דורבן ברגל אבחנה מבדלת

דורבן ברגל אבחנה מבדלת

דורבן ברגל – אבחנה מבדלת הוא הליך חשוב שבעזרתו נוכל לבצע אבחון ברמת וודאות גדולה יותר. דורבן בכף הרגל היא למעשה התגבשות של זיז גרמי הניתן לזיהוי באמצעות צילום רנטגן בחלק התחתון של עקב כף הרגל. עם זאת חשוב לזכור שני דברים:

  • לא בכל מקרה שבו אנו מאבחנים דורבן בכף הרגל ניתן לראות זיז גרמי
  • קיומו של זיז גרמי אינו כרוך בהכרח בסימנים ותסמינים ובכלל זה כאבים בכף הרגל

דורבן בכף הרגל ודלקת ברקמת החיבור בכף הרגל הקרויה חיתולית הכפית (Plantar fascia) הם שתי הפרעות שונות אך עלולות להיות קשורות. הגורם לדורבן בעקב וגם לדלקת בחיתולית הכפית הוא לרוב עומסי יתר חוזרניים. גורמים אפשריים לעומסי יתר על כפות הרגליים כוללים בין היתר:

  • עמידה, הליכה או ריצה וקפיצה

עם זאת כאב בכפות הרגליים עלול להתפתח גם מסיבות אחרות. טרם הטיפול חשוב לאבחן שאכן מדובר בדורבן. בכל מקרה של דורבן ברגל אבחנה מבדלת חייבת להתבצע. טיפול באמצעות גלי הלם הוא מהטיפולים היעילים ביותר לדורבן.

דורבן ברגל אבחנה מבדלת – רקע

אבחון מהיר של דורבן ברגל והבנת מנגנון התפתחותו עשויים לאפשר טיפול יעיל וימנעו נזקים כרוניים. התהליך האבחוני כולל לקיחת היסטוריה רפואית של התפתחות הכאב, בדיקה גופנית והדמיה. אם הגורם לכאב בעקב ובכף הרגל הוא דורבן ניתן יהיה לזהותו באמצעות צילום רנטגן פשוט. בשלב הזה ניתן לכנות את ההפרעה בשם "תסמונת הזיז בעקב" (Heel spur syndrome). הזיז הגרמי או הדורבן בעקב יכול להגיע לגודל של יותר מסנטימטר. בלי יכולת לזהות את הזיז בעקב נכנה את הבעיה בשם . לפני שנרחיב על האבחון נפרט מעט אודות הסימנים והתסמינים שעלולים לנבוע מדורבן בעקב.

דורבן בעקב הרגל – סימנים ותסמינים

רק בחלק מהמקרים של דורבן ברגל יהיו תסמינים. אנשים רבים מגלים שיש להם דורבן בעקב באופן אקראי בצילום רנטגן של הקרסול. תסמינים בעקב כף הרגל יכולים להתפתח גם ללא נוכחות של דורבן ברגל. הסימנים והתסמינים שעלולים להתפתח בגלל דורבן ברגל כוללים:

  • כאב בעקב יכול להיות חריף. הכאב ממחמיר בהליכה ועמידה ובבוקר בצעדים הראשוניםנפיחות מקומים
  • אדמומיות וחום מקומי
  • קשיי הליכה
  • השלכות כאב לאזורים אחרים בכף הרגל

תסמינים נוספים שעלולים להתלוות לכאב בעקב עשויים לתרום לאבחון מדויק של הכאב. תסמינים נוירולוגיים כגון נימול וחולשה עשויים להצביע על לכידה של עצב פריפרי או בגב, חום עשוי להצביע על דלקת זיהומית, כאבים חריפים שהחלו בסמיכות לטראומה עשויים להצביע על שבר ועוד.

גורמים וגורמי סיכון

רוב המקרים של כאב בעקב נובעים מגורמים מכניים כלומר פציעה של אחת הרקמות בעקב. בין הרקמות שעלולות להיפגע נציין:

  • רצועות, שרירים, רקמת חיבור, עצמות, סחוסים ועוד

הגורמים העיקריים לפציעת רקמות בעקב כף הרגל הם:

  • נזקים הנגרמים בגלל עומסי יתר
  • נזקי טראומה

גורמים אפשריים נוספים כוללים:

  • מחלות זיהומיות
  • דלקות פרקים
  • גידולים סרטניים
  • מחלות מערכתיות ועוד

גורמי סיכון לפגיעה ברקמות העקב כוללים:

  • מקצועות הכרוכים בעמידה ו/או הליכה ממושכת
  • פעילות גופנית כגון ריצה, כדור סל, קפיצה לגובה ועוד
  • מעל גיל 40
  • ליקוי מבני בכפות רגליים
  • השמנה ועוד

כול אלה חושפים את כפות הרגליים לעומסים גבוהים במיוחד, חבלה מקומית ועוד.

