דיכאון בקרב נשים שכיח יותר בהשוואה לגברים. כולנו יכולים להרגיש עצובים מידי פעם ולפרקי זמן קצובים הנמשכים ימים בודדים. אך יש שהתחושות הרעות נתקעות לזמן ארוך. לעתים קורה שאתם סובלים בין היתר מתסמינים נפשיים כרוניים המונעים בעדכם מלתפקד. במקרים הללו יתכן שאתם סובלים מדיכאון. דיכאון היא מחלה קשה עם שכיחות נרחבת. מדובר במחלה הכרוכה בעלויות כלכליות אדירות ובפגיעה קשה באיכות החיים של החולים ושל בני משפחתם. לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO):
- 5% מכלל המבוגרים סובלים מדיכאון, 6% נשים ו- 4% גברים
כדי לטפל ביעילות בדיכאון חשוב להכיר את הגורמים להבדלים הללו בין המגדרים. חשוב לזכור שדיכאון עלול להתבטא במספר רב של אופנים ובכלל זה כאבים גופניים. כך למשל אנשים הסובלים מדיכאון נוטים גם לסבול מכאבי ראש, סחרחורות, כאבי צוואר וגב, כאבים במפרקי הלסת ועוד.
דיכאון בקרב נשים -גורמים וגורמי סיכון
שכיחות דיכאון בקרב נשים היא בעיה משמעותית בבריאות הציבור. דיכאון הוא הפרעה נפשית נפוצה המשפיעה על יותר נשים מאשר גברים ברחבי העולם. לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO):
- כ-5% מהמבוגרים סובלים מדיכאון, כאשר 6% בקרב נשים ו-4% בקרב גברים
לדיכאון יכולות להיות השלכות חמורות על רווחתן של נשים, כמו סיכון מוגבר להתאבדות, בריאות לקויה של האם והילד, ואיכות חיים ירודה.
גורמי הדיכאון בקרב נשים שונים מגורמים להפרעה זאת בקרב גברים. חשוב גם לזכור שיש הבדל גם בין צורת החשיבה של נשים לזו של גברים. נשים רגישות יותר למשברים פנימיים הקשורים במערכות יחסים עם בן הזוג או בתוך המשפחה. הגברים לעומת זאת רגישים יותר למשברים חיצוניים הקשורים בקריירה, השגת מטרות ועוד. אין גורם אחד בודד שאותו ניתן להאשים בשכיחות הגבוהה יותר של דיכאון אצל נשים. כל אישה חשופה לסיכון לחלות בדיכאון אך ישנם גורמי סיכון שמעלים את הסיכון הזה.
גורמים גנטיים
לגנטיקה יש משקל רב כמעט בכל הפרעה בריאותית או מחלה. נשים עם היסטוריה משפחתית של דיכאון מצויות בסיכון גבוה לסבול ממחלה זאת בעצמן.
