כאבים בכרית כף הרגל? מומלץ לאבחן ולטפל בהקדם בכל התפתחות של כאב או של סימנים ותסמינים אחרים בכרית כף הרגל. המלצה זו נובעת מכך שפציעות בכרית כף הרגל נוטות להיעשות כרוניות וטיפול מהיר עשוי למנוע נזק וכאב כרוני. כאבים בכרית כף הרגל המכונים בלעז מטטרסלגיה (Metatarsalgia) מהווים תופעה שכיחה יחסית ואחת הסיבות העיקריות לתלונות על תסמינים בכפות רגליים.
כאבים בכרית כף הרגל היא פציעת שימוש יתר קלסית הנובעת מהעומסים החוזרים המוטלים על אזור זה בכפות הרגליים. גורמים אפשריים נוספים כוללים כמובן נזקי חבלה או נזקים הנגרמים בגלל מחלות כאלה ואחרות בכפות הרגליים. בין גורמי הסיכון להתפתחות מטטרסלגיה נמנה נעליים לא מתאימות, ליקויים מבניים בכף הרגל, ליקויים ביומכניים באופן התפקוד של כף הרגל ועוד. כמובן שהטיפול המתאים בבעיה תלוי בחומרת הבעיה ובגורם לה. הרבה פעמים כול שנדרש להקלה בכאב הוא מנוחה ונעילת נעליים נוחות.
כאבים בכרית כף הרגל – רקע
כרית כף הרגל כוללת את המפרקים שבין עצמות המסרק לאצבעות ורקמות תומכות ומניעות. האזור הזה נתון לעומסים שנובעים בין היתר מעמידה, הליכה או ריצה. רוב הזמן ובקרב רוב בני האדם כפות הרגליים מתמודדות יפה עם העומסים הללו. בחלק מהמקרים העומסים הללו חורגים מיכולת הספיגה של כפות הרגליים וגורמים לפציעה. כאבים בכרית כף הרגל נגרמים מגירוי זמני של אחת הרקמות במקום והם צפויים לחלוף תוך ימים.
חשוב לשים לב למקרים האחרים שהם בעלי פוטנציאל להפוך לכרוניים. כאבים הנמשכים מעל ימים אחדים צריכים להיות מאובחנים ובמידת הצורך מטופלים. מספר גורמי סיכון מעלים את הסבירות להתפתחות פציעות ואף כאבים בכרית כף הרגל. בין יתר גורמי הסיכון נמנה נעליים לא מתאימות, משקל עודף, עיוותים או ליקויים מבניים בכף הרגל, טכניקת הליכה או ריצה לקויים ועוד.
מבנה אנטומי של כף הרגל
כף הרגל היא האזור האנטומי הנמוך ביותר בגוף האדם. כפות הרגליים מאפשרת לנו את היכולת לעמוד, ללכת, לרוץ, לקפוץ ועוד וכול זאת תוך שמירה על שיווי משקל. על מנת לעמוד במטלות הללו כף הרגל חייבת יציבות, עמידות, גמישות וכוח. כול אלו מוקנים בזכות המבנה המיוחד של כף הרגל. מדובר במבנה מורכב ביותר הכולל מעל 100 רצועות, גידים ושרירים שמניעים עשרות מפרקים.
שלושה אזורים עיקריים:
כף הרגל נחלקת לשלושה אזורים אנטומיים. כול חלקי כף הרגל השונים מחוברים באמצעות הרבה שרירים, גידים ורצועות. שלושת האזורים האנטומיים של כף הרגך כוללים:
- קדמת כף רגל הכוללת את האצבעות (Phalanges) ועצמות המסרק (Metatarsal bones)
- מרכז כף רגל הכולל את קשת כף הרגל ואת חמש העצמות המסרק. עצמות המסרק מחוברות לכף רגל קדמית וכף רגל אחורית באמצעות שרירים ורצועת הקשת הקרויה פלנטר פאשיה או בעברית חיתולית הכפית.
- כף רגל אחורית הכוללת את עצם הערקום (Talus) ואת עצם העקב – העצם הגדולה ביותר בכף הרגל.
בתחתית כף הרגל אנו מוצאים שכבת שומן מבודדת. לכף הרגל שתי קשתות אחת אורכית והשנייה רוחבית אשר יחד כל המרכיבים האחרים עובדים יחדיו להקנות לכף הרגל יציבות, שיווי משקל ותנועה. כשל מבני או תפקודי באחד המרכיבים הללו יכול לגרום לשחיקה ובלאי במפרקים וברקמות הרכות בכף הרגל.
כאבים בכרית כף הרגל – גורמים וגורמי סיכון
גורמים
מספר גורמים עלולים להוביל להתפתחות כאבים בכרית כף הרגל. בין יתר הגורמים נציין:
- עומסי יתר. הגורם השכיח ביותר הוא עומסי יתר על אזור כרית כף הרגל. עומסי יתר על כרית כף הרגל שכיחים בקרב אנשים המרבים לצעוד וספורטאים המרבים לרוץ ולקפוץ.
