בדיקה של עמוד השדרה המותני

בדיקה של עמוד השדרה המותני

בדיקה של עמוד השדרה המותני מתבצעת כאשר מתפתחים סימנים ותסמינים בגב התחתון. הגב התחתון נחשב לחלק הכי פגיע בעמוד השדרה בקרב רוב בני האדם. לרוב הפגיעה שבגללה הופיעו הכאבים והסימפטומים הנוספים בעמוד השדרה המותני אינה משמעותית וצפויים מהר. לעתים אפילו בלי כל טיפול. יש לעתים שהכאבים בגב התחתון מהווים תסמין למחלה קשה ומסכנת חיים. במקרים אלו, אבחון מהיר ומדויק המתבסס על בדיקה יסודית של עמוד השדרה המותני הוא קריטי לבחירת הטיפול הנכון.

הגורמים האפשריים להתפתחות כאבים אלו הם רבים. הגורם העיקרי הוא נזק מצטבר בגלל ביצוע פעולות חוזרניות עם הגב או שהייה ממושכת במצבים היוצרים עומס על הגב. עומס חוזרני על הגב נוצר בגלל יציבה לקויה, עבודה הכרוכה בישיבה ממושכת, עבודה הכרוכה במנחי גוף לקויים וביו מכניקה לקויה. גורמים נוספים לסימנים ותסמינים בגב כוללים נזקי חבלות כמו אלו הנגרמים מתאונות דרכים, פציעות ספורט ונפילה. גם מחלות עלולות לגרום נזקים בגב התחתון ובכלל זה דלקות פרקים, דלקות זיהומיות, מחלות סרטן, בעיות פסיכולוגיות ועוד. נדרשת בדיקה של עמוד השדרה המותני כדי לאתר את הגורם.

בדיקה של עמוד השדרה המותני – רקע

עמוד השדרה המותני חייב להתמודד עם כמות עומסים גדול, להגן על חוט השדרה ועדיין לאפשר את התנועה החופשית יחסית שמאפיינת אותו. הגב התחתון מורכב מ-5 חוליות מותן ועצם העצה. כול חוליה יוצרת מפרק עם החולייה מעליה וזו שמתחתיה באופן מאוד מדויק כדי לשמר את הפונקציונליות. החוליות מופרדות על ידי דיסקים בין חולייתיים. תפקידם של הדיסקים הללו כולל:

  • בלימת הזעזועים
  • שימור התנועה

רצועות חזקות תומכות בעמוד השדרה. חוט השדרה ממוקם בתוך תעלת השדרה המצויה בחלק האחורי של החולייה. חרירים קטנים הנוצרים בין החוליות מאפשרות את מעבר שורשי העצבים הבוקעים מחוט השדרה. פגיעה בכול אחת מהרקמות הללו ואחרות עלולות להיות הגורם לכאב. מטרת הבדיקה של עמוד השדרה המותני היא לזהות מה גורם לכאב או האם יש שינוי שעלול ברבות הימים לגרום לכאב כמו עקמת קשה.

שלבי הבדיקה

הבדיקה של עמוד השדרה המותני מתבצעת בשלושה שלבים:

  • למידה של ההיסטוריה הרפואית
  • בדיקה גופנית
  • במידת הצורך בדיקות המעבדה וההדמיה

בשלושת מרכיבי הבדיקה נתייחס, מלבד עמוד השדרה המותני גם, לחלקי גוף אחרים כמו מפרקי העצה והכסל, מפרקי הירך, הברכיים, מפרקי הקרסול וכפות רגליים. בדיקה מקיפה זו נועדה לברר האם הבעיה היא אכן בגב התחתון או שמא יש מעורבות אפשרית של אחד או יותר מהמפרקים האחרים ובכך למנוע אבחון וטיפול שגוי.

