כאבים בעצם הזנב – טיפול שמתבצע לאחר אבחון מדויק עשוי למנוע תסמינים כרוניים ופגיעה קשה באיכות החיים. כאב ותסמינים אחרים בעצם הזנב יכולים להתפתח בגלל גורמים שונים. בין הגורמים נציין נזק מקומי בגלל נפילה או בגלל ישיבה ממושכת על משטח קשיח. כאב בעצם הזנב יכול להתפתח גם בגלל מחלות שונות. בין יתר המחלות נציין דלקת פרקים ניוונית, דלקת זיהומית, גידול סרטני ועוד. יש לעתים שהכאב שאתם חשים בעצם הזנב אינו נובע מנזק מקומי אלא מושלך ממוקם אחר. דוגמאות לכך כוללות כאבים המושלכים לעצם הזנב בגלל בעיה בעמוד השדרה המותני או בפי הטבעת.
לרוב, הכאבים הללו בעצם הזנב אינם נובעים מפתולוגיות רציניות וניתנים לריפוי מלא. סיכויי ההצלחה של הטיפול בבעיית עצם זנב גדלים ככול שהטיפול ניתן מוקדם יותר. לרוב, אנשים מתעלמים מהכאבים הללו עד שאינם יכולים לשבת עוד. התעלמות מהכאב עלולה להחמיר את התסמינים ולעכב את ההחלמה. הפרעה זאת אינה מסכנת את חייכם אך מאתגרת את כוח הסבל. טיפול מוצלח חייב לכלול גם התנהלות שמצמצמת את זמן הישיבה ללא תמיכה מתאימה.
כאבים בעצם הזנב טיפול – רקע
כאבים בעצם הזנב (Coccydynia) שכיחים פי 5 בקרב נשים. חשוב לאבחן שאכן מקור הכאב היא דלקת בעצם הזנב ולא הפרעות בריאותיות אחרות המשליכות כאב אל עצם הזנב. הכרת האנטומיה של עצם הזנב ורקמות האגן האחרות יועיל בהליך האבחון. מחקרים רבים מצאו שהטיפול השמרני בבעיה זאת יעיל יותר מטיפולים כירורגיים. למעשה הטיפול השמרני יעיל ב90% מהמקרים. אין לשכוח שבמקרים הקלים הכאבים הללו חולפים גם ללא טיפול. הטיפול העצמי בבעיה הוא הצעד הראשון שיש לנקוט. אם הטיפול העצמי מתחיל מיד עם הופעת הכאבים קיים סיכוי טוב להחלמה מהירה. אם המצב מחמיר מומלץ:
- להגיע לכירופרקט כדי להעריך את המצב.
- לאבחן את מהות הכאב בעצם הזנב.
- ולהתחיל טיפול מקצועי.
העידן המודרני שבו אנו חיים, עובדים ומשחקים בישיבה חושף את עצם הזנב לעומסים חוזרניים. כאשר עצם הזנב נפצע אורח החיים הזה אינו מאפשר לאזור הפצוע לנוח ולהחלים. הדבר גורם לפציעות חוזרניות וקושי רב להחלים. לכן עיכוב בהענקת טיפול (עצמי או מקצועי) יגרום בסבירות גדולה להתדרדרות והתפתחות בעיה כרונית. בעיות כרוניות בעצם הזנב קשות מאוד לריפוי. רק במקרים קשים במיוחד יופנה החולה לטיפול רפואי הכולל בין היתר זריקות קורטיזון ובמקרים חריגים גם טיפול כירורגי להסרת החלק הכואב.
טיפול עצמי
רוב המקרים של כאבי עצם זנב צריכים להיות מטופלים באופן שמרני. כלומר בלי ניתוחים ובלי תרופות. במקרים קלים, ניתן לטפל באופן עצמי. טיפול מהיר מעלה את סיכויי ההצלחה. כול שנדרש כאשר מופיעים הכאבים בעצם הזנב הוא התנהלות שאינה מגרה את הכאב. הנחה מיושנת טוענת שעם כאבים כאלה רצוי לנוח במיטה מספר ימים. ובכן זה לא נכון. מנוחה במיטה והימנעות מפעילות שאינה מכאיבה לא מומלצת בגלל שדי מהר היא גורמת לנזקים ופוגעת בהחלמה. המשיכו את שגרת יומכם בכפוף לכך שאינה גורמת להחמרת הכאבים.
