כף רגל נפוחה מה גורם לזה? חשוב לאבחן את הגורם לנפיחות בכף הרגל. כף הרגל שלנו נושאת אותנו במגוון רחב של מצבים כולל עמידה ממושכת, הליכה ארוכה, ריצות ארוכות ואפילו קפיצות חוזרניות. מאמצים ועומסים אלה עלולים לפצוע את אחת או יותר מהרקמות בכף הרגל או לגרום לניוון ובלאי שלהן.
שינויים ניווניים אלו גורמים על ציר הזמן לשינויים מבניים וביו מכניים בכף הרגל. אלה האחרונים מעצימים את תהליך הבלאי והשחיקה בכף הרגל. כאבים בכף הרגל יכולים להתפתח בכל נקודה אנטומית בכף הרגל: באזור האצבעות, כרית כף הרגל, קשת כף הרגל ובעקב. במאמר הנוכחי "כף רגל נפוחה מה גורם לזה" נדון בגורמים האפשריים להפרעה בריאותית זאת.
כף רגל נפוחה מה גורם לזה – רקע
מגוון רחב של גורמים וגורמי סיכון יכולים להוביל לנזקים ונפיחות בכף הרגל. הפגיעות הרבות בכף הרגל לא צריכות להפתיע לנוכח העומס האדיר המוטל עליהן. כדי לעמוד במשימותיה המורכבות כף הרגל זקוקה:
- ליציבות
- יכולת עמידה
- גמישות
- כוח
- כוח מתפרץ
- מבנה תקין
- ביומכניקה תקינה ועוד
כאשר אחד מאלה לא בנמצא או כאשר העומסים המוטלים עליה גדולים מידי התוצאה עלולה להיות:
- נזקים מצטברים
- שינויים ניווניים
- כאבים בכף הרגל
- כף רגל נפוחה ועוד
אבחון הנפיחות בכף הרגל
אנו נסתמך בין היתר על הסימנים והתסמינים הנגרמים עקב פגיעה בכף הרגל, חומרתם ומיקומם כדי לאבחן מה בדיוק קורה בה. כף רגל נפוחה יכולה להופיע בצורות שונות:
- הנפיחות יכולה להיות קלה או קשה
- להקיף את כול כף הרגל או להיות ממוקדת לאזור מוגבל
- יכולה להתפתח במהירות או באופן הדרגתי
- עלולה להופיע בשתי כפות רגליים או בכף רגל אחת
לנפיחות הזאת בכף הרגל עלולים להתלוות סימנים ותסמינים נוספים ובכלל זה:
- כאבים
- שינויים תחושתיים
- תחושת שריפה
- חולשה
- שטפי דם
- דימום
- עיוות של כף הרגל ועוד
במקרה של דלקת זיהומית בכף הרגל יתכנו גם:
- חום
- אדמומיות מקומית
- בצקת מקומית
- כף רגל חמה למגע
סימפטומים נלווים כאשר הגורם לנפיחות היא כף רגל סוכרתית עלולים לכלול:
- כיבים כואבים
- חוסר תחושה עצבית
- נוירופתיה סוכרתית ועוד
מעט אנטומיה ומכניקה של כף הרגל
היכולת של כף הרגל לבצע את תפקידיה מתאפשרת לה בזכות המבנה הייחודי שלה. מבנה זה כולל מספר רב יחסית של מפרקים, שרירים ויתר הרקמות התומכות. המפרקים ויתר הרקמות מקנים לה את יכולת התאמה לפני השטח המשתנים ואת היכולת להתמודד עם העומסים. ליקויים מבניים גנטיים או נרכשים מובילים בהכרח לפציעות והתפתחות בין היתר כף רגל נפוחה. מפרקים הפועלים בכף הרגל כוללים את:
- מפרק הקרסול (Ankle joint) המחבר את עצמות השוק עם כף הרגל
- את המפרק בין עצם הערקום לעצם העקב (Talocalcaneal joint)
- מפרקים רבים נוספים בין עצמות כף הרגל
חלוקה פונקציונלית
מבחינה אנטומית פונקציונלית מחלקים את כף הרגל לשלושה אזורים עיקריים. נזק מקומי בכל אחד משלושת האזורים עלול להוביל לפגיעה והתפתחות כף רגל נפוחה. להלן חלוקה לשלושה אזורים:
כף רגל אחורית (Hindfoot)
כף רגל אחורית כוללת את העצמות הבאות:
- הערקום (Talus)
- העקב (Calcaneus)
- הסירה (Navicular)
- הקובייה (Cuboideum)
- שלוש עצמות הטריז (Cuneiforms)
עצמות אלו מתפרקות עם עצם הסירה מצדן הקרוב ועם עצמות המסרק התיכונות מצדן המרוחק.
