כאבים ברגליים מה גורם להם? הגורם העיקרי לפציעות והפרעות בריאותיות ברגליים הם עומסי יתר חוזרניים. אנו נוטים ליצור עומסים קיצוניים על הגפה התחתונה במצבי שגרה רבים. אנו עומדים, רצים, קופצים, משחקים או מרימים משקלות כאשר העומס הוא על הרגליים. התוצאה של עומסים אלה היא לעתים פגיעה באחת מהרקמות ברגליים, דלקת, כאבים וסימפטומים נוספים. כאבים ברגליים עלולים להתפתח בגלל נזק טראומטי או נזק משני למחלות. דוגמאות לכך כוללות:
- שברים וקרעים של רקמות לאורך הרגל.
- היצרות תעלת השדרה המותנית (Lumbar Spinal Stenosis).
- קריש דם הנוצר בוורידים העמוקים (פקקת ורידים עמוקה -DVT) ועוד.
התייחסות מהירה ומנוחה יכולים לרפא את רוב הנזקים ברגל. התעלמות מהכאב עלולה לגרום להחמרה בתסמינים, להיווצרות בעיה כרונית ואולי אף בצורך עתידי בניתוח. במקרה של כאבים ברגליים – מה גורם להם צריכה להיות השאלה שאתם מפנים לכירופרקט. הכירופרקט ייעזר בסימנים ובתסמינים הייחודיים לכול בעיה כדי לאבחן ובמידת הצורך לטפל בבעיה.
כאבים ברגליים מה גורם להם – רקע
כאב בגפיים התחתונות הוא תלונה נפוצה שמשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. זה יכול להתפתח מסיבות שונות, החל מפציעות חריפות ועד למצבים כרוניים. כאבים ברגליים יכולים להיגרם בגלל:
- נזקי חבלה על רקע תאונה, נפילה פציעת ספורט ועוד.
- עומס יתר על הרקמות המרכיבות את הרגליים ובכלל זה: עצמות, מפרקים, שרירים, גידים, רצועות, כלי דם, עצבים וכמובן העור.
- נזקים הנגרמים לרקמות ברגל בגלל מחלות ובכלל זה דלקות פרקים ועוד.
הנזק שנוצר מוביל לתהליך דלקתי ובעקבותיו גם לכאבים ותסמינים אחרים. הסימנים והתסמינים שנובעים מפגיעה ברגל כמו גם עצמתם תלויים כמובן בחומרת הנזק ובמיקומו המדויק. כאבים ברגל יכולים להיות:
- חריפים או קלים.
- קצרי מועד או כרוניים.
- להופיע בכל אזור ברגל או רק באזור ממוקד.
- הכאב יכול להופיע באופן חד ומהיר או באופן הדרגתי.
- חודרני או שטחי.
- פועם או מתמשך.
פגיעה ברגל עלולה לגרום מלבד כאבים גם:
- מגבלות תנועה.
- נוקשות במפרק.
- נפיחות של המפרק.
- נימול והירדמות של חלקים מהרגל.
- חולשה של חלק או כל הרגל.
- נפיחות ואדמומיות ברגל ועוד.
יש להיות ערניים לסימפטומים המהווים דגל אדום. דגל אדום מתנוסס מעל סימפטומים כגון:
- כאבים ברגליים שהם חריפים במיוחד.
- כאב שחריף שהחל בעקבות תאונה.
- סימפטומים נלווים לכאבים הכוללים: חום, אדמומיות, רקמה חמה למגע ובצקת (דלקת זיהומית).
פירוט גורמים
מגוון גורמים רחב יכול להוביל להתפתחות כאבים ברגליים. להלן גורמים שכיחים:
כאבים ברגליים בגלל נזק טראומטי
חבלות, נפילות ותאונות יכולים לגרום לנזק לאחת הרקמות המרכיבות את הרגל ולגרום לכאב. יתכן גם נזק לרקמה אחרת שתגרום להקרנת כאבים ברגליים. לדוגמה נזק לדיסק הבין חולייתי בגב עלול לגרום לכאב להופיע ברגל. שברים של אחד מעצמות הרגל הם דוגמה שכיחה לנזק מטראומה. כך גם נקע בקרסול, מתיחה או קרע של אחת הרקמות הרכות ובכללן רצועות, גידים, שרירים, מיניסקוסים. כל נזק מהסוג הזה יחולל דלקת, כאבים ברגליים ומגבלה ביכולת תנועה. טראומה יכולה גם לגרום לנזקים לעצבים ולגרום לחסרים נוירולוגיים או לכלי דם ולגרום לדימום נפיחות וכאב.