- נזקי חבלה בכרית כף הרגל עלולים להוביל להתפתחות כאבים בכרית כף הרגל. נזקי חבלה כאלו עלולים להתרחש בגלל נפילה מגובה, פציעת ספורט, תאונת דרכים ועוד.
- גם נזקי מחלה הנגרמים לרקמות בכרית כף הרגל עלולים להוביל להתפתחות כאבים בכרית כף הרגל. בין יתר המחלות נמנה דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים שגרונית, שיגדון (gout), מורטון נוירומה, נמק העצם, שבר מאמץ, סוכרת ועוד.
גורמי סיכון
גורמי הסיכון להתפתחות כאבים בכרית כף הרגל הם רבים. בין היתר נמנה:
- טכניקת ריצה (אופן הנחיתה)
- סוג ספורט (ריצות, קפיצות)
- מקצוע (דוור שמרבה ללכת, פועל על פס ייצור המרבה לעמוד)
- נעילת נעלי עקב מעבירה את העומס של משקל הגוף אל החלק הקדמי של כף הרגל ומעלה את הסיכון להתפתחות כאבים בכרית כף הרגל בקרב נשים
- משקל עודף והשמנה עלולים להוביל למצב של עומס יתר על כרית כף הרגל ולהתפתחות כאבים בכרית כף הרגל
- לקות ביו מכנית הנגרמת עקב בעיה מבנית בכף הרגל כגון קשת כף רגל גבוהה או קשת כף רגל שטוחה יכולה להוביל להתפתחות עומס יתר על כרית כף הרגל ולגרום להתפתחות כאבים בכרית כף הרגל
- פציעות קודמות, ניתוחים ומגוון פתולוגיות בכף הרגל כגון אצבע פטיש (Hammertoes), אצבע טופר (claw toe) ובוהן קלובה (Hallux Valgus) משנים את אופן ההליכה ועלולים לגרום לעומסי יתר על כרית כף הרגל ולהתפתחות כאבים בכף הרגל
דלקת בכרית כף הרגל – סימנים ותסמינים
דלקת בכרית כף הרגל עלולה לגרום למספר רב של סימפטומים ובכלל זה:
- כאבים בכרית כף הרגל
- חלק מהאנשים מתלוננים גם על תחושה של שריפה
- הכאבים בכף הרגל מחמירים בעמידה ממושכת, הליכה או ריצה
- ישנם אנשים המתארים את הליכתם כהליכה על חלוקי נחל ואחרים כהליכה על גחלים
- הכאב יכול להתמקד בראש של אחת, שתיים או כול עצמות המסרק
- הכאב יכול להיות נוכח בכף רגל אחת או בשתי כפות הרגליים
אבחון כאבים בכרית כף הרגל
על מנת לבחור את הטיפול המתאים לכאבים בכרית כף הרגל יש ראשית להגיע לאבחון מדויק. האבחון של כאבי כרית כף הרגל מתחיל מלקיחת ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית.
- בשלב הזה נלמד מה הן תלונותיו של החולה
- נבקש מהחולה להצביע במדויק על מיקום הכאב
- נבין מתי וכיצד החל
- נלמד מהו סוג הכאב ומה מקל ומה מחמיר אותו ועוד
- נחקור אודות הנטיות המשפחתיות והאישיות להפרעות בכף הרגל
- נלמד על הרקע הבריאותי של החולה ובכלל זה מחלות עבר כגון שיגדון, דלקות פרקים וסוכרת.
לאחר מכן נמשיך בבדיקה פיזית. במהלך הבדיקה הפיזית ננסה לשחזר את הכאב שלכם, להצביע על הרקמה שנפגעה ולהעריך את חומרת הפגיעה. הבדיקות תכלולנה:
- תצפית על אופי ההליכה והעמידה שלכם
- מישוש של כרית כף הרגל ויתר השרשרת הקינטית
- בדיקות טווח תנועה של כף הרגל על חלקיה השונים
- בדיקות אורתופדיות, בדיקות נוירולוגיות ובדיקות כירופרקטיות
- במידת הצורך נשתמש בבדיקות מתקדמות כולל אמצעי הדמיה ובדיקות מעבדה. בדיקות דם כדי לשלול סוכרת, דלקת פרקים ושיגדון. צילומי רנטגן או מיפוי עצמות כדי לזהות פתולוגיה של העצמות והמפרקים של כף הרגל.
נוכחות של סימפטומים המעלים את הסבירות כי הגורם לכאב כף הרגל אינו מכאני מהווים סיבה להפניה ובירור רפואי מעמיק נוסף.
