פציעות ספורט מה גורם להן

פציעות ספורט מה גורם להן

פציעות ספורט מה גורם להן? הגורם העיקרי לפגיעה מפעילות גופנית הם עומסי יתר חוזרניים בגלל ביצוע מטלות חוזרניות. ספורטאים חשופים יותר מאחרים למנגנון פציעה זה. למעשה רוב סוגי הספורט כרוכים במטלות חוזרניות. דוגמאות לכך כוללות ריצה, שחייה, משחקי כדור כולל טניס ועוד. מאידך אנשים שאינם פעילים גופנית חשופים לנזקי ניוון ולהתפתחות מחלות הפוגעות באיכות החיים וחלקן אפילו מקצרות חיים.

פציעות ספורט עלולות להתרחש גם בגלל נזקי חבלה. רגע אחד אתה בריא וברגע שלאחריו נקעת את הקרסול, קרעת רצועה בברך או שברת את שורש כף היד. אין דבר יותר מתסכל מפציעת ספורט שמשביתה אותך ולא משנה אם אתה ספורטאי צמרת או "סתם" ספורטאי שרץ על מנת לשמור על כושר. מודעות לגורמים השונים לפציעות ספורט היא הצעד הראשון במניעת פציעות ספורט. כאן במאמר הזה נענה על השאלה: פציעות ספורט מה גורם להן.

פציעות ספורט מה גורם להן – רקע

פציעות ספורט הן בעיה נפוצה ויקרה המשפיעה על מיליוני אנשים בכל הגילאים והיכולות. כול אחד יכול לסבול מפציעת ספורט החל מהאתלט המעוטר ביותר וכלה בספורטאי של סוף שבוע. הגורמים וגורמי הסיכון לפציעות ספורט הנם רבים ומגוונים. הגורם העיקרי לכך הוא לרוב שימוש יתר. עם זאת, גם, מכה ישירה או חשיפה לכוח גדול יותר מהיכולת של הרקמה לספוג עלולה לפצוע.

על פי מקורות שונים, השכיחות של פציעות ספורט משתנה על פי ענפי הספורט. כך למשל בקרב מבוגרים מעל גיל 25:

  • נפצעים ברכיבה על אופניים 126.5 ל-100,000 אנשים
  • בכדורגל נפצעים 23.8 ל-100,000 אנשים

בקרב ילדים ובני נוער, פציעות הקשורות לספורט מהוות:

  • כ-20% מכלל הביקורים בחדרי מיון הקשורים לפציעות

הסוגים השכיחים ביותר של פציעות ספורט הם נקעים, מתחים, שברים וזעזועי מוח, שיכולים לנבוע ממגע, התנגשויות, נפילות, שימוש יתר או שימוש לרעה בחלקי גוף. חומרת פציעות הספורט יכולה להשתנות מקלה לקטלנית, ויכולות להיות להן השלכות קצרות טווח או ארוכות טווח על רווחה פיזית, פסיכולוגית וחברתית.

בסקר שערכנו כאן באתר בקרב הגולשים שאלנו איזה חלק מגופכם נפצע בגלל ספורט. קיבלנו את התשובות הבאות על פי סדר השכיחות:

  • גב תחתון ואגן
  • ברכיים

היכולת שלנו למנוע את הפגיעות הללו או לכול הפחות לצמצמן תלויה רבות במודעות שלנו וביכולתנו לנהוג בשיקול דעת. לעיתים עלול שיקול דעתנו להיות מופר על ידי אנדורפינים. אנדורפינים הם משכך כאבים טבעי המופרש על ידי הגוף בשעת מאמץ ומסוגל להסיח דעתנו מהכאב. חשוב למנוע, לאבחן, לטפל ולשקם פציעות ספורט באמצעות שיטות מבוססות ראיות וגישות רב-תחומיות.