אחד הטיפולים השמרניים העיקריים לכאבי עצם הזנב כרוך בביצוע התאמות באורח החיים:
- הימנעות מישיבה ממושכת: זה עוזר להפחית את הלחץ על עצם הזנב.
- שימוש במושבים מרופדים: כריות או כריות מיוחדות מעצם הזנב עם מגזרות בצורת U או בצורת V יכולות להקל על הלחץ על עצם הזנב בזמן ישיבה.
- תרגול יציבה טובה: יציבה נכונה יכולה לסייע בהפחתת העומס על עצם הזנב.
- הניחו קומפרסים חמים על מקום הכאב.
- נסו לא "להרוג" את הכאבים עם תרופות למיניהן. תפקידו של הכאב להזהיר ולהדריך אתכם, אל תסתמו לו את הפה.
- בצעו שינויים תזונתיים כגון הגדלת צריכת הסיבים ושמירה על הידרציה כדי למנוע עצירות, שעלולה להחמיר כאבים בעצם הזנב.
המשיכו לשמור על התנהלות נטולת לחץ על עצם הזנב גם לאחר שהכאב פג. הרקמה הפצועה בעצם הזנב עלולה להמשיך ולהיות חשופה לפגיעה חוזרת לעוד פרק זמן של מספר שבועות.
חזרה לשגרה
החזרה לפעילות שגרתית של עבודה ופעילות גופנית היוצרות עומס על עצם הזנב צריכה להיות הדרגתית. במהלך ההתאוששות מכאבי עצם זנב נסו להימנע מפעילויות הכרוכות בישיבה. צמצמו את פרק הזמן שבו אתם יושבים בעבודה למינימום. נסו להחליף כיסא. הניחו על הכיסא כרית ייעודית על מנת להסיר את הלחץ מהאזור. "מושב גלגל הצלה" כמו זה המופיע בתמונה עלול לבודד את עצם הזנב וללחוץ עליו ולכן מתאים יותר לבעיות בפי הטבעת.
בכול הנוגע לפעילות גופנית, הימנעו מרכיבת אופניים או משימוש במכונות כוח המחייבות ישיבה. יש להעדיף פעילות שאינה יוצרת לחץ על האזור הפצוע כגון הליכה, ריצה, שחייה ועוד. למרות הקשיים, חשוב לא לוותר על פעילות גופנית. פעילות גופנית נכונה עשויה להאיץ את הליכי ההחלמה.
מתי לפנות לעזרה מקצועית
פנו לקבלת ייעוץ ובמידת הצורך טיפול מקצועי כאשר:
- הכאבים שלכם לא משתפרים לאחר מספר ימים של טיפול עצמי.
- אם הכאבים שלכם החלו לאחר חבלה.
- אתם מזהים עיוות מקומי בעצם הזנב.
- הכאבים בעצם הזנב החלו לפני גיל 20 או לאחר גיל 55.
- יש לכם רקע היסטורי של מחלת סרטן, מטופלים בתרופות קורטיקוסטרואידים או משתמשים בסמים.
- אתם מזהים את אחד או יותר מהתסמינים הבאים: חום, אובדן משקל בלתי מוסבר, תחושת חולי כללית וחסרים נוירולוגיים נרחבים.
כאבים בעצם הזנב טיפול כירופרקטי
יש לפנות לקבלת עזרה מקצועית כאשר הכאבים מוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי. הכירופרקט מאומן לאתר ולטפל ברוב המקרים של כאבים בעצם הזנב שנוצרים בעקבות חבלה או שיבושים בתפקוד הביו-מכאני של האגן ועצם הזנב. בשלב ראשון של הטיפול נרכז מאמצים בריפוי הדלקת ובהפחתת הכאבים בשלב השני, לאחר שוך הכאב, נעבור לשלב השיקומי שמטרתו שיפור היכולות של האגן ועצם הזנב לעמוד בעומסים המוטלים עליהם בחיי היום יום.
