יציבה לקויה מה גורם לה? גורמים אפשריים ליציבה לקויה כוללים גנטיקה, פציעות קודמות, חולשה באזור זה או אחר בגוף ועוד. ליקויי יציבה גורמים לחוסר יעילות אנרגטית ובכך חושפים אותנו בין היתר לאובדן אנרגיה ועייפות. תפקוד ביומכני לקוי הנובע מיציבה לקויה גורם גם לעומסי יתר על מפרקים שרירים ורקמות נוספות. עומסים אלו מובילים על ציר הזמן להתפתחות פציעות, דלקות כאבים וסימפטומים נוספים.
האיטיות שבה מתרחש הבלאי הגופני מהווה איום משמעותי שכן אינו מורגש מידית. יכולת ההסתגלות של הגוף מונעת מאתנו להיזהר ולהתגונן מפניו. רק לאחר ימים, חודשים ואפילו שנים כאשר הנזק המצטבר נעשה משמעותי אנו שמים לב אילו. אז בשלב הזה אנו נעשים מודעים לכאבים בגב תחתון, בגב עליון, בצוואר, כאבים בכתף ועוד. במצב של יציבה לקויה – מה גורם לה וכיצד לתקנה הן השאלות שיש להפנות לכירופרקט.
יציבה לקויה מה גורם לה – רקע
יציבה גרועה היא בעיה נפוצה המשפיעה על אנשים רבים. העידן המודרני הכרוך באורח חיים בלתי פעיל ושימוש מוגבר בגאדג'טים החמיר מאוד את התופעה. יציבה גרועה עלולה להוביל להפרעות שרירים ושלד שונות, כגון עקמת, קיפוזיס, היפרלורדוזיס, ברכי X או ברכי O, מנח ראש קדמי, כתפיים מעוגלות ועוד. הפרעות אלה עלולות לגרום לכאב, אי נוחות, ניידות מופחתת ואיכות חיים לקויה. מגוון הגורמים להתפתחות יציבה לקויה הוא רחב וכולל בין היתר:
- גורמים התנהגותיים גורמים סביבתיים וגורמים גנטיים
במאמר הנוכחי "יציבה לקויה מה גורם לה" נרחיב בנושא אך ראשית כמה שכיחה היציבה הלקויה ומה הן השפעותיה?
השכיחות של יציבה לקויה – מחקרים בנושא
על-פי מחקר חתך שנערך בקרב 400 סטודנטיות בגילאי 14 עד 18 שנים באיראן:
- ל-45% מהן הייתה הפרעת יציבה אחת או יותר
ההפרעה הנפוצה ביותר הייתה כתף אסימטרית (24.5%), ואחריה היפרלורדוזיס (11.2%), ג'נו ולגום (9.7%), ג'נו ורום (5.7%), לקיפוזיס (5%) ועקמת (4%).
מחקר אחר שנערך על 1,083 אנשים מקהילת אוניברסיטת אינדונזיה במהלך תוכנית העבודה מהבית עקב מגפת הקורונה דיווח:
- כי 70.5% מהמשיבים התלוננו על אי נוחות בשרירים ובשלד עקב שימוש ממושך ותכוף בגאדג'טים
חלקי הגוף שנפגעו ביותר היו הצוואר (86.4%), הגב התחתון (75.9%) והכתפיים (76.2%). המחקר מצא גם כי התנוחות הקשורות באופן מובהק לתלונות אלה כללו ישיבה ליד שולחן, שכיבה על ספה או מזרן, שכיבה על הרצפה או ישיבה על הרצפה בעת שימוש בטלפונים ניידים, טאבלטים או מחשבים ניידים.
סקירה שיטתית של 13 מחקרים על השכיחות של הפרעות יציבה אצל ילדים ומתבגרים ממדינות שונות גילתה:
- שהשכיחות נעה בין 4% ל-85%, בהתאם לסוג ההפרעה ולשיטת ההערכה
הסקירה זיהתה גם מספר גורמי סיכון להפרעות יציבה, כגון גיל, מין, BMI, פעילות גופנית, משקל תרמיל, זמן מסך וגורמים ארגונומיים.