נזק מצטבר כגון שין ספלינט
כמובן שגם טראומה מצטברת לרקמות בגין אימון לקוי או עומס יתר יכולים לגרום להתפתחות כאבים ברגליים. פציעות מסוג זה כוללות:
הפרעת שין ספלינט
שין ספלינט היא פתולוגיה שאינה נגרמת לרוב מנזק טראומטי חד פעמי אלא מאגירה איטית של נזק. לא מחבלה חד פעמית אלא ממאמצים חוזרים המובילים להצטברות של נזק לרקמות השוק השונות ובכלל זה לעצם עצמה, לשרירים ולגידים.
שין ספלינט מתרחש לרוב אצל אנשים שמרבים לרוץ וטירונים ביחידות חיל רגליים. מעטפת עצם השוק ועצם השוק עצמה חשופים לדלקות ושברי מאמץ. הסיבה לכך היא היות העצם מרכיב מרכזי בבלימת הזעזועים שנובעים מפעילות גופנית.
סימפטומים אופניים כוללים כאבים ברגליים במקום הדלקת או השבר ומוגבלות תנועה. מיפוי עצמות מראה את הנזק בצורה ברורה. הטיפול חייב לכלול מנוחה.
שבר מאמץ
סדק קטן בעצם המתפתח מלחץ חוזר ונשנה או משימוש יתר. שברי מאמץ יכולים להתרחש בכל עצם, אך הם שכיחים יותר בעצמות נושאות משקל כגון אלה ברגל התחתונה ובכף הרגל. שברי מאמץ יכולים לגרום לכאב שמחמיר עם הפעילות ומשתפר עם מנוחה, כמו גם נפיחות וחבורה סביב אתר השבר.
פגיעה בכלי דם
ירידה באספקת הדם אל הרגל בגלל היצרות או חסימה יכולים לגרום לצליעה והתפתחות חולשה וכאבים ברגליים (Claudication). המיקום המדויק של הכאבים ישתנה בהתאם למיקום של כלי הדם המוצרים ולשרירים המעורבים. לעיתים קרובות הכאב יופיע תוך זמן קצר מתחילת הפעילות שכן הצריכה המוגברת לחמצן לא נענית והשרירים מתחילים לכאוב. בשלבים מתקדמים של ההיצרות יופיעו הכאבים גם במצב של מנוחה. ירידה באספקת החמצן עלולה גם לגרום לפגיעה עורית ודלקות זיהומיות בעור.
כך למשל בהיצרות תעלת השדרה המותנית (Lumbar Spinal Stenosis) אנו עלולים לחוש כאבים ברגליים בהליכה (Claudication) הנובעים מחסימת כלי דם בחוט בשדרה (Vascular claudication).
בגלל קרישי דם
קריש דם עלול לחסום את אחד מכלי הדם ברגל ולגרום לכאבים חריפים. מלבד כאבים ברגליים תחול ירידה בטמפרטורה של הרגל והעור יהפוך חיוור. המקורות האפשריים לקרישי דם הם רבים. מקור אחד שכיח הוא הלב. כל שיבוש בעבודת הלב, כגון בעיות בקצב פעימות הלב, יכול להוביל לייצור של קרישי דם ולחסימת כלי דם. קריש הדם יכול גם להגיע אל המוח על כל המשתמע מכך.
קרישי דם יכולים להיווצר גם בוורידי הרגליים. קריש דם הנוצר בוורידים העמוקים (פקקת ורידים עמוקה -DVT) גורם ללכידת דם ללא יכולת תנועה. מצב זה יגרום להתפתחות כאבים ברגליים, אדמומיות, נפיחות ואזור חם למגע. סיבוך אפשרי של קריש הנוצר בוורידים העמוקים הוא היסחפות של הקריש לריאות. קריש דם יכול להיווצר גם בוורידים הרדודים. וורידים אלו יכולים גם להתנפח ולהתרחב לגרום לכאב ונפיחות מקומית. הגורמים להיווצרות קרישי דם כוללים שימוש באמצעי מניעה, חוסר תנועה כמו תסמונת מחלקת התיירים הנגרמת בגלל ישיבה ממושכת בטיסות או מול מחשב.
ליקוי בגב התחתון
נזקים לגב תחתון וכמובן כאבי גב תחתון יכולים לגרום להקרנות כאב ברגל. בכל מקרה שבה התלונה המרכזית היא כאבים ברגליים ולא ניתן לראות גורם ברור לכאבים אלו רצוי לבדוק את האפשרות שכאבים אלו מגיעים מהגב. דלקת בפרקים שבין חוליות עמוד השדרה במותן, דלקת בפרקים של האגן וכמובן דלקת בשורש עצב מותני עלולים להוות גורם שיש לשלול אותו בכל הנוגע לכאבי רגל.
