כאב בכף היד – אבחון וטיפול מהירים יצמצמו את הפגיעה באיכות החיים. כאב בכפות הידיים עלול להתפתח בגלל נזק מקומי באחת מהרקמות בכף היד. גורמים אפשריים לנזק כזה כוללים עומסים חוזרניים, נזקי חבלה או נזקי מחלות. בכול הנוגע לעומסים חוזרניים על הגפה העליונה העידן המודרני החמיר את מצבנו. עומסי יתר חוזרניים המוטלים על הגפה העליונה מאפיינים את ההתנהלות של רוב בני האדם. הידיים חשופות לעומסים בלתי פוסקים הנובעים משימוש רציף בטכנולוגיות השונות:
- מחשבים
- קונסולות משחקים
- טלפונים החכמים
כפות הידיים שלנו מהווים גם בלם מפני נפילה. בלימת נפילה על יד מושטת לפנים עלולה לגרום לשברים ונזקים אחרים. כאבים כאלה בכפות הידיים יכולים להיות מושלכים מאזור אחר בגוף או לנבוע ממחלות שונות. בכול מקרה של כאבים בכף היד אבחון חייב להיות הצעד הראשון ולאחריו תדעו כיצד לנהוג.
כאב בכף היד אבחון – רקע
נזקים מקומיים באחת או יותר מהרקמות בכף היד יובילו להתפתחות כאבים בכף היד. רקמות שעלולות להיפגע ולגרום לכאב כוללות סחוסים, רצועות, גידים, עצבים, שרירים, עצמות, כלי דם ועוד.
כאבי כפות ידיים הם תלונה נפוצה על שרירים ושלד המשפיעה על אנשים בכל הגילאים והעיסוקים. השכיחות של כאבי ידיים ונכות הקשורה לידיים משתנה בהתאם להגדרה, משך וחומרת התסמינים, כמו גם האוכלוסייה שנחקרה. על פי סקירה שיטתית השכיחות החציונית של כאבים בשורש כף היד באוכלוסייה הכללית ובעובדים שאינם עובדי כפיים בטווח הקצר (בשבוע שעבר):
- הייתה 6% ו-4.2% בטווח הבינוני (> שבוע ובתוך שנה)
השכיחות החציונית של כאבים בשורש כף היד במקצועות תובעניים פיזית ובאנשי ספורט:
- הייתה 10% בטווח הקצר ו-24% בטווח הבינוני
מחקר חתך של כאבי ידיים ונכות הקשורה לידיים בהולנד דיווח כי שכיחות של חודש אחד של כאבי ידיים (שמאל / ימין):
- הייתה 16.9% (9.7% בגברים ו -21.6% בנשים)
- 97.2% מהמשתתפים סבלו מכאבים ביד במשך יותר מחודש
- 42.9% מהמשתתפים סבלו מכאבים ביד במשך יותר מחמש שנים
גורמים אפשריים לכאבים בכף היד
גורמים אפשריים להתפתחות נזקים מקומיים וכאבים בכפות הידיים כוללים בין היתר:
- נזקי חבלה לאחת או יותר מהרקמות בכף היד
- נזק לאחת או יותר מרקמות היד בגלל שימוש יתר על רקע ביצוע תנועות חוזרניות
- נזקים מקומיים בכף היד הנגרמים בגלל מחלות ודלקות
- השלכת כאב לכף היד מפגיעות כתף, מרפק וצוואר. לחץ על עצב צווארי יגרום גם חולשה וידיים נרדמות
גורמי סיכון לכאבים בכף היד
גורמי סיכון להתפתחות כאבים בכף היד כוללים בין היתר:
- עיסוק בספורט מגע כמו כדורגל, כדורסל, אגרוף, אומנויות לחימה אחרות ועוד
- מקצוע היוצר עומסי יתר על כפות הידיים (צבעי, סרגיה הקלדה ועוד)
אבחון כאבים בכף היד
אבחנה של כאבים בכף היד מתבססת על:
- היסטוריה הרפואית אישית ומשפחתית
- בדיקה גופנית
- במידת הצורך אמצעי הדמיה ובבדיקות מעבדה
היסטוריה רפואית
נתחיל את זיהוי הגורם לכאבים בכף היד באמצעות למידת ההיסטוריה הרפואית האישית והמשפחתית של החולה. ההיסטוריה הרפואית תלמד אותנו מגוון פרטים חשובים כולל פרטים על:
- הרקע הבריאותי של החולה ומשפחתו (מחלות פרקים, מחלות רקמות חיבור ועוד)
- האם החולה סובל מבעיות מולדות שפוגעות בתפקוד כף היד
- האם עבודתו של החולה כרוכה במאמצים חוזרים כמו הקלדה?
