פציעת מאמץ חוזרני – אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים וכאבים כרוניים. ביצוע חוזרני של מטלות או פעולות מסוימות גורמת לפציעת מאמץ חוזרני. רוב האנשים יחוו פציעה מסוג זה בגלל ביצוע פעולות ומטלות באופן חוזרני. החיים המודרניים מזמנים לנו אין ספור מטלות שכרוכות בביצוע תנועות החוזרות על עצמן.
כך למשל:
- אנשי מחשבים מקלידים באופן חוזרני על המקלדת
- עובדי מפעלים מבצעים את אותן תנועות כדי להרכיב רכיב מסוים על פס הייצור
דוגמאות לפציעה מסוג זה כוללות דלקת גידים בידיים, תסמונת התעלה הקרפלית בשורש כף היד ועוד. ריבוי המקצועות המחייבות ביצוע חוזרני של תנועות גורם למגפה של פציעות מאמץ חוזרני. התנהלות ארגונומית נכונה בעבודה, בבית ובשעות הפנאי תצמצם את הסיכון לפציעות מסוג זה.
פציעת מאמץ חוזרני אבחון וטיפול – רקע
המושג פציעת מאמץ חוזרני הוא שם כולל לפגיעות גופניות הנגרמות בגלל מטלות חוזרניות. הפציעות האלה מתפתחות בזרועות, מרפקים, פרקי כף היד, כפות ידיים ורגליים, אצבעות, צוואר, כתפיים וגב עליון. הרקמות בחלקי גוף אלה שמרבות להיפגע באמצעות מנגנון זה כוללות:
- עצבים
- סחוסים
- שרירים
- גידים
- מפרקים ועוד
למנגנון פציעת מאמץ חוזרני יש שמות נוספים ובכלל זה:
- פגיעות טראומטיות מצטברות (Cumulative Trauma Disorders)
- ופציעות ממאמץ חוזרני (Repetitive Strain Injuries -RSI)
סוג זה של פגיעה מיוחס לרוב למקום העבודה ולמקצוע אך לא תמיד זה נכון. ענפי ספורט רבים ותחביבים כרוכים בביצוע מטלות פיזיות החוזרות על עצמן שוב ושוב ועל כן חושפות את המבצע אותן בדיוק לאותו סוג של פגיעה.
גורמים לסוג זה של פגיעות
הגורם העיקרי להתפתחות פציעת מאמץ חוזרני הוא:
- ביצוע תנועות באופן חוזרני בתכיפות גבוהה תוך שימוש בכוח רב יחסית, ללא זמן התאוששות ומנוחה
ישנן דוגמאות רבות למטלות מהסוג הזה ולמעשה עמדת העבודה המודרנית מתבססת בעיקר על עבודה מהסוג הזה. דוגמאות לעבודה הכרוכה במאמצים נשנים:
- הקלדה
- שימוש בעכבר
- כתיבה
- נגינה
- משחק טניס
- עבודה במנח לקוי או מעייף לאורך זמן
- שליחת מסרונים בטלפון נייד ועוד
באופן מפתיע מקום עבודה שכרוך במתחים ולחצים חושף ביתר שאת את עובדיו לסוג זה של פציעת מאמץ חוזרני. הסיבות לכך לא ברורות לחלוטין סברה אחת מדברת על כך שמתחים גורמים להגברת המתח בשרירים ומעלה בכך את הסיכויים לפגיעה ואילו סברה אחרת אומרת שעובדים מתוחים ולחוצים יחושו כאב מהר יותר מעובדים נינוחים.
