כאבים בלסת גורמים וגורמי סיכון אפשריים לכך הם רבים. בין הגורמים להתפתחות כאב במפרק הלסת נמנה בלאי משימוש יתר, נזקי חבלה, מחלות פרקים ועוד. בין גורמי הסיכון להתפתחות כאבי לסתות נמנה ליקויים מבניים, ספורט מועדף (אגרוף?) מתח נפשי ועוד. מיקומו של מפרק הלסת בפנים חושפת אותו לחבלות. חבטה בלסת או טיפול שיניים אלים יכולים לגרום לנזק מידי.
עומסים חוזרניים הכרוכים באכילה, דיבור, פיהוק או מחלת פרקים יכולים לגרום לנזק הדרגתי במפרק. תסמונת מפרק הלסת עלולה להתפתח גם בגלל מצב נפשי רעוע (הידוק לסתות, חריקת שיניים) ועוד. חלק ניכר מהאנשים סובלים לפחות מסימן אחד הנובע מפגיעה במפרק הזה. חומרת הסימפטומים בקרב 5% מהחולים גורמת להם לבקש עזרה. הפרעות במפרק הלסת שכיחות יותר בקרב נשים. בתלונות על כאבים בלסת גורמים וגורמי סיכון מהווים מידע שעשוי לשפר את ההתמודדות עם הבעיה.
כאבים בלסת גורמים וגורמי סיכון – רקע
נזק לאחת או יותר מהרקמות במפרק הלסת ובסביבתו גורמים בין היתר להתפתחות כאבים וסימפטומים נוספים. בין הרקמות שעלולות להינזק במפרק נציין בין היתר את הדיסק התוך מפרקי (מיניסקוס), שרירי הלעיסה, סחוסי המפרק ועוד. רקמות סמוכות למפרק שעלולות להיפגע ולגרום לכאבים בלסת כוללות שיניים, אוזניים, חניכיים ועוד. נזקים אלו עלולים להתפתח בגלל:
- עומסי יתר על רקע השימוש החוזרני
- בגלל חבלה ישירה כמו מכת אגרוף או נפילה
- או בגלל מחלות פרקים ובעיקר מחלת פרקים ניוונית, דלקת פרקים שגרונית ועוד
גורמי סיכון לנזקים אלו כוללים:
- הידוק לסתות וחריקת שיניים הגורמים לעומסי יתר חוזרניים (לרוב בגלל מתחים נפשיים)
- שיניים לא תקינות ומנשך לא תקין ועוד
הסיכון לנזקי חבלה במפרק הלסת גדל כאשר האדם עוסק בספורט מגע כמו כדורגל, כדורסל, היאבקות, אגרוף, או אומנות לחימה אחרת.
הרקמות שניזוקות במפרק הלסת
הדיסק התוך מפרקי
בלאי של פרק הלסת עלול לגרום לנזק או תזוזה של הדיסק המצוי בשקע של המפרק ולמעשה מפריד בין עצם הלסת לבין הגולגולת. תזוזת דיסק כזאת יכולה לגרום לרעשים בעת פתיחה או סגירה של הלסת וכן להתפתחות כאבים בלסת ולנעילה של המפרק. תנועות מיניסקוס תקינות הן המפתח לשמירה על בריאותה של הרקמה הזאת.
מיניסקוס שיוצא ממקומו או אינו נע באופן תקין הוא הגורם השכיח ביותר לתסמונת מפרק הלסת. כאשר הדיסק נדחף החוצה ממקומו בגלל תנועה לא תקינה נוצר לחץ לא סביר על המיניסקוס ועל חלקי המפרק האחרים שמאבדים את ההגנה של המיניסקוס. אובדן הגנה זה עלול לגרום לנזק משני גם לפרקים עצמם בצורה של שחיקה ודלקת פרקים ניוונית. לפעמים ניתן לשמוע את הרעשים הנלווים לתנועה הלא תקינה של המיניסקוס בעת פתיחה וסגירה של הפה.
המודל של ווילקיס לנזק במיניסקוס:
על פי מודל שפיתח ווילקס (Wilkes) קיימים חמישה שלבים של נזק והרס של המיניסקוס במפרק הלסת. ההתחלה של הנזק כרוכה ברעשים קלים בלבד ואין בסוף התהליך הנזק הוא קשה ומקיף את כול הרקמות במפרק הלסת.
