כאבים בישבן? טיפול המתבסס על אבחון מדויק של מקור הבעיה עשוי למנוע נזקים ותסמינים כרוניים. כולנו עלולים מידי פעם לחוש בכאב בישבן. בין יתר הגורמים לכאב בישבן נציין הפרעות בריאותיות קלות כגון, מתיחה קלה של אחד מהגידים של שרירי העכוז.
עם זאת, הכאב בישבן עלול להתפתח גם בגלל בעיות מורכבות יותר ובכלל זה פריצת דיסק מותני והתפתחות סיאטיקה, גידול סרטני באחד מהמבנים האנטומיים באזורי ההשפעה של המפשעה ועוד. כמובן שהסימפטומים הנלווים יעניקו לנו רמז לגבי הנזק הקיים ודרכי הטיפול המתאימות. טרם ניגש לטיפול אנחנו חייבים לאבחן באופן מדוקדק את מקור הכאבים הללו בישבן.
כאבים בישבן טיפול – רקע
כאב בישבן הוא תלונה נפוצה שיכולה להשפיע על אנשים בגילאים שונים ורמות פעילות שונות. הפרעה זאת יכולה להיגרם בגלל פגיעה בשרירים, גידים, עצבים, או המפרקים באזור. חלק מהגורמים השכיחים ביותר לכאב בישבן הם:
- פגיעה בגידים של שרירי העכוז
- דלקת בעצם הזנב
- סיאטיקה
- תסמונת פיריפורמיס
- תפקוד לקוי של מפרק העצה והעצה (sacroiliac)
קשה להעריך את השכיחות של כאבי ישבן מכל הסיבות הסיבה לכך היא שמחקרים שונים השתמשו בהגדרות, שיטות ואוכלוסיות שונות. אולם הערכות מסוימות מצביעות על כך שכאב בישבן משפיע על:
- 10% – 25% מהאוכלוסייה הכללית
- עד 23.5% מהנשים בסיכון לדלקת מפרקים ניוונית בברך
- 15% מהמטופלות עם כאבי גב תחתון כרוניים
הטיפול בכאב בישבן תלוי בגורם הבסיסי, אך בדרך כלל כולל שילוב של מנוחה, קומפרסים, פעילות גופנית, טיפולים ידניים כגון כירופרקטיקה, תרופות ועוד. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בניתוח כדי להקל על עצבים דחוסים או להחזיר יציבות למפרקים.
גורמים אפשריים לכאבים בישבן
כאבים בישבן מהווים בעיה שכיחה. למעשה כל ליקוי בגב התחתון, באגן או במפרקי הירך עלול לגרום בין היתר גם להתפתחות כאבים בישבן. ריבוי הסיבות האפשריות להתפתחות כאבים באזור זה מחייב הליך אבחוני מדוקדק הכולל אבחנה מבדלת. בין הגורמים האפשריים לכאב בישבן שצריך לקחת בחשבון נמנה:
- חבלה מקומית בישבן בגין נפילה או מכה
- מתיחה או קרע באחד השרירים בישבן ובעיקר הגידים של שרירי העכוז הקטן והאמצעי
- גירוי דלקתי של העצב הסיאטי בעמוד השדרה המותני על רקע בלט או פריצת דיסק מותני או תסמונת פיריפורמיס
- דלקת פרקים ניוונית של מפרקי הפצט בעמוד השדרה המותני
- מחלת פרקים ניוונית או פציעה של מפרקי העצה והכסל
- דלקת פרקים ניוונית במפרק הירך
- תסמונת התפס במפרק הירך מולד או נרכש
- דלקת באמתחת תל הירך (טרוכנטריק בורסיטיס) או בורסיטיס בירך
- בורסיטיס בישבן (ischial bursitis)
- ציסטה פילונידלית (Pilonidal cyst) ציסטה הנוצרת לרוב בחלק העליון שבין לחיי הישבן
- מורסה בפי הטבעת (Perirectal abscess)
- מחלות כלי דם ובעיקר של עורקי הכסל (iliac artery) היוצאים מאב העורקים הבטני ומספקים דם לאגן ולרגליים
הפרעות שגורמות כאבים בישבן
מספר רב של הפרעות בריאותיות עלול לגרום להתפתחות כאבים בישבן. להלן פירוט של חלק מההפרעות הללו:
