אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם

אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם

אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם האם זה יעיל? התשובה לשאלה זאת אינה חד משמעית. אספירין ניתן בין היתר במטרה להפחית את הסיכון ללקות במחלות לב וכלי דם. על פי המחקר הנוכחי ההמלצה על נטילת תרופה זאת כדי למנוע מחלות לב וכלי דם אינה צריכה להיות גורפת אלה פרטנית. חמצן הוא קריטי לקיום האנושי. רשת כלי הדם מאפשרת ללב להוביל דם עשיר בחמצן לתאי גופנו. עם זאת גם ללב וגם לכלי הדם אורבות סכנות בריאותיות. בין ההפרעות השכיחות ביותר של הלב וכלי הדם נמנה:

  • לחץ דם גבוה
  • מחלת לב כלילית (Coronary Artery Disease – CAD) שגורם 15% ממקרי המוות בכל שנה בעולם
  • שבץ מוחי
  • מחלת לב ראומטית (Rheumatic Heart Disease)

אספירין היא תרופה נוגדת דלקת שאינה על בסיס סטרואידים. מיליוני בני אדם ברחבי העולם נוטלים את התרופה הזאת:

  • במינון נמוך (100-75 מיליגרם ליום) התרופה משמשת למניעת מחלות לב וכלי דם כולל אירועי מוח
  • כאשר המינון בינוני (650-325 מיליגרם עד 4 ביום) התרופה משמשת לשיכוך כאב והפחתת חום
  • ובמינון גבוה (3.6 גרם ביום) התרופה משמשת לשיכוך כאב ודלקות כולל דלקות מפרקים

אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם – רקע

התרופה אספירין מבוססת על חומצה אצטילסליצילית (Acetylsalicylic acid‏). מדובר בתרופה נוגדת דלקת שאינה סטרואידים בעלת השפעה על:

  • שיכוך כאב
  • הפחתת חום
  • מניעת קרישיות בדם ועוד

אספירין מעכב היצמדות טסיות הדם, מונע היווצרות קרישי דם ועוזר במניעת מחלות לב וכלי דם. עם זאת נטילת תרופה זאת ובעיקר במינונים גבוהים עלולה:

עוד חשוב לציין שאין הסכמה גורפת לכך שאספירין יכול למנוע מחלות לב וכלי דם. נכון להיום קיימת נטייה להמליץ על נטילת התרופה הזאת רק:

  • לאנשים ברמת סיכון גבוהה לחלות במחלות לב וכלי דם. כך למשל חולים במחלת הסוכרת נמצאים הסיכון גבוה לסבול גם ממחלות לב וכלי דם.

ההחלטה לגבי נטילת תרופה זאת למניעת מחלות לב וכלי דם חייבת להישקל באופן אינדיבידואלי ופרטני. בכול מקרה יש להעריך את הסיכון אל מול התועלת ואין לשכוח כמובן את העדפות המטופל עצמו בכול הנוגע לטיפול ארוך הטווח הנדרש (JAMA. 2016;316(7):709-710).

מחקר

המרכז האמריקאי למניעה (U.S. Preventive Services Task Force) פרסם עדכון להחלטותיו בכול הנוגע לשימוש באספירין כדי למנוע מחלת לב כלילית.

השיטה

אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם
אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם

החוקרים עקבו אחר נתונים שפורסמו בספרות המחקרית החל משנת 2002 ועסקו בנושא. בעיקר התמקדה הסקירה הספרותית בהוכחות חדשות שעסקו ביתרונות ובנזקים הנובעים משימוש באספירין כדי למנוע מחלות לב וכלי דם כולל אוטם שריר הלב ושבץ מוחי. ההוכחות החדשות נותחו בהתאם למין של המשתתפים במחקר.

ההמלצות

אין להמליץ באופן גורף על אספירין למניעת מחלות לב וכלי דם. יש לתת תרופה זאת רק עבור אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון לחולי לב וכלי דם ותמותה. גודלה של קבוצה זאת מוערכת ב- 20% מכלל האוכלוסייה. יש לעודד גברים בגילים 45 – 79 ונשים בגילים 55 – 79 ליטול את התרופה כאשר יתרונות מניעת מחלות לב וכלי דם גדולים מהסיכון לתופעות לוואי ובעיקר לדימום במערכת העיכול.

לא מומלץ לתת אספירין לאוכלוסייה בסיכון נמוך ובעיקר בקרב צעירים. אין מספיק הוכחות על מנת להמליץ על נטילת תרופה זאת לגברים ונשים לאחר גיל 80. אין להמליץ על נטילת התרופה עבור נשים מתחת לגיל 55 ועבור גברים מתחת לגיל 45.

מינון

בקרב המשתמשים באספירין עדיף לצרוך תרופה זאת במינון נמוך של 75 – 100 מ"ג ביום ולא מינונים שהיו מקובלים בעבר שהגיעו עד ל- 325 מ"ג ליום.

Ann Intern Med. 2009 Mar 17;150(6):396-404

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבי גב תחתון טיפול ומניעה

כאבי גב תחתון טיפול ומניעה

מניעה וטיפול בכאבי גב תחתון: הוכחות, אתגרים וכיוונים מבטיחים. זהו המאמר השני בסדרת המאמרים אודות מגפת כאבי הגב התחתון של הירחון הרפואי הנחשב – לנסט (The Lancet). בסדרה זאת מפרטים 31 מומחים בין לאומיים את המצב הנוכחי וכיצד יש לתקנו.

איך מונעים חריקת שיניים

איך מונעים חריקת שיניים

מניעת חריקת שיניים עשויה למנוע נזקים קשים ודלקות במפרקי הלסת וברקמות הסובבות. פציעה של מפרקי הלסת ושל הרקמות הסובבות בגלל חריקת שיניים, הידוק לסתות או מסיבה אחרת עלולה לגרום למגוון רחב של סימנים ותסמינים כולל כאבי פנים ועוד.

שבר מאמץ בכף הרגל

שבר מאמץ בכף הרגל

שבר מאמץ בכף הרגל? אבחון וטיפול נדרשים כדי למנוע התפתחות שבר מלא ותסמינים כרוניים. שבר מאמץ הוא למעשה סדק זעיר בעצם שרוחבו לא עולה על רוחבה של שערה שיכול להתפתח בכול אחת מהעצמות בגופנו הנתונה לעומסים חריגים. 

ישיבה ממושכת גורמת לנכות

ישיבה ממושכת גורמת לנכות

ישיבה מרובה גורמת לנכות! האדם נועד לנוע. ישיבה ממושכת היא אסון לבריאות שלנו. מחקרים רבים מצאו קשר חד משמעי בין ישיבה ממושכת לבין סיכון מוגבר להתפתחות נזקים גופניים וחולי במחלות קטלניות כמו מחלות לב וכלי דם ועקב כך גם למוות מוקדם.