טיפול עצמי בכאבים בכרית כף הרגל
לרוב הכאבים בכרית כף רגל יש רקע מכאני ועל כן יכולים, לפחות בהתחלה, להיות מטופלים באופן שמרני ועצמאי. זכרו התנהגות נכונה כאשר כף הרגל מתחילה לכאוב היא קריטית לריפוי עצמי. ככלל, מנוחה במיטה אינה מומלצת שכן די מהר היא גורמת לניוון ונזקים ומאיטה את ההחלמה. הכלל שכן צריך להנחות אתכם הוא הימנעות מכאב. כל פעילות שניתן לבצע ללא כאב רצוי להמשיך ולבצע אותה.
הרבה פעמים מנוחה עם או בלי הרמת הרגל, המלווה בהימנעות מנעלי עקב ומעבר לנעל רחבה, או הכנסה של רפידה מתאימה לתוך הנעל מספיקים להקל על הכאבים בכף הרגל. יתכן שתצטרכו לשקול שימוש בקביים כדי לאפשר מנוחה יסודית יותר לכף הרגל. גם הפחתה במשקל אם זה רלוונטי עשויה לעזור להפחית את העומס מעל כף הרגל.
זכרו גם אם הכאבים בכף הרגל נעלמו אתם עדין צריכים להיזהר לעוד פרק זמן של 4-8 שבועות וזאת כדי לאפשר לרקמה שנפגעה החלמה מלאה. כאשר אתם חוזרים לפעילות שגרתית של עבודה וספורט עשו זאת באופן הדרגתי. הקפידו להימנע מאותן שגיאות שהובילו מלכתחילה להיווצרות הבעיה.
טיפול כירופרקטי בכאבים בכרית כף הרגל
כאבים בכרית כף הרגל שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. כירופרקטיקה נותנת מענה מקיף למגוון בעיות כף רגל. הכירופרקט מאומן לאתר ולטפל ברוב הכאבים בכף הרגל שהם משניים לתפקוד הלקוי של כף הרגל. לאחר שתשאלנו את החולה לגבי תלונתו, לאחר שבדקנו את כף רגלו, ערכנו לכף הרגל ניתוח התנהגות ביו מכנית במצבים שונים והגענו לאבחון של כאב בכרית כף הרגל מתחיל השלב הטיפולי.
הטיפול במרפאה בשלבים הדלקתיים נעשה באמצעות מיטב המכשור הרפואי הקיים כולל לייזר רך, אולטרה סאונד ולעתים גם טיפול עם גלי הלם. עם שוך השלב הדלקתי יתחיל השלב השיקומי שמטרתו להכשיר את כף הרגל לעמוד בעומס פעילות מלא. בחלק מהמקרים נפנה את המטופל למכון כף רגל לצורך התאמת מדרסים.
טיפול רפואי בכאבים בכרית כף הרגל
במידת הצורך יופנה המטופל לטיפול בתרופות אנטי דלקתיות. תרופות אלה כוללות תרופות נוגדות דלקת ובכלל זה הזרקת סטרואידים. אם ישנן מחלות רקע כגון שיגדון, דלקת פרקים וסוכרת החולה יקבל טיפולים ייעודיים למחלות הללו. האופציה הכירורגית לתיקון הפרעות מבניות הגורמות לכאבי כרית כף הרגל קיימת אך עדיף להימנע ממנה. בין ההפרעות המבניות שיש לשקול את תיקונן באמצעות כירורגיה נמנה:
- אצבע פטיש (Hammertoes)
- אצבע טופר (claw toe)
- בוהן קלובה (Hallux Valgus)
מניעת הכאב בכרית כף הרגל
מספר כללים יעזרו לנו לשמור על כפות רגליים בריאות. בין הכללים נציין:
- הכלל הראשוני במניעת כאבי כף רגל הוא בחירה נכונה של נעליים. נעלים טובות חייבות להיות נוחות, מצוידות בתמיכה לקשת, ורחבות מספיק כדי להכיל בנוחות את האצבעות. אין לשכוח שנעליים טובות צריכות תחזוקה.
- את הנעלים יש לבחור בהתאם לסוג הפעילות. נעלי ספורט לספורט ונעלי הליכה להליכה. מומלץ לנעול את הנעליים עם גרביים.
- כפות הרגליים חייבות להיות רחוצות, נקיות ויבשות. גזירת הציפורניים חייבת להתבצע באופן זהיר.
- למניעת עומס יתר מכפות הרגליים שמרו על משקל גוף סביר לגובה שלכם
- התחממו לפני פעילות והימתחו לאחריה
- למדו ללכת ולרוץ באופן נכון
- הימנעו מעמידה ממושכת או משהייה ממושכת על הרגליים
- טפלו בכל מחלה שיש לה השפעה על בריאות כפות הרגליים. בין המחלות שחשוב לטפל בהן באדיקות נמנה: סוכרת, דלקת פרקים, שיגדון (גאוט) ועוד. השתמשו בתרופות מתאימות ונקטו בזהירות גדולה יותר.