השפעות של יציבה לקויה
סקירת ספרות של 20 מחקרים על ההשלכות של יציבה לקויה אצל ילדים ומתבגרים הגיעה למסקנה:
- יציבה לקויה יכולה להשפיע לרעה על בריאות פיזית, רווחה פסיכולוגית, ביצועים אקדמיים ואינטראקציות חברתיות
הסקירה הצביעה על כך שיציבה לקויה עלולה לגרום לעיוותים בעמוד השדרה, חוסר איזון שרירים, ניוון מפרקים, בעיות נשימה, כאבי ראש, עייפות, הפרעות במצב הרוח, הערכה עצמית נמוכה, ריכוז לקוי ומיומנויות חברתיות מופחתות.
פירוט גורמים אפשריים ליציבה לא תקינה
יציבה לקויה יכולה לפגוע בבריאות וברווחה. ישנם גורמים רבים להתפתחות יציבה גרועה. חלק מהגורמים הנפוצים הם:
חוסר השכלה או מודעות ליציבה נכונה
אנשים רבים אינם יודעים כיצד לשמור על יציבה טובה בזמן ישיבה, עמידה, הליכה או ביצוע פעילויות אחרות. הם עשויים לאמץ הרגלים המפעילים לחץ על עמוד השדרה, השרירים והמפרקים שלהם, כגון כיפוף, הטיית הראש קדימה או אחורה, או שיכול רגליים.
אורח חיים יושבני
בילוי שעות ארוכות מול מחשב, טלוויזיה, סמארטפון או מכשירים אחרים עלול להוביל ליציבה לקויה. פעילויות אלה דורשות לעתים קרובות מהאדם לכופף את צווארו, לעגל את כתפיו, לקשת את גבו או להישען קדימה, מה שעלול לגרום לחוסר איזון שרירים, נוקשות וכאב.
דרישות תעסוקתיות
עבודות או משימות מסוימות עשויות לדרוש מהאדם לשמור על יציבה מסוימת לפרקי זמן ממושכים, כגון הרמת חפצים כבדים, נהיגה, הקלדה, תפירה או נגינה בכלי. תנוחות אלה יכולות לאמץ את השרירים והמפרקים, במיוחד אם הן לא נעשות עם יישור ותמיכה נכונים.
נוקשות מפרקים
ככל שאנשים מזדקנים, המפרקים שלהם עשויים להיות פחות גמישים ונוטים יותר לדלקת וניוון. זה יכול להגביל את טווח התנועה שלהם ולהשפיע על היציבה שלהם. דלקת פרקים, אוסטאופורוזיס ומצבים מפרקים אחרים יכולים גם לגרום לנוקשות מפרקים וכאבים שיכולים להפריע ליציבה.
ירידה בכושר
חוסר פעילות גופנית עלול להחליש את השרירים התומכים בעמוד השדרה וביציבה. זה יכול גם להפחית את זרימת הדם ואת אספקת החמצן לרקמות, אשר יכול לפגוע בתפקוד שלהם וריפוי. אורח חיים בלתי פעיל יכול גם לתרום לעלייה במשקל, אשר יכול להפעיל לחץ נוסף על עמוד השדרה והמפרקים.
חולשות שרירים ורקמות אחרות
תנועות הגוף השונות מוכתבות בין היתר על ידי היכולות הפיזיולוגיות של רקמות הגוף השונות. באופן מיטבי כאשר יש צורך במאמץ שרירי לביצוע עבודה הוא חייב להתבצע באמצעות קבוצת השרירים הגדולה יותר ובטווח תנועה נוח (לא בקצה טווח התנועה).
כך למשל לצורך ביצוע בעיטה בכדור באופן מהיר ויעיל מבחינה אנרגטית וביו-מכנית, אנו זקוקים בין היתר לשרירי ליבה חזקים, גמישים ומאומנים שיעבדו באופן מסונכרן. שרירי ליבה שאינם נושאים בתכונות הללו יגרמו לנו לבצע את התנועה על ידי שימוש בקבוצות שרירים חלופיות באופן פחות יעיל ובעל סיכון לפציעה בעמוד השדרה. שימוש אלטרנטיבי מעין זה יכול גם לייצר דפוסי תנועה ויציבה לקויים. במצב הזה הגוף משיג את מטרתו מבחינת הביצוע אך יוצר הרגלי תנועה ויציבה לקויים.