גורמי סיכון לפגיעות מסוג זה
בין גורמי הסיכון להתפתחות פציעת ממאמץ חוזרני נכלול:
- פגיעה קודמת או ניתוחים קודמים במפרק או ברקמה
- שינויים ניווניים מוקדמים במפרק או ברקמה
- ליקויים מבניים מולדים או נרכשים במפרק או ברקמה
- מקצועות הכרוכות בפעולות חוזרניות
- פעילויות ספורט הכרוכה בפעילות חוזרנית
- תחביבים ושגרה יומית המחייבים אתכם לבצע את אותן פעולות שוב ושוב
עיסוקים החושפים אתכם לפציעות מאמץ חוזרני
עבודת מחשב, אייפוד, טלפון חכם
הסבירות להתפתחות פציעת מאמץ חוזרני עולה כאשר אתם עובדים עם מחשב, אייפוד או טלפון חכם. שימוש אינטנסיבי באצבעות ובמפרקי כפות הידיים לצורך הקלדה ושימוש בעכבר חושפים לסוג פציעה זה את הצוואר (צוואר אייפוד), את המפרקים, הגידים, השרירים והעצבים של הגפה העליונה ואת הגב התחתון (בגלל הישיבה).
נגינה
בחלקי גוף אלו נעשה שימוש גם לצורך נגינה (פסנתר, חצוצרה, גיטרה).
עבודה על פס ייצור
במהלך העבודה במפעל, בפסי ההרכבה נרכיב ונחבר את החלקים או הפריטים הדרושים על ידי חזרה סיזיפית של מגוון תנועות מצומצם המערב את הכתפיים, מרפקים, כפות הידיים ומנח צווארי מקובע לאורך כול יום, שבוע, חודש…חיים שלמים. צורת עבודה זאת מעלה הסבירות להתפתחות פציעת מאמץ חוזרני.
קופאית בסופר
הקופאית בסופר מרקט חשופה להתפתחות פציעת מאמץ חוזרני בגלל ביצוע תנועות חוזרות ונשנות לצורך סריקה של אלפי פריטים במשמרת על פני הקורא האלקטרוני.
פעילות גופנית
בפעילות ספורט נבצע פעולות מוטוריות חוזרות ונשנות על מנת להשיב/להניע את הכדור (טניס, מטקות, גולף) או על מנת לנצח בקרב (סיף).
עבודות בבית
לצורך ביצוע עבודות הבית ננקה היטב את הרצפה (מטאטא, מגב) וננגב את האבק (מטלית אבק).
פציעות מאמץ חוזרני – שכיחות
ברוב המקרים הפציעות הללו יתפתחו לכדי נזקים וכאבים בזרועות, כאבים במרפקים, כאבים בכף היד, כאבים וחסרים נוירולוגיים בכפות ידיים, נזקים לאצבעות כמו אצבע הדק, כאבים בכתפיים, כאבי גב תחתון, כאבי גב עליון, כאבי צוואר. למה דווקא אזורים אלו? חלקי גוף אלו מעורבים יותר מאחרים בביצוע מטלות שכיחות באופן חוזר ונשנה.
פציעות שכיחות ממאמץ חוזרני כוללות דלקות של גידים כגון מרפק טניס ומרפק גולף או דלקת בסובבי הכתף. מגוון פתולוגיות שבהם נוצרת לכידה ולחץ על עצבים כגון תסמונת התעלה הקרפלית או לחץ על שורש עצב בעמוד השדרה הצווארי. כיווץ על שם דופיטרן (Dupuytren's Contracture), אשר גורם לכיפוף קבוע ללא יכולת יישור של אצבע אחת או מספר אצבעות בידיים בגלל עיבוי וקיצור של רקמת החיבור בכף היד (Palmar aponeurosis) ועוד.
סימנים ותסמינים של פציעת מאמץ חוזרני
ישנו מגוון גדול של סימנים וסימפטומים אשר כרוכים בפציעות מהסוג הזה: נוקשות של מפרקים, התכווצויות, נפיחויות, כאבי שרירים, כאבי גידים, כאבי עצבים, מגבלות תנועה, נימול או הירדמות של אזור או גפה וחולשה או אפילו שיתוק של חלק או כל הגפה. הסימנים והסימפטומים עלולים להחמיר במהלך שהייה במנחים מסוימים או בביצוע תנועות מסוימות בעוד שתנועות אחרות או מנחים אחרים יאפשרו הקלה. הכאבים יכולים להיות נוכחים גם במצב של מנוחה ואפילו להעיר אתכם משנתכם. כמובן שסוג הרקמה שנפגעה, מיקומה ועוצמת הנזק הם שיכתיבו את התמונה הקלינית.
