כאב בחזה: גורמים אבחון וטיפול

כאבי חזה

כאב בחזה – גורמים אבחון וטיפול הם השלבים שקלינאי צריך לעבור כדי להשיג ריפוי. כאבים בחזה מהווים תופעה שכיחה. ברוב המקרים הגורם הוא שולי והכאבים הללו צפויים לחלוף תוך ימים אחדים. בחלק מהמקרים הכאבים הללו הם סימן מבשר רעות. מחלות לב מהוות גורם תמותה מוביל ולכן כול מיחוש באזור זה, בגלל היותו קשור עם מחלות לב, הוא תסמין מפחיד. מסיבה זאת, בכל מקרה של מיחושים מסוג זה כדאי לגשת לחדר מיון ולאבחן את הגורם להם. עם זאת, חשוב לזכור שכאבים אלו בחזה מתפתחים הרבה פעמים גם בגלל פגיעה במערכת שריר ושלד או במילים אחרות פגיעה בקיר של בית החזה.

ישנן מספר הפרעות שעלולות לגרום לסימנים ותסמינים דומים בחזה. ברוב המקרים מדובר במתיחת או קרע זעיר בשריר מקומי או לחצים נפשיים שגורמים לכיווץ בלתי רצוני של השרירים באזור. התסמינים שנובעים במקרים אלו יחלפו תוך זמן קצר. לעיתים הגורם לתסמינים הללו הוא משמעותי יותר ונדרשת עזרה מקצועית. הכרת הפגיעות הללו עשויה להועיל באבחון וטיפול יעילים בחולה. במאמר הנוכחי "כאב בחזה: גורמים אבחון וטיפול" תוכלו לקרוא אודות הפרעה בריאותית זאת, מה גורם לה והאופן שבו אנו מאבחנים ומטפלים בה.

כאב בחזה: גורמים אבחון וטיפול – רקע

כאב בחזה הוא עניין מפחיד. רוב בני האדם החווים כאב כזה חושבים על הגרוע מכול – אוטם שריר הלב. אבל, חשוב לדעת שכאבים בחזה עלולים להתפתח בגלל מגוון רחב של הפרעות בריאותיות שאינן קשורות ללב ולכלי הדם. כך למשל כאבים בחזה עלולים לנבוע מפגיעה בריאות, פגיעה בוושט וכמובן במגוון אזורים במערכת שריר ושלד. בין יתר הגורמים השכיחים להתפתחות כאבים בחזה נמנה גם כאב שמקורו בקיר החזה ולא באיברים פנימיים. על פי הערכות שונות הכאב שמקורו בקיר של בית החזה ולא באיברים הפנימיים פוגע:

  • ב- 25% מהחולים המגיעים עקב כך לחדרי מיון.
  • וגם ב- 33% מהחולים המבקשים עזרה רפואית ממקורות אחרים.

לרופאים בחדרי מיון ובמרפאות החיצוניות לא תמיד ברור מה עושים עם החולים הללו. החולים משתחררים בהקלה שאין "שום דבר רציני" ונותרים ללא אבחון וטיפול ראויים לבעיה. באתר שלנו אנו מתמקדים בעיקר בגורמים אלו שאינם נובעים מהאיברים הפנימיים אלה מהקיר עצמו.

הפרעות בריאותיות שעלולות לגרום לכאבים בחזה

אנשים מתארים כאבים בחזה באופנים שונים ובכלל זה חריפים, קהים, שורפים דוקרים לוחצים, מוחצים ועוד. דוגמאות לפתולוגיות משמעותיות ואף מסכנות חיים הגורמות לכאבים בחזה נמנה מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאה, מחלות במערכת העיכול, פגיעה במערכת עצב, שריר ולשד, וגורמים פסיכולוגיים.