כף הרגל האמצעית (Midfoot)
החלק האמצעי של כף רגל כולל את:
- חמש עצמות המסרק (Metatarsal) באזור הקשת. עצמות אלה מתפרקות עם עצמות שורש כף הרגל מאחור ועם אצבעות כף הרגל מלפנים.
כף רגל הקדמית (Forefoot)
החלק הקדמי של כף רגל כולל את:
- האצבעות (Phalanges) היוצרות מפרקים בחלקן האחורי עם עצמות המסרק (Metatarsal).
קשת כף הרגל וחיתולית הכפית
קשתות כף הרגל, קשת אורכית וקשתות רוחביות מעניקות לכף הרגל גמישות בתנועה ויכולת בלימת הזעזועים. בין עצם העקב לבין ראש עצם המסרק החמישית נמתחת לה:
- קשת אורכית שנהוג לחלקה לשתי קשתות: פנימית וחיצונית.
בכף הרגל מתפקדות שלוש קשתות רוחביות:
- קדימה – קשת קדמית בין ראשי עצם המסרק לפנים
- אמצע – קשת אמצעית במרכז כף הרגל
- אחורה – קשת אחורית באזור עצמות שורש כף הרגל
בהליכה קפיצה או ריצה פועלות הקשתות בדומה לקפיץ. סופגות את העומס המוטל עליהן ומשחררות אנרגיה בעת שהעומס מוסר. פגיעה באחת או יותר מהקשתות בכף הרגל עלולה לגרום:
- לשיבוש תנועת כף הרגל
- הגדלת העומסים על כף הרגל
- התפתחות נזק וכאב בכפות הרגליים ובמעלה השרשרת הקינטית
- התוצאה עלולה להיות התפתחות של כף רגל נפוחה
רקמה פלנטרית – חיתולית הכפית
בקרקעית כף הרגל ממוקמת חיתולית הכפית (Plantar Fascia). זוהי רקמת חיבור אלסטית שמונעת את קריסת כף הרגל בעת העמסתו ומשחררת אנרגיה בעת הרמת כף הרגל. בקרקעית כף הרגל מתפקדים שרירים וכמובן חיתולית הכפית – רצועת הקשת הקרויה פלנטר פאשיה. רקמה זאת היא מקור חוזר לפגיעות בכף הרגל והתפתחות כף רגל נפוחה.
רצועות ושרירים
מספר רב של רצועות (ligaments) בכף הרגל תומכות, מייצבות ומונעות תנועתיות יתר. הרצועות שנוטות להיפצע בגלל נקיעת קרסול הן:
- רצועת הדלתה (Deltoid ligament) הממוקמת בצד הפנימי של הקרסול
- שלוש הרצועות הממוקמות בצד החיצוני של הקרסול הקרויות יחדיו הרצועה החיצונית ( Lateral collateral ligaments)
פגיעה ברצועות לרוב בעקבות נקע בקרסול היא הגורם השכיח ביותר להתפתחות כף רגל נפוחה. השרירים בכף הרגל מעניקים לה את צורתה ומאפשרים תנועה ותרומה ליכולת בלימת הזעזועים של כפות הרגליים. מתיחה או קרע של אחד השרירים בכף הרגל עלול להוביל להתפתחות כף רגל נפוחה.
