כתף קפואה אבחון וטיפול

כתף קפואה אבחון וטיפול

כתף קפואה – אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע פגיעה מתמשכת בטווחי התנועה של המפרק. כאבים בכתף וסימפטומים נוספים בגלל כתף קפואה (Frozen Shoulder) היא תופעה שכיחה ביותר. הפרעה זאת נגרמת בגלל דלקת במעטפת המפרק – קפסולת המפרק. מדובר בתופעה קלינית הגורמת לתסכול רב. הסימפטומים של כתף קפואה כוללים בין היתר כאבים, מגבלות תנועה קשות, קשיי תפקוד, הפרעות שינה. בהפרעה זאת נפגעת באופן קיצוני יכולת התנועה והתפקוד הבסיסיים ביותר. חולים הסובלים מבעיה זאת מתקשים להתלבש, לאכול, לעבוד ולתפקד.

ישנה חשיבות להתחיל במהירות את הטיפול בפגיעת כתף מכל סוג שהוא. עיכוב במתן מעלה את הסיכוי להתפתחות כתף קפואה. אבחון של הפרעה בריאותית זאת מתבסס על:

  • למידה של ההיסטוריה הרפואית של התפתחות הסימנים והתסמינים
  • בדיקה גופנית
  • במקרים מסוימים גם בדיקות הדמיה ומעבדה

בכל מקרה של כתף קפואה אבחון וטיפול מהירים משרתים את מיטב האינטרסים שלכם.

כתף קפואה אבחון וטיפול – רקע

כתף קפואה היא הפרעה דלקתית באחת מהכתפיים או בשתיהן. הפרעה זאת גורמת תחילה לכאבים משמעותיים במפרק ולמגבלות תנועה קלות. בשלב מאוחר יותר הכאבים פוחתים ומגבלות התנועה מחמירות עד כדי חוסר יכולת להניע אותו. הגורם לכך הם שינויים במעטפת המפרק שגורמים לכיווצה ומונעים את חופש התנועה הגדול שמאפיין כתף.

התופעה של כתף קפואה אינה שכיחה. רק 2% – 3% מהאוכלוסייה תסבול ממנה בשלב כלשהו בחיים. ברוב המקרים כתף קפואה מתפתחת בגילים 40 – 60. שני מפרקי הכתפיים חשופות להתפתחות הפרעה בריאותית זאת אך הסיכוי של הכתף הדומיננטית גבוה יותר. ב- 20% מהמקרים שני מפרקי הכתפיים נפגעים במקביל ושתיהן מוגדרות כקפואות. חולים בסוכרת נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות התסמונת הזאת.

בלי טיפול ושיקום הכאבים אמנם יחלפו אך התהליך הזה יכול להימשך גם 3 שנים. ללא טיפול מתאים טווח התנועה של הכתף ישתפר רק במעט. הטיפול מזרז את הפחתת הכאב ומחזיר את טווח התנועה למלואה או כמעט למלאה.

סימנים ותסמינים

הסימפטומים של כתף קפואה כוללים בעיקר כאבים, נוקשות ומגבלה חריפה בטווח תנועה. עקב הכאבים והמגבלות נפגעות המטלות היום יומיות. כך למשל ללבוש חולצה, לנהוג או להוריד כוס מהמדף העליון הופכים להיות משימות קשות עד בלתי אפשריות. בשלב הראשוני, הדלקתי של הפתולוגיה הזאת גם השינה נפגעת וכול סיבוב במיטה עלול להעיר אתכם. ישנו שוני גדול בין מקרה אחד למשנהו אך ניתן לומר בהכללה שנדרש זמן רב ולעתים 2 – 3 שנים ואף יותר על מנת לשקם באופן מלא את המפרק לאחר ש"קפא".

 שלושה שלבים:

I – שלב ראשון שהוא השלב הדלקתי

או השלב הכואב. בשלב זה שיכול להמשך עד שנה הכאבים הם הדומיננטיים. הנוקשות והמגבלות של טווח התנועה מתפתחות באופן הדרגתי.

II – שלב שני שהוא השלב התת חריף

או השלב הקפוא. בשלב הזה שיכול להמשך עד שנה הכאבים הולכים ונמוגים אך הנוקשות גבוהה וטווח התנועה קטן עד לכדי חוסר תנועה מלא.

III – שלב שלישי שהוא שלב הכרוני.

בשלב זה שיכול להימשך עד שנתיים הנוקשות ומגבלות התנועה במפרק פוחתות והולכות. מגבלות תנועה מסוימות תיוותרנה אלא אם המפרק טופל ושוקם באופן ראוי.