היסטוריה רפואית

את האבחון של עמוד השדרה המותני נתחיל באמצעות למידה של ההיסטוריה הרפואית של החולה ומשפחתו. נשאל את החולה:

  • האם הוא או מישהו מבני משפחתו סובל או סבלו בעברם ממחלות, פציעות או בעיות מולדות
  • נלמד על הרקע המקצועי של החולה ועל עיסוקיו הספורטיביים
  • האם יש קשר בינם לבין המיחושים בגב
  • ננסה ללמוד כול פרט אודות הסימנים והתסמינים שעליהם מתלונן החולה
  • נברר מתי וכיצד החלו התסמינים הללו
  • מהו מיקומם ומהו הפיזור שלהם
  • נקבל תיאור של הכאבים (כאב קבוע, מופיע לסירוגין, פועם …)
  • נברר אלו פעולות ומנחים מחמירים או מפחיתים את הכאבים בגב

נלמד האם מלבד כאבים ישנם סימנים ותסמינים נלווים. הקרנות כאב לאורך הרגל ונימול עלולים להעיד על נזק לדיסק בין חולייתי כולל:

  • פריצת דיסק
  • או בלט דיסק

ננסה לזהות תסמינים נלווים המהווים דגלים אדומים כמו:

  • שיעול
  • קשיי נשימה
  • חום
  • הפרעות שתן
  • אובדן שליטה על הסוגרים
  • אובדן משקל ועוד

נלמד על המצב הנפשי של החולה. תסמינים המעידים על מצב נפשי ירוד מהווים דגל צהוב. בין התסמינים מסוג זה נציין:

  • דיכאון
  • חרדות ועוד

תסמינים אלו ישנה השפעה על הכאב בגב ועל הקושי להחלים ממנו.

בדיקה גופנית:

בדיקה פיזית של עמוד השדרה המותני תכלול:

  • התבוננות
  • מישוש
  • בדיקת טווחי תנועה (כולל מפרקי האגן, מפרקי הירך מפרקי הברך, מפרקי הקרסול וכפות רגליים). הבדיקות של טווחי התנועה יתבצעו באופן אקטיבי, פסיבי ומול התנגדות.
  • בדיקות מיוחדות, בדיקות נירולוגיות
  • ובדיקות מעבדה והדמיה.
התבוננות
בדיקה של עמוד השדרה המותני
בדיקה של עמוד השדרה המותני

נתחיל את הבדיקה הגופנית באמצעות תצפית על האופן שבו החולה הולך ונושא את עצמו. עמידה אנטלגית (מוטה לאחד הצדדים) עלולה להיות תוצאה של נזק לדיסק בין חולייתי. נתבונן על הגוף בכלל ועל אזור הגב התחתון ואזור עמוד השדרה המותני בפרט ונחפש סימנים לנגעים עוריים או פגיעה פיזית אחרת כגון צלקות, דימום, נפיחות, פריחה או שינוי גוון של העור.

נסרוק את הגוף ואת עמוד השדרה המותני במטרה לאתר עיוות (דפורמציה) אפשרי כגון:

  • כתפיים שאינם מאוזנות
  • עקמת (Scoliosis)
  • יתר לורדוזיס
  • או יתר קיפוזיס (kyphosis)
  • אגן שאינו מאוזן
  • ברכי X
  • או ברכי O
  • קשתות כפות רגליים שטוחות או גבוהות מידי
  • ניוון שרירים ועוד

עקמת שנותרת גם לאחר התכופפות של החולה היא עקמת מבנית. לעומת זאת, עקמת שנעלמת עם התכופפות אינה מבנית ונובעת מבעית יציבה. עוד חשוב לשים לב לעקמת שנעלמת בישיבה שעלולה להיגרם מרגל קצרה. יציבה אנטלגית של עמוד השדרה המותני עלולה להיות משנית לנזק לדיסק בין חולייתי וכך גם אובדן הקשת המותנית עלול להצביע על נזק לדיסק בין חולייתי.

