שיקום מהו ומה מטרותיו

שיקום מהו ולמה זה חשוב

שיקום מהו ומה מטרותיו? השיקום כאן מתייחס לאופן החזרת הכשירות התפקודית של מפרק או רקמה פצועה. שיקום המתבצע באופן מתאים למצב הפציעה ולחומרת הפציעה הוא המפתח לחזרה בטוחה לאורח חיים פעיל. ללא שיקום ראוי המפרק הפצוע לא יכול לתפקד באופן אופטימלי והחשוף לפציעות חוזרות. אכן, בכל הנוגע לפציעות במערכות עצב, שריר ושלד, עדיף למנוע מאשר לטפל ולשקם אותם. הבנת מנגנון הפציעה הוא מרכיב חשוב בתהליך המניעה של הפציעה ובמידת הצורך גם באבחון שלה.

יחד עם זאת, אם נפצעתם על תקלו ראש בחשיבות של הטיפול היסודי והשיקום של הפציעה. מדובר בשלב קריטי בניהול של הפציעה. במאמר הנוכחי "שיקום מהו ומה מטרותיו" נפרט מעט על השיקום ועל המטרות שאנו מציבים בהליך חשוב זה.

שיקום מהו ומה מטרותיו – רקע

על מנת למנוע פציעות ספורט הגוף שלנו צריך להיות חזק, גמיש ומאוזן. בעיקר נכון הדבר לאותו אזור אנטומי או מפרק שנושא במרב העומס האופייני לספורט שאתה עוסק. התנהגות ביומכנית תקינה נמדדת ביכולת המפרק לשמור על שלמותו ומיקומו בכל מצב ולמנוע עומס יתר. חולשה וחוסר איזון שרירי מהווים גורם סיכון להתפתחות תפקוד ביו מכני לקוי של הגוף. החולשה וחוסר האיזון השרירי מקשים על המפרקים לשמור על התנהגות ביומכנית אופטימלית תחת עומס פיזי. התנהגות ביומכנית לקויה עלולה לגרום לשינויים לא רצויים במיקום ובתנועת החוליות והמפרקים. ליקויים אלו מעלים את הסבירות להתפתחות נזקי גוף חדים או מצטברים שאינם טראומטיים.

שיקום הוא סדרה של התערבויות הדרושות כאשר אדם חווה או צפוי לחוות מגבלות בתפקוד היומיומי עקב הזדקנות או מצב בריאותי, כולל מחלות כרוניות או הפרעות, פציעות או טראומות. מטרת השיקום היא לסייע לאדם לשקם חלק או את כל יכולותיו הפיזיות, הנפשיות ו/או הקוגניטיביות הדרושות לו לחיי היומיום, ולאפשר את השתתפותו בחינוך, בעבודה, בבילוי ובתפקידי חיים משמעותיים. שיקום יכול גם לשפר את איכות החיים של האדם ואת רווחתו.

חוסר יציבות של המפרקים סיבה לשיקום

שלוש הסיבות העיקריות לחוסר יציבות קלינית הנן:

חוסר יציבות בגלל פגיעה ברקמות הפסיביות

הרקמות הפסיביות כוללות את:

  • העצמות
  • החוליות של עמוד השדרה
  • הדיסקים הבין חולייתיים
  • הרצועות שתומכות בפרקים ופרקי השטחה

תפקידן של הרקמות הפסיביות הוא לייצב את המפרק או את החולייה בסופו של טווח התנועה בלבד ובכך למנוע תנועה לא תקינה ונזקים. כך למשל חוליה בגב התחתון שמאבדת, תחת עומס, את אופן תנועתה האידאלי, עלולה:

  • לגרום נזק לחוליה עצמה
  • לגרום נזק לרקמות הרכות הסובבות אותה
  • להוביל להתפתחות נזקים לדיסק הבין חולייתי ובכלל זה פריצת דיסק

חוסר יציבות בגין פגיעה ברקמות הדינמיות

רקמות אלו כוללות את השרירים ואת הגידים. תפקידן של הרקמות הדינמיות הוא לייצב את המפרקים או החוליות כאשר אנו מצויים במצבים דינמיים או במצבים נייחים ובכך למנוע תנועות לא תקינות ונזקים.