דלקת גידים של שרירי העכוז
הגידים המחברים את שרירי העכוז האמצעי והקטן אל הטרוכנטר הגדול עלולים להיפצע ולהידלק. פציעה ודלקת של הגידים נפוצה בקרב נשים מעל גיל 40 ובמיוחד לאחר גיל המעבר. השכיחות של דלקת גידים של שרירי העכוז נעה:
- בין 10% – 25%, והיא שכיחה יותר אצל נשים מאשר אצל גברים
תסמינים אפשריים בגין דלקת זאת כוללים:
- כאבי ירך בצד החיצוני של הירך והישבן
- הכאבים מחמירים בהליכה, עלייה במדרגות, שכיבה על הצד הפגוע או שיכול רגליים
האבחנה של דלקת גידים בשרירי העכוז מבוססת על בדיקה קלינית ובדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד או MRI. הטיפול בגידים הפצועים כולל:
- הימנעות מתנוחות היוצרות עומסי יתר על הגידים הללו כגון שיכול רגליים או ישיבה לפרקי זמן ארוכים
- הנחת קומפרסים על האזור הפגוע: של קרח (בשלב החריף) או חום (בשלב המתקדם)
- ביצוע תרגילים ספציפיים לחיזוק ומתיחה של שרירי העכוז ולשיפור יציבות הירך
- אמצעים לטיפול בדלקות כגון לייזר רך
- טכניקות טיפול ידניות לשיפור טווח התנועה ואיזון שרירים
- רק אם חייבים נטילת תרופות אנטי דלקתיות
סיאטיקה
גורם שכיח נוסף לכאבים בישבן היא הפרעה שנקראת סיאטיקה. הפרעה זאת מתייחסת לתסמינים הנובעים מלחץ על אחד משורשי העצבים המרכיבים את העצב הסיאטי. העצב הסיאטי הוא העצב הגדול ביותר בגוף ומקורו בעמוד השדרה המותני. תסמינים אלה עלולים לכלול:
- כאב, חוסר תחושה, עקצוץ או חולשה המוקרנים מהגב התחתון במורד החלק האחורי של הרגל לאורך מסלול העצב הסיאטי
גורמים אפשריים ללחץ וגירוי של העצב הסיאטי והתפתחות סיאטיקה כוללים:
- פריצות דיסק, היצרות עמוד השדרה, פגיעה עצבית ישירה או לחץ שמופעל על ידי השריר הפיריפורמיס
האבחנה של סיאטיקה מבוססת על היסטוריה קלינית ובדיקה גופנית. האבחון עשוי להיות מאושר על ידי בדיקות הדמיה כגון רנטגן, סריקת CT או MRI. הטיפול בסיאטיקה תלוי בחומרת הסימפטומים ומשכם. לרוב טיפול כזה כולל מנוחה, כירופרקטיקה, פעילות גופנית, תרופות ובמקרים מסוימים, זריקות או ניתוח.
תסמונת פיריפורמיס
תסמונת פירפורמיס (Piriformis) או תסמונת השריר האגסי היא מצב המתרחש כאשר שריר זה מתכווץ ומתקצר ובשל כך לוחץ את העצב הסיאטי. התסמינים של תסמונת פיריפורמיס כוללים:
- כאבים בישבן המקרינים במורד הרגל לאורך פיזור העצבים הסיאטיים
הפרעה זאת שכיחה יותר אצל:
- אנשים שיושבים לפרקי זמן ארוכים, כגון נהגים או עובדי משרד
- אלה העוסקים בפעילויות הכוללות סיבוב או כיפוף חוזר ונשנה של הירך
האבחנה של תסמונת פיריפורמיס מבוססת על היסטוריה קלינית ובדיקה גופנית. האבחון עשוי להיתמך על ידי בדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד או MRI. הטיפול בתסמונת פיריפורמיס מורכב:
- מהימנעות מפעילויות המחמירות את הסימפטומים
- קומפרסים של חום או קרח על האזור הפגוע
- טכניקות טיפול ידניות ואמצעי עזר לטיפול בדלקת
- תרגילים כדי למתוח ולהרפות את שריר הפיריפורמיס ולשפר את תנועתיות הירך