- הספורט של החולה כרוך בתנועות או מאמצים שעלולים לפגוע בכף היד?
- יש רקע טראומתי (נפילה או חבלה) לכאבים בכף היד?
- מה סוג הכאב בכף היד, עוצמתו, מיקומו המדויק
ננסה ללמוד על תכונות ומאפיינים נוספים של הכאב ובכלל זה:
- האם הוא מקרין?
- נלמד מתי וכיצד החל?
- כמה זמן הוא נמשך?
- באיזו תדירות הוא מופיע?
- מה הם הגורמים המשפיעים עליו (פעולות, מנחים…)
- האם מלבד כאבים בכף היד ישנם גם סימנים ותסמינים נוספים ועוד
כמה מהר מתפתחים הסימנים והתסמינים
דרך אחת לנסות להעריך מה ניזוק ביד ומהי חומרת הנזק היא לדעת מהי מהירות הופעת הסימנים והתסמינים. כאבים בכף היד המתפתחים במהירות (Sudden Onset) מעידים לרוב על נזק טראומטי משמעותי. נזקים טראומטיים בכף היד הגורמים להתפתחות מהירה של סימנים ותסמינים כוללים בין היתר:
- נקיעה של מפרק שורש כף היד
- נקיעה של האגודל או אצבע אחרת
- שבר באחת מעצמות כף היד (עצם הסירה, עצם החישור ועוד)
- פריקה של אחד מהפרקים בכף היד
- קרע של גידים
- קרע של שריר ועוד
כאבים בכף היד המתפתחים לאט (Gradual onset) מעידים על נזק מצטבר והדרגתי באחת או יותר מהרקמות והמפרקים. נזקים מסוג זה מתפתחים לרוב בגלל עומסי יתר בשל פעולות חוזרניות. פעולות חוזרניות המחייבות שימוש אינטנסיבי במפרקים מסוימים או בקבוצת שרירים או גידים מסוימים מתקיימות בעבודה (למשל בהקלדה) בספורט (למשל בטניס). התוצאה במקרה הזה של עומסי יתר חוזרניים הגורמים לנזקים מצטברים יכולה להיות:
- דלקת בגיד
- דלקת בשריר
- שחיקת סחוסים
- דלקת עצבית ועוד
- דלקות פרקים ניוונית
- תסמונות לכידה של עצב פריפרי כמו בתסמונת התעלה הקרפלית ועוד
בדיקה גופנית
נמשיך עם הבדיקה הגופנית. במהלך הבדיקה הגופנית:
- נשחזר את הכאבים בכף היד עליהם אתם מתלוננים
- נאתר את הרקמה הכואבת
- נעריך את חומרת הנזק
הכאבים בכפות הידיים יכולים להתפתח מנזק לרקמות שונות החל מדלקת שהתפתחה בזקיק שערה וכלה בדלקת בכול אחת מהרקמות היוצרות המבנה האנטומי המוגדר של כף יד. כאבים בכף היד יכולים להיות מוקרנים ולא מקומיים. לכן הבדיקה הגופנית צריכה לכלול גם חלקי גוף כמו עמוד השדרה הצווארי, כתף ומרפק שנזק בהם יכול להתבטא באמצעות כאבים בכף היד.
הבדיקה הגופנית תכלול התבוננות בכפות הידיים במטרה לאתר:
- סימני פגיעה חיצוניים בכף היד כולל שריטות, צלקות, פצעים, פריחות ועוד
- ננסה לזהות אם קיים חוסר סימטריה בין כפות הידיים
- נאתגר את התפקוד ושלמות של כפות הידיים באמצעות מישוש
- נניע את כפות הידיים באופן פסיבי ובאופן אקטיבי
- נמשיך בביצוע בדיקות אורתופדיות, בדיקות נוירולוגיות ובדיקות כירופרקטיות
הנתונים שנאסוף מההיסטוריה הרפואית ומהבדיקה הפיזית יאפשרו לנו לזהות את הרקמה הפגועה ולהעריך עד כמה ניזוקה.
אמצעי הדמיה ו/או בדיקות מעבדה
כאמור, ברוב המכריע של המקרים, ההיסטוריה הרפואית והבדיקה הפיזית יעניקו לנו את כול הנתונים הדרושים על מנת לאבחן את הגורם להופעת כאבים בכף היד. את אותם מקרים מועטים יחסית שיש לנו ספק לגבי דיוק האבחנה נפנה לבדיקות הדמיה כולל צילומי רנטגן, CT או MRI (שברים, מחלות פרקים) ולבדיקות מעבדה (דלקות, מחלות פרקים). גם אותם מקרים שטופלו ללא הצלחה על פי אבחון עבודה ראשוני יופנו לביצוע בדיקות מתקדמות על מנת לאשר שאנו בכיוון הנכון.