חוסר איזון בין קבוצות השרירים השונות הפועלים על המפרק עלולים לפגוע באיכות התנועה. התוצאה עלולה להיות תנועת כתף (זריקת כדור למשל) או רגל (ריצה למשל) שאינם אופטימליים. תנועות לקויות עלולות לגרום נזקים מקומיים כולל כאבי כתפיים במקרה הראשון ולקרע בשרירי המיתר במקרה השני.

חוסר יציבות בגין פגיעה במערכת השליטה והפיקוח

מערכת השליטה והפיקוח כוללים את מערכת העצבים המרכזית ומערכת העצבים הפריפרית. תפקידן שלמערכות אלו הוא לפקח על הייצוב של הפרקים או החוליות ובכך למנוע ביצוע תנועות לקויות ונזקים לרקמות השונות.

שיקום כתף ומרפק

מחקרים בתחום מצאו שחולשה של השרירים המסובבים את מפרק הכתף מנבאים באופן מדויק למדי פציעות כתף במהלך שחייה תחרותית. בנוסף נמצא במחקרים אלו שתרגילים איזו קינטיים להגברת החוזק של שרירים הללו הורידו את תכיפות הפציעות בקרב שחיינים תחרותיים (American Journal of Sports Medicine, vol. 8, pp. 151-158, 1980).

בקרב טניסאים מפרק המרפק נושא במרב העומס ועל קבוצות השרירים המניעים את המרפק להיות חזקים, גמישים ומאוזנים. לעתים קרובות, קבוצת השרירים המותחת של כף היד חלשה יותר מהקבוצה הנגדית – המכופפת. חוסר איזון זה חושף את הטניסאי לפציעה טורדנית הנקראת "מרפק טניס". על מנת למנוע פציעות חוזרות ונשנות של המרפק חייב הטניסאי לחזק את השרירים המותחים את כף היד ולהשיב את האיזון לעבודת כף היד. דברים דומים ניתן לומר על מרפק גולף.

שיקום למה זה חשוב?

שיפור חוסר היציבות של הפרקים או של חוליות עמוד שדרה היו חלק חיוני מהטיפול והשיקום הכירופרקטי של מערכות עצב-שריר-שלד וראוי שיינתן לכל נפגע. שיקום משנה את המצב הבסיסי של החולה, מייצב את המפרק הפגוע ומאפשר לו לחזור ולהיות פעיל. פציעות ספורט של רקמות רכות ובכללן שרירים, גידים, רצועות וכיוצא בזה מטופלות ומשוקמות תוך שימת דגשים על איחוי טוב של הרקמה שיפור הבקרה העצבית של הרקמה ויכולת עמידה בעומסים סטטיים ועומסים דינמיים. ללא השיקום של הרקמות שנפצעו הבעיה שעימה אנו מתמודדים עלולה לחזור מיד עם העומס הראשוני.

השיקום כולל מספר רב של מרכיבים. פעילות גופנית הדרגתית מהווה מרכיב חשוב בתהליך הזה והנה גורם חיוני לחזרתו של האדם שנפגע במערכת עצב-שריר-שלד לאורח חיים פעיל וללא כאבים. הנעת המפרק הפגוע באופן נכון ללא התנגדות תחילה ומאוחר יותר עם התנגדות הולכת וגדלה, משפרת את תנועתו ומפחיתה את הכאב. מרכיבים נוספים יהיו טיפולים חשמליים להורדת הדלקת והכאב, אימוני שיווי משקל ושיפור של המערכת הפרופריוצפטית.