שלב ראשון – אין ממצאים מכניים משמעותיים מלבד רעשים קלים בעת פתיחת הפה. אין כאבים בלסת. אין מגבלה של תנועה. בצילום רנטגן קיימת גלישה קלה קדימה של המיניסקוס. המיניסקוס ניראה תקין. טומוגרם שלילי.
שלב שני – מספר מצומצם של התקפי כאב. קושי מסוים בפתיחה. רעש בפתיחה. לעיתים נעילה חולפת של המפרק. בצילום רנטגן גלישה קלה קדימה של המיניסקוס. המיניסקוס מתחיל לאבד את צורתו. טומוגרם עדיין שלילי.
שלב שלישי – מספר מוגבר של התקפים שבהם חשים כאבים בלסת. נוקשות ומגבלת בתפקוד של המפרק. רעש בפתיחה. נעילות תכופות של המפרק. בצילום רנטגן גלישה קדימה של המיניסקוס. דפורמציה של המיניסקוס. טומוגרם עדין שלילי.
שלב רביעי – מספר גדול של התקפי כאב. נוקשות ומגבלה משמעותית בתפקוד של המפרק. רעש בפתיחה. נעילות תכופות של המפרק. בצילום רנטגן גלישה קדימה של המיניסקוס. דפורמציה של המיניסקוס ושינויים ניווניים במפרק. טומוגרם חיובי.
שרירי הלעיסה
לעיתים קרובות השרירים המפעילים את מפרק הלסת הופכים להיות הגורמים להתפתחות ליקויים במפרק הלסת. שרירים אלו המניעים את המפרק הנם חזקים ביותר ובעלי יכולת להפעיל לחצים גדולים על המפרק ורקמותיו. העומס הרב על שרירי הלעיסה הנוצר בגין השימוש האינטנסיבי שאנו עושים איתם לצורך לעיסה, בליעה ודיבור מחייב שהמכניקה של המפרק תהיה אופטימלית.
במצב של תפקוד לא תקין (בגלל מבנה לסת לוקה, מנשך לקוי, טיפולי שיניים וכאבי שיניים) או במצב של שימוש יתר (הידוק לסתות, שחיקת שיניים, לעיסת מסטיק ועוד) יכול העומס השרירי הזה לגרום להתפתחות נקודות הדק דלקתיות בשרירים, לבלאי מהיר של המפרק ורקמותיו, דלקת, כאבים בלסת ועוד.
כאבי לסתות יגרמו לנו באופן לא מודע לכווץ את השרירים. כווץ ממושך זה עלול להחמיר את הנזק לשרירים ולרקמות המפרק האחרות מה שיגרום לכיווץ נוסף…מעגל קסמים זה מוסיף ומזיק למפרק.
נזקים למפרק עצמו
מפרק הלסת חשוף לנזקים בדיוק כמו כול מפרק אחר בגופנו. הפגיעה במשטח הפרק יכולה לנבוע משחיקה של הסחוס העוטף את הפרק בגין תהליך ניווני, בגלל טראומה או בגלל מחלה כלשהי ובעיקר מחלות פרקים. ברור שנזק למשטח הפרק ולא משנה מה גרם לו, יחולל דלקת ויוביל לשיבושים בתפקודו של המפרק ולסימנים וסימפטומים אופייניים כגון כאבים בלסת, מגבלת תנועה ועוד.
דלקת פרקים ניוונית של מפרק הלסת
מפרק הלסת עלול לסבול ממספר סוגים שונים של דלקות פרקים:
- דלקת פרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס)
- מחלת פרקים זיהומית
- דלקת פרקים שגרונית
במקרה של פציעה תוך מפרקית של מפרק הלסת אנו עלולים לסבול מדלקת פרקים ניוונית מואצת. דלקת פרקים ניוונית היא הדלקת פרקים השכיחה ביותר של מפרק הלסת. שחיקה וניוון של הסחוס והרקמות האחרות של מפרק הלסת נגרמים בגלל זקנה, שימוש יתר או ליקוי תפקודי של המפרק. הסחוס במפרק הלסת חלש יותר מסחוסים אחרים ועל כן חשוף לבלאי ונזק מהירים. כאשר הסחוס נפגע הפרק עצמו נחשף ומתבלה מהר יותר.
