קרע בשריר התאומים

קרע בשריר התאומים

קרע בשריר התאומים היא פציעה הנוטה להתרחש שוב ושוב ולהפוך לכרונית. הפציעה הזאת מתאפיינת בכאב בשוק, המופיע באופן חד ופתאומי לרוב במהלך הפעילות הגופנית. הרבה מהחולים מתארים את רגע התרחשות הפציעה כפגיעת קליע רובה ברגל. רגע אחד אתה רץ מלא באנרגיה וברגע השני אתה נבלם בחדות עם כאב חד בשוק. מחקר שנעשה בקרב שחקני כדורגל מצא ששיעור הפציעות בשוק עמד על 13% מכלל הפציעות.

הפציעות בשוק נגרמות בגלל מתיחה או קרע בשריר התאומים (סובך) או בשריר הסוליה הממוקם תחתיו. מלבד כאבים קרע בשריר התאומים עלול לגרום להתפתחות קשיי הליכה, שטף דם ועוד. מאמץ יתר הוא הגורם העיקרי לקרע בשריר התאומים. גורמי הסיכון לקרע כזה בשריר התאומים כוללים בין היתר גיל, מקצוע, סוג הספורט שלכם ועוד. אבחון מהיר ומדויק יאפשר טיפול ושיקום יעילים וימנע מצב של קרעים חוזרים. במקרה של קרע בשריר התאומים אבחון וטיפול מהיר ימנע מהפציעה להיות חוזרנית וכרונית.

קרע בשריר התאומים – רקע

קרע בשריר התאומים הוא פציעה נפוצה המשפיעה לרוב על הראש המדיאלי של השריר. שריר התאומים הוא חלק מקבוצת שרירי השוק. קרע בשריר התאומים קורה בדרך כלל במהלך פעילויות היוצרות עומסים קיצוניים על שרירי השוק. פעילויות אלה הכוללות האצה פתאומית, האטה או קפיצה מאפיינות ענפי ספורט כגון טניס, כדורסל או ריצה.

מנגנון הפגיעה כרוך במתיחת יתר אקסצנטרית של השריר, הגורמת לקרע של סיבי השריר ו/או האפונוירוזה (רקמת החיבור המחברת את השריר לעצם). חומרת הפגיעה יכולה להשתנות בהתאם למידת הנזק לשריר ו/או לאפונוירוזה. הסימפטומים כוללים לרוב:

  • כאב חריף בחלק האחורי-פנימי של השוק, נפיחות, שטפי דם וירידה בטווח התנועה ובחוזק הקרסול.

שכיחות הקרע בגסטרוקנמיוס אינה מבוססת היטב. על פי הערכות:

  • קרע בשריר התאומים מהווה כ-13% מפציעות השרירים בכדורגל
  • הקרע בשריר התאומים שכיח יותר בקרב ספורטאים מעל גיל 30

האבחנה מבוססת בדרך כלל על בדיקה קלינית והדמיית אולטרסאונד, אשר יכולה לחשוף את המיקום והגודל של הקרע, כמו גם נוכחות של המטומה. הפרוגנוזה תלויה במספר גורמים, כגון סוג וגודל הקרע, גיל ורמת הפעילות של המטופל ואיכות תוכנית השיקום. אפשרויות הטיפול השמרני כוללות מנוחה, כירופרקטיקה, שיקום ועוד. במקרים של קרעים גדולים או מלאים קיימת אפשרות של תיקון כירורגי.

גורמים לקרע בשריר התאומים

מתיחה או קרע של השריר הזה מתרחשת כאשר השריר נמתח יתר על המידה או שהוא נמצא תחת עומס יתר. מדובר בפציעת ספורט שכיחה ביותר. השכיחות של קרע בשריר התאומים משתנה בהתאם לסוג הספורט ולעצימותו. עם זאת:

  • פציעת זאת נפוצה יותר אצל ספורטאים בגיל העמידה או מבוגרים.

הסיבה לכך היא שקבוצה זאת דוחפת את עצמה מעט יותר מידי בלי להתחשב בהליכי ניוון שונים שחלו בגופם. ילדים אינם סובלים מפציעה זאת. הנתון הזה מעיד על כך שתהליכים ושינויים ניווניים מוקדמים מהווים גורם חשוב בפציעה הזאת.

  • פציעה זו אופיינית גם לספורטאים של סופי שבוע או כפי שהם נקראים "לוחמי סוף השבוע".