סוגים של פציעות ספורט

אנו מחלקים באופן גס את סוגי הפגיעות מספורט לשני סוגים:

  • פציעות חריפות – מתרחשות באופן חד כמו שבר של עצם בגלל התנגשות עם שחקן יריב, קרע של רצועה בברך, קרע בשריר ההמסטרינג או של גיד אכילס במהלך משחק כדורגל ועוד.
  • ופציעות כרוניות – שמהוות את רוב הפגיעות מספורט נגרמות על ציר הזמן בגלל שימוש יתר ונזק מצטבר ברקמות כמו דלקת בגיד, שחיקת סחוס ועוד.

מה גורם לפציעות ספורט?

פציעות ספורט עלולות להיגרם בגלל אחת מהסיבות הבאות:

  • שימוש יתר חוזרני כמו פציעות ברכיים בגלל ריצה, פציעות מרפק בגלל טניס ועוד
  • נזקי חבלה כמו בגלל היתקלות של שחקנים, מעידה במגרש הספורט ועוד

גורמי סיכון להתפתחות פציעה בגלל עיסוק בספורט

גורמי סיכון רבים חושפים אותנו להתפתחות פציעות ספורט. על חלק מהגורמים הללו אין לנו שליטה ועל חלקם יש לנו אפשרות לשלוט ואף לבטל את השפעתם. המאמר "פציעות ספורט מה גורם להן" מרכז את רוב גורמי הסיכון להתפתחות פציעות ספורט.

גורמי סיכון שאין לנו שליטה עליהם כוללים:

גיל

גיל הוא גורם רב השפעה שאין לנו עליו השפעה. ככל שאנו מתבגרים אנו מעלים את הסיכון להתפתחות פציעות ספורט. הדבר נובע מהשינויים הניווניים שאנו צוברים ברקמות ובמפרקים ואשר חושפים אותנו לפגיעות ובלאי מצטבר.

מחלות גנטיות או מחלות כרוניות נרכשות

מגוון מחלות מולדות או נרכשות עלולות לגרום לשינויים מבניים ותפקודיים ברקמות הגוף השונות ובכך לחשוף אותו לסיכוי גבוה יותר להתפתחות פציעות ספורט.

ליקויים מבניים מולדים או נרכשים

שינויים אלו משבשים את הביו-מכניקה של הגוף וחושפים אותו לעומס יתר וסיכון גבוה יותר להתפתחות פציעות ספורט. דוגמה למבנה בעייתי שעלול, על הציר של הזמן, לגרום לעומס יתר, לשחיקת סחוס ודלקת פרקים מוקדמת היא ברכיים בעלי מבנה O או ברכיים בעלי מבנה X.

גורמי סיכון שיש לנו שליטה עליהם כוללים:

התאמת הציוד אתו אנו מתאמנים

לציוד אתו אנו מתאמנים יש השפעה משמעותית על הסיכוי להיפצע. יש על כן לתת את הדעת להתאמת הנעליים שאנו נועלים, למחבטים שעימם אנו משחקים, לביגוד שאנו לובשים ועוד.

משטח אימונים לא מתאים

גם למשטח שעליו אנו מתאמנים יש השפעה על הסיכוי שלנו לגרימת פציעות ספורט. שאלו את עצמכם: לרוץ על דשא, על שביל עפר, על חול ים על מדרכה או על כביש? האם השטח שעליו אנו מתאמנים זרוע במכשולים ומהמורות? מה הסיכוי שלנו להחליק על משטח האימונים שבחרנו?

אי הקפדה על ביצוע חימום לפני הפעילות

חימום המפרק והשרירים לפני הפעילות מפחיתים את הסיכוי להתפתחות פציעות ספורט. כנסיה למצב של פעילות גופנית עם גוף "קר" היא הזמנה לפציעה.

טכניקות אימון לא מהוקצעות

טכניקת אימון או משחק לקויים תוביל לעומס יתר על הרקמות המופעלות ולפגיעות. השקיעו בשיפור טכניקות הביצוע ובכך תשפרו את ההישגים שלכם ותמנעו פציעות ספורט.

כושר גופני ירוד

כושר גופני וסיבולת לב ריאה ירודים, שרירים חלשים ו/או בריאות לקויה מעלים את הסיכון להיפצע

אי הקפדה על סרגל מאמצים

הקפידו על סרגל מאמצים הדרגתי. אפשרו לגוף להתחזק ולהתאים את עצמו לדרישות שאתם מציבים בפניו.

