ממוגרפיה מעלה הסיכון לסרטן השד

סרטן השד בגלל ממוגרפיה

ממוגרפיה מעלה את הסיכון לסרטן השד! סרטן השד בקרב נשים עם מוטציות BRCA1/2 מתרחש בתדירות גדולה. ממוגרפיה, צילומי רנטגן וכמובן דימות CT ושאר הבדיקות הכרוכות בקרינה מייננת עלולים לגרום במיוחד בקרב קבוצת נשים זאת להתפתחות מחלות סרטן ובעיקר סרטן השד. הקרינה המייננת שנלוות לצילומי רנטגן של החזה או ממוגרפיה אצל נשים עם מוטציות גנטיות BRCA1/2:

  • מעלה את הסיכון להתפתחות סרטן

הקרינה הנספגת בגוף בשל צילום רנטגן שווה לקרינה הנספגת מחשיפה של מספר חודשים לשמש. CT או מיפוי עצמות גורמים לקרינה מייננת חזקה בהרבה. ברחבי העולם מבצעים כול שנה מאות מיליוני צילומי רנטגן ובדיקות הדמיה אחרות הכרוכות בקרינה. בארץ מבצעים כול שנה:

באופן כללי קיימת הפניית יתר של חולים לצילומי רנטגן ובדיקות יקרות אחרות. זכרו: ממוגרפיה מעלה הסיכון לסרטן השד!

ממוגרפיה מעלה הסיכון לסרטן השד – רקע

סרטן השד היא מחלה סרטנית ממארת שכיחה וקטלנית ביותר עבור נשים בישראל ובעולם המערבי. סוג זה של סרטן:

  • מהווה 25% ממקרי הסרטן בקרב נשים
  • גורם ל- 15% ממקרי המוות בקרב נשים

כול שנה:

  • מצטרפות בישראל למעגל החולות בסרטן השד כ- 5,000 נשים
  • מתות מסרטן השד כ-1000 נשים

המחלה מתחילה ברקמת השד אך הגרורות הן שהופכות אותה לקטלנית. ישנם מספר סוגים של סרטן השד. אך השכיח מכולם היא קרצינומה המתפתחת מרקמה המצויה בבלוטות החלב. אחד מגורמי הסיכון להתפתחות סרטן השד היא:

  • קרינה מייננת הנפלטת ממכשירים המשתמשים בקרני רנטגן. דוגמאות לכך כוללות ממוגרפיה המתבצעת לצורך אבחון ומעקב אחר נשים חולות או בעלות סיכון לחלות בסרטן השד.

קרינה מייננת היא קבוצת התדרים הגבוהים בספקטרום האלקטרומגנטי. לקרינה מייננת יש יכולת לשנות את החומר התורשתי ולעלות את הסיכון להתפתחות גידולים סרטניים. חשיפה לקרינה מייננת היא גורם סיכון ידוע להתפתחות סרטן השד בקרב כלל האוכלוסייה. בגיל צעיר הקרינה המייננת מסוכנת בהרבה. חשוב לציין שאבחון מוקדם של סרטן השד מעלה דרמטית את סיכויי ההישרדות.

על פי נתונים שונים הסיכוי לריפוי עקב גילוי מוקדם עשוי להגיע ל90%. ואכן כפי שמעידים מחקרים שונים אמצעי הגילוי השונים כולל ממוגרפיה מאפשרים את הגילוי המוקדם. הגילוי המוקדם מאפשר טיפולים משופרים בסרטן השד שמעלים את סיכויי ההישרדות של הנשים. עם זאת כפי שנמצא במחקר הנוכחי בקרב קבוצת נשים הנושאות את המוטציות BRCA1/2:

  • עדיף להימנע מקרינה מייננת הנפלטת ממכשירים המשתמשים בקרני רנטגן לצורך אבחון ומעקב

יתכן שהמלצה זאת נכונה גם לגבי קבוצות נשים אחרות. מחקרים יגידו.