את ריפוי הדלקת והפחתת הכאבים נשיג באמצעות מכשור רפואי ייעודי כמו לייזר רך, אולטרה סאונד ועוד. את השיפור בתפקוד הביו-מכאני של עצם הזנב נשיג באמצעות הנעה מדודה של הזנב לכיוונים הנדרשים. מלבד השיפור בתפקוד, הנעת הזנב מאיצה את ריפוי הדלקת ומפחיתה את הכאב בעצם הזנב. יש מצבים, שאינם שכיחים, שבהם נדרש לבצע את ההנעה (מניפולציה) של עצם הזנב דרך הרקטום. הטיפול בכללותו אינו אמור לכאוב יחד עם זאת, תיתכן, לאחר הטיפולים הראשונים תגובה של כאב קל.
כמו כן נערוך שיפור ארגונומי ושיפור יציבה כדי למנוע הישנות הבעיה. הטיפול התבסס על ניתוח של כול השרשרת הקינמטית ושיפורה כולל שיפור בטווחי התנועה של המפרקים השונים, שיפור באיזון של כוח וגמישות בשרירים הפועלים על האגן, שיפור שיווי משקל וחוש החישה העצמית ועוד. שיקום של שרירי רצפת האגן עשוי להועיל בשחרור של עווית (ספאזם) שרירית שאולי עומדת בבסיס הבעיה. במקרים שבהם נחשוד שישנו מרכיב נפשי לבעיה נפנה את החולה לגורם המתאים.
טיפול רפואי בכאבים בעצם הזנב
במקרים קיצוניים כאשר החולה אינו מגיב לטיפול השמרני נפנה אותו לטיפול הרפואי. טיפול רפואי בכאבי עצם זנב עשוי לכלול:
- NSAIDs: נוגדות דלקת שאינם סטרואידים.
- סטרואידים.
- משככות כאב.
- זריקות כגון: זריקות קורטיקוסטרואידים כדי להפחית דלקת ולספק הקלה בכאב, זריקות הרדמה מקומיות להרדים את האזור ולספק הקלה זמנית בכאב.
- בלוקים עצביים.
- זריקות אפידורליות.
- גלי רדיו.
חשוב לציין כי יעילותם של טיפולים אלה יכולה להשתנות מאדם לאדם. בחלק מהמקרים, שילוב של טיפולים שמרניים ורפואיים משפר את הצלחת הטיפול בכאבי עצם הזנב. ניתוח באופן כללי אינו מומלץ וחייב להישמר כמוצא אחרון. בניגוד לסברה, עצם הזנב משמשת בין היתר כנקודת אחיזה לשרירים, גידים ורצועות ועל כן אינה מיותרת.
מניעת כאב בעצם הזנב
בעיות בעצם הזנב אינן מסוכנות אך הן מתישות. הטיפול בכאבים בעצם הזנב עלול להיות ארוך. יש לעשות הכול כדי למנוע התפתחות סימנים ותסמינים באזור הזה. על מנת להוריד את הסיכון שכאבי עצם הזנב יחזרו יש להקפיד על הדברים הבאים:
יציבה
שמרו על יציבה נכונה שבה נשמרים כול הקשתות של עמוד השדרה לכל אורך היום.
ארגונומיה
תפקדו כמה שיותר בעמידה או בהליכה. שבו נכון. ישיבה "נמרחת" ועגולה יוצרת עומס מרוכז על עצם הזנב ועלולה לייצור נזק, דלקת וכאב. הפסיקו את הישיבה לעיתים תכופות לצורך הליכה. שבו רק באופן שלא יוצר לחץ על עצם הזנב.
משטח ישיבה
שבו על משטח ישיבה ייעודי (ראו תמונה) שהחלק שיוצר מגע ולחץ על עצם הזנב הוסר. משטחי ישיבה אלו או אחרים (נסו מספר סוגים עד שתגיעו לסוג שנוח לכם) מפחיתים את הלחץ מעל עצם הזנב, מאפשרות לעצם הזנב להתאושש ומפחיתות את הכאבים. כרית "בייגל" או "גלגל הצלה" מתאימה פחות שכן היא יוצרת לחץ ממוקד על עצם הזנב. הובא לידיעתי שבמרכזים של "יד שרה" ניתן לנסות מספר סוגים של משטחי ישיבה המיועדים לאלה הסובלים מבעיות בעצם הזנב.