טונוס שרירים גבוה
שרירים מסוימים עשויים להיות מכווצים יותר מאחרים עקב מתח, פציעה או שימוש יתר. זה יכול להגביל את הגמישות ואת טווח התנועה שלהם ולמשוך את הגוף מחוץ ליישור. לדוגמה, אם שרירי המיתר הדוקים, הם עלולים למשוך את האגן לאחור ולגרום ליישור הלורדוזיס המותני.
יציבות ליבה ירודה
שרירי הליבה הם אלה המקיפים את הבטן, האגן והגב התחתון. הם עוזרים לייצב את עמוד השדרה ולשמור על יציבה ניטרלית. אם שרירים אלה חלשים או לא פעילים, ייתכן שהם לא יוכלו לתמוך בעמוד השדרה כראוי ולמנוע ממנו לקרוס או לזוז.
פציעות
פציעה, דלקת וכאב גורמים לשרירים באזור הפציעה להתכווץ לצורך הגנה ומניעת פציעה חוזרת. כיווץ השרירים באזור הפגיעה יכול להימשך שבועות ואף חודשים. הדבר גורם לחוסר איזון בעבודת השרירים, בביצוע תנועות ובהחזקת הגוף. השפעות אלה גורמים לשינויים ביציבה שעם הזמן מתקבעים והופכים להיות היציבה הקבועה שלכם. היציבה המשתנה עלולה לגרום לנזקים נוספים, באותו אזור אנטומי או באזור אנטומי אחר. הנזקים הללו גורמים שוב להגנה שרירית מחודשת ולשינויים נוספים ביציבה וכך הלאה.
נעליים
לנעליים שאתה נועל יכולה להיות השפעה משמעותית על היציבה שלך. נעליים הדוקות מדי, רופפות מדי, גבוהות מדי או נמוכות מדי עלולות לשנות את ההליכה ואת שיווי המשקל. הם יכולים גם להשפיע על יישור הרגליים, הקרסוליים, הברכיים, הירכיים ועמוד השדרה. נעליים שאינן מספקות תמיכה מספקת או ריפוד יכולות גם לגרום לכאבים ועייפות בכף הרגל, מה שעלול להשפיע על היציבה שלך.
מתח שרירים וחולשה
כאשר קבוצות שרירים מסוימות חלשות או מתוחות, היציבה שלך יכולה להיות מושפעת. לאחר זמן מה, אתה יכול גם לפתח כאב. חולשת שרירים או מתח יכולים להתפתח כאשר אתה מחזיק בתנוחה ממושכת יום אחר יום או כאשר אתה מבצע משימות ומטלות שגרתיות באופן שמפעיל מתח על השרירים שלך או משתמש בהם באופן לא שוויוני.
השימוש בטכנולוגיה
השימוש הממושך בטכנולוגיה יכול בהדרגה לדרדר את הגוף ליציבה לקויה. אתם בקבוצת סיכון אם אתם יושבים ליד מחשב כל היום, משתמשים בטאבלט או בטלפון סלולרי, או עובדים עם מספר מכשירים בו זמנית. אם אתם מסמסים ללא הרף, אתם עלולים לפתח צוואר טקסט, שהוא מצב שבו הצוואר שלך מוחזק בכיפוף רב מדי.
מחלות או חסרים תזונתיים
הרקמות התומכות ביציבה כוללות עצמות, חוליות, שרירים, רצועות, גידים ועוד. הרקמות הללו זקוקות למגוון תכונות ובכלל: כוח, גמישות וסבולת על מנת לבצע את עבודתן באופן מיטבי. חסר תזונתי או מחלה התוקפת את אחת הרקמות הללו עלולה גם לפגוע ביכולתן לתמוך ביציבה.
דוגמה מובהקת היא אובדן צפיפות עצם בקרב אנשים מבוגרים הגורמת לשינוי יציבה. דוגמה נוספת היא מחלת ריאות אשר משבשת את תפקודה של מערכת הנשימה את התפתחות בית החזה ואת היציבה. שינויים ניווניים במפרקים השונים עלולים להוביל באותו אופן לשיני ביציבה.
