פציעות ספורט – אבחון מהיר יאפשר טיפול מהיר ויעיל וימנע נזקים כרוניים. בשנים האחרונות מספר גובר והולך של אנשים קיבלו את עצתם של מומחי בריאות ומגזינים למיניהם להתחיל לעסוק בפעילות גופנית. ברוב המקרים אכן מדובר בהצלחה בריאותית. בחלק קטן מהמקרים ובעיקר נכונים הדברים לגבי אותם אנשים שמגזימים או מתאמנים לא נכון יש גם תוצאות לוואי פציעות ספורט.
למזלנו הרב ניתן לטפל באופן יעיל ברוב הפגיעות הנגרמות בגלל פעילות גופנית. רוב הנפגעים יחזרו לאחר טיפול ושיקום להיות פעילים. המפתח לכך מצוי באבחון מהיר ומדויק של פציעות ספורט. עם זאת חשוב לציין שגם במקרה הזה המניעה של פציעות ספורט היא הדרך לפעול.
פציעות ספורט אבחון – רקע
ספורט – יתרונות רבים וחיסרון משמעותי אחד
אם אתם עוסקים בספורט אתם בוודאי מכירים כבר יתרונותיו. אלה כוללים יתרונות גופניים ולא פחות חשוב גם יתרונות נפשיים. היתרונות הללו כול כך מובהקים שאנשים שעוסקים בספורט חיים בזכות זה יותר שנים. יחד עם זאת העיסוק בספורט כולל גם סיכוני פציעה. בכול שנה מיליוני בני אדם ברחבי העולם "יורדים מהמגרש" בגלל פציעות ספורט. ישנם שני סוגים עיקריים של פציעות ספורט:
- פציעות חריפות המתרחשות באופן פתאומי (למשל: נקיעת קרסול, קרע רצועה בברך ועוד.)
- ופציעות כרוניות הנובעות מעומסים חוזרניים ונזקים מצטברים (למשל: שחיקת סחוס, דלקת בגיד ועוד).
מניעת פציעות הנגרמות מספורט
בעוד שאין דרך או שיטה למניעה מוחלטת של פציעות ספורט אתם יכולים לעשות רבות לצמצום הרעה החולה הזאת. במאמרים אחרים באתר הזה אנו דנים בנושא הזה של מניעת פציעות ספורט בהרחבה. בקיצור נמרץ נגיד לכם שישנם כללים ברורים של עשה ואל תעשה שיצמצמו דרסטית את הסיכוי שלכם להיפגע מספורט. בין היתר נציין חימום לפני תחילת האימון, שמירה על זמני התאוששות של הגוף, הקפדה על הדרגתיות ברמת הקושי באימונים ועוד.
הקשבה לגוף
כלל נוסף הוא הקשבה לגוף. לא להתאמן עם כאבים. עצרו את האימון כאשר אתם חשים כאב הנובע מפציעה (כאב רע) ולא כאב של שרירים שעובדים, מתאמצים ומתחזקים. לרוב, מנוחה של מספר ימים מפעילות מכאיבה, מיד עם תחילת הכאב תאפשר לרקמה להבריא. פציעות ספורט קשות יותר או פציעות כרוניות שאינן מגיבות לטיפול עצמי מחייבות אבחון של קלינאי בתחום. ככירופרקט המתמחה בפציעות ספורט אני מציע את שירותי האבחון שלי.
ההליך האבחוני של פציעות ספורט
בבואו לאבחן את מהותן של פציעות ספורט, חייב הקלינאי לחשוב על פוטנציאל הפגיעה של כל אחד מהמרכיבים האנטומיים של האזור. העור, הרקמה התת עורית, רקמת החיבור, שרירים, גידים, רצועות, בלוטות לימפה, עצבים, עורקים, וורידים, עצמות, סחוסים ומפרקים. שיטה זו תקל על האבחון של הפציעה. היא מנחה ומכוונת ואינה מאפשרת להתעלם מנזק אפשרי לרקמה או איבר נחבאים. תהליך האבחון כולל למידה של ההיסטוריה הרפואית של החולה, בדיקה גופנית של השרשרת הקינטית, בדיקות מיוחדות, בדיקות נוירולוגיות ובמידת הצורך גם בדיקות מעבדה ודימות.
לקיחת היסטוריה רפואית
אבחון פציעתו של הספורטאי תחל בלקיחת ההיסטוריה הרפואית הכללית והיסטוריה של הפציעה שבגינה הגיע. הרבה פעמים הבנה ברורה של איך קרה תיתן לנו רמז לגבי מה קרה. בהיסטוריה הרפואית הכללית נלמד על הרקע הבריאותי של הפצוע:
- מחלות קודמות
- פציעות ספורט קודמות
- שימוש בתרופות
- רקע בריאותי משפחתי
- עבר של אובדן הכרה או סחרחורות
- בעיות לב
- יכולת גופנית
- אלרגיות
- איברים חסרים (כליה?)
