אור המסכים פוגם בשינה

אור בוהק מהמסכים גורם נדודי שינה

אור המסכים פוגם בשינה. חוסר בשעות שינה או שינה לא איכותית היא גורם סיכון מרכזי להתפתחות מגוון רחב של הפרעות בריאותיות, התנהגותיות, גופניות ורגשיות. תלמידים שאינם ישנים מספיק מעלים את הסבירות שלהם לפתח התנהגות עבריינית, שתיית אלכוהול ועישון מוקדמים, הפרעות קשב וריכוז ועוד. מבוגרים וצעירים שאינם ישנים מספיק חשופים להתפתחות מגוון רחב של מחלות ובכלל זה מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות סרטן מסוימות ועוד. בשורה התחתונה חוסר שינה משמעותה הרבה פעמים חיים קצרים יותר.

מספר רב של גזלני שינה מתחרים על שעות השינה של האדם המודרני. בין הגורמים נמנה אמצעים אלקטרוניים כגון טלפונים חכמים, מחשבים, טאבלטים וגם בגלל משמרות לילה ותחילת לימודים מוקדמת מידי. הפגיעה בשעות השינה בגלל גזלני שינה אלקטרוניים נובעים מהעניין והרבה פעמים מההתמכרות שלנו לאמצעים אלו. אך כפי שהמחקר הזה מדגים הפרעות שינה אלו נגרמות גם בגלל השימוש אינטנסיבי שאנו עושים במכשירים פולטי אור כמו טלפונים חכמים, טאבלטים ומחשבים לפני השינה. אם הילדים שלכם קמים בבוקר בקושי רב וכול היום בבית הספר מפהקים וחולמים לחזור למיטה כדאי לכם לברר האם הם משתמשים במחשבי לוח ו/או טלפונים ניידים במקום לישון או בסמוך לזמן השינה. מתברר שגם האורות הבוהקים הנפלטים מהמכשירים האלקטרוניים גורמים נדודי שינה.

אור המסכים פוגם בשינה – רקע

לחוסר שינה ישנה משמעות דרמטית על הבריאות של מבוגרים וילדים ועל יכולת הלמידה של תלמידים. בין "גזלני" השינה נמנה מזרן לא תקין, קפאין ועוד. גם לחשיפה לאור יש השפעה עמוקה על השינה:

  • חשיפה לאור בשעות הבוקר גורמת לעוררות של הגוף והנפש
  • כאשר החשיפה לאור מתרחשת בלילה ההשפעה המעוררת מפריעה לשינה
  • חשיפה לאור לפני השינה מפריעה להירדמות. שינה בחדר שאינו חשוך דיו משמעותה שינה מופרעת

לפי המחקר האורות הללו מפחיתים את רמת המלטונין, הורמון שמקדם שינה. בכך האורות משבשים את הצורך לישון וגורמים נדודי שינה. האורות הללו בוקעים בין היתר:

  • מטלפונים חכמים
  • ממחשבים
  • ממחשבי לוח ועוד

ההשפעה המרבית נרשמה אצל נערים שנכנסו לגיל ההתבגרות. רמת המלטונין שנמדדה אצלם עמדה במקרים מסוימים על 37% בלבד מהכמות הרצויה. מלטונין משפיעה על השינה על ידי שליחה של אותות למוח שזה זמן שינה. המוח מכין את הגוף לשינה על ידי:

  • הרפיית השרירים
  • ירידה בטמפרטורה של הגוף
  • ותחושה של ערפול

לכול אורך ההיסטוריה האנושית האדם לא היה צריך לחפש את החשיכה. היא הגיעה ונותרה שם עד אור הבוקר. במאה העשרים האורות המלאכותיים מילאו את החלל שלנו. המקומות שנותרו נקיים "מזיהום תאורתי" אינם שכיחים בעולם המערבי. כאשר הגיעו גם המשכירים החשמליים פולטי האור ובכלל זה הטלוויזיות, המחשבים ומאוחר יותר גם הטבלטים והטלפונים החכמים נעשה המצב קשה אף יותר.

המחקר

עקב אחר 38 ילדים ונערים בני 9 ו-15 ואחר 29 ילדים בני 11 ובני 16. במשך 4 לילות כולם נחשפו לשעת אור אחת בארבע עוצמות אור שונות. החל מאור רך וכלה באור חזק במיוחד. החשיפה התבצעה ב- 11 בלילה ובשלוש לפנות בוקר.

תוצאות המחקר

אור המסכים פוגם בשינה
אור המסכים פוגם בשינה

במשך היום רמות המלטונין היו אחידות בקרב כול הנבדקים. בשעות הלילה רמת המלטונין הייתה נמוכה בעיקר בקרב הנערים והנערות הבוגרים. אור חלש הפחית את רמת המלטונין ב-9%, אור בינוני הפחית ב26% ואור חזק ב- 37%.

מסקנות החוקרים

אור המסכים פוגם בשינה! לאור מחקרים המצביעים על כך שרובם המכריע של הילדים משתמשים במכשירים אלקטרוניים מפיצי אור לפני השינה ולאור המחקר הנוכחי המצביע על אובדן שעות השינה שנגרמים עקב כך ממליצים החוקרים שההורים יאסרו כניסת מכשירים המשבשים את השינה לחדר השינה. השיבושים הנגרמים למלטונין קיצוניים יותר בגיל ההתבגרות כאשר השעון הביולוגי של הנער מתחיל להשתנות והרגישות לאור עולה.

Aug. 26, 2015, Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

דלקת בגיד מה גורם לה

דלקת בגיד מה גורם לה

דלקת בגיד היא אחד הגורמים השכיחים לכאב. על פי המסורת יש לאדם 365 (שס"ה) גידים. התפקיד של הגידים הוא לחבר את השריר אל העצם ולהעביר כוח לביצוע תנועה. פציעת גידים בכתף היא למשל תופעה שכיחה וזאת בעיקר עקב העומסים המוטלים על הגידים במפרק הכתף. 

כאבים בכרית כף הרגל

כאבים בכרית כף הרגל

כאבים בכרית כף הרגל? מומלץ לאבחן ולטפל בהקדם כדי למנוע נזק כרוני ועוגמת נפש רבה. בעיה זאת המכונה בלעז מטטרסלגיה היא תופעה שכיחה ואחת הסיבות העיקריות לתלונות של חולים. הגורם המרכזי לפתולוגיות בכרית כף הרגל הוא העומסים החוזרניים שאזור זה חשוף אליהם.