כאב בחזה בגלל מחלות לב וכלי דם

הפרעות במערכת לב וכלי דם שעלולות לגרום בין היתר להופעת כאב בחזה כוללות:

  • מחלת לב כלילית (Coronary Artery Disease) הגורמת ל- 15% ממקרי המוות בכל שנה בעולם.
  • אוטם שריר הלב
  • דלקת קרום הלב
  • דלקת שריר הלב
  • צניחת המסתם המיטרלי – (Mitral Valve Prolapse) ועוד.

כאב בחזה בגלל מחלות במערכת הנשימה

הפרעות במערכת הנשימה שעלולות לגרום בין היתר להופעת כאב בחזה כוללות:

  • דלקת בקרומים העוטפים את הריאות הנקראים אדר (דלקת הצדר, פלאוריטיס).
  • דלקת ריאות
  • תסחיף ריאתי
  • סרטן ריאות
  • חזה אוויר (Pneumothorax) הגורם לקריסה של הריאה.
  • יתר לחץ דם ריאתי (Pulmonary hypertension).
  • אסמה ועוד

כאב בחזה בגלל מחלות במערכת העיכול

הפרעות במערכת העיכול שעלולות לגרום בין היתר להופעת כאב בחזה כוללות:

  • תסמונת רפלוקס קיבתי-ושטי (gastric reflux).
  • אכלזיה
  • בקע סרעפתי
  • דימום בדרכי העיכול העליונות.
  • היצרות בוושט עקב כיבים פפטיים.
  • התנקבות הוושט.
  • מחלות סוגר הוושט העליון.
  • גידול סרטני של הושט.
  • מחלות של הלבלב.
  • מחלות של כיס המרה ועוד.

כאב בחזה בגלל הפרעות במערכת עצב שריר ושלד

הפרעות במערכת שריר ושלד שעלולות לגרום בין היתר להופעת כאב בחזה כוללות:

כאב בחזה בגלל הפרעות פסיכולוגיות

דאגות חרדות ולחצים נפשיים קיצוניים עלולים להוביל להתפתחות כאבים בחזה. במקרים אלו החולה צפוי לסבול מסימנים ותסמינים נוספים ובכלל זה סחרחורת, ורטיגו, קוצר נשימה, דפיקות לב מואצות (פעמת), רעד ועוד.

מתי לפנות לקבלת עזרה רפואית

בכול מקרה של כאבים בחזה שבהם אינכם בטוחים שהגורם אינו מסכן חיים פנו לחדר מיון. במיוחד נכונים הדברים אם הכאבים הופיעו באופן מהיר ואינם מוקלים על ידי תרופות נוגדות דלקת. פנו לחדר מיון או חייגו 101 למגן דוד אדום כאשר מלבד כאבים בחזה אתם חשים גם באחד או יותר מהסימנים והתסמינים הבאים:

  • כאב לוחץ בחזה, תחושת הימחצות בחזה.
  • כאבים בחזה מושלך לכיוון הלסת, יד שמאל ו/או גב.
  • כאבי חזה המופיעים במהירות עם קוצר נשימה.
  • כאבים בחזה שאליו נלווים גם בחילה, סחרחרות, דפיקות לב מואצות, בלבול, הזעה מרובה.
  • כאב בחזה ובנוסף ירידה חדה בלחץ הדם ובקצב הלב.

מה גורם לכאב בחזה בגלל הפרעות בקיר החזה

הגורם לפגיעה ברקמות השונות בקיר החזה ובעקבות זאת להתפתחות כאבים בחזה דומים לגורמים להפרעות אחרות במערכת שריר ושלד. בין יתר הגורמים נמנה מאמצי יתר או עומסי יתר חוזרניים, נזקי חבלה, דלקות פרקים ומחלות אחרות.

בין הפתולוגיות שעלולות להיגרם על רקע נזקי חבלה או מאמצי יתר נמנה:

  • מתיחה או קרע של שריר (שריר החזה, שריר הגב הרחיב, הטרפז, שריר בין צלעי).
  • סדק או שבר של צלעות או של עצם החזה.
  • שברי מאמץ של הצלעות בגלל עומסים חוזרניים ועוד.