כיצד נאבחן דורבן?

ברוב המכריע של המקרים הכאב שהתפתח בעקב חולף תוך ימים ספורים גם ללא טיפול. עם זאת ישנם מקרים והם לא מעטים שבהם הכאבים הופכים לכרוניים. מכאן נובעת החשיבות של האבחון. היכולת לאבחן במדויק את מהות הבעיה עשויה למנוע עוגמת נפש הנובעת מטיפול שגוי ומכאבים כרוניים. בדומה לכול בעיה רפואית גם אבחון מקור הכאב בעקב יחל מלקיחת ההיסטוריה הרפואית.

היסטוריה רפואית

ההיסטוריה הרפואית תכלול כל פיסת מידע שעשויה לשפוך אור על מהות הבעיה. בין היתר ישאל החולה מתי החלו הכאבים? כיצד החלו הכאבים? מהו המיקום המדויק של הכאבים? מה מחמיר ומה מפחית את עוצמת הכאבים? האם יש היסטוריה משפחתית של מחלות כגון סוכרת ושיגדון ובעיות ראומטיות ועוד.

בדיקה גופנית

לאחר מכן נערוך בדיקה פיזית של כף הרגל. הבדיקה תכלול תצפית לזיהוי שוני במבנה ובגוון של כף הרגל האם כף הרגל נפוחה? האם יש שוני בגוון של העור? נצפה באופן שבו אתם הולכים עומדים וקופצים ונעבור לבדיקת טווחי תנועה של כף הרגל ויתר הגפה. נבצע בדיקות נירולוגיות, ובדיקות אורתופדיות על מנת לאתר את מיקום הנזק ולהעריך את חומרת הנזק.

דימות ומעבדה

במידת הצורך נפנה את החולה לביצוע בדיקות מתקדמות ובכלל זה:

  • מכוני הדמיה (אולטרה סאונד, מיפוי עצמות, רנטגן, CT, MRI;)
  • בדיקות מעבדה (סוכרת, שיגדון, דלקות פרקים, הולכה עצבית)

דגל אדום

נוכחות של תסמינים כגון חום, אובדן משקל בלתי מוסבר וטראומה קשה מהווים סיבה להפניה לחדר מיון להמשך בירור.

דורבן בעקב הרגל אבחנה מבדלת

בגלל מגוון הגורמים שעלולים להוביל להתפתחות כאב בעקב יש לבצע תהליך של אבחנה מבדלת. אבחנה מבדלת תתבסס על ממצאים שיופקו מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקה הגופנית ובמידת הצורך מבדיקות מתקדמות. בין היתר נתבסס על הימצאות סימנים תסמינים נוספים מלבד הכאבים שעליהם מתלונן החולה.

פלנטר פאשיטיס

פלנטר פאשיטיס הוא הגורם השכיח ביותר לכאבים בעקב. בתחתית כף הרגל ישנה רקמת חיבור המשתרעת בין עצם העקב ועד לאצבעות הקרויה חיתולית הכפית או פאשיה (Fascia). הפאשיה תומכת בקשת כף הרגל ומגינה על העצמות ויתר הרקמות בכף הרגל במהלך הליכה, ריצה ואפילו עמידה. שילוב של ליקוי מבני בכפות הרגליים כגון קשת כף רגל נמוכה או גבוהה ופעילות נושאת משקל כגון הליכה, ריצה או עמידה עלולים לגרום לפציעה של הפאשיה ולגרום לכאבים מקומיים.

הכאבים עלולים להגיע לשיאם דווקא בבוקר לאחר מנוחת הלילה או לאחר ישיבה ממושכת. בשפה מקצועית כל גירוי דלקתי של הפאשיה בכף הרגל נקרא פלנטר פאשיטיס (Plantar fasciitis). רוב האנשים מכירים את הבעיה הזאת כדורבן אך מדובר בטעות. דלקת בפלנטר פאשיה יכולה להתרחש בכל מקום בקרקעית כף הרגל. דורבן יכול להתפתח רק בעקב בנקודת החיבור של הפלנטר פאשיה.