שכבת שומן
שכבת שומן בקרקעית כף הרגל מבודדת את כף הרגל מחשיפה לטמפרטורה קיצונית ומגנה על רקמות כף הרגל השונות. גם שכבת השומן תורמת את חלקה לבלימת הזעזועים המוטחים בכף הרגל. פגיעה בשכבת השומן או שינויים ניווניים המתרחשים בשכבה זאת במהלך השנים עלולים לחשוף את כף הרגל לפציעות, כאבים והתפתחות כף רגל נפוחה.
עיצבוב כף הרגל
תפקוד תקין של המפרקים והשרירים בכף הרגל מתאפשר בין היתר בזכות העיצבוב. העיצבוב של כף הרגל מגיע מהתפצלויות של העצב הסכיאטי שמקורו בעמוד השדרה המותני. על כן פגיעה בעצבי הגב התחתון עלולה לגרום לפגיעה תחושתית ומוטורית בכף הרגל. במקרים הללו בגלל שהנזקים הם לא מקומיים לא נמצא עדות להתפתחות כף רגל נפוחה.
התנועות של כף הרגל
יכולת תנועה תקינה בכף הרגל היא קריטית כדי שכול החלקים שבה יתפקדו נכון ועם עומסים אופטימליים. ליקוי תנועתי בכף הרגל הוא גורם עיקרי להתפתחות פציעות וכמובן כף רגל נפוחה. כף הרגל היא האיבר הראשון בגוף שמתמודד עם עומס חיצוני. כאשר העומסים בכף הרגל הגיוניים כף הרגל לא תיפצע ויתר השרשרת הקינמטית – כל המפרקים מעל הקרסול – יחשפו לעומסים מופחתים. כפות הרגליים מסוגלות לנוע במישורים רבים.
- מפרק הקרסול יכול לבצע פשיטה (0°- 20°) וכפיפה (0° – 50°), סיבוב פנימה של כף הרגל (0° – 35°) וסיבוב החוצה של כף הרגל (0° – 25°).
- מפרקי המטטרסו-פלאנגיאל (Metatarsophalangeal) יכולים לבצע כפיפה (0° – 30°) ופשיטה (0° – 80°).
- המפרקים בין האצבעות (Interphalangeal) מסוגלים לבצע כפיפה (0° – 50°) ופשיטה (0° – 50°).
הליכתו של האדם היא תהליך מורכב שמשולבות בו תנועות רבות שמטרתן הסופית היא תנועה יעילה עם מינימום אנרגיה. כל שלב של ההליכה מורכב מתנועות המתבצעות במפרקים רבים באמצעות שרירים רבים. כאשר אנו מתבוננים בהליכתו של האדם אנו יכולים ללמוד על ליקויים ביומכניים אפשריים שעלולים לגרום למוקדי עומס, פציעות והתפתחות אפשרית של כף רגל נפוחה. בין היתר נתרשם מעוצמת הנחיתה, מאופן הנחיתה, בנחיתה נתבונן בקשת כף הרגל ונחפש נוכחות של פרונציה (Pronation) או סופינציה (Supination), נתבונן באופן הנפת הרגל, כיצד אנו מחזיקים את הגוף בכל שלב של ההליכה, איכות התנועה המתבצעת במהלך ההליכה במפרקי הירך ובאגן, מה מצב קשת כף הרגל והאצבעות?
פירוט גורמים אפשריים לנפיחות בכף הרגל
מגוון רחב של גורמים עלול להוביל להתפתחות כף רגל נפוחה. העיקרי שבהם הוא נזקים ברקמות השונות בכף הרגל שהתפתחו בגלל עומסי יתר על רקע פעילות חוזרניים כמו ריצה, הליכה וקפיצה או בגלל עמידה ממושכת. גורמים אפשריים נוספים לנזקים ברקמות כף הרגל ונפיחות כוללים כמובן פציעה בעקבות חבלה, נפילה, תאונת דרכים או פציעת ספורט. גם מחלות שתוקפות את כפות הרגליים עלולות לגרום לנפיחות בכף הרגל. בין היתר נציין מחלות פרקים ובעיקר דלקת פרקים ניוונית, שיגדון ועוד.