פתולוגיות ומחלות נוספות שעלולות לגרום לכאב בחזה בגלל הפרעות בקיר החזה כוללות:

  • דלקת בסחוס הצלע לרוב במספר אזורים ללא נפיחות.
  • תסמונת טיצה” (Tietze’s Syndrome) גורמת לדלקת קשה יותר בסחוס הצלע.
  • גמישות יתר והחלקה של אחת מהצלעות התחתונות הצפות (Slipping rib syndrome).
  • הרפס זוסטר
  • פיברומיאלגיה
  • דלקות פרקים כמו דלקת פרקים שגרונית או דלקת חוליות מקשחת הפוגעות במפרקים בין הצלעות ועצם הבריח לעצם החזה.
  • גידול סרטני או דלקת זיהומית בקיר החזה.
  • מתחים נפשיים ופניקה ועוד

סימנים ותסמינים בגלל פגיעה בקיר של החזה

פגיעה בקיר של בית החזה עלולה להוביל להתפתחות מגוון רחב של סימנים ותסמינים המשתנים בהתאם לגורם להם. התסמין העיקרי יכלול כמובן מיחושים הממוקמים באזור מוגדר שיכולים להיות קהים או חריפים, לעתים גם עלולים להשליך לגב או לבטן. המיחושים הללו עלולים להחמיר במנחים מסוימים ובגלל פעולות מסוימות כולל נשימות עמוקות, שיעול, לחיצה ומישוש של האזור הפצוע יחמיר אותו.

אבחון של כאבים בחזה

כאב בחזה: גורמים אבחון וטיפול
כאב בחזה: גורמים אבחון וטיפול

אבחון מכאובים בקיר החזה על רקע פציעה או מחלה יחל מלקיחת היסטוריה רפואית הכוללת רקע אישי ובריאותי של החולה ובכלל זה מחלות, אשפוזים, פציעות, טיפולים תרופתיים, נטייה לחרדות ופניקה ועוד. נשאל על הסימנים והתסמינים ובעיקר נתעניין במה משפיע עליהם ומה מתלווה להם.

נשאל האם קשה לנשום, האם קשה לנוע, האם הכאב נלווה או מחמיר למצבים של דוחק נפשי ועוד. מיחושים שמקורם מהקיר עצמו יהיו ממוקדים וניתנים לשחזור באמצעות מישוש. לא יהיו ממצאים אחרים שעלולים להעיד אל בעיה לבבית או בעיות אחרות כמו שיעול ועוד. מיחושים ממקור אחר כולל לבבי יוחמרו בפעילות גופנית ולא ניתן לשחזר אותם על ידי מישוש. היסטוריה רפואית אופיינית במקרים הללו תכלול גבר מעל גיל 55 ואישה מעל גיל 65 עם רקע של מחלות כלי דם וגורמי סיכון אחרים.

טיפול בכאב בחזה הנובע ממערכת שריר ושלד

הטיפול אצלנו במרפאה יחל רק לאחר שהחולה נבדק מבחינה לבבית ונשללה האפשרות שהסימנים והתסמינים שעליהם הוא מתלונן נובעים מאירוע לבבי או מפתולוגיה מסכנת חיים אחרת. החולה יקבל הנחיות לגבי גורמי סיכון שמעלים את הסבירות להחמרה בתסמינים. ההמלצה לחולה היא להיות פעיל בלי לגרום להופעת התסמינים. לא לבצע פעולות או לשהות במנחים המגרים את התסמינים. הטיפול במרפאה התמקד תחילה בהפחתת המיחושים מסוג זה באמצעות עזרים ייעודיים לריפוי דלקות כגון לייזר רך.

