כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה

כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה

כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה, מה הקשר? רק לכאורה אין קשר בין השניים. חלק נרחב מהאוכלוסייה המערבית סובל לפחות מתסמין אחד שנובע מהפגיעה בפרק הזה, אבל לא הרבה מודעים לכך שהפגיעה הזאת עלולה לגרום גם לאובדן שמיעה (1, 2, 3).

פגיעה במפרק הלסת כוללת סימנים ותסמינים ידועים: כאבים במפרק הלסת, בפנים ובאוזן, נפיחות מקומית, רעשים שבוקעים מהמפרק, מגבלות תנועה ועוד. אך לפגיעה במפרק הלסת יש יכולת לגרום לשורה של סימנים ותסמינים פחות מפורסמים כולל: טנטון, ורטיגו, תחושת מלאות באוזניים ופגיעה ביכולת השמיעה (TMJ hearing loss). ברוב המקרים הללו אובדן השמיעה הוא הפיך. אבחון וטיפול מהירים עשויים להחזיר את יכולת השמיעה לקדמותה. במאמר הנוכחי "כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה" נדון בנושא.

כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה – רקע

מפרק הלסת (Temporomandibular joint) הוא נקודת החיבור בין הלסת התחתונה (Mandible) לבין הגולגולת (Skull). בין מגוון תפקידיו של המפרק הזה נציין דיבור, אכילה, פיהוק ועוד. לעיתים עלול המפרק הזה להינזק. בין הגורמים לפגיעה במפרק הלסת נמנה:

  • טראומה
  • הידוק לסתות
  • חריקת שיניים
  • טיפול שיניים אגרסיבי ועוד

נזק למפרק הלסת ו/או לאחת הרקמות התומכות ופועלות בסמיכות לו עלול לגרום ל"תסמונת מפרק הלסת" (TMJ syndrome) או בשמה האחר "הפרעה במפרק הלסת" (TMJ Disorder). הפרעה במפרק הלסת עלולה לגרום למגוון רחב של סימנים ותסמינים. בין הסימפטומים הללו נציין:

  • כאבים מקומיים באזור הפנים, אזור הלסת ולעתים גם בצוואר
  • מגבלות תנועה של מפרק הלסת עד כדי נעילת לסתות
  • קשיי דיבור, אכילה ופיהוק
  • רעשים הבוקעים מהמפרק בתנועה
  • כאבי ראש ועוד

אם הבעיה לא מטופלת בהקדם החולה עלול לסבול גם מתופעות כמו:

ננסה להסביר כעת כיצד כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה קשורים.

מה הקשר בין מערכת השמע למפרק הלסת?

מערכת השמיעה כוללת את האוזן, את עצב השמיעה ואת מרכז השמיעה במוח. האוזן מורכבת משלושה חלקים עיקריים:

  • אפרכסת ותעלת השמע ועד לעור התוף – האוזן החיצונית
  • מעור התוף ועד לחלון הסגלגל הכוללת את שלוש עצמות השמע: (פטיש, סדן, ארכובה) – האוזן התיכונה
  • השבלול – הוא איבר השמיעה ואת איבר שיווי המשקל – האוזן הפנימית

– חצוצרת השמע

עוד חשוב לציין את חצוצרת השמע (Eustachian tube) – צינורית המחברת את חלל האוזן התיכונה עם חלל האף והלוע ומשמשת להשוואת לחצים ביניהם. לחץ על חצוצרת השמע עלול ליצור תחושת מלאות ורעשים של פיקוק באוזניים ובכך לשבש את השמיעה.

– השרירים באוזן התיכונה

שני שרירים זעירים מווסתים את תנועת עצמות השמע באוזן התיכונה. ליקוי תפקודי של שרירים אלה עלול לגרום לשיבוש ביכולת השמיעה. אלה השרירים:

  • "השריר מותח התוף" (Tensor tympani) שנאחז בעור התוף ובעצם הפטיש. תפקידו למתוח את עור התוף ובכך להפחית את התנודות שלו ולצמצם את יכולת השמיעה.
  • "שריר המשוורת" (Stapedius) שנאחז בעצם הארכובה (Stapes). תפקידו לווסת את תנועת עצם השמע הקרויה עצם הפטיש ובכך להקהות את הרגישות לצלילים.

