יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול

יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול

יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול המתבצעים ללא עיכוב עשויים לאתר את הגורם ולשפר את ליקוי יציבה זה. לעמוד השדרה התחתון יש באופן טבעי לורדוזיס קל (קער) שמאפשר לו לעמוד בעומסים המוטלים עליו. בליקוי שכיח זה הלורדוזיס קטן מידי או אינו קיים ובכך נפגע התפקוד של עמוד השדרה. ליקוי תפקודי של עמוד השדרה המותני מוביל להתפתחות נזקים וכאבים. מסיבה זאת כל מקרה של יישור לורדוזיס מותני – אבחון וטיפול בבעיה משרתים את הרצון שלכם לאיכות חיים טובה יותר.

כאשר הקער המותני הוא מיטבי כלל המטלות של ע"ש מותני ובכללן תנועה, בלימת זעזועים ונשיאת משקל נעשות עם הרבה פחות עומסים ולחצים על החוליות, על הדיסקים הבין חולייתיים ועל הרקמות הסובבות. תוכלו להתרשם ממידת הקעור של הגב התחתון שלכם על ידי הצמדות עם הגב אל הקיר והערכת הרווח שנוצר בין עמוד השדרה המותני לקיר. אם קיים רווח וכף ידכם נכנסת לתוכו ללא שוליים משמעותיים הלורדוזיס שלכם נחשב תקין. אם יותר מכף יד אחת יכולה להיכנס לרווח הלורדוזיס עמוק מידי. עם לורדוזיס מותני מופחת הרווח בין הקיר לע"ש מותני מועט מידי או לא קיים. זהו גם מצב שבו האגן שלכם מוטה יתר לאחור (Posterior pelvic tilt).

יישור לורדוזיס מותני טיפול – רקע

היישור של הלורדוזיס מותני הוא מצב שבו העקומה הטבעית של עמוד השדרה התחתון מופחתת או שטוחה. שיטוח של הלורדוזיס המותני יכול לגרום לבעיות שונות כגון:

  • גב תחתון תפוס, כאבי גב תחתון, חוסר איזון בעמוד השדרה ומגבלות תנועה

השכיחות של יישור לורדוזיס מותני באוכלוסייה הכללית אינה מבוססת היטב. עם זאת, מספר מחקרים הראו כי היא שכיחה יותר:

  • בקרב קשישים, במיוחד נשים, ובחולים עם פריצת דיסק מותני (LDH)

חשוב לציין שהפרעה כזאת של יישור הלורדוזיס מתרחשת לעתים קרובות גם בצוואר. במאמר "יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול" נדון בנושא בהרחבה.

מה עלול לגרום להתיישרות עקומת הלורדוזיס במותן?

להתפתחות יישור לורדוזיס מותני יכולות להיות סיבות שונות, כגון:

יציבה לקויה

ישיבה או עמידה בתנוחה כפופה או כפופה עלולה להחליש את השרירים התומכים בעמוד השדרה ולהפחית את העקומה הטבעית של האזור המותני.

חוסר איזון שרירים

שרירים תפוסים או חלשים בגב התחתון, בבטן, בירכיים או בירכיים יכולים להשפיע על יישור עמוד השדרה ולגרום ללורדוזיס היפו מותני.

פציעה או טראומה

נזק לחוליות, דיסקים, רצועות או שרירים של עמוד השדרה התחתון יכול לגרום היפו לורדוזיס מותני. זה יכול להתרחש עקב תאונות, נפילות, פציעות ספורט, או ניתוח.

מחלות ניווניות

מצבים המשפיעים על המבנה והתפקוד של עמוד השדרה, כגון דלקת מפרקים ניוונית, אוסטאופורוזיס, ספונדילוליסטזיס או פריצת דיסק, יכולים לגרום ללורדוזיס היפו מותני. מחלות אלה יכולות להוביל לדלקת, דחיסה או חוסר יציבות של מפרקי עמוד השדרה והדיסקים.

הפרעות מולדות או התפתחותיות

יש אנשים שנולדים עם עקמומיות לא תקינה בעמוד השדרה או מפתחים אותה במהלך הילדות. לדוגמה, אכונדרופלסיה היא סוג של גמדות שיכולה לגרום ליישור לורדוזיס מותני.

נזקים אפשריים בגין שיטוח הלורדוזיס במותן

אורח החיים המודרני הכרוך בישיבות ממושכות וחוסר פעילות גופנית חושף את עמוד השדרה המותני לעומסים אדירים. עומסים אלא גורמים לנזקים מצטברים ותסמונות כאב המובילים לפגיעה קשה באיכות החיים ופגיעה כלכלית כבדה. יישור לורדוזיס מותני גורם לגב התחתון להיעשות שטוח ולאבד את הקפיציות שלו ואת היכולת להתמודד עם עומסים. המשמעות המיידית של אובדן הקפיציות היא הגדלת העומסים המוטלים על חוליות עמוד השדרה המותני ועל הרקמות סביבו.

