ישיבה ממושכת מקצרת חיים

ישיבה מזיקה והורגת

ישיבה ממושכת מקצרת חיים! מחקרים רבים מראים את הקשר בין הרגלי החיים וסוג העבודה לבעיות הבריאות. השכיחות של פגיעות גופניות, מחלות ואף מוות בגלל ישיבה הולכת וגדלה. גורמים שמשפיעים על השכיחות הזאת כוללים את סוג הכיסא שעליו יושבים, אופן הישיבה ומשך הישיבה.

ישיבה ממושכת, זלילה מרובה וחוסר פעילות גופנית הם המאפיינים הבולטים של אורח החיים המודרני. הסבל הגופני והמחיר הכלכלי שצורת חיים זאת גובה מאתנו ומהכלכלה העולמית הם אדירים. על פי הערכות שונות הנזקים הכלכליים נמדדים בהפסדים של אחוזים שלמים מערך התוצר השנתי הגולמי. הערכות אלו הן הערכות חסר שכן לא כל הפגיעות מדווחות. הקפדה על התנהלות ארגונומית בבית ובעבודה עשויה לצמצם את הנזקים הללו. במאמר הנוכחי "ישיבה ממושכת מקצרת חיים" נדון בהשפעות של הישיבה על הבריאות.

ישיבה ממושכת מקצרת חיים – רקע

מגוון רחב של נזקי גוף ומחלות נקשר לישיבה ממושכת. במאמר הנוכחי "ישיבה ממושכת מקצרת חיים" נפרט חלק מהם:

"תסמונת מחלקת התיירים"

ישיבה ממושכת בעיקר בטיסות ארוכות, עלולה לגרום להתפתחות "תסמונת מחלקת התיירים". התסמונת הזאת מתפתחת בגלל היווצרות קרישי דם בוורידי הרגליים (deep vein thrombosis). הגורם להתפתחות קרישי הדם בתסמונת הזאת היא הישיבה הממושכת במקום צר ודחוק שאינו מאפשר תנועה. קרישי דם אלו עלולים לגרום לתסחיפי ריאות, שבץ מוחי והתקפי לב ולמוות. ארגון הבריאות העולמי טוען שאחד מכול 4500 נוסעים יפתח קריש דם בגלל ישיבה וחוסר תנועה.

אלא שהיווצרות קרישי הדם בוורידי הרגליים לא נגרמת רק בגלל ישיבה ממושכת במטוס צפוף. לפני שנים ספורות אושפז בבית חולים בארץ גרפיקאי בן 33 עם קשיי נשימה ויורק דם. הסימפטומים הללו החלו לאחר שישב ברצף מול המחשב במשך 20 שעות. לאחר בדיקה התברר שהגרפיקאי סובל מתסחיף ריאתי ומקרישי דם שנוצרו ברגליו. לטענת רופאיו הקרישים הללו נוצרו בגלל ישיבה ממושכת וללא תנועה מול מסך המחשב. התמזל מזלו ולאחר אשפוז של שבועיים התייצב מצבו.

ישיבה גורמת לשיבושים הורמונליים ומוות

מחקר חדש שפורסם בירחון הבריטי לרפואת ספורט (יולי 2010) מוצא שמצבם של היושבים ללא הרף חמור ומסובך אף יותר. הם פשוט מסכנים את חייהם. על פי המחקר ישיבה ממושכת משבשת את המערך ההורמונלי בגופנו. השינויים ההורמונליים הללו גורמים לבעיות במטבוליזם של הסוכרים והשומנים. ליקוי במטבוליזם של סוכרים ושומנים עלול לגרום למחלות לב וכלי דם ולקצר את חייכם משמעותית. תוצאות דומות העלה מחקר שנערך בקנדה ופורסם כבר במאי 2009 ברפואה ומדע בספורט ופעילות גופנית. גם כאן נמצאה התאמה בין ישיבה ממושכת למוות ממגוון מחלות והעיקר מחלות לב וכלי דם.