– תהליך השמיעה

כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה
כאב במפרק הלסת ואובדן שמיעה
  • גל הקול נכנס דרך מהאפרכסת לתעלת השמע פוגע ומרטיט את עור התוף
  • הרטט בעור התוף מרטיט את שלוש עצמות השמע המצויות באוזן התיכונה
  • רטט בעצמות השמע מועבר אל השבלול וגורם לתנועת הנוזל שבתוכו.
  • תנועת הנוזל גורמת לקליטת גלי הקול על ידי תאי החישה בצורת שיער שבתוך השבלול
  • תאי החישה ממירים את אותות הקול לאותות חשמליים. אלה מובלים באמצעות עצב השמיעה אל המוח לצורך עיבוד האותות והבנת הקול.

הקשר בין מפרק הלסת לשמיעה

הירחון של אגודת רופאי השיניים בארצות הברית (1) פרסם מאמר שתיאר חולה שהתלוננה על תחושת מלאות באוזן ואובדן שמיעה. החולה נבדקה ואובחן שמקור התסמינים שלה נובע מדלקת במפרק הלסת. אבחנה זאת נקבעה לאחר שנשללו הפרעות בריאותיות אחרות באוזן התיכונה או במערכת העצבית. הבעיה במפרק הלסת טופלה והשמיעה של אותה חולה חזרה להיות תקינה.

מעל שליש מהחולים המטופלים בגלל דלקת במפרקי הלסת מתלוננים גם על תחושת מלאות ואטימות באוזניים ואובדן שמיעה (4). למה פגיעה במפרק הלסת עלולה לגרום גם לפגיעה בשמיעה? לשאלה הזאת אין תשובה חד משמעית אך ישנן סברות לרוב המתבססות על העובדה שקיים קשר ישיר בין מפרק הלסת לבין האוזן התיכונה.

– תיאורית חצוצרת השמע

נזק לדיסק התוך מפרקי בתוך מפרק הלסת עלול לגרום לתזוזה שלו. תזוזה של הדיסק עלולה לגרום ללחץ ישיר או עקיף על חצוצרת השמע (Eustachian tube). לחץ על חצוצרת השמע שתפקידה לווסת את האוויר בין האוזן לחלל הפה והאף יוצרת תחושת מלאות באוזן ופגיעה בשמיעה.

– תיאורית העיצבוב המשותף

המידע השמיעתי מהאוזן התיכונה והמידע התחושתי (כאב?) ממפרק הלסת נעים על אותם מסלולים עצביים אל המוח. בגלל הקרבה של מפרק הלסת לאוזן המוח מתרגם כאב במפרק הלסת ככאב באוזן התיכונה. בתגובה לכאב השרירים בתוך האוזן התיכונה מתכווצים, גורמים לתפקוד לקוי של עצמות השמע, לפגיעה ביכולת שלהם להעביר את גלי הקול ולכן גם לפגיעה ביכולת השמיעה. לטענת מומחים בתחום התכווצות השרירים באוזן התיכונה עלולה להיות חזקה כול כך עדי כדי פריקה של אחת מעצמות השמע והתחרשות.

– תסמונת השריר מותח התוף

מחקרים רבים מראים על הקשר שבין נזקים לצוואר ונזקים במפרקי הלסת ולהפך. כך למשל רוב האנשים שנפצעים בצוואר במהלך תאונת צליפת שוט מתלוננים גם על כאבי לסתות. שריר מותח התוף (Tensor Tympani) המצוי באוזן התיכונה מתכווץ באופן בלתי רצוני ומשבש את תפקוד עור התוף ותפקוד עצם הפטיש לנוכח נזק וגירוי דלקתי בצוואר (אזור C1-C2) או במפרקי הלסת.