כתף קפואה – גורמים אפשריים

כתף קפואה אבחון וטיפול
כתף קפואה אבחון וטיפול

הגורמים והתהליכים להתפתחות כתף קפואה אינם ברורים לחלוטין. הבסיס להפרעה זאת היא כנראה פגיעה במעטפת המפרק (Adhesive Capsulitis). פגיעה זאת מתפתחת לדלקת חריפה ומאוחר יותר לדלקת כרונית. הפגיעה הראשונית בכתף והתהליכים הדלקתיים הנלווים לה יוצרים שינויים מבניים במעטפת המפרק שאמורה להיות גמישה ורחבה ומשנים אותה לרקמת צלקת מכווצת.

הבסיס לפגיעה אינו חייב להגיע מחבלה או נפילה, הרבה פעמים הפגיעה הראשונית היא תולדה של תנועה מינורית או עומס יתר. הנקודה בה העומס על המפרק שלכם הופך לעומס יתר משתנה בהתאם למצבו היחסי וכושרו של המפרק על מרכיביו השונים (גידים, סחוסים, בורסות, מעטפת, רצועות ועוד). מעל גיל 50 בגין תהליכים ניווניים והיחלשות השרירים הסיכוי של המפרק להיפצע עולה.

בקרב מקצועות ספורט מסוימים אנו מוצאים שכיחות גבוהה לפציעות כתף. לרוב פציעות אלו הן תוצר של אימון לקוי ומאמצים מרובים של מפרק זה בזוויות בעייתיות. תנועת זריקה או מסירה הנעשית מעל גובה הראש טומנת בחובה סיכויי פציעה מוגברים. עומס חריג על הכתף והחשיפה לפציעה מספורט נגרמים בשל:

  • מהירות תנועת הכתף בעת מסירה
  • עצמת המסירה של הכדור
  • המנוף הארוך של תנועת המסירה של הכדור

סיכון גבוה לפציעות ספורט ניתן לראות בעיקר בקרב:

  • שחקני טניס
  • כדור יד
  • שחקני כדור סל
  • עורכים אימוני כוח
  • שחיינים ובעיקר שחיינים מקצוענים

כל אלה ועוד יוצרים עומס חוזרניים אדירים על הכתפיים. אלא שפציעות כתף אינן נחלתן של ספורטאים בלבד. גם בעלי מקצועות רבים שעבודתם מצריכה שימוש יתר במפרקים האלו נחשפים לפציעות. דוגמאות לכך הן עבודת צביעה (צביעת תקרה או קיר גבוה) וסידור סחורה על מדפים גבוהים.

כתף קפואה – אבחון

אבחון כתף קפואה יחיל עם לקיחה של ההיסטוריה הרפואית ובכלל זה לימוד:

  • רקעו האישי והבריאותי של החולה והרקע הבריאותי המשפחתי
  • נלמד על מקצועו, תחביביו, ספורט מועדף, אשפוזים מחלות, תרופות, נטיות גנטיות ועוד
  • נשאל על הסימנים והתסמינים בכתף כולל מתי החלו, כיצד החלו, מה משפיע עליהם ועוד

נעבור לבדיקה הגופנית שתכלול בין היתר:

  • התבוננות ומישוש של הכתף, הצוואר והגב העליון במצבים שונים במטרה לזהות התנהלות לא תקינה, לאתר נקודות כאב, נפיחות, חוסר סימטריה ועוד
  • נניע את האזורים הללו באופן פסיבי ואקטיבי וננסה לזהות מגבלות תנועה דפוסי תנועה לקויים ועוד
  • נערוך בדיקות מיוחדות ובדיקות נוירולוגיות

במידת הצורך, כאשר אין לנו מספיק מידע כדי לקבוע אבחון או כדי לשלול פתולוגיות אחרות, נפנה את החולה לבדיקות מעבדה ו/או בדיקות דימות.

טיפול עצמי

כאשר הסימפטומים ומגבלות התנועה אינם חריפים מידי תוכלו לנסות ולרפא את הפגיעה בעצמכם. בכל מקרה יש להיות ערני לגבי האפשרות שהבעיה עלולה להחמיר ובמקרה כזה אין להסתפק בטיפול עצמי אלא יש להיוועץ בגורם מקצועי. זכרו טיפול מקצועי עשוי לקצר באופן מהותי את משך הטיפול. אפשרו לכתף מנוחה של מספר ימים מתנועות ומנחים שגורמים כאב. עם השיפור ברמת הכאב ניתן לחזור ולהניע את המפרק באופן זהיר והדרגתי. התנהלות אחראית עשויה לקצר את ההחלמה. בכל שלב, אם חלה החמרה במצבך, צור קשר עם גורם מקצועי.