מה הן מטרות השיקום

חלק מפציעות הספורט מחייבות אבחון טיפול וניהול זריז וקפדני של הפציעה. תגובה מהירה עשויה לבלום את התפתחות הנזק ולמנוע כרוניות של הפציעה. בשלבים הראשונים של הפציעה הטיפולים יהיו פסיביים יותר ויוקדשו להורדת הדלקת על ידי אמצעים להפחתת דלקות כגון לייזר, אולטרה סאונד ומכשיר המייצר גלי הלם ועוד. בשלבים הבאים יחלו הטיפולים לשאת אופי דינמי ואקטיבי יותר ולכלול פעילות ברמות קושי גדלות והולכות של המטופל. המטרות של שיקום כוללות:

הפחתה של הכאב

התלונה העיקרית בדרך כלל היא כאב. את הכאב נפחית באמצעות:
  • שימוש ובקומפרסים חמים
  • מכשירים מתקדמים לריפוי דלקות ובכללם מכשיר לייזר רך, אולטרה סאונד ומכשיר המייצר גלי הלם ועוד

החזרת טווח תנועה

אובדן טווח תנועה הוא תוצר כמעט וודאי של פציעה. על מנת להשיב את טווח התנועה נערוך:

  • בשלבים הראשוניים הנעות פסיביות של המפרק
  • בשלב מתקדם יותר הנעות אקטיביות של המפרקים הפצועים

החזרת האיזון לשרירים ולמפרקים (כוח, סבולת, גמישות)

חוסר איזון שרירי יכול להיות התוצאה של הפציעה אך יכול גם להיות הגורם לה. להחזרת האיזון השרירי נשתמש בתרגילי מתיחה וכוח שונים ובכללם:

  • איזומטריים (Isometric exercise): בתרגילי כוח איזומטריים אנו מכווצים את השרירים כיווץ סטטי על ידי הפעלת כוח כנגד חפץ נייח. תרגילים אלה מצוינים במצב של פציעה והליך שיקום שבו תנועת מפרקים מייצרת כאב. תרגילים איזומטריים מחזקים את השרירים בעיקר בזווית הביצוע של התרגילים ומונעים ניוון. ניתן לעלות את רמת הקושי באופן פרוגרסיבי.
  • איזו קינטיים (Isokinetic exercise): תרגילי כוח איזו קינטיים מבוצעים באמצעות מכשירי כוח המאפשרים תרגילי כוח עם התנגדות משתנה ומהירות תנועה זהה. מכשירים אלו טובים במיוחד לביצוע תרגילים לפיתוח חוזק דינמי בהם האיבר הפצוע נדרש לכיווץ מהיר.
  • איזו טוניים (Isotonic exercise): בתרגילי כוח איזו טוניים הטונוס של השרירים נותר קבוע בעוד אורך השריר מתקצר. נועד לחזק את השרירים ולשפר טווח תנועה של הפרק הפגוע.

החזרת תחושת המיקום לשרירים ולמפרקים שנפגעו

שיקום מהו ולמה זה חשוב
שיקום מהו ולמה זה חשוב

כל פגיעה במפרק תהיה כרוכה גם בפגיעה בשליטה ובתיאום העצבי של מערכת העצבים המרכזית. חלק חשוב מתהליך שיקום הוא חידוש הקשר הנוירו מוטורי של מערכת העצבים עם האיבר שנפגע.

שיפור שיווי משקל

שיווי המשקל של המטופל עלול היה להיפגע בגלל הפציעה או להיות אחד הגורמים לפציעה. אנו נשתמש בתרגילים לשיפור שיווי משקל. שיווי משקל הוא חלק חשוב מהליך שיקום.

עיקרון הפעילות החלופית

לפני שנים התייחס אריק שרון ראש הממשלה לאופן שבו אפשר לשרוד בפוליטיקה. אריק שרון טען:

אריק שרון: פוליטיקה היא גלגל ענק שמעלה ומוריד אותך העיקר, לא להרפות מהגלגל.

אנו נצמדים לרוח הדברים וקובעים שגם בכל הנוגע לשיקום אסור להפסיק להתאמן. פעילות חלופית או מנוחה אקטיבית הוא מפתח חשוב בשיקומו של כל אדם פגוע פיזית. תמיד להוסיף ולהתאמן! לא להרפות! החולה אינו נשלח יותר לנוח בביתו עד שהכאב יחלוף. המנוחה ניתנת במידת הצורך לאיבר הנפגע בלבד.