- רק אם אין בררה נטילת תרופות אנטי דלקתיות
סקרואילאיטיס
כאבים בישבן עלולים להיגרם בין היתר בגלל דלקת במפרקי הסקרואיליאק (סקרואילאיטיס). מפרקים אלה מחברים את עצם העצה לעצמות הכסל באגן. תפקוד לקוי של מפרקי העצה והכסל יכול לגרום:
- לכאבי גב תחתון המקרינים לאזור הישבן או המפשעה
גורמים שונים עלולים לפגוע בתפקודו של מפרק העצה והכסל ובכלל אלו:
- הריון ולידה, טראומה לעמוד השדרה או לאגן, חוסר איזון בשרירים או אורכי רגליים לא אחידים
גורמים אחרים להתפתחות סקרואילאיטיס כוללים גם טראומה, דלקת פרקים ניוונית ועוד. האבחנה של סקרואילאיטיס מבוססת על היסטוריה קלינית ובדיקה גופנית. אבחון זה עשוי להיות מאושר על ידי בדיקות הדמיה כגון רנטגן או MRI. הטיפול בסקרואילאיטיס כולל:
- הימנעות מתנועות המדגישות את המפרק
- הנחת קומפרסים על האזור הפגוע של קרח או חום לפי הצורך
- חגורת תמיכה במפרקי הסקרואיליאק
- ביצוע תרגילים ספציפיים לחיזוק ומתיחה של השרירים סביב המפרק ולשיפור תפקוד האגן
- טכניקות טיפול ידניות ושימוש באמצעי עזר חשמליים לריפוי דלקות והפחתת כאב
- רק כשאין בררה נטילת תרופות אנטי דלקתיות
טיפול עצמי בכאב בישבן
כאן אנו מפרטים מתי נכון וכיצד לטפל באופן עצמי בכאבי ישבן ומתי כדאי להתייעץ עם כירופרקט או קלינאי אחר. המידע אודות התסמינים הכולל את מיקומם, חומרתם, זמן קיומם, מה מחמיר ומה מפחית אותם עשוי להקל על תהליך קבלת ההחלטות.
התנהלות נכונה
כאבים בישבן שאינם חריפים בעוצמתם ולא מתלווים להם סימנים ותסמינים נוספים להיות מטופלים באופן עצמי:
- התנהלו נכון. אל תבצעו פעולות או תשהו במנחים הגורמים לכאב.
- מנוחה במיטה לא תועיל ואפילו עלולה להזיק
- המשיכו להיות פעילים אך בלי לגרות את הכאב בישבן
התנהלות ללא כאב משמעותה בין היתר:
- מציאת תנוחת שינה שאינה גורמת לכאב
- ישיבה בעבודה או בבית בלי לגרום לכאב
- וכך גם לגבי פעילות גופנית, בחרו רק פעילות גופנית שאינה מחמירה את הכאבים שלכם בישבן
נסו להימנע מתרופות נגד כאב ו/או קומפרסים של קרח. אלו עלולים לשבש את היכולת שלכם להתנהל נכון לפגוע בהליך הדלקתי ובכך להשפיע לרעה על קצב ההחלמה ועל איכות ההחלמה.
חזרה הדרגתית לשגרה
גם לאחר שהכאב חלף אתם עדין מצויים בטווח סכנה להישנות הבעיה. הפגיעות הזאת נובעת מכך שהרקמה לא החלימה במלואה. תהליך ההחלמה צפוי להימשך פרק זמן של עד מספר שבועות לאחר שהכאבים חלפו. חזרו בהדרגה לפעילות שגרתית. אל תשכחו להימנע משגיאות שהובילו להתפתחות הבעיה מלכתחילה.
מתי לפנות לעזרה מקצועית
פנו לייעוץ מקצועי אם:
- הכאבים בישבן אינם חולפים תוך ימים אחדים או אף מחמירים
- הכאבים הופיעו לראשונה לאחר חבלה או לפניי גיל 20 או לאחר גיל 55
ישנם סימנים ותסמינים נוספים כמו:
- כאבים קשים במפשעה, תחושת חולי כללית, אובדן משקל בלתי מוסבר, חום, סימנים ותסמינים נוירולוגיים כמו נימול, חולשה או הירדמות, אובדן שליטה על הסוגרים, עיוות נראה לעין של חלקי גוף, היסטוריה של מחלת סרטן, של שימוש בתרופות קורטיקוסטרואידים או של שימוש בסמים.