גורמים הורמונליים
שינויים הורמונליים אצל נשים מעלים את הסיכון להתפתחות הפרעות הכוללות בין יתר התסמינים שלהן גם דיכאון. הפרעות אלה עלולות לכלול:
– תסמונת קדם וסתית
תסמונת קדם וסתית (Premenstrual Syndrome) משפיעה על רובן המכריע (75%) של הנשים בגיל הפוריות. הפרעה זאת עלולה לגרום לעשרות ומאות סימנים ותסמינים כולל בין היתר תסמינים גופניים שכיחים כמו:
- כאבי ראש
- השמנה
- בעיות עור
- תשישות
- נפיחות בשדיים
- נפיחות בבטן
- כאבי גב
- כאבים פרקים
- כאב שרירים
מלבד הסימנים והתסמינים הפיזיים עלולה תסמונת זאת לגרום גם לתסמינים נפשיים הכוללים בין היתר:
- עצבנות
- שינויים במצב רוח
- דאגנות
- חרדות
- דיכאון
- פגיעה באיכות השינה
- אגרסיביות וכעסנות
- קושי להתרכז
- רגשנות
- התקפי זלילה ועוד
– הפרעה דיספורית קדם-וסתית
בין 3-8% מהנשים סובלות מתופעה קיצונית יותר הקרויה הפרעה דיספורית קדם-וסתית (Premenstrual Dysphoric Disorder). הסימנים והתסמינים בהפרעה דיספורית קדם-וסתית כוללים:
- החל מפגיעה במצב הרוח וכלה בדיכאון קליני קשה
- החל מחרדה קלה ועד תסמונת חרדה
- שיבושי תיאבון
- שיבושי שינה
- קושי להתרכז
- רגזנות
- חוסר אנרגיה ועוד
– הריון
שינויים הורמונליים משמעותיים מתרחשים במהלך ההיריון. שינויים אלה יכולים להשפיע בין היתר גם על מצב הרוח. גורמים נוספים ושינויים שעלולים להופיע ולהתפתח במהלך ההיריון עלולים גם הם להאיץ את התפתחות הדיכאון. בין יתר השינויים שעלולים לתרום את חלקם להתפתחות דיכאון במהלך הריון נמנה:
- שינוי בסגנון חיים
- השינויים בקריירה
- שינויים במערכות היחסים
- חוסר בתמיכה מהמשפחה ומהסביבה
- הפסקת טיפולים נוגדי דיכאון במהלך הריון
- הריון לא רצוי ועוד
– דיכאון גיל המעבר
לנשים שעברו את גיל הפוריות אורב דיכאון גיל המעבר (Postpartum depression). דיכאון על רקע זה מתחיל בגיל 48 – 50 כאשר האישה מפסיקה לקבל מחזור סדיר. בתקופה זאת פוחת הייצור של הורמוני המין דבר שמשפיע על גוף האישה ועל נפשה. הסימנים והתסמינים בדיכאון גיל המעבר כוללים בין יתר התסמינים:
- גלי חום
- שיבושי שינה
- שינויי מצב רוח
- דיכאון
– הורמון המופרש מבלוטת התריס
תת פעילות של בלוטת התריס עלולה לגרום לסימנים ולתסמינים הבאים:
- דיכאון
- מצב רוח ירוד
- עייפות
- עלייה במשקל
- קושי להתרכז
- רגישות לקור
- עור יבש
- נשירת שיער ועוד
– סרוטונין?
הנטייה של נשים לפתח דיכאון גבוהה יותר גם בגלל חוסר באור שמש. נשים סובלות מתופעה הקרויה דיכאון עונתי (Seasonal Affective Disorder) פי ארבע יותר מגברים. הפרעה זו החוזרת בכל שנה מופיעה לרוב בעונות החשוכות – סתיו וחורף. דיכאון עונתי הגורם גם לשיבושים תפקודיים, חברתיים ופסיכולוגיים נעלם בעונות המוארות – אביב וקיץ. יתכן שגם דיכאון עונתי קשור ברגולציה של מוליך העצבי במוח הקרוי סרוטונין.
דיכאון בקרב נשים – גורמי סיכון
אי אפשר לייחס את השכיחות הגבוהה של דיכאון בקרב נשים רק לביולוגיה. ישנם גורמי סיכון נוספים הקשורים למאפייני חייה של האישה בתוך החברה שלנו.
נשים יותר עניות
לעומת גברים לנשים יש סיכוי גבוה יותר לחיות בעוני. מסיבות היסטוריות של שליטה ודומיננטיות גברית נשים משתכרות פחות מגברים וסיכוייהן להתמודד עם לחצים כלכליים ובעקבות זאת עם לחצים נפשיים גבוהים יותר. חשוב לזכור שלחץ נפשי כרוני מהווה גורם סיכון להתפתחות דיכאון.