דלקות פרקים אחרות של מפרק הלסת
דלקת פרקים שגרונית – מחלה אוטואימונית בה הגוף תוקף את עצמו וגורם דלקת, אינה שכיחה. דלקת פרקים זיהומית במפרק הלסת מתחילה מדלקת זיהומית שהתחילה במקום סמוך, התפשטה והגיע עם זרם הדם למקומה החדש. אנקילוזיס ספונדיליטיס היא מחלת פרקים בה החולה מאבד את התנועות של המפרקים העקבות איחוי שלהם. כאשר מסיבות שונות כולל טראומה או סיבות מולדות, רקמות החיבור שאמורות לתחום את התנועה של מפרק הלסת גמישות מידי או קרועות אזי המפרק צפוי לתנועות יתר ואף פריקה.
נזקים לרקמות מחוץ למפרק הלסת
תסמונת מפרק הלסת עלולה להיגרם גם עקב פגיעה ברקמות המצויות לכאורה מחוץ למפרק הלסת. ליקוי תפקודי או מבני במפרק הלסת עלול לגרום ללחץ על תעלה (petrotympanic fissure) העוברת בסמיכות. שלוש רקמות שונות עוברות בתעלה:
- רצועה המחברת את עצם הפטיש עם המיניסקוס והקפסולה של מפרק הלסת
- העורק הטימפני
- עצב הקורדה טימפני.
מגוון התסמינים האפשרי עקב לקות תפקודית ו/או מבנית של מפרק הלסת הוא רחב ויכול לכלול כאבים באוזניים, צלצולים באוזניים או טנטון, סחרחורת וורטיגו, תחושה סובייקטיבית שהשמיעה שלכם נפגעה, רגישות קיצונית לרעשים, כאבים בלסת, שינויים תחושתיים בלשון ועוד. נזקים לרקמות כמו שיניים, אוזניים, עורקי הרקע והעצב המשולש עלולים לגרום לסימנים ותסמינים דומים לאלו של תסמונת מפרק הלסת.
גורמים אפשריים
כאבים בלסת עלולים להתפתח בשלוש דרכים מרכזיות: עומסי יתר חוזרניים, נזקי חבלה, נזקי מחלה. להלן בהרחבה:
טראומה חדה
כל חבלה חבטה ישירה או טיפול שיניים אגרסיבי המוטחים במפרק הלסת יכולים לגרום לנזק מידי במפרק. לעתים בעקבות חבטה ללס או בעקבות הטיפול השיניים האגרסיבי יחול שינוי באופן התפקוד של מפרק הלסת. שינוי תפקודי זה הוא שמוביל להתפתחות של נזק באופן הדרגתי. לכאורה, הנזק הראשוני יכול להיות קל וחסר חשיבות אך על הציר של הזמן הוא עלול להחמיר. דוגמה לטראומה כזאת תהיה מכת אגרוף ללסת, נפילה על הלסת או תאונת דרכים, או כאמור טיפול שיניים אגרסיבי וכו'.
בלאי ונזקים מצטברים
הנן חבלות זעירות הנגרמות ממגוון סיבות והרגלים וגורמות לנזק מצטבר, כאב ושיבוש התפקוד. הסיבות הנפוצות: מנשך לא תקין, חריקת שיניים, הידוק לסתות וטיפול שיניים לקוי. הנזק תחילה אינו מורגש. אט אט כאשר נאגר נזק מהותי מתחילה התגובה הדלקתית, כאבים בלסת מגבלות תנועה ועוד.