כאשר פריצת דיסק או בלט דיסק או גורם אחר מייצר לחץ על אחד חוט השדרה או על אחד משורשי העצבים המרכיבים את עצב הסיאטי. הלחץ על העצב גורם לדלקת וכאב. מלבד הכאב יתכנו גם שינויים נוירולוגיים לאורך הרגל ובכללם חולשה, הירדמות אובדן מסת שריר וירידה ברפלקסים.
כאשר קיימת היצרות של תעלת השדרה המותנית (Lumbar Spinal Stenosis) אנו עלולים לחוש בין היתר גם כאבים ברגליים בהליכה (Claudication). ברוב המקרים מדובר בשרירי התאומים. הכאבים נובעים כמובן מחסימת כלי דם (Vascular claudication) או בגלל לחץ על חוט השדרה המותני והעצבים (Neurogenic Claudication or pseudo-claudication).
כאבים ברגליים בגלל נוירופתיה
דלקת של עצב לאחר שעזב את חוט השדרה, יכולה לגרום להתפתחות כאבים ברגליים. הפרעה זאת יכולה להתרחש בגלל גירוי ישיר של העצב או בגלל מחלה שפוגעת בעצב. דוגמה טובה היא דלקת בעצב ע"ש מורטון בכף הרגל. עצב זה עובר בין האצבעות השלישית והרביעית ונוטה לדלקות בגין לחץ מכני המופעל עליו בהליכה או עמידה. דוגמה נוספת היא שורש עצב הירך שנלכד באגן ומוביל לתופעה הקרויה "מרלגיה פרסטטיקה".
הסימפטומים במרלגיה פרסטטיקה יכללו כאבים ונימול בחלק הקדמי של הירך. גם בהריון אנו יכולים להיות עדים ללחץ על עצב שנוצר על ידי העובר וגורם לכאבים בחלק מרגל ולתופעות נירולוגיות נוספות. נוירופתיה והכאבים והחסרים הנירולוגיים הכרוכים עמה עלולים להיגרם גם ממחלות כגון סוכרת וסרטן, מחסרים תזונתיים כגון חוסר בוויטמינים ומהתמכרויות כגון אלכוהוליזם.
כאב בגפה התחתונה בגלל נזק למפרקים
כאבים ברגליים ממוקדים לאחד המפרקים יכולים להיגרם מטראומה, מבלאי מצטבר בגין שימוש לא תקין או ממחלות כגון דלקות פרקים. הנזק הנגרם למפרק מוביל להתפתחות דלקת ולכאב. להלן מגוון פגיעות אופייניות לפרקים ברגליים:
שברים
יכול להיגרם בכל הפרקים ברגל כולל שבר של פיקת הברך. גורמים כאבים ברגליים שהם קשים ומלווים במגבלות תנועה. מחייבים גיבוס ומנוחה. נזקים בתוך המפרק עלולים לגרום לדלקת פרקים ניוונית.
פריקות
מדובר בעיקר במפרק הירך ובפריקה של פיקת הברך. גורמים כאבים ברגליים שהם קשים וכרוכים במגבלות תנועה. מחייבים החזרת המפרק שנפרק או של פיקת הברך, גיבוס ומנוחה למניעת פריקה חוזרת. נזקים תוך מפרקים עלולים לגרום לדלקת פרקים ניוונית.
נמק בעצם (AVN)
נמק העצם מתפתח בעיקר בראש הירך או בברך. עקב פגיעה בכלי דם שמזינים את עצם הירך או הברך נגרם נזק לעצם התת סחוסית ולסחוס עצמו. הגורמים לתופעה כוללים: עישון, טראומה, מצבים מטבוליים שונים ושימוש בסטרואידים. גורם להתפתחות כאבים ברגליים שעלולים להיות קשים וכרוכים במגבלות תנועה.
דלקות פרקים
דלקת פרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס) היא הדלקת פרקים העיקרית שתוקפת את מפרקי הגוף. דלקת פרקים זו גורמת לשחיקה של הסחוס התוך מפרקי ולנזקים נוספים לרקמות השונות במפרק. המחלה גורמת להגבלה משמעותית בתנועה ולצליעה. יכולה להופיע בכול אחד מהפרקים. דלקות פרקים נוספות – מלבד נמק בעצם כאבים ברגליים יכולים להתפתח בגין מגוון גדול של מחלות פרקים אחרות ובכללן: דלקת פרקים ראומטית, דלקת פרקים פסוריאטית, דלקת פרקים זיהומית, דלקת פרקים שיגדון (גאוט), זאבת ועוד.
