דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים

דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים

דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים היא הפרעה בריאותית שכיחה. למעשה הפרעה בריאותית זאת מהווה את אחת המחלות השכיחות בקרב בני אדם בכלל. דלקת פרקים ניוונית (OA / Osteoarthritis) פוגעת במוקדם או במאוחר במפרקים של כל בני האדם. 80% מהאנשים מעל גיל 65 סובלים משינויים ניווניים משמעותיים – הממצא העיקרי של המחלה בצילומי רנטגן. למרבה המזל, רק 60% מאותם אנשים התלוננו גם התסמינים של המחלה. יותר נשים חולות בדלקת פרקים ניוונית. בעיקר נכונים הדברים לגבי הברכיים אך גם בעמוד השדרה. בין נזקי המחלה נמנה:

  • פגיעה בסחוס התוך מפרקי
  • צמיחת זיזי עצם או אוסטאופיט
  • עוות של המפרק ועוד

בין תסמיני המחלה נמנה:

  • כאבים מקומיים במפרק המעורב
  • נוקשות
  • מגבלות תנועה משמעותיות

דלקת פרקים ניוונית מתפתחת לרוב בהתבגרותנו אך עלולה להתפתח גם בשלבים מוקדמים בחיים. בין הגורמים האפשריים להקדמת המחלה נציין:

  • רקע של פציעה במפרק
  • אורח החיים מחייב עומסים חוזרניים על המפרק
  • רקע של ניתוח במפרק

קיים מגוון רחב של גורמי סיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית. חלקם מרכזיים כמו גיל ומגדר וחלקם שוליים כמו המחקרים הטוענים שגם כלמידיה עלולה לגרום דלקת פרקים.

דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים – רקע

דלקת מפרקים ניוונית משפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם, במיוחד על נשים ומבוגרים. אחד האתרים הנפוצים של דלקת מפרקים ניוונית הוא הירך, אשר יכול לגרום לכאב, נוקשות, וניידות מופחתת. השכיחות של דלקת מפרקים ניוונית בירך משתנה בהתאם להגדרות המחקרים השונים:

  • סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של Zhang et al. (2023) העריכה את השכיחות העולמית של דלקת מפרקים ניוונית בירך ב -3.9% בהתבסס על קריטריונים רדיוגרפיים ו -0.9% בהתבסס על קריטריונים קליניים. המחברים מצאו גם כי השכיחות עלתה עם הגיל והייתה גבוהה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים.
  • מחקרים אחרים דיווחו על מגמות דומות, כמו גם על שונות גיאוגרפית ואתנית בשכיחות דלקת מפרקים ניוונית בירך (WHO, 2023; CDC, 2021).

גורמי הסיכון להתפתחות דלקת מפרקים ניוונית בירך כוללים:

  • גיל מבוגר, מין נשי, השמנת יתר, פגיעה במפרקים, עיסוק, גנטיקה ותחלואה נלווית.

מעט מאוד אנשים סובלים ממחלת ניוונית במפרק לפני גיל 45. לפני הגיל הזה קיימת אפילו נטייה קלה של המחלה לפגוע יותר בגברים. לאחר גיל 45 מגמה זאת מתהפכת באופן חד ושכיחות המחלה בקרב נשים עולה:

  • על פי מחקרים מסוימים עד פי 10.

בממוצע לנשים (Loyola University, 8 March 2016) סיכון גבוה:

  • פי 3 יותר מגברים לסבול ממחלת פרקים ניוונית באחר מהמפרקים בגוף
  • ופי 1.5 יותר מגברים לסבול ממחלה ניוונית של הדיסק הבין חולייתי בצוואר

למה נשים סובלות יותר מדלקת פרקים ניוונית?

מדוע קיימת שכיחות גבוהה של דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים? מחקרים שעוסקים בשאלה הזאת נוטים לחשוב שמחלה זאת פוגעת באופן שונה בנשים ובגברים בגלל מגוון גורמים הכוללים בין היתר בגלל:

הבדלים ביולוגיים כגון:

גמישות

נשים גמישות יותר מגברים. גם במקרה הזה מדובר בהשפעה הורמונלית. מנגנון אבולוציוני דואג באמצעות הורמונים להכין את גוף האישה והאגן שלה להתרחבות תעלת הלידה וללידה. גמישות גדולה יוצרת צירי תנועה פחות יציבים. חוסר יציבות של המפרקים גורמת לתנועות שהן לא תמיד אופטימליות מבחינה ביו מכנית. התוצאה עלולה להיות פציעות חוזרניות של המפרק. פציעות חוזרניות הללו עולה הסיכון לחלות בדלקת ניוונית במפרק.