צופים בטלוויזיה ומתים

מחקר אחר שנעשה באוסטרליה ופורסם בירחון האגודה האמריקאית ללב (ינואר 2010), מצא שאפילו בקרב אנשים פעילים גופנית צפייה ממושכת בטלוויזיה כרוכה בסכנת חיים. המחקר האוסטרלי עקב אחר הרגלי הצפייה בטלוויזיה של 8.000 אנשים לאורך 6 שנים. על פי המחקר צפייה בטלוויזיה הנמשכת:

  • 2- 4 שעות ביום מעלה את הסיכוי למות ממחלות לב וכלי דם ב-19%
  • מעל 4 שעות ביום מעלה את הסיכוי למות ממחלות לב וכלי דם ב-80%

המחקר מצא שגם סיכויי המוות מסיבות אחרות שאינן קשורות ללב ולכלי הדם עולה באופן חד בגין רביצה מול הטלוויזיה. על פי המחקר צפייה בטלוויזיה הנמשכת:

  • 2 – 4 שעות ביום מעלה את הסיכוי למות מוות מוקדם ממחלות קטלניות שאינן מחלות לב וכלי דם ב-19%
  • מעל 4 שעות מעלה את הסיכוי לחלות במחלות קטלניות שאינן מחלות לב וכלי דם ב-46%

ישיבה גורמת לנזק לדיסק הבין חולייתי

ישיבה ממושכת ואורח חיים יושבני נקשרים גם לפגיעה במערכות עצב שריר ושלד. רוב פגיעות הגב וכאבי גב במקומות העבודה מתרחשים בגלל "ישיבת יתר" או חמור מכך בגלל ישיבת יתר שאינה נכונה. בקבוצת הסיכון לישיבת יתר נמצאים:

  • נהגים על משאיות, אוטובוסים, מוניות ועוד
  • פקידים ופקידות
  • אנשי המחשבים ועוד
נזקים בגלל ישיבה על פי מנחי גוף
נזקים בגלל ישיבה על פי מנחי גוף

הלחץ שמופעל על עמוד השדרה משתנה באופן חד בין תנוחת גוף אחת לשנייה. שינויים אלו הודגמו באופן ברור במחקרו החלוצי של הרופא השבדי נחמנסון. במחקר זה שנערך בשנת 1976 ופורסם בכתב העת היוקרתי עמוד השדרה (spine) מדד נחמנסון את הלחץ הנוצר בתוך הדיסק המצוי בין חוליות מותן ל3/ל4 במנחים שונים של הגוף.

התוצאות הראו שהלחץ הנמוך ביותר על הדיסק הבין חולייתי התקיים בעת שכיבה על הגב (ראה איור) בעוד שהלחץ הגדול ביותר יתקיים בעת ישיבה רכונה /שמוטה לפנים.

האיור מדרג את הלחץ על הדיסק הבין חולייתי באמצעות צבעים, כאשר הצבע האדום מייצג לחץ מקסימלי והצבע הירוק מייצג לחץ מינימלי. האיור גם מדגיש באופן גרפי את הנזקים שאנו גורמים לגב מישיבה לקויה. מה אנו למדים מהמחקר מאיר העיניים הזה? הישיבה השפופה, אותה ישיבה ממושכת שרובנו יושב בה שעות ארוכות היא הישיבה הכי מזיקה שיש.

הדיסק הבין חולייתי במהלך ישיבה?

כפי שמדגים מחקרו הקלסי של נחמנסון במהלך הישיבה (בעיקר ישיבה כפופה) אנו יוצרים את הלחצים המכניים הגדולים ביותר על הדיסקים הבין חולייתיים. מהו הדיסק הבין חולייתי?

מהו דיסק בין חולייתי

בין כל שתי חוליות בעמוד השדרה מפריד דיסק שעשוי מחומר סחוסי חזק. הדיסק משמש כבולם זעזועים ומאפשר את הגמישות והתנועה של עמוד השדרה. הדיסק הבין חולייתי מורכב משני חלקים עיקריים: הטבעות הסיביות ההיקפיות (annular fibrosus) והליבה הצמיגה (nucleus pulposus). הטבעות הסיביות תומכות בליבה הצמיגה בעת עומס (ראו מבנה עמוד השדרה).