- אשפוזים
- טיפולים רפואיים קודמים
נלמד פרטים על הפציעה מלקיחת ההיסטוריה הספציפית שלה ובכלל זה:
- מהי התלונה?
- איך התרחשה הפציעה?
- מהם התסמינים?
- מהן המגבלות?
אם הספורטאי סובל מכאבים ננסה להבין:
- מהו מיקום הכאב
- מתי וכיצד החל
- מהו סוג הכאב
- מה מקל ומה מחמיר את הכאבים ועוד
תסמינים נוספים?
פציעות ספורט גורמות לכאבים אך יש לזכור, שהרבה פעמים מלבד כאב, הפציעה גוררת אחריה מגוון גדול של סימנים וסימפטומים נוספים. הסימפטומים הנוספים עשויים לתת לנו רמז נוסף לגבי מקור הבעיה.
- לכאבים במקום הפציעה מתלווה גם כאב במקום אחר?
- האם לכאבים המקומיים מתלווה גם חוסר תחושתי שעשוי להצביע על בעיה עצבית?
- לכאבים המקומיים מתלווה גם דימום בשתן שעשוי להצביע על בעיה במערכת השתן?
- האם לכאבים המקומיים מתלווה גם קושי בהליכה דבר שיכול להצביע על בעיות במפרק הירך או באגן או בגב התחתון?
בדיקה גופנית
בשלב הבא נערוך בדיקה גופנית מקיפה. הבדיקה תחל בתצפית ובבחינה של המראה הכללי, סימטריה, יציבה, אופן ההליכה, תפקוד תנועתי, דפורמציות גופניות, נפיחות ושינוי גוון של האזור שנפגע בגוף. נמשיך את הבדיקה במישוש (Palpation). נמשש את חלקי הגוף של החולה המתלונן עלך פציעות ספורט, נמשש את הבליטות הגרמיות ואת הרקמות הרכות ונחפש נפיחות, רגישות למגע, שינוי טמפרטורה, עווית שרירית פעימות וכיוצא בזה. נמשיך בבחינת התפקוד של השרירים.
בדיקות טווח תנועה אקטיביים ופסיביים. נערוך בדיקות ממוקדות לאזור הפצוע. נערוך בדיקות אורתופדיות, בדיקות נוירולוגיות וכמובן בדיקות כירופרקטיות. במידת הצורך ואם קיים ספק בנוגע לאבחנה, נפנה את החולה לבדיקות מתקדמות. בין הבדיקות מהסוג הזה נציין בדיקות דימות ובדיקות מעבדה. במהלך הבדיקה הפיזית ננסה לשחזר את הכאבים שלכם, להצביע על הרקמה שנפגעה ולעריך את חומרת הפגיעה.
סימנים לכך שמדובר בפציעה רצינית:
פציעות ספורט אינן זרות לספורטאים. למעשה חייו של ספורטאי מלווים בכאבים. השאלה היא מה עוצמת הכאב ומה הם הסימנים והתסמינים הנלווים לכאבים הללו. להלן מספר סימנים ותסמינים שאמורים לגרום לך לעצור את האימונים ולהתייעץ עם אחד או יותר מהגורמים המקצועיים המלווים אותך:
- לא יכול להניח את מלוא המשקל על חלק הגוף הפצוע
- עקב כאבים עושה שימוש מפצה בחלק אחר של הגוף
- צליעה
- הפרעות שינה
- קשיי נשימה
- כאבי ראש במהלך או לאחר הפעילות
- נוקשות חריפה או כאבים משמעותיים באחד מחלקי הגוף
- "ראש קל" סחרחורת או ורטיגו
- אובדן תחושה באחד מחלקי הגוף
- חולשה משמעותית
דגלים אדומים וצהובים
מחובתו של כל קלינאי לחפש במהלך התשאול והבדיקות של החולה המתלונן על פציעות ספורט נוכחות של סימפטומים המעלים את הסבירות כי הגורם לכאב אינו מכני. סימפטום שיש יסוד להניח שאינו מכני במהותו מהווה דגל אדום המחייב הפנייה ובירור רפואי עמוק. דגלים אדומים נחשבים הסימפטומים הבאים:
- אובדן שליטה על הסוגרים
- חום גבוה המתלווה לכאבי הגב
- תחושת שריפה בעת מתן שתן
- דם בשתן
- אובדן משקל בלתי מוסבר
- שימוש מתמשך בסטרואידים
סימנים של דיכאון ודכדוך נפשי מצביעים לרוב על האפשרות שהבעיה הרפואית עלולה להימשך זמן ממושך מהסביר ומהווים דגל צהוב. הדגלים האדומים והדגלים הצהובים נועדו במקור לשימוש באבחון כאבי גב תחתון אבל יכולים להיות ישימים באופן נרחב. הקשר בין המצב הנפשי לבין התפתחות הבעיה הרפואית וקצב ההחלמה הוא ברור ומוכח מחקרית.