כל חולה אדם שנפגע במערכות של עצב שריר ושלד חייב להמשיך ולהתאמן למרות הפציעה. זה תורם מבחינה פיזית ומנטלית להחלמה מהירה. לשם כך עליהם לקבל חלופות לפעילותם הרגילה. אימונים גופניים חלופיים מאפשרים חזרה מהירה יותר של הספורטאי המשוקם לפעילותו הגופנית ולתחרויות. הדבר נובע בין היתר מכך שאין צורך לבנות את כל מרכיבי הכושר הגופני שלו מחדש. בתקופת שיקומו יכול החולה לשמור על סיבולת לב ריאה באופן שאינו מציק לפציעה ולחזק אזורים אחרים בגופו הזקוקים לכך. כך למשל שחיין שפצע את כתפו יטופל בכתפו ובנוסף גם יופנה לפעילות אירובית חלופית כגון הליכה או ריצה ולחיזוק רגליו בחדר כושר.

חזרה מהירה לפעילות גופנית

  • שמירה על כושר לאורך כל השנה
  •  פציעות מאובחנות ומטופלות ללא עיכוב
  •  נפצעת? השתתף בתוכנית שיקום
  •  הקפד על ביצוע ההנחיות הניתנות לך
  • תהיה סבלני לגבי מועד חזרתך לפעילות מלאה
  •  שמור על כושר גופני טוב גם בעודך פצוע
  •  שמור על גישה חיובית

 "איני פוחד מייסורי מחלה, אלא מהפינוק שלאחר המחלה"

רבי מנחם מנדל מקוצק (1787 – 1859)

References:

Rehabilitation – World Health Organization (WHO). https://www.who.int/health-topics/rehabilitation#tab=tab_1

Nas K, Yazmalar L, Şah V, Aydın A, Öneş K. Rehabilitation of spinal cord injuries. World J Orthop. 2015 Jan 18;6(1):8-16.

Rehabilitation | definition of rehabilitation by Oxford reference. https://www.oxfordreference.com/display/10.1093/oi/authority.20110803100411656

Boland K, Smith C, Bond H, Briggs S, Walton J. Current concepts in the rehabilitation of rotator cuff related disorders. J Clin Orthop Trauma. 2021 Apr 18;18:13-19.

lan M Jette, PTJ: Physical Therapy & Rehabilitation Journal, Physical Therapy, Volume 100, Issue 12, December 2020, Pages 2077–2078,

Sterling M, de Zoete RMJ, Coppieters I, Farrell SF. Best Evidence Rehabilitation for Chronic Pain Part 4: Neck Pain. J Clin Med. 2019 Aug 15;8(8):1219.

Pergolizzi JV Jr, LeQuang JA. Rehabilitation for Low Back Pain: A Narrative Review for Managing Pain and Improving Function in Acute and Chronic Conditions. Pain Ther. 2020 Jun;9(1):83-96.

Brasure M, Shamliyan TA, Olson-Kellogg B, et al. Physical Therapy for Knee Pain Secondary to Osteoarthritis: Future Research Needs: Identification of Future Research Needs From Comparative Effectiveness Review No. 77 [Internet]. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 2013 Feb. (Future Research Needs Papers, No. 37.) Appendix D, Recent and Ongoing Studies. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK153195/

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

אימוני כוח לחיזוק העצמות

אימוני כוח לחיזוק העצמות

אימון כוח לחיזוק העצם עובד. אימוני כוח הכוללים הרמת משקלות עשויים לחזק את מסת העצם בכול הגוף ובמיוחד באזורים נושאי המשקל כגון עמוד השדרה המותני ועצמות ומפרקי הירך. אימוני כוח חשובים בעיקר בקרב גברים בגיל העמידה הסובלים מדלדול העצם.

בדיקת CT למה זה טוב

בדיקת CT למה זה טוב

בדיקת CT הכוללת סריקה ממוחשבת של חלקי הגוף השונים נעשית לצורך אבחון בעיות רפואיות שונות כגון בלט דיסק, פריצת דיסק ובעיות מפרקים. יתרונות הבדיקה מרובים, חסרונה הבולט מצוי בקרינה הנלוות לבדיקה. יש לשקול בזהירות את הצורך להפנות חולים לביצוע הליך זה.