שכבת סחוס דקה

לנשים יש שכבת סחוס דקה יותר מזו של גברים. הדברים נכונים גם כאשר לוקחים בחשבון את ההבדלים בגודל של המפרקים. הבדלים אלו ניכרים באופן בולט לאחר גיל 50. המשמעות של סחוס דק יותר היא פגיעות משמעותית מובנית להתפתחות מחלה ניוונית במפרק וסיכוי גבוה יותר להגיע למצב של החלפת מפרק הברך.

זוויות?

אצל הגברים מפרקי הירך מצויים בקו ישר עם מפרקי הברכיים. אצל נשים העניין מורכב:

  • בגלל הצורך האבולוציוני ללדת האגן של האישה רחב יותר והברכיים אינן מיושרות עם מפרקי הירך

התוצאה היא עומסי יתר על הברכיים של נשים. הפגיעות הגבוהה לפציעות ברכיים בקרב נשים גורמת לכך ששחקניות כדורגל מצויות בסיכון גבוה פי 4 לפציעות ברכיים לעומת שחקני כדורגל.

השפעות גנטיות

הנטייה הגנטית לפתח דלקת פרקים ניוונית במפרק ובמיוחד בברכיים ובידיים עוברת במשפחה. הקשר הגנטי הזה חזק במיוחד בקרב נשים ולכן מתקיים בין אימהות לבנותיהן. אם אימא שלכן, בהיותה בת 50, סבלה מדלקת ניוונית בברכיים קיים סיכוי סביר שגם אתן תסבלו באותו גיל ממחלה זאת בברכיים.

בגלל השפעות הורמונליות

לפני ואחרי גיל המעבר
דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים
דלקת פרקים ניוונית בקרב נשים

לפני גיל המעבר כאשר רמת האסטרוגן גבוהה יחסית הסחוס התוך מפרקי נהנה מהגנה מפני שחיקה. לאחר גיל המעבר חלה ירידה ברמת האסטרוגן ועמה חלה ירידה בהגנה על הסחוס. בשלב הזה עולה דרסטית שכיחות הדלקות והשחיקה של הסחוס. לאחר גיל המעבר מספר הנשים החולות במחלה ניוונית של המפרק גבוה פי 10 מגברים. הוכחה נוספת להשפעה הורמונלית ניתן לראות מהעובדה שנשים שהמחזור החודשי שלהן החל בגיל 11 או מוקדם יותר היו ברמת סיכון גבוהה ב9% – 15% להזדקק להחלפת מפרק ירך או ברך.

הורמונים חלופיים

טיפול הורמונלי חלופי אינו מנטרל את הסיכון של האישה לאחר גיל הפוריות ללקות בדלקת פרקים ניוונית. למעשה, נשים לאחר גיל הפוריות שטופלו באמצעות הורמונים חלופיים העלו את הסיכון לסבול מדלקת פרקים ניוונית. נשים אלה נמצאו:

  • בסיכון גבוה ב- 58% להזדקק להחלפת מפרק הברך
  • ובסיכון גבוה ב- 38% להחלפת מפרק ירך
כדורים למניעת היריון

כאמור, פציעה במפרק מעלה את הסיכון למחלה ניוונית במפרק שנפצע. הסיכוי של ספורטאיות צעירות גבוה משמעותית מסיכוייו של ספורטאי ממין זכר:

  • לקרוע את הרצועה הצולבת הקדמית
  • לסבול מכאבי ברכיים
  • ולפתח דלקת ניוונית במפרק בעתיד

לפי מחקר חדש:

  • בנות שנוטלות כדורים למניעת היריון בעלות סיכוי נמוך יותר ב22% לפציעת ברכיים וניתוחים. זאת בהשוואה לבנות שלא נטלו כדורים למניעת היריון.

דלקת פרקים ניוונית בגלל משקל עודף והשמנה

דלקת פרקים ניוונית עלולה להיגרם גם בגלל השמנה. ההשמנה שכיחה בקרב נשים, גברים ילדים וילדות ומהווה גורם סיכון לפתח מחלה זאת. המשקל הנוסף יוצר עומסי יתר על הסחוסים ומוביל לבלאי מהיר שלהם. השמנה שכיחה יותר בקרב נשים ובעיקר נשים לאחר גיל המעבר.

כך למשל בין עם מסיבות הורמונליות או מסיבות ביו מכניות של עומסי יתר על רקע משקל ויציבה, לנשים שילדו יש סיכון גבוה יותר לסבול ממחלה ניוונית במפרק. על פי מחקרים כול לידה מעלה את הסיכון לפתח מחלה ניוונית במפרק ולהזדקק לניתוח להחלפת ברך ב- 8% ולהחלפת ירך ב- 2%.