הדיסק הבין חולייתי מגיב לעומסים

לחצים ועומסים מכניים המוטלים על הדיסק הבין חולייתי חושפים אותו לפגיעה. נזק לדיסק יכול ליצור כשל מבני (בלט דיסק, פריצת דיסק) ולהפעיל לחץ מכאני על שורשי העצבים לשבש את ההולכה העצבית ולגרום לכאבים, לשיתוק חלקי ואובדן שליטה על הסוגרים. ישיבה ממושכת ושמוטה שבה השרירים אינם תומכים בעמוד השדרה מפעילה עומס קבוע על החומר הרך שבתוך הדיסק הבין חולייתי.

בלט, בקע או פריצת דיסק

החומר הרך בתגובה, מפעיל לחץ סטטי הדוחף את הטבעות היקפיות מבפנים ומוביל אט אט לשיבוש במבנה ובמיקום הדיסק. תחילה הטבעות הללו רק יבלטו אל מחוץ למתחם שלהן (בלט דיסק) אך עם לחץ מתמשך נוסף עלול החומר הרך לפרוץ אל מחוץ לטבעות היקפיות הללו (פריצת דיסק).

האם יש ישיבה מושלמת?

ראשית חשוב לדעת שאין "ישיבה מושלמת"! כל ישיבה מזיקה. גוף האדם לא תוכנן לישיבה ובוודאי לא לישיבה ממושכת על כיסא. ישיבה על כיסא מרכזת את העומס של משקל הגוף על החוליות התחתונות וחושפת את עמוד השדרה לעומס סטטי ולנזק מצטבר. הפתרון הכי טוב הוא להימנע מישיבה, אך לצערנו, בעולם המודרני פתרון זה אינו ישים. על כן אין אנו מדברים על הישיבה המושלמת אלא על ישיבה שגורמת לפחות נזק.

מהי אותה ישיבה שגורמת לנזקים המועטים ביותר לגב? או במילים אחרות מהי צורת הישיבה שבה הלחץ על חוליות עמוד השדרה והרקמות התומכות בו הוא מינימלי? הישיבה בעת עבודה מול מחשב חייבת להיות זקופה (ראה ארגונומיה). לכל צורך אחר ובמידת האפשר רצוי להטות את הכיסא ולהישען לאחור ובכך להפחית את הלחץ על החוליות.

שמור על דינמיות

יציבה לקויה עלולה לגרום לנזקי הגוף. להקפדה על האופן שבו אנו יושבים, עומדים שוכבים או עובדים בכל מנח אחר יש חשיבות גדולה על בריאות הגוף שלנו. גורם נוסף הוא פרק הזמן שבו אנו שוהים באותה תנוחה. שכן, יש לזכור השהייה במנח סטטי לאורך זמן גורמת להצטברות עומס על הרקמות נושאות המשקל ולהתפתחות של נזק איטי.

במילים אחרות, אין די ביציבה אופטימלית. גם אם למדתם את האופן המדויק שעליכם לשבת הרי ששהייה ממושכת בישיבה האופטימלית הזאת תוביל אט אט לנזק. למה זה קורה? ישיבה ממושכת מזיקה, הגוף שלנו נועד לנוע! ערוך הפסקות יזומות בני 3-5 דקות כול 15-30 דקות ובהן הקפד ללכת. על תעמוד ליד הכיסא ותחכה לתום ההפסקה. שנה את היציבה שלך אחת לכול מספר דקות שבהן אתה שוהה במנח סטטי. עצם התנועה מאפשרת חלוקת עומסים טובה יותר ומפחיתה שחיקה, בלאי ונזק.

הקפידו על מנה יומית של פעילות גופנית. לפעילות גופנית יש את היכולת לחסן אתכם, לפחות באופן חלקי, מהנזקים של הישיבה. ההשבחה הגופנית שאנו מקבלים בזכות פעילות גופנית יכולה לשמש אותנו כהגנה מנזקי הישיבה. חשוב לציין שהפסקת הפעילות הגופנית תעלה תוך שבועות ספורים את הסיכונים הכרוכים באורח חיים יושבני.