כיווץ בלתי רצוני זה הנגרם כנראה בגלל פגיעה בעצב המשולש שהענף V3 מעצבב את השריר הזה עלול לגרום לתסמונת המדוברת ולמגוון סימנים ותסמינים (5). בין הסימנים והתסמינים בתסמונת זאת נציין כאבים באוזן, כאבי צוואר וכאבים באזור הלסת, כאבי ראש, תחושת שריפה, טנטון, תחושת ריחוף, תחושת מלאות באוזן, שיבוש השמיעה, רעשי פקוק באוזניים, בעיות בשיווי משקל כולל ריחוף ועוד.

אבחון

אבחון של אובדן שמיעה על רקע דלקת במפרק הלסת עלול להיות בעייתי. האבחנה המבדלת של פגיעה בשמיעה היא תהליך נרחב יחסים שכן גורמים רבים עלולים לגרום לכך. הנטייה הראשונית היא לחפש את האשם בגורם אחר ולבזבז זמן יקר. אבחון הפרעה במפרק הלסת כולל את השלבים הבאים: היסטוריה רפואית, בדיקה גופנית הכוללת בדיקה נוירולוגית ובדיקות מעבדה ו/או בדיקות דימות מתקדמות.

סיכום ומסקנות

אבחון וטיפול בדלקת הגורמת כאב במפרק הלסת צריכים להישקל בכל מצב שבו החולה מתלונן על מלאות ואטימות באוזן ופגיעה בשמיעה. כמובן שיש ראשית לשלול את האפשרות שהתלונות הללו נובעות מדלקת זיהומית באוזן התיכונה או מפתולוגיות אחרות. יש לעתים שעזרה ראשונה שכוללת תרגילי טווח תנועה וטכניקות שחרור עשויים להועיל.

מקורות

1) Dalla-Bona D, Shackleton T, Clark G, Ram S. “Unilateral ear fullness and temporary hearing loss diagnosed and successfully managed as a temporomandibular disorder: a case report. J Am Dent Assoc. 2015;146(3):192-194. 

2) Pekkan G, Aksoy S, Hekimoglu C, Ohghan F. “Comparative audiometric evaluation of temporomandibular disorder patients with ontological symptoms.” J Craniomaxillofac Surg. 2010;38(3):231-234.

3) Axelsson R, Tullberg M, Ernberg M, Hedenberg-Magnusson B. “Symptoms and signs of temporomandibular disorders in patients with sudden sensorineural hearing loss. Swed Dent J. 2009;33(3):115-123.

4) Tuz HH, Onder EM, Kisnisci RS. “Prevalence of otologic complaints in patients with temporomandibular disorder.” Am J Orthod Dentofac Orthop. 2003;123(6):620-623.

5) Westcott Myriam, Sanchez Tanit Ganz, Diges Isabel, Saba Clarice, Dineen Ross, McNeill Celene, Chiam Alison, Keefe Mary, Sharples Tricia. "Tonic tensor tympani syndrome in tinnitus and hyperacusis patients: A multi-clinic prevalence study. Noise & Health.  2013; Volume: 15 | Issue Number: 63 | Page: 117-128.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאב בגב התחתון טיפול ללא תרופות תחילה

כאב בגב התחתון טיפול ללא תרופות

כאב גב תחתון? נסו בלי תרופות. על פי קווים מנחים חדשים על האנשים שסובלים מכאבים בגב התחתון לחפש מזור לכאביהם תחילה עם טיפולים שמרניים כמו מניפולציה של עמוד השדרה המותני ולהמתין עם טיפול באמצעות תרופות מרשם או תרופות ללא מרשם.

דורבן בעקב גלי הלם או מדרסים

דורבן בעקב גלי הלם או מדרסים

דורבן בעקב? גלי הלם ומדרסים הם שני דרכי טיפול אפשריות בהפרעה הזאת. מדרסים מספקים לרוב הקלה מינימאלית וזמנית לחולים המתלוננים על מגוון הסימנים והתסמינים הנובעים מ"דורבן" ובכלל זה כאבים בעקב ומגבלות תנועה. מחקרים מצביעים על היעילות של טיפול עם גלי הלם בבעיה.