
Hoy D, March L, Brooks P, et al. The global burden of low back pain: estimates from the Global Burden of Disease 2010 study. Ann Rheum Dis 2014; 73:968.
Foster NE, Anema JR, Cherkin D, et al. Prevention and treatment of low back pain: evidence, challenges, and promising directions. Lancet 2018; 391:2368.