נזק לשכבת השומן בעקב

תסמונת כרית העקב היא סיבה נדירה לכאבי עקב הנובעים מניוון או חבלה בכרית השומן המרפדת את עצם העקב. פגיעה או ניוון שכבת השומן בעקב עלולה לגרום לכאבים מקומיים בעקב. גורמי סיכון להתפתחות הפרעות אלה בשכבת השומן כוללות בין היתר טראומה, השמנה, נעילת נעליים דקות וגיל מבוגר. הכאבים בעקב במקרה של הפרעה בשכבת השומן אינם ממוקדים כמו במקרה של "דורבן ברגל" אלא מתוארים כעמוקים, דמוי חבורה, ובמרכז העקב.

תסמונת התעלה הטרסלית

כאבים בעקב יכולים להתפתח בגין לכידה של עצב השוק האחורי (Posterior tibial nerve) בעודו עובר דרך תעלה הקרויה התעלה הטרסלית הממוקמת בחלק הפנימי של מפרק הקרסול. תסמונת התעלה הטרסלית (Tarsal tunnel syndrome) שכיחה בקרב אתלטים אך גם לאחר טראומה או דלקת פרקים ניוונית. מלבד הכאבים בקרסול שעלולים להשליך לכף הרגל עלולים להתפתח גם תסמינים נוירולוגיים בכף הרגל ובכלל זה:

  • נימול, אובדן תחושה, תחושת שריפה וחולשה של השרירים הפנימיים בחלק הפנימי של כף הרגל.

גם במקרה הזה עומס הנובע מהליכה או ריצה צפוי להחמיר את התסמינים. בדיקה של כף הרגל כולל הקשה (Tinel's sign) ו/או לחיצה על מקום לכידת העצב עשוי להחמיר את התסמינים. גם כפיפה מעלה של כף הרגל עשויה לעורר את התסמינים.

פגיעה בגיד אכילס

דורבן ברגל אבחנה מבדלת
דורבן ברגל אבחנה מבדלת

כאבים בעקב יכולים להיגרם גם בגלל מתיחה, קרע חלקי או כול נזק אחר שנגרם לגיד אכילס בין אם זה לפני נקודת החיבור של הגיד אל עצם העקב או בסמיכות לנקודת החיבור עצמה. הגדלת העומס על הגיד מטראומה או מפעילות מתמשכת כגון ריצה, הליכה או קפיצה יחמירו את הכאב. גם ניוון עשוי להוות גורם לנזק לגיד אכילס. מישוש של הגיד בנקודת הנזק יגרום לכאב להחמיר. תנועת כפיפה לאחור של כף הרגל עלולה גם היא להחמיר את הכאבים.

ישנם מצבים שבהם הסיבים בגיד מתקשים ומסתיידים ואז ניתן להבחין בדלקת גם בצילום רנטגן פשוט. דלקות גיד מסוידות מגיבות היטב לטיפול באמצעות גלי הלם.

שברים בכף הרגל

יש תמיד לחשוד בשברים כאשר החולה מופיע עם כאבים חריפים בעקב. נפילה או חבלה מסוג אחר וכאבים חריפים שמתפתחים במהירות עלולים להצביע על שברים. שברים שכיחים יחסית בכף הרגל שעלולים לגרום לכאבים בעקב כוללים את עצם הערקום (Talus) ועצם העקב (Calcaneal). התסמינים יכללו נפיחות, קושי ללכת, שטפי דם ונזקים אפשריים למפרקים ורקמות אחרות בגפיים ובעמוד השדרה.

שברי מאמץ בכף הרגל

שברי מאמץ הנם סדקים זעירים כחוט השערה המתרחשים לרוב בעצמות הרגל (לא רק) ונובעים מעומס יתר. בעיקר סובלים מכך אתלטים שפעילותם כרוכה בריצות ו/או בקפיצות. למרות גודלם הזעיר, שברי מאמץ בכף הרגל עלולים לגרום לכאב רב ומגבלות תנועה. שברי המאמץ השכיחים ביותר בכף הרגל מתרחשים בעצמות המסרק (Metatarsals) השני והשלישי. העצמות האחרות שחשופות לשברי מאמץ הן עצם העקב (Calcaneus), עצם הסירה (Navicular) ועצם הפיבולה (Fibula).

שבר מאמץ בכף הרגל מתחיל לרוב בתחושה של חוסר נוחות מקומית בעיקר בחלק הקדמי של כף הרגל. עצירה של הפעילות תעלים גם את התסמינים. תופעה זו גורמת לרבים להתעלם ולהמשיך עם האימונים עד להתפתחות שברי המאמץ. האבחון של שבר מאמץ עשוי להיות בעייתי בשלבים הראשונים שכן קו השבר כול כך דק שבשבועות הראשונים לא ניתן לראותו. האבחון בשבועות הראשונים צריך להתבסס על הממצאים הקליניים (כאבים, נפיחות מגבלות תנועה) ועל ההיסטוריה הרפואית. מיפוי עצמות או MRI עשויים להועיל יותר בשלבים הללו. מנוחה היא מרכיב חשוב לריפוי שברי מאמץ.