המחקר

מטרת המחקר הנוכחי היא לבדוק את:

  • הסיכון להתפתחות סרטן השד בקרב נשים נשאיות של המוטציות הגנטיות BRCA1/2 בגלל בדיקות כמו ממוגרפיה

בדיקות ממוגרפיה נעזרות בקרינה מייננת. הנחת החוקרים הייתה שנשאיות של מוטציות BRCA1 וגם BRCA2 נמצאות בסיכון גבוה במיוחד. ממצאים מחקרים שנערכו בנושא לא היו עקביים.

  • המחקר בוצע בין השנים 2006 – 2009
  • מדובר במחקר עוקבה (Cohort study)
  • החוקרים עקבו אחר 1993 נשים נשאיות של המוטציות BRCA1/2 בצרפת, בריטניה והולנד
סרטן השד בגלל ממוגרפיה
סרטן השד בגלל ממוגרפיה

ממצאי המחקר

בקרב נשים נשאיות של המוטציות BRCA1/2:

  • כול חשיפה לקרינה מייננת עקב בדיקות כמו ממוגרפיה העלו את הסיכון להתפתחות סרטן השד

הסיכון הזה הושפע מהמינון של הקרינה המייננת. קרינה מייננת רבה משמעותה הסיכון עולה. ניתוח של הממצאים הללו הראה:

בדיקות שכללו צילומי רנטגן לפני גיל 20 וגם לפני גיל 30 העלו את הסיכון להתפתחות סרטן השד בקרב נשים נושאות מוטציות BRCA1/2 בהשוואה לנשים נושאות מוטציות אלה שלא התבקשו להיבדק באמצעות צילומי רנטגן ולכן לא נחשפו לקרינה מייננת.

גם בדיקות ממוגרפיה לפני גיל 30 העלו את הסיכון להתפתחות סרטן השד בקרב נשים נושאות מוטציות BRCA1/2 בהשוואה לנשים נושאות מוטציות אלה שלא התבקשו לעבור בדיקות ממוגרפיה. הממצאים הללו נותרו על כנם גם לאחר שקלול משתנים כמו רקע משפחתי ועוד.

מסקנות המחקר

המחקר מצביע על כך שבדיקות הנעזרות במכשיר רנטגן מעלות את הסיכון של נשים אלה להתפתחות סרטן השד. המחקר מצביע על כך:

  • רמת הקרינה המייננת הנדרשת כדי לעלות את הסיכון להתפתחות סרטן השד בקרב נשים הנושאות את המוטציות BRCA1/2 קטנה יותר ממה שנמצא במחקרים אחרים.
  • יש על כן להעדיף בדיקות שאינן כוללות קרינה מייננת כמו MRI לצורך מעקב אחר נשים נושאות המוטציות BRCA1/2.

BMJ, Sept. 2012

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי צוואר עישון כגורם סיכון

עישון גורם סיכון לכאבי צוואר

כאבי צוואר? עישון כגורם סיכון הוא ידע חדש יחסית. אם כדי להפסיק לעשן נזקקתם לעוד דחיפה קטנה אז אולי זה המחקר שהמתנתם לו. מתברר שבין יתר המעללים של העישון הוא גם מאיץ את הניוון הטבעי של הדיסקים הבין חולייתיים. 

כאבי ראש גורמים מפתיעים

כאבי ראש גורמים מפתיעים

כאבי ראש? גורמים מפתיעים למיחושים אלו כוללים בין היתר ענידת עגילים, קשירת צמות ועוד? מיחושים אלו ולא משנה מה גרם להם מהווים מטרד נפוץ וקשה ביותר. קיים קושי עצום לחיות ולתפקד עם הפרעה בריאותית זאת. ידיעת הגורמים לתופעה עשויים למנוע אותה.

תסמונת תעלת הגומד גורמים

תסמונת תעלת הגומד גורמים

תסמונת תעלת הגומד היא הפרעה בריאותית שבה עצב הגומד (Ulnar) שהוא אחד משלושת העצבים העיקריים הכוללים גם את עצב התווך (Median) ועצב החישור (Radial) נלכד בתעלה ע"ש גויון המצויה בשורש כף היד. אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים בלתי הפיכים.