ננסה לאתר שינויים בהליכה בהשוואה למעגל ההליכה (Gait Cycle) הנורמלי. פגיעה בחוט השדרה המותני עלולה לגרום גם לבעיות בהליכה (אטקסיה, הליכה עם בסיס רחב, הליכה ספסטית) יחד עם אובדן שליטה על הסוגרים.

מישוש

נמשש את הרקמות השונות בגב התחתון ובאזור של עמוד השדרה המותני וסביב המפרקים הפריפריים וננסה לאתר רקמות כואבות או שוני מבני. נמשש את השרירים בגב באגן ובגפיים. שרירים אלו מקבלים את העיצבוב שלהם מעמוד השדרה התחתון. ננסה לחוש בנקודות הדק דלקתיות וספאזם שרירי או לחלופין ניוון שרירי.

נבצע מישוש תוך הנעה (Motion Palpation) של כול אחת מחוליות עמוד השדרה המותני. נמשש תוך הנעה את פרקי השטחה ואת הזיזים הגרמיים של כול אחת מהחוליות בחיפוש אחר לקוי מבני, תנועה לקויה או חוסר תנועה. נפעיל לחץ על החולייה על מנת לזהות את מידת הרגישות שלה. הסיבה לחולייה רגישה במיוחד או כואבת למגע עלולה להיות דלקת זיהומית, שבר או התפתחות סרטנית. רגישות של מפרקי האגן (עצה וכסל) עלולים להצביע על מעורבות דלקתית של מפרקים אלו.

טווחי תנועה

נבדוק טווחי תנועה של עמוד השדרה המותני באופן אקטיבי, באופן פסיבי ומול התנגדות. כדי לשלול מעורבות של מפרקים פריפריים נבדוק באותו אופן גם את טווחי התנועה שלהם. האם טווחי התנועה של כול אחד מהמפרקים הפריפריים מלא האם ישנו הבדל בין טווחי התנועה של מפרק אחד לעומת המפרק בצד השני?

טווחי התנועה האקטיביים של עמוד השדרה המותני הנם: כפיפה לפנים: (60°), מתיחה לאחור: (עד 30°), כפיפה לצדדים: (30°), סיבוב: (30°). אם אכן נמצאו הבדלים בטווחי התנועה מה גורם להם? חוסר איזון שרירי, פגיעה ברקמה רכה אחרת או נזק מבני למפרק וגירוי דלקתי?

קושי לכפוף את עמוד השדרה המותני קדימה עלול להצביע על בעיה בדיסק בין חולייתי קושי לכפוף את עמוד השדרה המותני לאחור עלול להצביע על בעיה במפרקי השטחה ובסחוסים. קושי לכופף את עמוד השדרה לפנים ו/או לצדדים עלול להיגרם מנזק לדיסק בין חולייתי כגון בלט דיסק, בקע דיסק או פריצת דיסק.

בדיקות של מפרקים פריפריים

יש לבדוק את המפרקים הפריפריים על מנת לשלול מעורבות שלהם בהתפתחות המיחושים בחלק התחתון של הגב. יתכן מאוד שהמיחושים בחלק התחתון באזור עמוד השדרה המותני לא התפתחו בגלל בעיות בגב. אנשים עם בעיות במפרק הירך או במפרק העצה והכסל עלולים להתלונן על מיחושים בגב התחתון ולהקשות את מלאכת האבחון. נבדוק את טווחי התנועה של המפרקים הפריפריים כולל מפרקי הירך, מפרקי האגן, ברכיים, קרסוליים וכפות רגליים וננסה לאתר סימן לבעיה: טווח תנועה מופחת, טווח תנועה שאינו שווה או כאב במהלך התנועה או בסופה. טווח תנועה מופחת במפרק הירך עלול להעיד על נוכחות של דלקת פרקים ניוונית בירך.

