רגישות גנטית לקרני רנטגן

רגישות גנטית לקרני רנטגן

רגישות גנטית לקרני רנטגן מעלה את הסיכון להיפגע מחשיפה לקרינה מסוג זה. מחקר ישראלי שנערך בבית החולים תל השומר מצא הבדלים ברמת הרגישות של האנשים לקרינה מייננת. אנשים עם רגישות תורשתית לקרינה מייננת (קרני X) מעלים משמעותית את סיכוייהם להתפתחות סרטן.

מחקר פורץ הדרך שזיהה רגישות גנטית שונה לקרינה מייננת עשוי לשנות את השימוש באמצעי הדמיה. היד הקלה שמפנה חולים לצילומי רנטגן או גרוע יותר לצילומי CT חייבת להאט. חולים רבים מידי מופנים לדימות ובדיקות יקרות אחרות שלא לצורך. הליך אבחוני קפדני יכול לחסוך את הצורך ברוב צילומי הרנטגן גם במקרים של:

רגישות גנטית לקרני רנטגן – רקע

השימוש בקרני רנטגן הוא נרחב ביותר. בין השימושים שאנו עושים איתם נציין צילומי רנטגן או דימות CT. אלה מתבצעים בעיקר לצורך אבחון הפרעות בריאותיות שונות ובכללן כאבי גב ועוד. קרינה מייננת רעילה לתאי הגוף ועלולה לגרום לשינויים ומוטציות בחומר הגנטי. השינויים שעלולים להיגרם לחומר התורשתי בשל החשיפה לקרינה מייננת מעלים את הסיכוי להתפתחות סרטן. לקרינה מייננת נחשף האדם:

  • בצילומי רנטגן או CT
  • קרינה רדיואקטיבית
  • בקרינה המשמשת לטיפול בחולי סרטן
  • או קרינת UV

בעשרים שנים האחרונות התברר שבני אדם ויונקים אחרים אינם רגישים לקרינה מייננת באותה מידה. אצל חלק מהאנשים ההשפעה ההרסנית של קרינה מייננת מתחילה כבר לאחר מנת קרינה קטנה יחסית. הנושא הזה זוכה לתשומת לב ומחקרים בגלל הרצון "לתפור" חבילה מותאמת אישית של טיפולים הכוללים הקרנות לחולי סרטן. הרגישות הגנטית הזאת לקרינה מייננת ניתנת למחקר וזאת משום שהחומר הגנטי והפנוטיפ ניתנים למדידה ולמידה. הרגישות הגנטית לקרינה מייננת אינה שכיחה ומקיפה רק חלק קטן מהאוכלוסייה. למרות מספרם הקטן חשוב לזהות את קבוצת האנשים הזאת ולהתאים להם את מנת הקרינה האופטימלית.

רגישות גנטית לקרני רנטגן
רגישות גנטית לקרני רנטגן

מסקנותיו של מחקר בראשות החוקרת פרופ' סדצקי סיגל מבית חולים "שיבא" ומכון גרטנר פורסמו בהבלטה בגיליון מאי של כתב העת הרפואי "לנסט אונקולוגי".

המחקר

קרינה מייננת (רנטגן) ידועה כגורם סיכון להתפתחות מנינגיומה (Meningeom) – גידול בקרומי המוח או בחוט השדרה. אולם רק פחות מ-1% מאלה שנחשפים לקרינה מייננת מפתחים את הגידול. נדיר מאוד למצוא מנינגיומה-משפחתית.

בסיס הנתונים הישראלי המקיף נתן לחוקרים הזדמנות נדירה לבדוק את ההשערה, שאכן קיימת רגישות תורשתית (מולדת) – משפחתית להתפתחות סרטן בעקבות חשיפה לקרינה מייננת:

  • המחקר בדק 525 משפחות גדולות
  • חלק מהפרטים שבהם נחשפו בילדותם לקרינה מייננת (רנטגן)
  • וחלק אחר מהפרטים לא נחשפו לקרינה זו
  • חלק מהפרטים פיתחו בבגרותם גידולים שפירים במוח (מסוג מנינגיומה)
  • המעקב אחר המשפחות נמשך במשך 50 שנה
  • המחקר התבסס על נתונים שנאספו בשאלונים

ממצאי המחקר

  • בקרב 160 משפחות נמצאו פרטים החולים במנינגיומה הקשורה בקרינה
  • ובקרב 145 משפחות לא התפתח הסרטן הנ"ל
  • בקרב 85 משפחות נמצא הסרטן ללא היסטוריה של קרינה
  • ובקרב 135 משפחות לא היה סרטן ולא הייתה היסטוריה של קרינה (אלה שימשו כקבוצת בקורת).

מניתוח הנתונים עולה באופן ברור כי במשפחות מסוימות יש רגישות לקרינת רנטגן. מסיבה זאת הן נמצאות בסיכון מוגבר לפתח גידול בעקבות החשיפה לקרינת X. המסקנה שיש להסיק מהמחקר הזה היא מאוד פשוטה:

  • צילומי רנטגן רק אם אין ברירה!

ולדעתי לרוב יש ברירה. במקרה הצורך יש ללחוץ על הרופא שלכם לקבל הפנייה לביצוע MRI.

המלצות המחקר

קיימת רגישות גנטית לקרני רנטגן! מומלץ לחולים שחלו כבר בסרטן בגלל חשיפה לקרני רנטגן להימנע מחשיפה נוספת לקרינה מייננת. המלצה זאת תקפה גם לגבי בני המשפחה של אותם חולים. לדעתם של מומחים בינלאומיים למחקר עשויות להיות השלכות לגבי פרוטוקול בקרת בטיחות רמות הקרינה הנהוגה כיום לגבי כלל האוכלוסייה.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

שיקום מהו ולמה זה חשוב

שיקום מהו ומה מטרותיו

שיקום מהו? מידע כללי על תהליך זה לאחר פציעה מוגש במאמר הבא. החזרת היכולות של המפרק פצוע המתבצעת באופן המתאים למצב הפציעה הוא המפתח לחזרה בטוחה יחסית לפעילות ולאורח חיים נורמלי. בלי תהליך זה המפרק נותר נטול הגנה מפני פציעה חוזרת.

יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול

יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול

יישור לורדוזיס מותני? טיפול עשוי להחזיר חלק מהקיעור, לשפר את התפקוד של עמוד השדרה ולמנוע נזקים. לעמוד השדרה התחתון יש באופן טבעי לורדוזיס קל (קער) שמאפשר לו לבצע את המטלות שלו. בליקוי שכיח זה הלורדוזיס קטן מידי או אינו קיים. 

פרופריוספציה מהי ולמה היא חשובה

פרופריוספציה מהי ולמה היא חשובה

פרופריוספציה מה זה? כולנו מכירים את חמשת החושים: ראייה, שמיעה, טעם, מגע וריח. חוש נוסף הוא חוש הפרופריוספציה (חישה עצמית) שבניגוד לחושים האחרים שחשים את העולם ההסובב אותנו החוש הזה מספק לנו מידע תמידי על התנועה והמנח של חלקי הגוף שלנו.