הגדלת העומסים על עמוד השדרה המותני ועל הרקמות סביבו מובילים בהדרגה להתפתחות נזקים מצטברים. על ציר הזמן הנזקים המצטברים הללו מחמירים ובעקבות כך מתפתחות תסמונות כאב שכיחות בגב התחתון. בין תסמונות הכאב הללו נמנה:

בשורה התחתונה יישור לורדוזיס מותני מוביל בהדרגה להתפתחות כאבים בגב התחתון ולסימנים ותסמינים נוספים.

אבחון של יישור לורדוזיס מותני

ניתן לאבחן יישור לורדוזיס מותני על ידי בדיקה גופנית ובעיקר על ידי בדיקות הדמיה. יישור הלורדוזיס בעמוד השדרה המותני מודגם היטב באמצעות צילומי רנטגן, MRI או סריקת CT.

טיפול באובדן הלורדוזיס המותני

הטיפול בשיטוח של הלורדוזיס המותני תלוי בסיבה ובחומרת המצב. אין צורך לטפל באדם הסובל מיישור הלורדוזיס המותני אך אינו סובל מתסמינים ומגבלות תפקודיות. כמה טיפולים אפשריים כאשר להפרעה הזאת בלורדוזיס המותני נלווים גם תסמינים:

טיפול כירופרקטי

כירופרקט יעשה שימוש באמצעי עזר כגון לייזר רך ובטכניקות טיפול ידניות כדי להקל על הכאב והדלקת בעמוד השדרה המותני. הכירופרקט ימליץ על תרגילים המותחים ומחזקים את שרירי הגב התחתון, הבטן והירכיים. אלה יכולים לסייע בשיפור היציבה, הגמישות והיציבות של עמוד השדרה.

טיפול רפואי

כאשר הטיפול הכירופרקטי אינו מקל על הכאב והדלקת נפנה אותו לטיפול רפואי. הטיפול הרפואי בתסמיני החולה עשויה לכלול:

  • תרופות אנטי דלקתיות, כגון איבופרופן או נפרוקסן, יכולות לסייע בהפחתת כאב ונפיחות בגב התחתון
  • מרפי שרירים או תרופות לכאב עצבי

טיפול עצמי בהפרעת הלורדוזיס במותן 

טיפול עצמי ביישור הלורדוזיס מחייב נקיטה בצעדים הבאים:

  • תרגול שמירה על המנח האופטימלי של האגן
  • חיזוק וקיצור של השרירים החלשים והגמישים (זוקפי עמוד השדרה ומכופפי הירך)
  • הארכה והגמשה של השרירים החזקים והקצרים (השרירים מכופפי הברך ופושטי הירך, שרירי הבטן ושרירי העכוז)
  • תרגול לשיפור התנועה בע"ש מותני

תרגיל I: חיזוק שרירי הגב התחתון

יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול
יישור לורדוזיס מותני אבחון וטיפול

שרירי הגב התחתון מהווים חלק חשוב מקבוצת שרירים אינטימית לעמוד השדרה המותני הקרויה שרירי הליבה. חיזוק של שרירים אלו עשויים להועיל בהתמודדות עם יישור לורדוזיס מותני וגם עם כאבי גב. תרגילי חיזוק של הגב התחתון ניתן לבצע בחדר הכושר באמצעות מכשירים ייעודיים או לחלופין בבית.

מנח מוצא: שכבו על הרצפה או על המיטה כאשר הפנים מופנים מטה מרפקים כפופים ומונחים משני צידי הראש.

אופן ביצוע: הרימו את פלג הגוף העליון עד למצב של לורדוזיס – קיעור משמעותי בגב התחתון. שהו במנח הזה 10 שניות וחזרו לתנוחת מוצא. יש לחזור על התרגיל 10 פעמים ולבצע אותו 3 פעמים ביום.

הערות: יש להקפיד לכול אורך התרגיל שהראש מצוי בקו אחד עם עמוד השדרה. יש להקפיד לא להגיע למצב של כאב בגב התחתון או בכול מקום אחר. מדובר בתרגיל חשוב ביותר בהתמודדות עם יישור לורדוזיס מותני.

תרגיל II: חיזוק השרירים מכופפי הירך

תרגיל ראשון- הרמת רגליים על ספסל

מנח מוצא: ישיבה על ספסל עם הרגליים מתוחות לפנים וכפות רגליים על הרצפה.

אופן ביצוע: הרימו רגליים ישרות. השתמשו מכופפי ירך לצורך ביצוע התנועה. שהו במנח 10 שניות וחזרו למנח מוצא. חזרו על התרגיל 10 פעמים ובצעו שלוש סדרות כאלו מידי יום. ניתן להגביר את העומס על השרירים מכופפי הירך באמצעות משקולת שניתן להניח בין כפות הרגליים. למכופפי ירך השפעה גדולה על הקעור במותן.

הערות: הימנעו מקימור הגב ושמרו על מנח גב ואגן ניטרליים. הרבה פעמים יישור לורדוזיס מותני נובע מחולה של קבוצת שרירים זאת.

תרגיל שני – חיזוק כופפי ירך עם גומיית כושר

מנח מוצא: עמדו כאשר קצה אחד של גומיית הכושר קשורה לקרסול ימין והקצה השני קשור מאחוריכם לחפץ סטטי (עמוד?). אחזו בידכם בכיסא או בחפץ אחר לשם יציבות.

