סקרואילאיטיס – טיפול מתאים המתבסס על אבחון מדויק עשוי למנוע כאבים כרוניים ופגיעה ממושכת באיכות החיים. סקרואילאיטיס היא דלקת במפרקי סקרואיליאק (בעברית: מפרקי העצה והכסל). כאבים ושאר סימפטומים שמתפתחים בגלל דלקת במפרקים הללו נגרמים לרוב בגלל נזקים מקומיים במפרק עצמו. נזקים לרקמות המפרק עלולים להתרחש בגלל עומסים, נזקי חבלה ומחלות.
כאב במפרקי הסקרואיליאק יכולים להשתייך גם לסוג המושלך מנזקים ברקמה מרוחקת יותר. דוגמה לכך היא פריצת דיסק מותני הלוחצת על שורש עצב מותני וגורמת להשלכת כאב לאגן. גם דלקת בעצם הזנב עלולה לגרום לכאב המורגש באגן. סימפטומים שכיחים של סקרואילאיטיס כוללים:
- כאבים בישבן ו/או בגב התחתון
- כאבים במפשעה
- הכאבים יכולים להיות מושלכים לאורך הרגל. עמידה ממושכת, טיפוס על מדרגות ופעולות ומנחים נוספים עלולים להחמיר את התסמינים
סימפטומים נוספים אפשריים כוללים:
- נוקשות במפרק
- קשיי תפקוד ועוד
הדמיון בין הסימפטומים הנובעים מהפרעה זאת לאלו הנובעים מבעיות גב אחרות מקשות על האבחון. אבחון מדויק הוא כידוע תנאי לטיפול יעיל.
סקרואילאיטיס טיפול – רקע
מחלה דלקתית של מפרקי עצה וכסל (סקרואילאיטיס) תתרחש לרוב מהסיבות הבאות:
- עומסים חוזרניים בספורט או בעבודה. עומסי יתר על מפרקי האגן נוצרים לרוב בגלל ביצוע מטלות ותנועות חוזרניות. דוגמאות למטלות הגורמות לעומסים חוזרניים על מפרקי האגן והגב התחתון כוללים ישיבה, התכופפות ועוד.
- בגלל פציעות טראומטיות כמו אלה המתרחשות בספורט, תאונות דרכים או סתם נפילה ברחוב
- וכמובן בגלל מגוון מחלות כמו דלקת פרקים ניוונית, דלקת חוליות מקשחת ועוד
הכירופרקט יטפל באופן יעיל בהפרעות במפרקי הסקרואיליאק המתפתחות מסיבות מכניות. כלומר, בגלל עומסי יתר או נזקי חבלה. הטיפולים במקרה הזה יהיו שמרניים וברוב המקרים כירופרקט עשוי להועיל בריפוי הבעיה. דלקת במפרקים הללו עלולה להתפתח גם בעקבות מגוון דלקות פרקים אוטואימוניות והטיפול אז יהיה שונה ומורכב יותר. לאחר שביצענו אבחון מדויק ומהיר ניתן לצאת לדרך ולטפל נכון ובאופן יעיל בבעיה.
עומסים הנוצרים על מפרקי עצה וכסל במצב דלקתי בגלל למשל מצב של עמידה, כפיפה או כל פעילות נושאת משקל אחרת, עלולים להחמיר את הכאבים בחלק התחתון של הגב ולאורך הרגל.
ישנו קושי לאבחן כאבים בגב התחתון שמקורם במפרקי העצה והכסל. הסיבה לכך היא שברוב המקרים האשם בכאבים מסוג זה הוא נזק בעמוד השדרה המותני. לכן הנטייה המובנית של הקלינאי היא לאבחן סקרואיליאיטיס (Sacroiliitis) ככאב שמקורו בעמוד השדרה המותני. הטיפול יתחיל רק לאחר ביצוע אבחנה מבדלת. בין היתר יצטרך הקלינאי להחליט האם התסמינים הללו באגן מגיעים:
- מעמוד השדרה
- מהמפשעה
- ממפרק הירך
- או שבכול זאת זה סקרואילאיטיס
טיפול עצמי בסקרואילאיטיס
בעיקר התנהלות נכונה
ניתן לטפל באופן עצמי בסקרואיליאיטיס במצבים הבאים:
- סקרואילאיטיס רק החל
- הסיבה להתפתחות הכאבים במפרק הזה נהירה לכם ("תנועה לא נכונה", מאמץ חריג, ישיבה לא נכונה …)
- הכאבים לא חריפים ואינם המעירים אתכם משנתכם
- אין תסמינים נוספים מלבד כאב
בתנאים אלו ניתן לנסות ולטפל במשך מספר ימים בבעיה באופן עצמי. הפעולה העיקרית הנדרשת מכם בשלב הזה היא התנהלות שאינה גורמת להחרפת הכאב. אתם בוודאי שואלים עכשיו מה בדיוק צריך לעשות? התשובה פשוטה, אם תקשיבו לגוף תדעו.
תנוחת שינה וחגורת גב
הקפידו על תנוחת שינה שאינה גורמת לכאב. ברוב המקרים תהייה זאת תנוחה עוברית עם כרית תחובה בין הברכיים או תנוחת שינה על הגב עם כרית מתחת לברכיים. ניתן לשקול שימוש של מספר ימים בחגורה לצורך תמיכה במפרקי העצה והכסל. לא לעשות שימוש בחגורת הגב במשך הלילה, לא להשתמש בחגורת הגב במהלך הליכה, השתמשו בחגורת הגב רק מספר שעות ביום ורק במצבים שבהם היא מפחיתה את הכאב.