יותר מידי מטלות
לנשים בעידן המודרני יש הרבה מידי מטלות לבצע. הן צריכות לתפקד כאימהות ורעיות וכמובן לבצע את עבודתן באופן משביע רצון. במהלך 40 השנים האחרונות עלה פי 4 הסיכון של נשים בגילים 25 – 40 לסבול מדיכאון. הגורם העיקרי לכך הם עומסי היתר וריבוי המטלות המוטלים על הנשים המודרניות. נשים בקבוצת הגילים 25 – 40 יש עקב כך סיכון גבוה פי 3 – 4 לסבול מדיכאון. הסיכון הזה מכפיל את עצמו בקבוצת גילים 40–60. בעיקר נכונים הדברים לגבי נשות קריירה או אימהות חד הוריות. נשים אלה מצויות בסיכון גבוה במיוחד לסבול מחרדות, דיכאונות מחלות לב מחלות סרטן ועוד.
משברים ביחסים בתוך המשפחה ועוד
אירועים מלאי לחצים ומתחים עלולים לגרום לנשים לחלות בדיכאון. מסיבות לא ברורות דיין לנשים יש סיכוי גבוה יותר להיות מעורבות רגשית במערכות יחסים בהשוואה לגברים ולסבול כאשר יחסים אלו עולים על שירטון. מצבים שעלולים לגרום לדיכאון בקרב נשים יותר מאשר בקרב גברים כוללים:
- מוות של בן משפחה קרוב או בן זוג
- יחסים בעייתיים במשפחה
- יחסי עבודה לקויים
- עוני
- גידול ילדים בתנאים קשים
- אחריות על הורים חולים
- התמודדות עם מחלות רציניות כמו סרטן, שבץ מוחי, והתקף לב ועוד
יותר מודעות?
נשים מדווחות על ליקויים בריאותיים ובכלל זה דיכאון באופן שכיחי יותר מגברים. הדבר נובע בין היתר משום שהן מודעות יותר ופחות מוגבלות חברתית.
התעללות והטרדות מיניות
לנשים יש יותר סיכוי לסבול מהתעללות ומהטרדות מיניות. אנשים ובעיקר נשים שנחשפו להטרדות והתעללות מינית או אחרת יש סיכוי גבוה יותר להתפתחות דיכאון.
האם ישנה נטיית יתר לאבחן דיכאון אצל אישה?
רופאים ורופאות מאבחנים ביתר קלות דיכאון אצל נשים לעומת גברים. הנטייה הזאת קיימת גם כאשר נשים וגברים מתלוננים על אותם סימפטומים.
דיכאון בקרב נשים – סיכום
מענה לשאלות הבאות יעזור לכן להחליט האם אתן סובלות מדיכאון:
- האם אתן עצובות רוב הזמן ולא נהנות מחברת בני המשפחה והחברים?
- אתן חשות עייפות מתמשכת, דאגה עמוקה וחוסר תיקווה?
- אינכן חשות רעב או שאתן זוללות ללא הפסקה?
- אתן מתקשות לישון או ישנות שעות ארוכות מידי?
- האם אתן סובלות מבעיות עיכול מתמשכות ו/או כאבים כרוניים?
אם התשובה על שאלות אלה היא חיובית כדאי לכן לפנות לקבלת עזרה מקצועית.
References:
WHO. Depressive disorder (depression). https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
Albert PR. Why is depression more prevalent in women? J Psychiatry Neurosci. 2015 Jul;40(4):219-21.
MHA. Depression In Women. https://www.mhanational.org/depression-women
CDC. Depression Among Women. https://www.cdc.gov/reproductivehealth/depression/index.htm
El-Sharkawy G et al. Prevalence and predictors of depressive symptoms among married Egyptian women: a cross-sectional study. BMC Psychiatry. 2022;22:54.
Wittchen HU et al. The size and burden of mental disorders and other disorders of the brain in Europe 2010. Eur Neuropsychopharmacol. 2011;21(9):655-79.