ברוב המקרים הפציעה מערבת את הראש הפנימי של שריר התאומים באזור החיבור של השריר עם גיד אכילס. פציעה זו היא לרוב נחלתם של ספורטאים. בעיקר נכונים הדברים לגבי אלו מקרבם שמרבים לרוץ, לקפוץ ולצאת לספרינטים מהירים. דוגמאות לענפי ספורט עם סיכון למתיחה או קרע בשרירי השוק כוללות טניס, כדורסל, כדורגל ועוד. עם זאת, גם ספורט השלג ובכלל זה סקי וסנובורד עלולים לקרע בשריר התאומים. פציעה זאת נקראת גם "רגל טניס" בגלל היותה נפוצה בקרב שחקני טניס. על פי מאמר סקירה של Opar et al. (2021), פציעות של שריר התאומים שכיחות יותר:

  • ברוגבי, בלט, כדורסל ובמהלך ספרינטים

ואילו פציעות של שריר הסוליה הממוקמת גם היא בשוק האחורית שכיחות יותר:

  • בריצה למרחקים ארוכים, כדורגל אוסטרלי ופוטבול

אנטומיה ותפקוד של שרירי השוק האחוריים

בשרירי השוק האחורית (Calf) מתפקדים שני שרירים:

  • שריר התאומים
  • ושריר הסוליה

שרירים אלו נושאים בעומס הנובע מפעילות כף הרגל במצבים קיצוניים כמו:

  • קפיצה
  • ריצה
  • ויציאה מהירה מהמקום

במהלך ההליכה, ריצה או קפיצה השרירים הללו מושכים את העקב באמצעות גיד אכילס. התוצאה היא תנועה לפנים.

שריר התאומים

שריר התאומים שהוא שריר גדול ועצמתי ביותר המורכב משני ראשים:

  • הראש הפנימי
  • והראש החיצוני

השריר מתחיל מעצם הירך מעל הברך ומתחבר יחד עם שריר הסוליה לגיד אכילס. תפקידיו העיקרי של שריר התאומים כוללים:

  • כפיפה מטה (Plantarflex) של כף הרגל
  • לסייע לשרירי מיתר הברך (Hamstrings) בכפיפה של הברך

תפקידים נוספים כוללים:

  • כפיפה מסוימת של מפרק הברך
  • הענקת יציבות אחורית לברך ולתנועת המיניסקוס.

החיבור של הראש הפנימי של שריר התאומים עם גיד אכילס הוא האזור שנושא בעיקר העומס. מסיבה זאת האזור הזה הוא גם האזור המעורב ביותר בפציעה.

שריר הסוליה

שריר הסוליה (Soleus) הממוקם מתחת לשריר התאומים הוא הקטן והחלש מבין שני השרירים בשוק מאחור. השריר מתחיל מעצמות השוק והשוקית (Tibia and Fibula) מתחת לברך ומתחבר יחד עם שריר התאומים לגיד אכילס ובאמצעותו לעקב מאחור. תפקידו של שרירי הסוליה הוא:

  • כיפוף מטה של כף הרגל

בגלל מיקומו מתחת לברך אין לו השפעה על תנועת הברך ולכן כאשר שריר הסוליה נפגע אין כאב בכפיפה של הברך אלה רק בכפיפה מטה של כף הרגל.

קרע בשריר התאומים – סימנים ותסמינים

קרע בשריר התאומים
קרע בשריר התאומים

חשוב לציין שקרוב ל- 20% מהנפצעים בשריר התאומים מדווחים על נוקשות בשריר מספר ימים טרם פציעה. הסימנים והתסמינים המופיעים בעקבות מתיחה או קרע בשריר התאומים או בשריר הסוליה משתנים בהתאם לחומרת הנזק. החולה התלונן לרוב על:

  • כאבים בחלק האחורי של השוק שעלולים להקרין לאזור הברך והקרסול אך לא לקדמת השוק. חולה המתלונן על כאבים בקדמת השוק עלול לסבול מפתולוגיה הקרויה שין ספלינט.
  • לעתים ידווח החולה על רעש של קריעה שקדם לכאב החד
  • הכאב יהיה מלווה בעווית שרירית (ספאזם)
  • צליעה ואפילו חוסר יכולת לדרוך על הרגל (תלוי בחומרת הנזק)
  • אזור השוק מאחור יהיה רגיש למגע ומישוש
  • כעבור מספר דקות, שעות או ימים (תלוי בחומרת הנזק) תתפתח בצקת
  • כעבור מספר דקות, שעות או ימים (תלוי בחומרת הנזק) יופיע שטף דם. שטף דם זה מהווה את אחד הסימנים שהשריר אכן נקרע
  • בגלל כוח הכבידה השטף דם ירד נמוך ממקום הפגיעה לרוב אל אזור הקרסול
  • לאחר מספר ימים, עם ספיגת הדם ישתנה בהדרגה הצבע הכחול של שטף הדם לצבע סגול ולצהוב עד להיעלמות מוחלטת בתום הספיגה של הדם
  • יש לעתים שפגיעה בשרירי השוק גורמת גם לפגיעה בעצב הסורלי (Sural Nerve) העובר במקום. סימנים ותסמינים אז עלולים לכלול נימול והירדמות של העקב והקרסול.