בדיקות מיוחדות לאיתור לחץ על שורש עצב

נבצע מספר בדיקות מיוחדות לצורך אבחון מקור הכאב בגב התחתון. לאיתור פגיעה בשורש עצב מותני (L5,S1) נבצע הרמת רגל ישרה (Straight leg raising). הבדיקה מתבצעת כאשר החולה שוכב על גבו על ידי הרמת רגל ישרה. ניתן לבצע גרסאות אחרות של הבדיקה ובכלל זה:

  • הרמת רגל כפופה ולאחר מכן יישורה
  • או הרמת רגל ישרה עד הופעת כאבים ואז הורדת הרגל עד להיעלמות הכאבים ופשיטת כף הרגל (Dorsiflexion of the foot)

כאב בחלק התחתון באזור עמוד השדרה המותני, בישבן, לאורך הרגל ו/או שינויים תחושתיים כגון נימול לאורך הרגל עלולים להצביע על גירוי שורש עצב מותני. גירוי כזה מתרחש לרוב בגלל בלט או פריצת דיסק מותני.

גם זיהוי של גירוי דלקתי בשורש עצב גבוה התבצע על ידי בדיקה שנקראת מתיחה פמורלית (Femoral stretch test). בבדיקה זו החולה שוכב על בטנו עמוד השדרה המותני שלו מול הקלינאי. בעוד הקלינאי מכופף את הברך של החולה אל הישבן. מיחושים חריפים בחלק הקדמי של הירך עלול להעיד על גירוי שורשי עצבים מותניים גבוהים יותר (L2-L4). בדיקת ולסלבה (Valsalva) היא בדיקה נוספת שנועדה לזהות גירוי דלקתי של שורש עצב מותני. החולה נושם עמוק מחזיק את האוויר בריאות ומפעיל לחץ תוך בטני. שחזור של הכאב בחלק התחתון של הגב והתסמינים האחרים מאשר את קיום הלחץ על העצב.

בדיקות מיוחדות נוספות

בדיקות נוספות תתבצענה בהתאם לממצאים. כך למשל נבצע בדיקת יכולת התרחבות של בית החזה אם נחשוד שדלקת חוליות מקשחת (Ankylosing spondylitis) עומדת בבסיס התלונה על המכאובים באזור עמוד השדרה המותני. באופן נורמלי בית חזה של אדם בוגר התרחב בעת נשימה בממוצע 6 סנטימטר. פחות מ2.5 סנטימטר נחשב ללא תקין ומעלה את הסבירות לקיומה של מחלה זו. בדיקות של מערכות לב וכלי דם ובדיקות של הבטן יתבצעו גם הם במידה וישנו חשד רלוונטי.

בדיקות נירולוגיות

את הבדיקה הגופנית נסיים עם בדיקה נירולוגית. באמצעות בדיקות חישה, טונוס שרירים, כוח והחזרי גידים (רפלקסים) ננסה להעריך האם קיימת פגיעה עצבית בחלק זה של הגב, אזור עמוד השדרה המותני. במהלך הבדיקה המוטורית של השרירים נמדוד את כוחם ונשווה בין שני הצדדים. את דירוג עוצמת הכוח נתעד בסולם שבין 0-5 (ראה טבלה מספר 1).

 דירוג כוח שרירים (טבלה 1)

דירוג

תיאור

0/5

אין תנועה

1/5

תנועת שריר זעירה בלי יכולת להניע דבר

2/5

תנועה רצונית בלי יכולת להתגבר על כוח המשיכה

3/5

יכול להתגבר על כוח המשיכה אך לא על התנגדות

4/5

תנועה עם יכולת חלקית להתגבר על התנגדות.

5/5

תנועה מלאה כוח נורמלי

את הבדיקה התחושתית נבצע על פי חלוקה לדרמטום – רצועת עור ששורש עצב תחושתי בודד מעצבב אותה (ראה טבלה מספר 2). פגיעה בתחושות עלולה להצביע על פגיעה בגב התחתון באחד מעצבי עמוד השדרה המותני.