לכידה עצבית

נוירומה היא סיבה אפשרית נוספת לכאבים בעקב הנגרמים בגלל לחץ או גירוי של עצב בכף הרגל. העצב הנפוץ ביותר המעורב הוא העצב העקב המדיאלי, המסתעף מהעצב הטיביאלי האחורי ומעצבב את העקב המדיאלי. הכאב מלווה בדרך כלל בצריבה, עקצוץ או חוסר תחושה, ועלול להחמיר בלילה או בעמידה או הליכה ממושכת. בדיקה גופנית עשויה לגלות סימן טינל חיובי (הקשה על העצב מעוררת נימול) או סימן ואליקס חיובי (לחץ על העצב מעורר כאב באופן דיסטלי). מחקרי הולכה עצבית או MRI עשויים לסייע בשלילת סיבות אחרות.

יבלות וירליות

יבלות וירליות הן גידולים שפירים הנגרמים על ידי זיהום הפפילומה האנושי שיכול להתרחש בכל מקום על סוליית כף הרגל. אם היבלות ממוקמות תחת נקודות לחץ או אזורי חיכוך הן עלולות לגרום לכאבים בעקב. הכאב הוא בדרך כלל חד ודוקר, ועלול להחמיר עם הליכה או לחיצה. בדיקה גופנית עלולה לגלות נגע מחוספס עם נקודות שחורות (נימים טרומבוזיים) והפרעה של קווי העור.

בורסיטיס בעקב

כאבים בעקב יכולים להתפתח גם בשל בורסיטיס בעקב. מדובר בדלקת בבורסה הרטרוקלקנאית (Retrocalcaneal bursitis). בורסה זאת מצויה בין גיד אכילס לבין עצם העקב. הבורסה היא שק המכילה נוזל שתפקידו למנוע חיכוך בין רקמה אחת לרעותה ובמקרה הזה בין גיד אכילס לבין עצם העקב. דלקת של הבורסה הרטרוקלקנאית הנחשבת לשכיחה יחסית גורמת לכאבים מקומיים בעקב שעלולים להיות חריפים.

דלקת זאת עלולה להיגרם בגלל נעליים קטנות הלוחצות על העקב מאחור או בגלל טראומה. לעיתים גם גיד אכילס עלול להיות דלוק ודפורמציה ע"ש הגלונד בנקודת החיבור של הגיד לעצם העקב תדגים זאת. תצפית על העקב תדגים אדמומיות מקומית. לחיצה על הבורסה תחמיר את הכאבים.

סיאטיקה

גירוי דלקתי של שורש עצב מותני (S1) עלול לגרום לסיאטיקה הכוללת הקרנת כאב אל העקב. הכאב עשוי להיות מוחשי מאוד ולדמות תחושה של כאב הנובע מנזק מקומי בעקב. ברוב המקרים סכיאטיקה מתפתחת בגלל נזק לדיסק בין חולייתי מותני. סכיאטיקה תגרום להתפתחות סימנים ותסמינים נוספים מלבד כאבים בעקב. בין יתר הסימנים והתסמינים הללו נמנה:

  • כאבי גב תחתון
  • הקרנות כאב לאורך הגפה התחתונה
  • נימול או הירדמות של חלק מהגפה התחתונה
  • חולשת שרירים בגפה התחתונה ועוד

הנוכחות של סימנים ותסמינים של סכיאטיקה מצביעים על כך שהבעיה נמצאת בגב התחתון ולא בעקב. סדרת בדיקות פשוטה עשויה לעזור לנו באבחנה המבדלת ולכוון אותנו לטיפול נכון ומדויק.

מחלות מערכתיות

מספר מחלות מערכתיות עלולות לגרום בין היתר גם לכאבים בעקב. בין המחלות נמנה:

  • צינית (Gout)
  • סוכרת
  • פאג'ט (Paget)

דלקות פרקים כגון:

  • תסמונת רייטר (Reiter's syndrome)
  • דלקת חוליות מקשחת (Ankylosing spondylitis)
  • מחלת פרקים ראומטית (Rheumatoid arthritis)
  • דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic arthritis)

מחלות נוספות:

  • דלקת זיהומית באחת הרקמות באזור העקב
  • גידול סרטני שפיר או ממאיר

כמובן שנחשוד בקיומן של מחלות אלו כאשר מלבד הכאב בעקב שעלול להתפתח גם בגלל דורבן ברגל ישנם תסמינים וסימנים נוספים האופייניים להפרעות אלו. כך למשל כאבים בשני העקבים, כאבים במפרקים נוספים ותסמינים מערכתיים מחייבים אותנו לשלול מחלות ראומטיות כגורם.