כף רגל נפוחה מה גורם לזה – פירוט גורמי סיכון
ישנם מספר גורמי סיכון שמעלים את הסיכוי שלכם להתפתחות כף רגל נפוחה. בין גורמי הסיכון הללו נמנה:
- גיל (הסיכוי עולה עם הגיל)
- עיסוקים ספורטיביים מסוימים הכוללים ריצה וקפיצה הכרוכים בעומסים קיצוניים יותר על כפות הרגליים
- מקצועות מסוימים כמו דוור, שוטרי סיור רגלי, חיילים יוצרים עומס יתר על כפות הרגליים
- נעליים לא מתאימות כמו נעליי עקב עלולים להגביר את העומס על כפות הרגליים
- משקל עודף והשמנה מעלים את העומס
- גורמים גנטיים
- בעיות מבניות מולדות או נרכשות בכף הרגל שמשבשות את התפקוד שלה עלולים לגרום לעומס יתר דלקות, נפיחות וכאבים
- מחלות כמו דלקת פרקים, סוכרת, שיגדון ועוד עלולות לגרום נפיחות וכאב בכפות הרגליים.
תסמונות שיכולות לגרום נפיחות וכאב בכף הרגל
כף רגל נפוחה וכאבים בכפות הרגליים עלולים להתפתח בגלל נזקים לכל אחת מהרקמות הפועלות והתומכות בכף הרגל. להלן פגיעות שכיחות בכף הרגל על פי חלוקה אזורית:
כף רגל נפוחה – גורמי נפיחות וכאב בכף הרגל קדמית
כאבי אצבעות
כאבים והתפתחות כף רגל נפוחה שמקורם אצבעות כף רגל היא תלונה שכיחה. הגורם, ברוב המקרים, הוא נעלים לא מתאימות. נעליים קטנות מידי או נעלי שפיץ שחזרו לאחרונה לאופנה, שבהם, הקצה המיועד לאצבעות צר מידי יכולים לגרום למגוון בעיות באצבעות כף הרגל ובכללן: יבלות, עור יבש, יבלת קשיחה (קורן), ציפורניים חודרניות ועוד.
נעליים לא מתאימות יכולות לגרום גם לתופעות פתולוגיות אחרות, מורכבות יותר, בכף הרגל. בכלל אלו ניתן למנות תופעות כגון בוניון (דפורמציה הדרגתית של הבוהן), אצבע פטיש, אצבע טופר. לדפורמציות אלה יש השלכה משמעותית בכל הנוגע לתפקוד של כף הרגל ולסיכוי לגרום לבעיות אחרות. בין הסימנים והתסמינים נמצא לרוב גם כף רגל נפוחה באזור המפרק המעורב.
מורטון נוירומה
דלקת עצב ע"ש מורטון (Morton's Neuroma) הנה דלקת הנגרמת לעצב העובר בין עצמות המסרק (Metatarsal bones) בכף הרגל. הסיבות העיקריות להתפתחות הדלקת בעצב הזה היא לחץ פיזי המופעל על העצב עקב נעילת נעליים לוחצות, תפקוד מכני לקוי של כף הרגל וכמובן משקל עודף. הלחץ הזה יוצר גירוי דלקתי אשר יכול לגרום לאחד או יותר מהסימפטומים הבאים: כאב, תחושת שריפה, נימול, תחושת דגדוג, הירדמות מקומית, וגם כף רגל נפוחה באזור כרית כף הרגל.
הבעיה שכיחה בעיקר בין האצבע השלישית לאצבע הרביעית בכף הרגל. התופעה תיתכן בכול גיל ובקרב שני המינים אך שכיחה יותר בקרב נשים ולמעשה כשני שליש מהסובלים מדלקת בעצב ע"ש מורטון הן נשים בגילים שבין 40 – 50. לעיתים אין מנוס מניתוח על מנת לשחרר את העצב.