זמני התאוששות קצרים מידי

הגוף חייב זמן מנוחה בין מאמץ אחד למשנהו על מנת להתאושש. פעילות ממושכת מידי או מעט מידי זמן להתאוששות יובילו להתפתחות פציעות ספורט.

התעלמות מהמצב של הגוף לפני האימון

אם הגוף שלכם נוקשה מידי או תשוש יתכן שהדבר הנכון לעשות הוא לדלג על אימון. אם בכול זאת החלטתם לצאת לאימון הקפידו לבצע חימום ארוך במיוחד ותתחילו את הפעילות לאט.

אי הקפדה על היגיינה וטמפרטורת גוף מאוזנת

עומסים קיצוניים המאפיינים ספורטאים עלולים לגרום להיחלשות המערכת החיסונית. הקפדה על היגיינה ועל טמפרטורת גוף מאוזנת יכולה לסייע במניעת מחלות.

אי הקפדה על כללים וחוקים במגרש הספורט

על תכסחו ותתרחקו מהמכסחים. שמרו על כללי המשחק המקובלים.

מתח נפשי

דיכאון ולחץ נפשי מעלים את הסיכון להתפתחות פציעות ספורט. פעילות גופנית דורשת בין היתר ריכוז. חוסר ריכוז בין היתר בגלל מתחים נפשיים מהווה גורם לפגיעות גוף.

התעלמות מכאב

כאב הוא שומר הסף של הגוף מפני נזקים. התעלמות מכאב היא חסרת היגיון ותוביל במהרה להתפתחות פציעות ספורט.

אי הקפדה על אכילה ושתייה נכונים

לסוג המזון והשתייה שאתם צורכים ולעיתוי שבו הם נצרכים יש השפעה על הביצועים שלכם כספורטאים ועל הסיכוי שלכם להיפצע. צמא, רעב או חולשה הנובעת ממחסור מעלה את הסיכוי להיפצע.

פציעות קודמות

פציעות ספורט קודמות ובעיקר פציעות ספורט ופציעות אחרות שלא שוקמו כראוי מותירות את הרקמה הפצועה חלשה ופגיעה. במקרה כזה עומס מינימאלי עלול לגרום לפציעה חוזרת. פציעות קודמות שלא טופלו כראוי עלולות גם לשנות את האופן שבו אנו מתפקדים ובכך לעלות את הסיכון לפגיעות חוזרות.

חוסר איזון שרירי

השרירים האגוניסטים ואנטגוניסטים חייבים להיות מאוזנים בכול הנוגע לגמישות, כוח ותפקוד כדי לא להפריע לתנועה. שריר קצר יפריע לעבודת השריר שמולו, ישבש את התנועה ויעלה את הסיכוי לפציעה.

אימון יתר

אימון יתר שיכול להיגרם בגלל אי הקפדה על חלק מגורמי הסיכון שפירטנו כאן ובכלל זה אי הקפדה על זמני מנוחה והעלאה מהירה בסרגל המאמצים הוא מהגורמים העיקריים להתפתחות פציעות ספורט. סימנים ותסמינים שכיחים במצב של אימון יתר כוללים:

  • קצב לב מואץ, עייפות קיצונית, הפרעות שינה, קושי להתרכז, קושי לבצע פעילות באופן נכון ועוד.

ספורט החושף אתכם לתנועות חוזרניות ושימוש יתר

פעילות חוזרנית כמו שחייה יוצרת עומסים על אותן קבוצות שרירים, מפרקים וגידים. ספורט מסוג מהווה גורם סיכון להתפתחות פציעות ספורט מהסוג הכרוני. בין הפציעות מהסוג הזה נמנה מרפק טניס, מרפק גולף, תסמונת הצביטה בכתף, דורבן בכף הרגל ועוד.