למרות השכיחות הגבוהה של סוג פציעות זה והידע שנצבר לגביהם לא ברור מדוע חלק מאנשים חשופים יותר מאחרים לפציעות הללו. בדרך כלל רוב בני האדם ייטו להתעלם מהכאבים המופעים בעקבות מאמצים נשנים מתוך תקווה שכאבים אלו הם סתם מיחושים שיחלפו. ואכן בהתחלה נוטים הכאבים הללו לחלוף במהרה. לאחר מספר "התקפים" קלים מהסוג הזה הכאבים מופעים ולא נמוגים והפציעות הופכות לכרוניות ולפעמים אפילו לשנים רבות.
פציעת מאמץ חוזרני אבחון
כמו בעיות רפואיות אחרות האבחון של פציעות ממאמץ חוזרני מתחיל מלקיחה זהירה וקשובה של ההיסטוריה הרפואית. בהיסטוריה הרפואית:
- ננסה להבין מהו מיקום הכאב, מתי וכיצד החל
- נלמד מהו סוג הכאב, מה מקל ומה מחמיר אותו
- נבין האם הכאב מעיר אתכם משנתכם
- נלמד את ההיסטוריה הרפואית הקודמת (פציעות ומחלות קודמות…) ואת ההיסטוריה הרפואית המשפחתית (דלקות פרקים ועקמת…).
- נבין האם יש רקע פסיכולוגי לכאבים שלכם (דיכאון? בעיות חברתיות? בעיות בעבודה?…)
- נלמד האם אתם פעילים גופנית והאם הכאבים קשורים לאופי עבודתכם?
לאחר מכן נמשיך בבדיקה פיזית. במהלך הבדיקה הפיזית ננסה לשחזר את הכאב שלכם, להצביע על הרקמה שנפגעה ולעריך את חומרת הפגיעה. הבדיקות תכלולנה:
- תצפית על האופן שבו אתם מניעים את החלק הפגוע באופן אקטיבי ובאופן פסיבי
- מישוש של חלקי הגוף המעורבים
- נבחן את טווחי התנועה במצבים שונים
- נערוך גם בדיקות אורתופדיות, בדיקות נירולוגיות וכמובן בדיקות כירופרקטיות.
במידת הצורך ואם קיים ספק בנוגע לאבחנה, נשתמש בבדיקות מתקדמות כולל אמצעי הדמיה ובדיקות מעבדה. נוכחות של סימפטומים המעלים את הסבירות כי הגורם לכאבים שלכם אינו מכאני מהווים דגל אדום המחייב הפנייה ובירור רפואי עמוק. דגלים אדומים נחשבים הסימפטומים הבאים:
- אובדן שליטה על הסוגרים
- חום המתלווה לכאבים
- שריפה בעת מתן שתן או דם בשתן
- אובדן משקל בלתי מוסבר
- שימוש מתמשך בסטרואידים
פציעת מאמץ חוזרני טיפול עצמי
פציעות ממאמץ חוזרני הנם מכניות בעיקרן וכוללות בדרך כלל פגיעה בשרירים או רקמות רכות אחרות. רוב האנשים יכולים, בהתחלה, לבצע שינויים קלים בשגרת חייהם ולטפל בבעיה בעצמם. אצל הרוב המכריע זה מספיק ותוך ימים אחדים הכאבים והמגבלות חולפים. זכרו התנהגות נכונה כאשר הכאבים מתחילים היא קריטית לרפוי עצמי.