עצבים תחושתיים. עמוד השדרה המותני (טבלה 2)

דרמטום

החלק העליון
של הירך

ברך

החלק הפנימי
של הרגל

החלק החיצוני של הרגל
והחלק הפנימי של גב כף הרגל

החלק החיצוני של כף הרגל
העקב ורוב כף הרגל

החלק האחורי
של הירך

רצועות טבעתיות
סביב פי הטבעת

שורש
העצב

L2

L3

L4

L5

S1

S2

S3-S5

את בדיקת כוח השרירים נבצע על פי חלוקה למיוטום – שרירים או קבוצת שרירים ששורש עצב מוטורי בודד מעצבב אותם (ראה טבלה מספר 3). פגיעה בכוח שרירים עלולה להעיד על נזקים בגב התחתון באחד מעצבי עמוד השדרה המותני.

עצבים מוטוריים. עמוד השדרה המותני (טבלה 3)

מיוטום

שרירים מכופפים
של מפרק הירך

שרירים מיישרים
של מפרק הירך

שרירים מיישרים
מפרק הברך

שרירים מכופפים
של מפרק הברך

שרירים מכופפים
מעלה של כף הרגל

שרירים מכופפים
מטה של כף הרגל

סיבוב פנימה
של כף הרגל

סיבוב החוצה
של כף הרגל

שורש
העצב

L2-L3

L4-L5

L3-L4

L5-S1

L4-L5

S1-S2

L4

L5-S1

נבצע בדיקה של החזרי הגידים (רפלקסים) של גיד הפיקה (L3-4) ושל גיד אכילס (S1) ונדרג אותם בין 0-4 (ראה טבלה מספר 4). פגיעה בהחזרי הגידים עלולה להצביע על פגיעה עצבית בגב התחתון באחד מעצבי עמוד השדרה המותני.

דירוג החזרי גידים (טבלה 4)

דירוג

תיאור

0

אין

1+ or +

תת תגובה

2+ or ++

תגובה נורמלית

3+ or +++

תגובה מוקצנת בלי רטט (clonus)

4+ or ++++

תגובה מוקצנת עם רטט (clonus)

 

בדיקות נוספות כגון בדיקות עצבי גולגלת, בדיקת בבינסקי (Babinski) ובדיקות שיווי משקל כגון רומברג (Romberg) או הליכת טנדם בעיניים עצומות יתבצעו כאשר יש חשד לפגיעה במערכת העצבים המרכזית ובכלל זה פגיעת שיווי משקל ו/או פגיעה במערכת הווסטיבולרית או בחוש פרופיוספטי.

דגלים צהובים

בגלל ההשפעה שיש לבעיות פסיכולוגיות על כאבים בחלק התחתון של בגב באזור עמוד השדרה המותני, ננסה להעריך את המצב הנפשי של החולה. האם אתה בדיכאון? האם אתם מצויים במשבר נפשי בעקבות גירושין, מוות של קרוב משפחה או כישלון כזה או אחר? ננסה ללמוד על הרקע התעסוקתי של החולה ועל התחביבים שלו וזאת כדי להעריך האם קיים קשר אפשרי בין מקצועו של החולה ו/או תחביביו לבין המיחושים שהחל לחוש בגב התחתון.

דגלים אדומים

בכול זמן נתון נהייה ערים ודרוכים לזהות דגלים אדומים. דגלים אדומים הם שורה של תסמינים המעלים את החשד שיתכן שמכאובי הגב התחתון באזור של עמוד השדרה המותני, הופיעו על רקע של מחלה אורגנית מערכתית ולא על רקע מכני פשוט. בין התסמינים הללו יש למנות: התפתחות המיחושים בחלק התחתון של הגב לראשונה לפני גיל 20 או אחרי גיל 50, מיחושים בגב שהחלו בעקבות טראומה חדה, לחולה היסטוריה של סרטן, החולה משתמש בתרופות סטרואידים, החולה מזריק סמים, החולה משתמש בתרופות המדכאות את המערכת החיסונית, קיימת ירידה בלתי מוסברת במשקל, קיומו של חום, צמרמורת, קיומו של חסר נוירולוגי מתפתח או סימני UMN. תסמינים אלו ועוד המעלים את החשד שמקור הכאב אינו מכני אלא מערכתי יופנו לחדר מיון להמשך בירור.