בוהן קלובה או הלוקס ולגוס
בוהן קלובה (Hallux Valgus) היא פתולוגיה שכיחה הגורמת לכאב בקדמת כף הרגל. בעיה זו שכיחה בעיקר בקרב נשים והגורם לה הוא לרוב תורשה או נעילה ממושכת של נעלי עקב עם חלק קדמי צר. בוהן קלובה הוא מצב בו הבוהן מתכופפת לכיוון האצבעות האחרות ונוצרת בליטה לא אסתטית של העצם (ראו צילום רנטגן) בבסיס הבוהן. הבוהן בהתכופפותה גורמת ללחץ קבוע על האצבע שלידה ודוחפת אותה. במקרים קיצוניים הבוהן אף עלולה ל"טפס" על האצבע שלידה. הבליטה הגרמית שנוצרת בבסיס הבוהן מתחככת בנעל ויוצרת כף רגל נפוחה באזור הבוהן, יבלת, כיבים וכאבים. כמו כן המכניקה של ההליכה נפגעת ובעיות שלדיות משניות עלולות לצוץ.
מחלות ובעיות עור
גורמים אחרים לכאבי אצבעות כף הרגל כוללים גם מחלות ובעיות עור כגון: עור פצוע, אקזמה, פסוריאזיס, פטרת, דלקות זיהומיות ועוד. מחלת השיגדון (גאוט) הפוגעת במיליוני בני אדם כל שנה המתאפיינת ברמה גבוהה של חומצת שתן בפרקים. המחלה הזאת תוקפת בעיקר את המפרק שבין המטטרסל והבוהן הגדולה אך יכולה לפגוע גם במפרק הקרסול. מלבד כאבים חריפים מחלת השיגדון יכולה לגרום באופן מקומי גם לכול יתר סימני הדלקת: אדמומיות, חום וכמובן כף רגל נפוחה באזור המעורב. גורמים נוספים: תבנית הליכה לקויה ופציעות טראומטיות כגון חבלות, שברים או נקעים.
כף רגל נפוחה – גורמי נפיחות וכאב כף רגל אמצעית
קשת כף רגל לקויה (שטוחה או גבוהה)
קשת שטוחה או קשת גבוהה יגרמו לעומס יתר מבחינה ביו-מכנית ועלולים ליצור אזורים בהם העומס הוא גדול במיוחד ובכך לגרום לשחיקה, דלקות וכאבים בכף הרגל ובאזורי גוף אחרים כגון ברכיים, ירך וגב תחתון. התוצאה עלולה להיות בין היתר כף רגל נפוחה.
תבנית הליכה לקויה
הליכה שאינה תקינה מבחינה ביו-מכנית כמו בעת צליעה עלולה ליצור אזורים בכף הרגל עם עומס גבוה במיוחד ובכך להוביל להתפתחות שחיקת סחוסים, מתיחת רקמות ועוד. התוצאה עלולה להיות דלקות, כף רגל נפוחה וכאבים בכף הרגל.
פציעה של חיתולית הכפית (פלנטר פאשיה)
נזק לחתולית הכפית (Plantar Fascia) בשל עמידה, הליכה, נעליים לא מתאימות ועוד עלול להוביל להתפתחות דלקת מקומית. דלקת בכף הרגל עלולה להוביל להתפתחות כאב בכף הרגל, נפיחות מקומית ומגבלות תנועה.
גידולים סרטניים בכף הרגל
גידול סרטני (למשל סרקומה) באחת מהרקמות כף הרגל האמצעית עלול לגרום לנזקים לרקמה ובכך להוביל להתפתחות כאבים, כף רגל נפוחה ומגבלות תנועה.
לכידת העצב הפלנטרי החיצוני
לכידה של העצב בחלק הפנימי של העקב יכולה לגרום להתפתחות כף רגל נפוחה בחלק הפנימי של העקב וכאב בכף הרגל.
תסמונת התעלה הטרסלית
לכידה של עצב קלקנאל פנימי העובר בחלק הפנימי של הקרסול עלולה לגרום לכאב חד שיכול להשליך לכול כף הרגל ולגרום לנפיחות קלה, מגבלות בהליכה וכאב.
כף רגל נפוחה בגלל שברי מאמץ
שבר מאמץ בעצם הסירה או באחת העצמות האחרות בכף הרגל האמצעית – יגרמו לכאב, כף רגל נפוחה קלות ומגבלות תנועה.