מחלות
מגוון רחב של מחלות מקומיות ומערכתיות עלול לפגוע ברקמותיו של מפרק הלסת הזה כולל דלקת פרקים ניווניות (השכיחה ביותר), דלקת פרקים זיהומית ודלקות פרקים מערכתיות אחרות כמו דלקת פרקים שגרונית, זאבת ועוד (הנדירות). דלקות אלו שוחקות את הסחוסים, הורסות את המיניסקוס ואת הרקמות סביב ויכולות לגרום אף לקיבעון בדרגות שונות של הפרק. מחלות וירליות כגון מונונוקליאוזיס, חזרת וחצבת יכולים גם הן לפגוע במרקם של המפרק ולהוביל לתסמונת. גם מחלות סרטן עלולות לפגוע ברקמותיו של המפרק ולגרום לסימנים והתסמינים האופייניים.
גורמי סיכון
גורמי סיכון שעלולים להגביר את הסיכון של התפתחות כאבים במפרק הלסת כוללים:
גיל
ככל שאנו מתבגרים כך גם עולה הסיכון להתפתחות נזקים במפרק הלסת ובעקבות זאת גם כאבים ושאר סימנים ותסמינים.
מתח נפשי
מתח נפשי יכול להוות גורם רב משקל בהתפתחותה של תסמונת מפרק הלסת. הידוק הלסתות וחריקת שיניים בלילות שנגרמות במצבים של מתח עלולים לגרום להרס רקמות ולהוביל להתפתחות התסמונת. באופן מאוד שכיח מתח נפשי עלול להוביל להידוק לסתות ולחריקת שיניים בלתי מודעים. העומס הנוצר על מפרק הלסת בשל כך הוא אדיר ובמיוחד כאשר מדובר במצב כרוני. התוצאה הבלתי נמנעת היא נזק, דלקת והתפתחות כאבים בלסת.
מחלות מקצוע
דרישות מקצועיות כגון אלו הנדרשות מטלפניות או בעלי מקצוע אחרים להחזיק את הטלפון בין הצוואר לכתף חושפים אותם לנזקים במפרק הלסת ולצוואר. כך גם לגבי אנשים שמקצועם מחייב דיבור בלתי פוסק.
ליקויים מבניים ו/או תפקודיים
נזקים למפרק הלסת ולרקמותיו יכולים להתפתח גם על רקע של ליקויים מבניים. אלה עלולים להיות:
- מולדים (מבנה מולד לא תקין של המפרק)
- או נרכשים (טראומה שמשנה את המבנה)
שיבוש תפקודי של מפרק הלסת יגרום להגברת העומסים על המפרק. הגברת העומסים על מפרק הלסת מעלה את הסיכוי להתפתחות נזקים והתפתחות כאבים בלסת.
אבחנה מבדלת לכאבים במפרק הלסת
הפרעות בריאותיות אחרות בגוף עלולות לגרום בין היתר לסימפטומים דומים לאלו של תסמונת מפרק הלסת. בין יתר ההפרעות שיש לקחת בחשבון נציין:
- דלקת באוזניים
- דלקות שיניים או דלקות חניכיים
- דלקת בעורק הרקע (Temporal arteritis)
- או דלקת בעצב המשולש (Trigeminal Neuralgia)
יש לבצע אבחנה מבדלת ולשלול את הפתולוגיות הללו לפני שאנו מאבחנים שמקור הבעיה הוא במפרק הלסת.
References:
Temporomandibular Joint Disorders: A Review of Etiology, Clinical Management, and Tissue Engineering Strategies (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872653/)
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057980/). Temporomandibular Joint Osteoarthritis: Diagnosis and Long-Term Conservative Management: A Topic Review
Temporomandibular Joint Injury: The Role of Biomechanics. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3812874/)
The Role of Disc Displacement in Temporomandibular Joint Disorders: A Systematic Review (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019002/)
Temporomandibular Joint Disorders: A Review of Etiology, Clinical Management, and Tissue Engineering Strategies (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872653/)
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4057980/). Temporomandibular Joint Osteoarthritis: Diagnosis and Long-Term Conservative Management: A Topic Review
Temporomandibular Joint Injury: The Role of Biomechanics (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3812874/)
The Role of Disc Displacement in Temporomandibular Joint Disorders: A Systematic Review (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019002/)
Temporomandibular Disorders and Headache: A Retrospective Analysis of 1198 Patients (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4915411/)
Temporomandibular Disorders Among Young Adults: Associations with Stress, Sleep Bruxism, and Other Characteristics (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6448575/)