מיקום ותפקוד לקויים של מפרק הלסת
מוזר ככל שזה נשמע למיקום ולתפקוד של מפרק הלסת יש קשר לתקינות היציבה וההיפך. כך למשל ישנם חוקרים שטוענים שטיפול אורתודנטי ליישור שיניים עלול לגרום למנח ראש קדמי.
הפרעות נפשיות
להערכה עצמית נמוכה, להתפתחות שדיים אצל נערות צעירות ולמתח נפשי כרוני יש יכולת השפעה על התפתחות ליקויי יציבה. לאדם שיש הערכה עצמית נמוכה תהיה נטייה לשבת באופן שחוח. כך גם לגבי נערות צעירות המנסות לטשטש את התפתחות השדיים על ידי כפיפה והקשתה של בית החזה. נשימות רדודות על רקע של מתחים כרוניים עלולים ליצור גם הם לקות באופן התפתחות ותפקוד בית החזה ושוני ביציבה.
גנטיקה
לשינויים מבניים מולדים או נרכשים יש את היכולת לשנות את היציבה שלנו. חולשת מולדת של קבוצות שרירים מסוימות יכולה לגרום לנו לשאת את הצוואר והראש, למשל, באופן אחר. שוני מולד במבנה עמוד השדרה (עקמת, היפר לורדוזיס, יישור לורדוזיס, יתר קיפוזיס) או של אחד הפרקים בגוף (ברכי X או ברכי O) יכולים לגרום לשוני ישיר ביציבה או לחלופין לשיבוש בתפקוד המכני של המפרק ובעקבותיו להתפתחות לקות ביציבה. לקות זו עלולה לגרום לנזקים ולדלקות מפרקים.
הרגלים וגורמים תפקודיים
הרגלי יציבה לקויים יכולים להתפתח בעקבות חוסר מודעות לישיבה נכונה ושהייה ממושכת במצבים נייחים שאינם מעודדים השבחה של רקמות הגוף השונות. כך למשל צפייה ושימוש ממושך בטלוויזיה ובמחשב, בעיקר בגיל שבו אנו אמורים לחזק את שרירי היציבה ולקבוע את עתיד היציבה שלנו הנם גורם שלילי רב עוצמה להתפתחות היציבה התקינה. גם למשקל יתר יש את היכולת לשנות את אופן התנועה ואת אופן השימוש בו. שוני זה מוביל עם השנים לשוני ביציבה.
References:
Golalizadeh D., Toopchizadeh V., Farshbaf-Khalili A., Salekzamani Y., Dolatkhah N., Pirani A. (2020). Faulty posture: Prevalence and its relationship with Body Mass Index and Physical Activity among female adolescents. Biomedical Human Kinetics, 12:25-33.
Susilowati I.H., Kurniawidjaja L.M., Nugraha S., Nasri S.M., Pujiriani I., Hasiholan B.P. (2021). The Prevalence of Bad Posture and Musculoskeletal Symptoms Originating from the Use of Gadgets as an Impact of the Work from Home Program of the University Community. Heliyon.
Alghadir A.H., Anwer S., Iqbal Z.A., Iqbal A. (2018). Prevalence of postural disorders among schoolchildren: A systematic review. Journal of Musculoskeletal & Neuronal Interactions 18(4):425-436.
Kounter T. (2019). The Prevalence and Consequences of Poor Posture in Children and Adolescents. Senior Honors Theses.
Tlili F., Haddad R., Bouallegue R., Mezghani N. (2021). A Real-time Posture Monitoring System Towards Bad Posture Detection. Wireless Personal Communications 120:1207-1227.
Raju J.B.V.P., Reddy Y.C., Reddy P.G. (2019). Smart Posture Detection and Correction System Using Skeletal Points Extraction. In: Satapathy S.C., Bhateja V., Joshi A. (eds) Advances in Decision Sciences, Image Processing, Security and Computer Vision. Learning and Analytics in Intelligent Systems, vol 3. Springer, Cham.
Kumar S.S., Kumar M.S., Kumar S.S. (2022). Development of a Posture Corrector Device with Data Analysis Capability. In: Satapathy S.C., Bhateja V., Joshi A. (eds) Advances in Decision Sciences, Image Processing, Security and Computer Vision. Learning and Analytics in Intelligent Systems, vol 14. Springer, Singapore.
Numbizz (2017). Posture, cause, effect and remedial measures of bad posture. SlideShare.