כף רגל נפוחה בגלל דלקת גיד
דלקת באחד הגידים המותחים בחלק העליון של כף הרגל עלולה לגרום לכאב, כף רגל נפוחה באזור הגיד מאחור ומגבלת תנועה
נקיעת העצמות בכף רגל אמצעית
ניראה בעיקר בקרב ספורטאים. גורם לכאב, נפיחות ומוגבלות תנועתית.
כף רגל נפוחה – גורמי כאב ונפיחות בכף רגל אחורית
דלקת בגיד אכילס
דלקת בגיד אכילס או בשרוול העוטף אותו בגין טראומה או עומס יתר יכול לגרום לכאבי כף רגל, כף רגל נפוחה לאורך הגיד ומגבלות תנועה.
דפורמציה ע"ש הגלונד
גידול גרמי בחלק האחורי של העקב שנגרם לרוב משפשוף של החלק האחורי של העקב בנעל קטנה מידי. בתסמונת הגלונד ישנו שילוב של דלקת ברקמת הבורסה הממוקמת בין גיד אכילס לעצם העקב, כף רגל נפוחה מאחור, כאב ודלקת של גיד אכילס עצמו.
דורבן בעקב
דלקת של רקמת חיתולית הכפית (פלנטר פאשיה) באזור העקב עלולה לגרום להיווצרות דורבן בכף הרגל – זיז עצם חד שנוצר עקב תהליכי משיכה ועומס מתמשכים על נקודת חיבור של רקמת הפלנטר לעצם העקב. התוצאה עלולה להיות כאב מקומי שיכול להקרין לכיוון הקשת של כף הרגל ולגרום למגבלות תנועה וגם כף רגל נפוחה באזור המעורב.
מחלת סוור
עצם בולטת וכאב מקומי באזור החיבור של גיד אכילס לעצם העקב – Sever's Disease הגורם לכאבים, כף רגל נפוחה באזור האחורי של כף הרגל, מגבלות תפקוד ועוד.
דלקת ברקמת הפלנטר פאשיה
רקמת הפלנטר פאשיה (חיתולית הכפית) עלולה להינזק בחלק האחורי של כף הרגל לגרום לכאב בכף הרגל, כף רגל נפוחה ומגבלות תנועה
שברי מאמץ
שברי מאמץ של אחד מעצמות כף הרגל יגרמו לכאב, כף רגל נפוחה ומגבלות תנועה.
נזק לרקמת השומן בעקב
נזק לרקמת השומן שתפקידה לרפד את עצם העקב יכולה לגרום להתפתחות דלקתית, כף רגל נפוחה באזור העקב, כאב בעקב ומגבלות תנועה.
תסמונת התעלה הטרסלית
לכידה של עצב קלקנאל פנימי שיכולה לגרום לכאב חד שיכול להקרין לכול כף הרגל ולגרום בין היתר להתפתחות כף רגל נפוחה ולמגבלות בהליכה.
אכילס בורסיטיס
דלקת ברקמת הבורסה המצויה בחלק האחורי של העקב. גורמת לכאב מקומי, כף רגל נפוחה בחלק האחורי וקושי לנעול נעליים.
כאבי כף הרגל מוקרנים ללא נפיחות
ברוב המכריע של המקרים כאב בכף הרגל משקף נזק באחת או יותר מהרקמות בכף הרגל. בחלק קטן של המקרים מקור הכאבים שאנו חשים בכף הרגל הוא בנזק שהתפתח באזור אנטומי אחר, מחוץ לכף הרגל ויש ביכולתו להשליך או להקרין את הכאב אל כפות הרגליים. אנו חשים את הכאב בכף רגל אך הנזק נמצא באזור אנטומי אחר. הכאב בכף הרגל יכול להיות מושלך מנזקים, פציעות ודלקות באזורים אנטומיים מרוחקים כולל דלקת בברכיים, דלקת במפרקי הירך, דלקת באגן ודלקת בגב התחתון. כמובן שבמקרים אלו של כאבים בכף הרגל המוקרנים מאזור אחר בגוף לא נוכל נזהה התפתחות של כף רגל נפוחה.
"כף הרגל האנושית היא
יצירת מופת הנדסית ואמנותית"
לאונרדו דה וינצ'י