קרע מיניסקוס בברך
כריות המיניסקוס, מבנים סחוסיים בצורת ירח שנפגעים באופן תדיר אצל ספורטאים. לאחר שנפגעו גורמים להתפתחות כאבים ברגליים ומגבלות תנועה. נזקים בכריות המיניסקוס עלולים לגרום לדלקת פרקים ניוונית.
קרע ברצועות בברך או בקרסול
הרצועות התומכות את מפרק הברך נפגעות באופן שכיח בטראומות ספורט ועלולות להוביל למצב של חוסר יציבות של המפרק. גורם כאבים ברגליים ומגבלת תנועה. נזקים בתוך המפרק עלולים לגרום לדלקת פרקים ניוונית.
נקע קרסול
מתיחה או קרע של הרקמות בצד החיצוני או בצד הפנימי של הקרסול. שלוש דרגות הנזק האפשריות כוללות מתיחה בלבד, קרע חלקי או קרע מלא. גורם לדלקת ונפיחות בצד הניזוק, לשטף דם תת עורי, ורגישות למגע. גורם כאבים ברגליים ומגבלת תנועה. נזקים בתוך המפרק עלולים לגרום לדלקת פרקים ניוונית.
שחיקת הסחוס תחת פיקת הברך
שחיקת הסחוס במפרק שבין הפיקה לעצם הירך. נגרם בין היתר בגלל ניוון ושימוש לא הדרגתי בברכיים. גורם להתפתחות כאבים ברגליים בעקר בעלייה וירידה במדרגות.
פריקה של פיקת הברך
פריקה של הפיקה עקב טראומה. מתבטא בכאבים קשים. מתוקן בחדר מיון, ולאחר מכן גיבוס כדי למנוע פריקה חוזרת.
כאבי בלוטות לימפה
הגדלה והתנפחות של בלוטות הלימפה בגין מחלה זיהומים או מכל סיבה אחרת עלולים לגרום להתפתחות כאבים ברגליים באזור שבו הבלוטות נפוחות.
בורסיטיס
דלקת באחת הבורסות (בורסיטיס) הממוקמות לאורך הרגל. זו דלקת ברקמה דמוית שק המצויה סביב הרגל במקומות המצריכים הגנה. פגיעה בשק הזה עלולה לגרום לדלקת, להתפתחות כאבים ברגליים שהם חריפים וקשים וכמובן גם למגבלות תנועה.
כאבי שרירים
נזק לשריר בגלל שימוש יתר או חבלה היא תלונה שכיחה. צריך לבדוק למה זה קרה. האם השרירים מנוונים? האם השרירים קצרים מידי או שקיים חוסר איזון בין השרירים האגוניסטים לאלו האנטגוניסטים? מסיבות לא ברורות לחלוטין שרירים עלולים להיכנס למצב של עווית שרירית לילית ולגרום להתפתחות כאבים ברגליים שהם חריפים. תיאוריות שונות מדברות על חסרים של מינרלים כגורם לתופעה.
דלקות גידים
נזק לאחד הגידים הפועלים ברגל יכול להוביל לדלקת והתפתחות כאבים ברגליים. דלקת כזאת תתרחש לרוב בגלל חבלה או עומס יתר הנובע משמוש רב פעמי לקוי הגורם לאגירה של נזק איטית או משמוש חד פעמי מוגזם שגורם לנזק באופן מידי.
References:
Allen RE & Kirby KA (2012). Nocturnal leg cramps. American Family Physician 86(4): 350–355.
Brukner P & Khan K (2019). Brukner & Khan's Clinical Sports Medicine: Injuries Volume 1 (5th ed.). McGraw-Hill Education.
Khan KM & Scott A (2009). Mechanotherapy: how physical therapists' prescription of exercise promotes tissue repair. British Journal of Sports Medicine 43(4): 247–252.
Moen MH et al. (2019). Medial tibial stress syndrome: a critical review. Sports Medicine 49(1): 65–81.
Wright AA et al. (2015). Diagnosis and management of common foot fractures. American Family Physician 91(3): 142–149.
Kahn SR et al. (2014). Prevention of VTE in nonsurgical patients: Antithrombotic Therapy and Prevention of Thrombosis (9th ed.). American College of Chest Physicians Evidence-Based Clinical Practice Guidelines Chest 141(2 Suppl): e195S–e226S.
Eberhardt RT & Raffetto JD (2014). Chronic venous insufficiency. Circulation 130(4): 333–346.
Hooten WM & Cohen SP (2017). Evaluation and treatment of low back pain: a clinically focused review for primary care specialists. Mayo Clinic Proceedings 90(12): 1699–1718.