ספורט החושף אתכם לחבטות והתנגשויות

ספורט הכרוך במגע אלים מעלה את הסיכוי להתפתחות פציעות ספורט מהסוג החריף. דוגמאות לספורט כזה כולל כדורגל, כדורסל, אגרוף, רוגבי או אומנויות לחימה. דוגמאות לפציעות בגלל סוג כזה של ספורט כוללות קרעים של רקמות, שברים של עצמות, פריקות של מפרקים, פציעות של עמוד השדרה, פציעות ראש ועוד. כשזה אפשרי השתמשו בציוד מגן למניעת פציעות.

ביומכניקה לקויה והשפעתה על פציעות מספורט

החשיבות הביומכנית קריטית לבריאותם ולביצועיהם של כל העוסקים בספורט. בעוד שהגפים שלנו מעבירות כוח ומאפשרות תנועה למרחק הן גם יוצרות עומס החוזר ומתגבר על הפרקים ועל מערכות העצב, השריר והשלד. כך למשל אצנים גומעים מרחקים גדולים כל שבוע, שחיינים שוחים שעות מידי יום, מפתחי גוף וכוח מרימים משקולות במשקלים מצטברים של טונות. העומס המצטבר עקב פעילויות אלו מחייב שהתנועות תהיינה חלקות ומדויקות.

ספורטאי שיוצא לפעילות בלי שיהיה כשיר מבחינה ביו מכנית ב100% חשוף להתפתחות פציעות ספורט. אפילו ליקוי ביומכני מינורי באחד המפרקים, בין אם אתם מודעים לו או לאו, עלול לשבש את התפקוד המוטורי שלכם, ליצור עומסים חריגים ולהגביר את הסיכויים שלכם להיפצע. ראוי לציין שבמקרה של ליקוי ביומכני גם הביצועים של הספורטאי לא יהיו מיטביים.

עם זאת יש לזכור שגם פעילות נכונה ומדויקת ככול שתהיה אינה פותרת אתכם מהקפדה על עקרונות האימון הגופני הנכון ובכלל אלו חימום לפני הפעילות, עלייה הדרגתית ברמות המאמץ, הקפדה על זמני התאוששות ועוד. פעילות גופנית המבוצעת באופן ביומכני מושלם בלי להקפיד על יתר עקרונות האימון הנכון תוביל לאגירה של נזק, דלקת וכאב.

References:

Common Sports Injuries: Incidence and Average Charges. ASPE. https://aspe.hhs.gov/basic-report/common-sports-injuries-incidence-and-average-charges

Sports Injury Statistics. Johns Hopkins Medicine. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/sports-injuries/sports-injury-statistics

Sports injury incidence. British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/34/2/133

The impact of sports injuries on health-related quality of life. BMC Public Health. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-12-630

Sports Injuries: Prevention, Diagnosis, Treatment and Rehabilitation. Springer. https://www.springer.com/gp/book/9783642345643

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

דלקת פרקים טיפול

דלקת פרקים טיפול

דלקת פרקים? טיפול מהיר עשוי למנוע נזקים בלתי הפיכים במפרק. נכון להיום מחלות הפוגעות בפרק זה או אחר אינן ניתנות לריפוי מלא. לרוב ניתן לשלוט ולנהל את חומרת הסימנים והתסמינים ואף לצמצם את הנזקים הבלתי הפיכים אך לא ניתן למגר את המחלה. 

שריר הפיריפורמיס

תסמונת פיריפורמיס אבחון וטיפול

תסמונת פיריפורמיס? טיפול מהיר עשוי למנוע התפתחות נזקים ותסמינים כרוניים. ברוב המקרים מיחושים המופיעים בחלק התחתון של הגב והאגן נגרמים בגלל נזק בעמוד השדרה המותני. לעתים הגורם למיחושים הללו הוא גירוי של העצב הסיאטי על ידי שריר הפריפורמיס באגן. 

כאבים במפשעה מה גורם להם

כאבים במפשעה מה גורם להם

כאבים במפשעה? סיבות אפשריות כוללות נזקי חבלה, נזקים מעומס יתר, חולי באחת בהרקמות המרכיבות את המפשעה או באחת הרקמות שיכולה להשליך כאב אל אזור זה. בין יתר הרקמות שנבדוק נכלול גב תחתון, מפרק ירך, מפרקי עצה וכסל, אברים פנימיים ועוד.