אופן ביצוע: כופפו את הירך לפנים עד לגובה מקסימלי שאינו משנה את מצב הגב. שהו במנח 10 שניות וחזרו למנח מוצא. חזרו על התרגיל 10 פעמים ובצעו 3 סדרות לפני החלפת רגליים.

הערות: שמרו על מנח גב ואגן ניטרליים. מדובר בדרך נוספת לחזק את קבוצת השרירים מכופפי ירך ובכך למנוע יישור לורדוזיס מותני או להעמיקו.

תרגיל III: הגמשת השרירים מכופפי ברך ומותחי ירך (Hamstrings)

מנח מוצא: שכיבה על הגב כאשר שתי הברכיים כפופות וכפות הרגליים מונחות על הרצפה.

אופן ביצוע: הרימו את רגל שמאל ישרה לפנים הכי גבוה לכיוון הראש שאתם יכולים. כופפו את כף הרגל על מנת להעצים את המתיחה של השרירים. שהו במנח 10 שניות וחזרו למנת מוצא. חזרו על התרגיל 10 פעמים ובצעו שלוש סדרות לפני החלפת רגליים.

הערות: הקפידו שהאגן הישאר צמוד לרצפה. ניתן להעצים את המתיחה גם על ידי הנחת מגבת על כף הרגל המורמת ולמשוך בעזרתה את הרגל.

תרגיל IV: הגמשה של שרירי העכוז

מנח מוצא: שכיבה על הגב כאשר שתי הברכיים כפופות וכפות הרגליים מונחות על הקרקע.

אופן ביצוע: השתמש בשתי הידיים והבא את ברך ימין לכיוון הכתף השמאלית עד שאתה חש במתיחה של שרירי העכוז. שהו במנח 10 שניות וחזרו למנח מוצא. חזרו על התרגיל 10 פעמים ובצעו 3 סדרות בטרם תחליפו רגל.

הערות: הקפידו להותיר את האגן על הרצפה. הימנעו משינוי מנח של עמוד השדרה ומעומס יתר על הצוואר.

References:

The Lumbar Lordosis in Males and Females, Revisited. PLOS ONE, 10(8), e0133685. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0133685

Low lordosis is a common finding in young lumbar disc herniation patients requiring surgery. Journal of Experimental Orthopaedics, 7(1), 41. https://doi.org/10.1186/s40634-020-00253-7

Lordosis: What is it, symptoms, treatments, and causes – Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/lordosis

Lordosis – Wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Lordosis

3 Ways to Fix Lumbar Lordosis – wikiHow. https://www.wikihow.com/Fix-Lumbar-Lordosis

Hypolordosis: What Is It? Treatment for Cervical and Lumbar. https://www.scoliosisreductioncenter.com/blog/hypolordosis

Evcik, D., Yücel, A. Lumbar lordosis in acute and chronic low back pain patients. Rheumatol Int 23, 163–165 (2003). https://doi.org/10.1007/s00296-002-0268-x

Se-Woong Chun, Chai-Young Lim, Keewon Kim, Jinseub Hwang, Sun G. Chung, The relationships between low back pain and lumbar lordosis: a systematic review and meta-analysis, The Spine Journal, Volume 17, Issue 8, 2017, Pages 1180-1191, ISSN 1529-9430, https://doi.org/10.1016/j.spinee.2017.04.034.

John W. Gilbert, Greg R. Wheeler, Benjamin B. Storey, Gregory E. Mick, Stephanie L. Herder, Gay Richardson, William H. Wyttenbach, J. Chad Martin, Lumbar magnetic resonance imaging hypolordosis in symptomatic patients: association with paraspinal muscle spasms, Journal of Chiropractic Medicine, Volume 8, Issue 3, 2009, Pages 95-100, ISSN 1556-3707,

McCarthy, James J. MD; Betz, Randal R. MD. The Relationship Between Tight Hamstrings and Lumbar Hypolordosis in Children with Cerebral Palsy. Spine 25(2):p 211, January 15, 2000.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

צריכת יתר של תוספי מזון לשריר

תוספי מזון לפיתוח שרירים

אימוני כוח ותוספי מזון? השילוב הזה אינו הכרחי. ניתן לחזק את הגוף ללא צורך בתוספי מזון ובוודאי לא לאבד את השפיות ולהגזים בכול הנוגע לצריכתם. החוקרים במחקר הנוכחי טוענים לזיהוי הפרעת אכילה בכול הקשור לצריכת תוספי מזון בקרב גברים העוסקים באימוני כוח. 

לישראלים כואב יותר

כאב ישראלי האם יש דבר כזה

לישראלים כואב יותר! מתברר שעמים שונים סובלים מכאבים באופן שונה. על פי מחקר שנערך בארץ כ- 46% מתושבי ישראל סובלים מכאבים כרוניים. נתון זה גבוה באופן ניכר בהשוואה לממוצע המקובל בעולם שעומד על 10 – 40 %. האם אכן לישראלים כואב יותר?