פעילות גופנית
הקפידו על פעילות הגופנית שרובה או כולה אינה כרוכה בישיבה. יש להעדיף הליכה, ריצה או שחייה כפעילות אירובית ולא רכיבה על אופניים. חזקו את שרירי הליבה. שפרו את האיזון השרירי (כוח, גמישות), שפרו את שיווי המשקל ואת החוש לחישה עצמית. כול אלו יפחיתו את הסיכוי שלכם למעוד ואם מעדתם יפחית את הסיכוי לנזק משמעותי.
הפחיתו משקל
משקל עודף משנה את האופן שבו אתם מתנהלים וכן את אופן הישיבה שלכם. אלה עלולים לגרום לעומס על עצם הזנב.
נפילות וחבלות
באמצעות אימונים של מערכות עצביות שמפקחות על שיווי המשקל ועל החוש לחישה עצמית (פרופריוספציה) ניתן לצמצם את אותם מקרים של כאבים בעצם הזנב הנגרמים עקב נפילות, חבלות ופציעות ספורט.
סיכום
כאבי עצם הזנב, ניתנים לטיפול יעיל באמצעות טיפולים שמרניים ורפואיים שונים. גישות אלה נועדו להקל על אי הנוחות ולקדם ריפוי מבלי להזדקק להתערבות כירורגית. הטיפולים הללו עשויים לכלול שינויים באורח החיים, טיפולים גופניים כגון כירופרקטיקה, טיפול עצמי, התאמות תזונתיות, טיפולים רפואיים.
References:
Lirette LS, Chaiban G, Tolba R, Eissa H. Coccydynia: an overview of the anatomy, etiology, and treatment of coccyx pain. Ochsner J. 2014 Spring;14(1):84-7. PMID: 24688338; PMCID: PMC3963058.
Antoniadis A, Ulrich NH, Senyurt H. Coccygectomy as a surgical option in the treatment of chronic traumatic coccygodynia: a single-center experience and literature review. Asian Spine J. 2014 Dec;8(6):705-10.
Charrière S, Maigne JY, Couzi E, Lefèvre-Colau MM, Rannou F, Nguyen C. Conservative treatment for chronic coccydynia: a 36-month prospective observational study of 115 patients. Eur Spine J. 2021 Oct;30(10):3009-3018. actic Actuator Treatments: Case Report.” (2015).
Gul, Naveed, Kashif Ramooz, Yasir Shehzad, Shafiq ur, Rehman Jamil, Faraz Mehmood, Sania Bhatti, Eesha Yaqoob and Saad Javed. “Coccydynia: Do Corticosteroid Injections Hit the Mark Over NSAIDs?” Pakistan Journal Of Neurological Surgery (2024): n. pag.
Mokhchani, Youness, Abderrafia Rachdi, Abdelhay Rabbah, Jalal Boukhriss, Bouchaib Chafry and Mustapha Boussouga. “Coccygectomy: Is it Necessary for Coccydynia? About A Case and Review of the Literature.” EAS Journal of Medicine and Surgery (2022): n. pag.
Nazarenko, Anton G., Vadim Yu. Karpenko, A. F. Kolondaev, N.A. Lyubeznov, Gennadiy N. Berchenko, Igor N. Karpov, M. V. Alekseev, Aleksandr M. Kuzminov, Yuliya V. Alimova, Anatoly L. Karasev and Kirill A. Antonov. “A clinical case of sacrum and coccyx chordoma having a massive intrapelvic component (surgical treatment with a brief review of the literature).” N.N. Priorov Journal of Traumatology and Orthopedics (2023): n. pag.
Foye, Patrick M. MD; Buttaci, Charles J. DO; Stitik, Todd P. MD; Yonclas, Peter P. MD. Successful Injection for Coccyx Pain. American Journal of Physical Medicine & Rehabilitation 85(9):p 783-784, September 2006.