אמצעי הדמיה ובדיקות מתקדמות

ברוב המקרים הבדיקות הנ"ל מספיקות לאבחן את הגורם לכאבי גב תחתון ואין צורך לחשוף את החולה לקרינות מיותרות. רק לעיתים רחוקות נדרש, על מנת לשלול גורמים אחרים (דגלים אדומים) או כדי לאשר את האבחנה לבדוק את החולה גם עם אמצעי הדמיה בעיקר על ידי צילום רנטגן, CT או MRI. כאשר יש חשד לנזק גרמי בעמוד השדרה אזי צילום רנטגן, CT או מיפוי עצמות של עמוד השדרה המותני עשוי להועיל. כאשר יש חדש לנזק ברקמות הרכות כולל לדיסק הבין חולייתי MRI מהווה את האמצעי המועדף.

מכשיר EMG עשוי לעזור לנו באבחון הפרעות בהולכה עצבית. בדיקות דם כולל ספירת דם, שקיעת דם, CRP, ובדיקת שתן עשויות להועיל באבחון כאבי גב על רקע של דלקות זיהומיות, דלקות פרקים וסרטן. פוספטאזה בסיסית (Alkaline phosphatase) יהיה גבוה במקרה של גרורות סרטניות בעצמות או במחלת פאג'ט (Paget's Disease) ועוד.

אמצעי עזר נוספים אשר עשויים לעזור לנו לאתר את הגורם לכאבי גב תחתון סביב עמוד השדרה המותני כוללים אולטרה סאונד לזיהוי אבנים בכליות או לזיהוי מצב הלבלב. אולטרה סאונד יכול גם לזהות פגיעה ברקמות רכות באזור הגב שיכולה לגרום לכאבי גב תחתון. אנדוסקופ עשוי להועיל כאשר כאבי הגב מקורם בכיב קיבה או בסרטן המעי.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

אנטומיה וביומכניקה של השוק

אנטומיה ותנועה של השוק

אנטומיה וביומכניקה של השוק מהווים את הבסיס לאבחון מדויק יותר של מקור הכאב ברגל התחתונה ולטיפול יעיל יותר. סימנים ותסמינים בשוק מהווים תלונה שכיחה ביותר ומבלי להכיר את המבנה האנטומי ולהבין את מערך הכוחות שפועל עליו נפעל בחשיכה.

סקי גולשים רק עם קסדה

סקי גולשים רק עם קסדה

סקי? רק עם קסדה ניתן להבטיח במידה גדולה של ביטחון שהראש שלכם לא היפצע. סקי נקשר לנזקי גוף רבים כולל בגפיים, בעמוד שדרה ובראש. חבישת קסדה במהלך גלישת סנובורד עשויה להוריד את הסיכון לפגיעת ראש ב60%. נכון, פחות נוח, אבל חשוב.

ידיים נרדמות טיפול

ידיים נרדמות טיפול

ידיים נרדמות? טיפול מהיר עשוי למנוע ניתוח אפשרי. הירדמות או נימול בידיים משמעותה שאנו מאבדים חלק מהתחושה באיזור מסוים או בכול היד. הירדמות זאת עלולה להיות התסמין היחידי או להתלוות לתסמינים נוספים המעידים לרוב על פגיעה עצבית או בכלי דם. 

בלט דיסק מותני אבחון וטיפול

בלט דיסק מותני אבחון וטיפול

בלט דיסק מותני? אבחון וטיפול מהירים יועילו במניעת נזק וכאב כרוני ועוגמת נפש. סובלים מכאבים בגב התחתון עם השלכות כאב לרגל? ישנה סבירות גדולה שהגורם לתסמינים שלכם הוא בלט שנוצר בדיסק הבין חולייתי מותני היוצר לחץ על שורש עצב מותני.