סיווג חומרת הקרע בשריר התאומים

סיווג מקובל לגבי חומרת הפציעה של השריר כולל:

  • פציעת מתיחה (stretch injury) (אנו יודעים היום שהמונח "פציעת מתיחה" הוא מונח שגוי שכן גם פציעה מסוג זה כוללת קרע של סיבי שריר).
  • פציעה ברמת חומרה בינונית (קרע חלקי).
  • ופציעה חמורה (קרע מלא).

נהוג לסווג את הקרע בשרירי השוק האחורי לשלושה סוגים וזאת על פי חומרת הנזק:

פציעה בדרגת חומרה אחת

משמעותה של פציעה ברמת חומרה אחת היא שרק עד 25% מסיבי השריר נקרעו (Calf muscle strain). במצב הזה הספורטאי עלול להמשיך לפעול במגרש למרות המיחושים בשוק. הכאבים ומגבלות התנועה יופיעו עם תום הפעילות לאחר שהתקרר. למרות העובדה שמדובר בפציעה קלה יחסית מומלצת התערבות של בעל מקצוע כדי לטפל ולשקם את הפציעה. אי הקפדה על שיקום יסודי של הפציעה מעלה את הסבירות שהיא ששרירי השוק יוותרו רגישים לפציעות חוזרות.

פציעה ברמת חומרה שתיים

בפציעה מסוג זו רוב סיבי השריר נקרעו (Calf muscle tear). הסימנים והתסמינים במצב הזה יכללו כאב חד בשוק, צליעה וקושי ללכת, נפיחות של השוק מאחור, שטף דם (לאחר שעות – יום יומיים), כאבים במצב של כפיפה מטה של כף הרגל מול התנגדות ועוד. פציעה זאת נזקקת לטיפול ושיקום מקצועי כדי למנוע קריעת שריר חוזרת ונשנית.

פציעה ברמת חומרת שלוש

בפציעה זאת בין 100%- 90% מסיבי השריר נקרעו (Calf muscle rupture). הסימנים והתסמינים במצב הזה כוללות כאב חד, חוסר יכולת לנוע על הרגל, נפיחות ושטפי דם המתפתחים באופן מהיר יחסית, חוסר יכולת לכווץ את שרירי השוק, ניתן יהיה לראות ו/או לחוש בקרע בשריר התאומים בצורה של מרווח לא תקין ברקמת השריר.

בגלל מיקומו האנטומי לא ניתן להבחין בנזק בשריר הסוליה אך ניתן לחוש בו באמצעות מישוש. במצב של קרע מלא תחול דפורמציה בשריר כאשר החלק העליון של השרירי הקרוע יתכנס מעלה וייצור גוש כדורי. גם בפציעה ברמת חומרה שלוש ניתן לטיפול ושיקום שמרניים על ידי איש מקצוע. התערבות כירורגית תידרש במקרים קשים במיוחד.

References:

Opar DA, Williams MD, Shield AJ. The Assessment, Management and Prevention of Calf Muscle Strain Injuries: A Narrative Review. Sports Med Open. 2021;7(1):64.

Coffey R, Khan YS. Gastrocnemius Rupture. [Updated 2023 May 20]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.

Hsu D, Chang KV. Gastrocnemius Strain. [Updated 2022 Aug 22]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מוות במגרשי הספורט

מוות במגרשי הספורט

מוות במגרשי הספורט אינם שכיחים אך עם זאת ניתן למנוע את רוב המקרים. מידי פעם אתלט חובב או מקצוען מאבדים את חייהם על המגרש. מדובר בתופעה עולמית הגובה את חייהם של אלפי בני אדם. כיצד עוצרים את התופעה? ראשית יש להתחיל בבדיקה של האתלט.

כירופרקט או אורתופד

כירופרקט או אורתופד למי לפנות

כירופרקט או אורתופד, למי כדאי לפנות כאשר סובלים מכאבי גב תחתון? מגוון רחב של אנשים מתיימרים לעזור לכאבי הגב שלכם. רובם המכריע אינם מועילים ולפעמים אפילו מזיקים. הכירופרקט יעיל יותר וזול יותר מהטיפול הרפואי המקובל לסובלים מכאבי גב תחתון.