זכרו גם לאחר שהכאב פג אתם עדין צריכים להמשיך ולהתנהל בזהירות לעוד פרק זמן של מספר שבועות כדי לאפשר החלמה מלאה ויסודית.
לא למנוחה במיטה או לקומפרסים של קרח
הנחה שגויה טוענת שלצורך הימנעות מכאב צריך להיכנס למיטה ולא לצאת עד שהכאב יעבור. מדובר בטעות. מנוחה ממושכת במיטה מזיקה, מנוונת ומחלישה ובסופו של דבר מאטה את קצב הריפוי. סקרואילאיטיס לא יחלוף רק משכיבה במיטה. הכלל שחייב להנחות אתכם הוא הימנעות מכאב לא הימנעות מפעילות. כל פעילות שניתן לבצע ללא כאב רצוי להמשיך ולבצע אותה.
יחד עם זאת, במהלך ההתאוששות מהכאבים באגן נסו להימנע מפעילויות הכרוכות בריצה, משחקי כדור או כל פעילות המחייבת שינוי כיוון מהירים של הגוף. הנחה שגויה נוספת מציעה להניח קומפרסים של קרח על האזור הכואב. מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצאו שקומפרסים של קרח בדומה לתרופות נוגדות דלקת בולמות את התגובה הדלקתית ויחד אתה פוגעות ביכולת הריפוי.
חזרה הדרגתית לשגרה
את החזרה לשגרה חייבים לבצע באופן הדרגתי. בעבודה ובבית וודאו שעמדת העבודה שלכם תקינה, הקפידו על ישיבה נכונה והרבו לקטוע את הישיבה לצורך ביצוע הליכות. הימנעו מהרמת משא כבד. הימנעו מעומסים הנגרמים עקב תנועות חוזרניות. הדרגתיות ושכל ישר נדרשים גם בכל הנוגע לחזרה לפעילות גופנית. בכל שלב במהלך החזרה לפעילות גופנית, יש לעצור את הפעילות הגופנית אם הופעת סימן ראשון לכאב.
חזרו לפעילות גופנית עם הליכה ובאופן הדרגתי (ימים, שבועות ואפילו חודשים) עברו לריצה. ניתן להתחיל עם שחייה או רכיבה על אופניים ורק לאחר פרק זמן מסוים לעבור להליכה וריצה. שלבו באופן הדרגתי גם אימוני כוח וקואורדינציה. פעילות גופנית נכונה שגם מתבצעת נכון תאיץ את ההחלמה. פעילות גופנית לקויה סופה לפצוע.
סקרואילאיטיס טיפול כירופרקטי
אם הכאבים באגן מוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול העצמי קבלו עזרה מקצועית. לרוב הכאבים במפרק העצה והכסל הם מכניים ולכן עדיף לטפל בהם לפחות תחילה באופן שמרני. ללא תרופות וללא ניתוחים. מקצוע הכירופרקטיקה נותן מענה מקיף למגוון בעיות מכאניות כולל אלו של מפרק העצה והכסל. הכירופרקט בהכשרתו מאומן לאבחן ולטפל כמעט בכל גירוי דלקתי במפרק העצה והכסל שנגרם עקב:
- חבלה
- עומס יתר
- ליקויי תפקוד
- וליקוי מבני
את הטיפול יחל הכירופרקט לאחר שאבחן את הבעיה וקבע שאכן יש כאן מקרה של סקרואילאיטיס, הגדיר אותה כבעיה מכנית והבהיר את מהותה לחולה.
מכשור ייעודי וטכניקות ריפוי ידניות
את הטיפול בכאב נבצע במרפאתנו באמצעות שילוב מכשור ייעודי הכולל לייזר רך, אולטרה סאונד וגלי הלם עם טכניקות ריפוי והנעה ידניות. התיקון המכני של הבעיה במפרק העצה והכסל יעשה על ידי לחץ מדוד שמופעל על מפרק העצה והכסל לכיוון מוגדר ומדויק. פעולה זו משפרת את תפקוד המפרק, את טווח תנועתו ומפחיתה את הכאב שנוצר בו. הטיפול, מלבד במקרים יוצאים מהכלל, אינו כואב ורק לעיתים רחוקות עלול לגרום להופעת כאב שיימשך מספר שעות לאחר הטיפולים הראשונים.
סקרואילאיטיס – שיקום כירופרקטי
עם ההקלה בכאב נתחיל בתהליך השיקום של מפרק העצה והכסל ושל עמוד השדרה ויתר המפרקים בשרשרת הקינמטית. תכנית השיקום אמורה להכשיר את האגן לשוב ליכולת שלו לעמוד בעומסים הכרוכים בחיי היום יום, עבודה ופעילות גופנית. תכנית השיקום תכלול שיפור טווחי התנועה, שיפור האיזון בכל הנוגע לכוח וגמישות של השרירים הפועלים על מפרק העצה והכסל ועל יתר השרירים בשרשרת הקינמטית, שיפור מערכת שיווי המשקל וחוש החישה העצמית.
טיפול רפואי
הטיפול הרפואי תלוי בסוג הבעיה במפרקי העצה והכסל. בכול מקרה הארסנל של הרופא המדיציני כולל את התרופות הבאות:
- נוגדות דלקת שאינן סטרואידים
- נוגדי דלקת על בסיס סטרואידים ובכלל זה זריקות סטרואידים
- משככות כאב
- מרפות שרירים
- תרופות נגד דלקת חוליות מקשחת (ankylosing spondylitis) ועוד
במקרים קשים יותר תישקלנה האפשרויות החודרניות יותר כגון טיפול בגלי רדיו לכאב גב תחתון וניתוח קיבוע של מפרק העצה והכסל.