טיפול ושיקום כירופרקטי

מניעת פציעות כתף שעלולות לגרום בין היתר לכתף קפואה מחייבת טיפול ושיקום. מטרתו הראשונית של הטיפול בכתף קפואה היא לקצר את פרק הזמן הארוך שנדרש לרפא את הפתולוגיה הזאת. הטיפול צריך להתמקד בשתי הבעיות העיקריות, הכאבים מחד ומגבלת התנועה מאידך. בשלב הראשון של המחלה כאשר הבעיה היא חריפה יש להשתמש באמצעים שמפחיתים דלקת וכאב ובכללם אולטרה סאונד ולייזר רך. אל המגבלה התנועתית שמתחילה להתהוות יש בשלב הזה להתייחס בזהירות שכן כול ניסיון אגרסיבי "לשפר" את טווח התנועה סופו להחמיר את הבעיה. בשלב הראשוני הזה יש צורך לנסות ולמנוע אובדן טווח התנועה ולאו דווקא לשפר אותו.

בשלבים הבאים יפחת השימוש באמצעים להפחתת הכאבים והדלקת ויושקע זמן בטכניקות להשבת טווח התנועה. בשלב הסופי נתחיל בהעמסת המפרק על מנת להכשירו לעמוד במטלות החיים. בכול שלבי המחלה נמליץ על ביצוע תרגילים שמטרתם תחילה למנוע אובדן תנועה ומאוחר יותר לשפר אותה. כדורים אנטי דלקתיים וזריקות סטרואידים מומלצים רק אם הכאבים הם בלתי נסבלים. כירורגיה מומלצת רק אם כול ניסיון אחר לרפא את הבעיה כשל.

מניעת כתף קפואה

הקפדה על שימוש נכון במפרק הכתף תמנע פציעות שכיחות במפרק הכתף ובעקבותיהם את הסיכוי להתפתחות כתף קפואה. שימוש נכון בכתף מחייב הקפדה על כללי אימון נכונים ובכלל זה הקפדה על חימום טוב והדרגתי, עלייה הדרגתית בעצימות העומסים המוטלים על הכתף, הקפדה על זמני התאוששות ועוד. מניעת כתף קפואה מחייבת שמירה על כושר גופני כללי ובכלל זה על איזון של שרירי השרוול המסובב ועל שרירי ליבה חזקים. אם נפצעתם בכתף נסו לא להיכנס למצב של כתף קפואה על ידי שמירה על כתף פעילה. עם זאת חשוב לוודא שהפעילות הזאת לא תגרום להחמרה של הנזק ועקב כך לעלייה בסיכוי להתפתחות כתף קפואה.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי ברכיים הרזיה עשויה להועיל

כאבי ברכיים הרזיה עשויה להועיל

כאבי ברכיים? הרזיה מועילה! הרזיה לטיפול בכאבי ברכיים היא אסטרטגיה נבונה. גם פעילות גופנית וגם ירידה במשקל כול אחד בנפרד מועילים כדי להפחית את הסימנים והתסמינים הנובעים מדלקת מפרקים ניוונית בברכיים. השילוב של השניים הללו יאפשרו שיפור גדול יותר במצב הברכיים.

שיקום שיווי משקל מונע נפילות

שיקום שיווי המשקל למניעת נפילות

שיקום שיווי משקל מונע נפילות! נפילות, בגיל מבוגר והנזקים הנלווים להן מהווים גורם משמעותי לסיבוכים רבים ולמוות. סדרה של תרגילים פשוטים המחזקים את השרירים המפעילים את הקרסול וכף הרגל יכולים לשפר את שיווי המשקל בקרב אנשים מבוגרים ולמנוע נפילות.

כאבי גב תחתון גורמי סיכון שכיחים

כאבי גב תחתון גורמי סיכון שכיחים

גורמי סיכון לכאבי גב תחתון כוללים כמובן הרמה של חפצים כבדים, הרמה לא נכונה, נפילה, חבלה ועוד. כמעט כולם סובלים או יסבלו במהלך חייהם מכאבי גב תחתון. מחקר חדש מצא שעישון, השמנה, צריכת אלכוהול ודיכאון הם בין גורמי הסיכון להתפתחות כאבי גב תחתון. 

נימול בכף הרגל

נימול בכף הרגל

נימול בכף הרגל? אבחון וטיפול מהירים עשויים לזרז את ההחלמה ולמנוע נזק כרוני. לרוב מדובר בתחושת נימול או הירדמות זמניים הנגרמים בגלל ישיבה על האסלה ולחץ על כלי דם או עצבים. במצב זה קימה, והליכה של מספר צעדים מחזירה את התחושה לקדמותה.