References:

Tu P, Bytomski JR. Diagnosis of heel pain. Am Fam Physician. 2011;84(8):909-916.

Tu P. Heel pain: diagnosis and management. Am Fam Physician. 2018;97(2):86-93.

Brukner P, Bradshaw C, Khan KM, et al. Stress fractures: a review of 180 cases. Clin J Sport Med. 1996;6(2):85-89.

Acevedo JI, Beskin JL. Complications of plantar fascia rupture associated with corticosteroid injection. Foot Ankle Int. 1998;19(2):91-97.

McMillan AM, Landorf KB, Barrett JT, et al. Diagnostic imaging for chronic plantar heel pain: a systematic review and meta-analysis. J Foot Ankle Res. 2009;2:32.

Alvarez-Nemegyei J, Canoso JJ. Heel pain: diagnosis and treatment step by step [published correction appears in Cleve Clin J Med 2007;74(1):10]. Cleve Clin J Med. 2006;73(5):465-471.

Gill LH. Plantar fasciitis: diagnosis and conservative management. J Am Acad Orthop Surg. 1997;5(2):109-117.

Baxter DE, Thigpen CM. Heel pain—operative results. Foot Ankle. 1984;5(1):16-25.

Schon LC, Glennon TP, Baxter DE. Heel pain syndrome: electrodiagnostic support for nerve entrapment. Foot Ankle. 1993;14(3):129-135.

Singh D, Bentley G, Trevino SG. Cal-caneal stress fractures. An adverse outcome of plantar fasciitis surgery. J Bone Joint Surg Am. 1996;78(6):890-894.

Plantar Fasciitis and Bone Spurs – OrthoInfo – AAOS https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/plantar-fasciitis-and-bone-spurs/

Heel Spur Treatment: How to Get Rid of Heel Spurs | Healthgrades https://www.healthgrades.com/right-care/bones-joints-and-muscles/heel-spur-treatment

Heel-Spur Surgery: Procedure Details & Recovery Time | UPMC https://www.upmc.com/services/south-central-pa/orthopaedics/services/foot-and-ankle/conditions/heel-spur/surgery

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תסמונת תעלת הגומד טיפול

תסמונת תעלת הגומד טיפול

תסמונת תעלת הגומד? טיפול מהיר ויעיל ימנע סימנים ותסמינים כרוניים בכף היד וצורך אפשרי בפתרון כירורגי לבעיה. תסמונת תעלת הגומד נגרמת בגלל לכידה של עצב הגומד (Ulnar nerve entrapment) בתוך תעלה על שם גויון הממוקמת בשורש כף היד בצד של הזרת. 

שחיקת סחוס אבחון וטיפול

שחיקת סחוס אבחון וטיפול

שחיקת סחוס? אבחון וטיפול עשויים להציל רקמה יקרת ערך זאת. שחיקת סחוסים היא הבסיס הפתולוגי הבולט של חולי ניווני במפרקי הגוף או בלעז אוסטיאוארטריטיס (osteoarthritis). כול בני האדם צפויים מתישהו לחלות בחולי זה ולסבול משחיקת סחוס.

טריגר פינגר מה גורם לזה

טריגר פינגר מה גורם לזה

טריגר פינגר אצבע הדק? אבחון וטיפול עשויים למנוע ניתוח. מדובר בהפרעה הבאה לידי ביטוי בקושי ליישר את אחת או יותר מאצבעות כף היד. הפרעה זאת נגרמת בגלל נזק ושינויים במבנה הגיד ו/או השרוול העוטף אותו. למה זה קורה וכיצד ניתן לטפל בתופעה הזאת?

נקע בקרסול אבחון וטיפול

נקע בקרסול אבחון וטיפול

נקע בקרסול? אבחון וטיפול הניתנים ללא דיחוי עשויים למנוע נקיעות קרסול חוזרניות. מנגנון הפציעה השכיח הוא לרוב סיבוב הקרסול לצד החיצוני כשהוא במצב של כפיפה קלה והתוצאה היא נזק (מתיחה, קרע) לרצועות התומכות בצד החיצוני של הקרסול.