הנחה שגויה טוענת שכאשר ישנם כאבים עליכם לנוח במיטה ולהימנע מכל פעילות לזמן ארוך. ובכן זה אינו נכון. מנוחה במיטה אינה מומלצת שכן די מהר היא גורמת לנזקים ואף מאטה את ההחלמה. הכלל שצריך להנחות אתכם הוא הימנעות מכאב ועל כן חפשו אופן אחר לבצע את אותה מטלה שגרמה לכאב. אם אין דרך חלופית הפסיקו את המטלה.
היעזרו בחבישה או תמיכה לחלק הפגוע. מצאו תנוחה שאינה כואבת. השתמשו בתרופות להורדת כאב רק עם לא ניתן להימנע מכאב על ידי שינויי תנוחה. זכרו גם אם הכאב נעלם אתם עדין צריכים להיזהר לעוד פרק זמן של 4-8 שבועות וזאת כדי לאפשר לרקמה שנפגעה החלמה מלאה. על כן כול חזרה לפעילות שגרתית חייבת להיעשות באופן הדרגתי.
טיפול כירופרקטי בסוג זה פציעות
כאבים שמוסיפים להחמיר או אינם מגיבים לטיפול עצמי מחייבים עזרה מקצועית. לכאבים הנובעים מפציעת מאמץ חוזרני יש רקע מכאני ועל כן יכולים להיות מטופלים באופן שמרני. כלומר ללא ניתוחים ובמידת האפשר ללא תרופות. כירופרקטיקה נותנת מענה מקיף לבעיות מסוג זה. הכירופרקט מאומן לאתר ולטפל בכל שינוי בתפקוד הביו-מכאני של מערכות עצב, שריר ושלד שנגרמו מעומס יתר. לאחר שאובחנה הבעיה והובהרה מהותה לחולה יחל השלב הטיפולי.
מטרות הטיפול בפציעות אלה בדומה לפציעות גוף אחרות הן הפחתת הכאבים והחזרת האיזון התפקודי של הרקמות שנפגעו. שיפור תפקודי זה אמור גם להפחית את הדלקת והכאבים. הטיפול מתבצע באמצעות מכשור להורדת דלקות וטכניקות טיפול ידניות. אופן הטיפול מותאם לגילו ומצבו הבריאותי של החולה. טיפולי כירופרקטיקה ככלל אינם אמורים לכאוב. עם זאת יתכן לעיתים כאב קל לאחר הטיפולים הראשונים שימשכו לרוב מספר דקות או שעות. יש לזכור שקשה לרפא פציעת ממאמץ חוזרני ולעתים רק הפסקה גמורה של הפעילות הפוצעת לפרק זמן ממושך יכולה להועיל.
מניעה פציעת מאמץ חוזרני
- הגדילו את מגוון התנועות ואופן ביצוע המטלות שלכם
- הקפידו על מחזוריות התנועות ואופן ביצוע המטלות שלכם
- הגדילו את זמן המנוחה בין המטלות
- שנו את אופן ביצוע המטלות שלכם ככול שניתן
- ערכו הפסקות תכופות בביצוע מאמצים נשנים
- הפחיתו את המשקלים שעליכם להרים ושפרו את טכניקת ההרמה
- שפרו את הציוד שעמו אתם עובדים/יוצרים ואת מידת התאמתו
- הפחיתו למינימום את השימוש בכלי עבודה היוצרים ויברציות
- שפרו את הריהוט (שולחן, כיסא, שידה) שלכם ואת מידת התאמתו
- מקמו נכון את מסך המחשב
- שנו במידת הצורך את סוג המקלדת והעכבר וצורת השימוש בהם
- וודאו שאינכם נתונים ללחץ בלתי סביר בגין עומס עבודה או על רקע אישי
- שמרו על יחסי עבודה טובים
- הקפידו להיות פעילים גופנית (רק עשו זאת נכון!)