אריכות חיים

בהשוואה לגברים נשים מאריכות ימים. בגיל מבוגר מחלות, נזקים ופציעות נעשים שכיחים. דלקת פרקים ניוונית באה לידי ביטוי בצורה קשה ככול שאנו מתבגרים.

הבדלים תרבותיים

מחקרים מראים שנעלי עקב גורמים לשיבושים ביומכניים ולעומסי יתר על:

  • מפרקי הקרסול
  • ברכיים
  • ומפרקי הירך

נעלי עקב מהווים גורמי סיכון להתפתחות מחלת פרקים ניוונית במפרקים הגפה התחתונה. נשים סובלות גם מדפורמציות בכפות הרגליים. הגורמים לכך כוללים:

  • גורמים גנטיים
  • נעלי עקב ועוד

לדפורמציות הללו יש השפעה על האופן שבו מפרקי הגפה התחתונה מתפקדים. הליקויים התנועתיים והעומסים החריגים שבאים בעקבות הדפורמציות גורמים לבלאי מואץ של חלקים אלו.

References:

Zhang Y, Xu L, Nevitt MC, Aliabadi P, Yu W, Qin M, et al. The prevalence of hip osteoarthritis: a systematic review and meta-analysis. Arthritis Res Ther. 2023;25(1):35.

World Health Organization. Osteoarthritis [Internet]. Geneva: WHO; 2023 [cited 2024 Jan 26]. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/osteoarthritis

Centers for Disease Control and Prevention. Arthritis Related Statistics [Internet]. Atlanta: CDC; 2021 [cited 2024 Jan 26]. Available from: https://www.cdc.gov/arthritis/data_statistics/arthritis-related-stats.htm

Hunter DJ et al. Why is osteoarthritis more common among women? Study sheds light. Scientific Reports 2017; 7: 14280.

Zhang Y et al. Estrogen regulation of microRNA expression in osteoarthritis. Molecular Medicine Reports 2016; 14: 57-62.

Zhang Y et al. Estrogen deficiency induces the differentiation of IL-17 secreting Th17 cells: a new candidate in the pathogenesis of osteoarthritis. Arthritis Research & Therapy 2012; 14: R192.

Nevitt MC et al. Effect of estrogen plus progestin on knee symptoms and related disability in postmenopausal women: The Heart and Estrogen/Progestin Replacement Study (HERS). Arthritis & Rheumatism 2001; 44: 811-818.

Hochberg MC et al. Combined estrogen and progestin hormone replacement therapy in relation to risk of self-reported physician-diagnosed arthritis. Journal of Women's Health 2005; 14: 443-452.

Messier SP et al. Exercise for knee osteoarthritis: what works best? Nature Reviews Rheumatology 2019; 15: 183-184.

Christensen R et al. Weight loss for overweight and obese individuals with knee osteoarthritis: a systematic review of randomized controlled trials. Osteoarthritis and Cartilage 2007; 15: 850-856.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תנוחות שינה והתפתחות כאבים

תנוחות שינה וכאבים

תנוחות שינה וכאבים? כן, מתברר שיש קשר! השינה אמורה להוות פרק הזמן שבו הגוף נרגע ומחלים מפגעי היום. לצערי לא אצל כולם זה המצב. אצל חלק ניכר מהאנשים השינה או נכון יותר לומר תנוחת השינה גורמת לעומסי יתר, נזקים וכאבים. ומה אם תנוחת השינה שלכם?

איך למנוע כאב בגלל ריצה

איך למנוע כאב בגלל ריצה

מניעת כאב מריצה היא הדרך הנכונה. סימנים ותסמינים הנובעים מריצה לקויה מהווים עניין שכיח ביותר. אחת הסיבות היא העובדה שפעילות זאת הפכה בתקופה האחרונה לפופולארית וזמינה לכולם. סיבות אחרות כוללות נעלים לא מתאימות, הרגלי אימון לקויים ועוד. 

אוסטאופורוזיס בקרב גברים

אוסטאופורוזיס בקרב גברים

אוסטאופורוזיס בקרב גברים היא תופעה שאינה ידועה מספיק. מחלת דלדול העצם נתפסת בטעות כבעיה נשית בלבד. גם גברים ובעיקר גברים מבוגרים מצויים בסיכון לסבול ממחלה זו וכתוצאה מכך לסבול מכאבי גב, כאבי ירך ואפילו מוות.