סיכום

ישיבה ממושכת היא התנהגות נפוצה בקרב עובדי משרד. התנהלות יושבנית נקשרה לסיכון מוגבר למחלות כרוניות ולתמותה. על פי מחקר שנערך באוניברסיטת קורנל, אנשים שלא היו פעילים במשך יותר מ -11 שעות ביום היו בעלי שיעור תמותה גבוה ב -12% מאלה שישבו ארבע שעות או פחות. מחקר אחר העריך כי קיצור זמן הישיבה לפחות משלוש שעות ביום עשוי להאריך את תוחלת החיים בשנתיים בארה"ב. עמידה או תרגילים בעצימות קלה לצורך קטיעת ישיבה ממושכת עשויה לשפר תפקודים קוגניטיביים וביצועים בעבודה על ידי השפעה על תפקודים מטבוליים, וסקולריים ואנדוקריניים. עם זאת, התדירות, משך הזמן והעוצמה האופטימליים של הפסקות כאלה עדיין אינם ברורים. יש צורך במחקר נוסף כדי לקבוע את המנגנונים הסיבתיים ואת ההשפעות ארוכות הטווח של פירוק ישיבה ממושכת על הבריאות והפרודוקטיביות.

References:

Chandrasekaran B, Pesola AJ, Rao CR, Arumugam A. Does breaking up prolonged sitting improve cognitive functions in sedentary adults? A mapping review and hypothesis formulation on the potential physiological mechanisms. BMC Musculoskelet Disord. 2021;22(1):274. https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-021-04136-5

More evidence that prolonged inactivity may shorten life span, increase risk of chronic disease. Scope. 2014 Jan 15. https://scopeblog.stanford.edu/2014/01/15/more-evidence-that-prolonged-inactivity-may-shorten-life-span-increase-risk-of-chronic-disease/

Katzmarzyk PT, Lee IM. Sedentary behaviour and life expectancy in the USA: a cause-deleted life table analysis. BMJ Open. 2012;2(4):e000828. https://bmjopen.bmj.com/content/2/4/e000828

זכרו, גם כיסא מעולה וישיבה טובה לא ימנעו נזק לגב. הגוף נועד לנוע!

"כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע,
מעיו רפין, אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק"
רמב"ם הלכות דעות פ"ד

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מתקני שיזוף עלולים לסרטן

מתקני שיזוף עלולים לסרטן

מתקני שיזוף עלולים לסרטן! שיזוף הוא מנגנון הגנה של העור מפני נזקי השמש. קרני השמש העל סגולות גורמת לעור לייצר את הצבען החום (מלנין) ובכך להכהות את העור. לעור כהה יש יכולת טובה יותר להתגונן מפני נזקים פוטנציאליים של השמש. 

האם הגיע דואר אלקטרוני עבורי

לחץ נפשי בגלל דואר אלקטרוני

הדואר האלקטרוני הגיע? המשפט הזה נושא אחריו מתח נפשי תמידי שעל ציר הזמן עלול לגבות מאיתנו מחיר בריאותי. לחצים נפשיים גורמים לנו לנזקים בריאותיים פיזים וקוגניטיביים. חיי היום יום בעידן המודרני כרוכים בלחצים ודאגות אין סוף ועל כך אנו משלמים מחיר בריאותי כבד. 

כאבי גב עליון טיפול

כאבי גב עליון טיפול

כאבי גב עליון? טיפול עשוי לכלול מנוחה בלבד אך עלול גם לכלול דרכי טיפול מורכבות. הכול תלוי בחומרת הנזקים. ברוב המקרים התסמינים באזור זה נגרמים מנזק שרירי קל והקלה צפויה תוך זמן קצר עם טיפול עצמי, הקפדה על יציבה נכונה והתנהלות ארגונומית תקינה.