בהמשך יושם דגש על שיפור התפקוד של עמוד השדרה הגבי, של בית החזה ושל הרקמות התומכות ומניעות אזורים אלה. בין היתר נשפר טווחי תנועה, כוח, גמישות ואיזון שרירים הפועלים על אזורים אלה. שלב הזה התבצע באמצעות טכניקות טיפול ידניות ותרגילים שיבוצעו תחילה במרפאה ולאחר מכן בבית החולה. כאב ממתחים נפשיים יכלול בין היתר ניהול מתחים, עיסוי, ללייזר רך לריפוי נקודות הדק שריריות ועוד.

References:

O'Gara PT et al. 2013 ACCF/AHA guideline for the management of ST-elevation myocardial infarction: executive summary: a report of the American College of Cardiology Foundation/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. Circulation 2013;127:529–55.

Konstantinides SV et al. 2019 ESC Guidelines for the diagnosis and management of acute pulmonary embolism developed in collaboration with the European Respiratory Society (ERS): The Task Force for the diagnosis and management of acute pulmonary embolism of the European Society of Cardiology (ESC). Eur Heart J 2020;41:543–603.

Jaff MR et al. Management of massive and submassive pulmonary embolism, iliofemoral deep vein thrombosis, and chronic thromboembolic pulmonary hypertension: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation 2011;123:1788–830.

Metlay JP et al. Diagnosis and treatment of adults with community-acquired pneumonia: an official clinical practice guideline of the American Thoracic Society and Infectious Diseases Society of America. Am J Respir Crit Care Med 2019;200:e45–e67.

Woodhead M et al. Guidelines for the management of adult lower respiratory tract infections–full version. Clin Microbiol Infect 2011;17 Suppl 6:E1–59.

Light RW. Pleural diseases. 6th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins; 2013.

Proulx AM et al. Costochondritis: diagnosis and treatment. Am Fam Physician 2009;80:617–20.

Disla E et al. Costochondritis: a prospective analysis in an emergency department setting. Semin Arthritis Rheum 1994;24:141–5.

Wise CM et al. Musculoskeletal chest wall syndromes in patients with noncardiac chest pain: a study of 100 patients. Arch Phys Med Rehabil 1992;73:147–9.

Häuser W et al. EULAR revised recommendations for the management of fibromyalgia. Ann Rheum Dis 2017;76:318–28.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

לשיפור הקוגניציה שפרו כושר גופני

כושר גופני טוב משפר קוגניציה

כושר גופני לשיפור הקוגניציה היא אסטרטגיה נכונה! פעילות גופנית קבועה מעניקה יתרונות בריאותיים רבים. על פי המחקר מבוגרים שמצויים בכושר גופני טוב שומרים על יכולות חשיבה וזיכרון טוב יותר ממבוגרים שאינם עוסקים בפעילות גופנית ואינם בכושר גופני טוב. 

נקע בקרסול וחולי עתידי

נקע בקרסול ודלקת פרקים ניוונית

נקע בקרסול וחולי עתידי אכן קשורים זה בזה. אדם שנקע את קרסולו עלול ברבות הימים לסבול מדלקת פרקים ניוונית במפרק הזה. אלא שהמחקר הנוכחי טוען שמלבד דלקת פרקים ניוונית הידועה, נקיעת קרסול עלולה לגרום גם למחלות לב ומחלות ריאות. 

כלור מזיק לריאות של שחיינים

כלור מזיק לריאות של שחיינים

כלור מזיק לריאות של השחיינים! ידוע ששחיינים חשופים למגוון פציעות מתנועות חוזרניות וכאבים כולל בין היתר כאבים בכתפיים (כתף שחיינים), כאבי גב תחתון, כאבי צוואר ועוד. מתברר שגם הכלור בבריכות עלול לגרום לנזק ריאתי בקרב שחייני עלית.

נוירופתיה של עצב הירך אבחון וטיפול

נוירופתיה של עצב הירך

נוירופתיה של עצב הירך? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזק בלתי הפיך. מיחושים באזור הזה ולעתים גם שינויים תחושתיים בקדמת הירך ואף חולשה של השריר הארבע ראשי עלולים להופיע גם בגלל נזק לעצב הזה. לאבחון חשוב לבצע אבחנה מבדלת.