דגלים אדומים ו/או דגלים צהובים
נוכחות של תסמינים מסוימים מעלים את הסבירות שהגורם להתפתחות כאבים בכף היד אינו מכאני. תסמינים אלו מהווים דגל אדום וסיבה להפניית החולה לבירור מעמיק. דגלים אדומים נחשבים הסימפטומים הבאים: כאבים חריפים שאינם פוחתים במנוחה, עיוות של כף היד, חולשה, חום, אובדן משקל בלתי מוסבר, שימוש מתמשך בסטרואידים, מחלות וטיפולים המדכאים את המערכת החיסונית. מלבד תסמיני דגל אדום נחפש גם תסמינים המהווים דגל צהוב כגון דיכאון ולחצים נפשיים חריגים. החשיבות של תסמיני דגל צהוב נובעת מההשפעה העצומה שיש למצב נפשי לקוי על קצב ההחלמה של החולה. כך למשל מומלץ לפנות לעזרה מקצועית בין היתר כאשר לכאבים בכפות הידיים מתלווה עיוות, נפיחות, חום ועוצמת כאב המעירה אתכם משנתם.
אבחנה מבדלת
מגוון רחב של הפרעות ופגיעות עלול לגרום להתפתחות כאבים בכף היד בהתבסס על המידע הנלמד מהיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית ומבדיקות המעבדה צריך הקלינאי לאשר או לשלול את כול אחד מהגורמים הללו. בין הגורמים האפשריים לכאבים בכף היד נמנה:
- נזקים מקומיים ברקמות כף היד בגין בלאי
נזקי בלאי הנובעים משימוש יתר כוללים דלקות גידים ובכלל זה תסמונת דה קרוון (De Quervain Syndrome) שהיא דלקת בשרוול הסינוביאלי של גידים באגודל שתפקידם הרחקת האגודל מכף היד, תסמונות לכידת עצב פריפרי כמו תסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome) ועוד.
- פציעות חבלה בכף היד
נזקים טראומטיים מקומיים כוללים בין היתר שבר בכף היד, קריעה או מתיחה של רקמות רכות כולל גידים, שרירים, עצבים ועוד, פריקה של מפרקי האצבעות, כף היד או שורש כף היד ועוד.
- מחלות הפוגעות בכף היד
גם מגוון מחלות עלול לגרום בין היתר להופעת כאב בכף היד. בין המחלות נמנה דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis), דלקת פרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis), שיגדון (Gout) או דלקת מסוג אחר.
- השלכות כאב מרקמה מרוחקת
כאמור כאבים בכף היד יכולים להיות תוצאה של השלכת כאב ולא של נזק מקומי. דוגמה קלסית לכך היא כאבים המושלכים לכף היד בגלל פגיעה בשורש עצב צווארי או בעצב פריפרי במרפק (תסמונת התעלה הקוביטלית, תסמונת התעלה הרדיאלית). לכול אחת מההפרעות המצוינות כאן ישנם סימנים ותסמינים שונים בחלקם. אלה מהווים "תעודת זהות" שבאמצעותה אנו נסנן פתולוגיות לא רלוונטיות עד שנגיע לאבחון הנכון.
References:
Botter J et al. Prevalence and determinants of one-month hand pain and hand related disability in the elderly (Rotterdam study). Ann Rheum Dis. 2005;64(1):99-104.
Ferguson R et al. Wrist pain: a systematic review of prevalence and risk factors– what is the role of occupation and activity? BMC Musculoskelet Disord. 2019;20:600.
Crowe CS et al. Global trends of hand and wrist trauma: a systematic analysis of fracture and digit amputation using the Global Burden of Disease 2017 Study. Inj Prev. 2020;26(Suppl_2):i115-i123.
Myers H, Nicholls E, Handy J, Peat G, Thomas E, Duncan R, Wood L, Marshall M, Tyson C, Hay E, Dziedzic K. The Clinical Assessment Study of the Hand (CAS-HA): a prospective study of musculoskeletal hand problems in the general population. BMC Musculoskelet Disord. 2007 Aug 30;8:85.
Carpal Tunnel Syndrome: Symptoms, Causes & Treatment – Cleveland Clinic. https://bing.com/search?q=hand+pain+risk+factors
Costa, Fabíola; et al. Digital rehabilitation for hand and wrist pain: a single-arm prospective longitudinal cohort study. PAIN Reports 7(5):p e1026, September/October 2022.
Sunmi Song, Jennifer E. Graham-Engeland, Junesun Kim. Associations Between Psychological Stress and Hand Pain Among Rural and Urban Adults: Findings From the KoGES Community Cohort Study, The Journal of Pain, Volume 25, Issue 2, 2024, Pages 362-375, ISSN 1526-5900.