כאבים בישבן טיפול כירופרקטי
כמובן שהטיפול בכאבי הישבן שנבחר תלוי באבחון המדויק של הסיבה לכאבים הללו ובחומרת הנזק. בעיות שמקורן מערכות עצב שריר ושלד יטופלו במרפאה אלא אם ישנן התוויות נגד לכך. כאבי ישבן שמקורן מחלות ופגיעות קשות יופנו להמשך בירור רפואי.
בעיקרון הטיפול בגורמים המכניים לכאבי ישבן יכלול שימוש באמצעים טכנולוגיים להאצת ריפוי הדלקת כגון אולטרה סאונד, לייזר רך ומכשיר לגלי הלם וכן שימוש טכניקות ידניות לשיפור טווחי תנועה ואיזון המערכות שנפגעו כולל חיזוק וגמישות של הרקמות הרכות.
יציבה וארגונומיה
שיפור היציבה וייעוץ ארגונומי במטרה לשפר את ההתאמה של החולה לסביבת חייו עשויים לסייע לריפוי הכאבים בישבן ולמניעת הישנותם. נתמקד בליקויים בתחום הזה הקשורים ואולי אף גורמים לכאבים בישבן. כך למשל לאופן הישיבה מול מחשב ולפרק הזמן שבו אתם יושבים ישנה השפעה על הבריאות של המפרקי עצה וכסל, של מפרקי ירך, עמוד השדרה ועוד.
כאבים בישבן – שיקום
בשלב הסופי ניצור תכנית עבודה שתאפשר שיקום של האזור הפגוע. מטרת השיקום הכשרת האיבר הפגוע על מנת לאפשר לו לעמוד שוב במטלות החיים. בין היתר נוודא את טווחי התנועה של המפרקים הפועלים באגן ובסמיכות לו כולל מפרקי עמוד השדרה וכן את חוזקם ואת איזונם של הרקמות התומכות באגן כולל השרירים. נשפר טכניקות אימון, תבנית תנועתית ועוד. המטרה הסופית של השיקום היא החזרת החולה לשגרת חיים ולפעילות גופנית מלאה.
טיפול רפואי
אם הטיפולים השמרניים לא הניבו את התוצאות המקוות נפנה את המטופל לטיפול רפואי. כאבים בישבן מטופלים בדיסציפלינה הרפואית בעיקר באמצעות:
- תרופות
- כירורגיה
בין התרופות נציין תרופות אנטי דלקתיות שאינן סטרואידים, תרופות סטרואידים הכוללות הזרקה של סטרואידים, תרופות משככות כאב ועוד. אם גם התרופות הללו לא מניבות את התוצאה המקווה תעלה במידה האפשר האופציה הכירורגית.
References:
Grimaldi A., Fearon A., Gluteal Tendinopathy: Integrating Pathomechanics and Clinical Features in Its Management., Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2015 Nov;45(11):910-22.
Fearon A.M., et al., Education plus exercise versus corticosteroid injection use versus a wait and see approach on global outcome and pain from gluteal tendinopathy: prospective, single blinded, randomised clinical trial., BMJ 2018 May 2;361:k1662.
Goom T.S., et al., Proximal Hamstring Tendinopathy: Clinical Aspects of Assessment and Management., Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy 2016 Jun;46(6):483-93.
Lewis R.A., et al., Comparative clinical effectiveness of management strategies for sciatica: systematic review and network meta-analyses., Spine Journal 2015 Jun 1;15(6):1461-77.
Jacobs W.C., et al., Surgery versus conservative management of sciatica due to a lumbar herniated disc: a systematic review., European Spine Journal 2011 Apr;20(4):513-22.
Qaseem A., et al., Noninvasive Treatments for Acute, Subacute, and Chronic Low Back Pain: A Clinical Practice Guideline From the American College of Physicians., Annals of Internal Medicine 2017 Apr 4;166(7):514-530.
Hopayian K., et al., The clinical features of the piriformis syndrome: a systematic review., European Spine Journal 2010 Dec;19(12):2095-109.
Boyajian-O'Neill L.A., et al., Diagnosis and management of piriformis syndrome: an osteopathic approach., Journal of the American Osteopathic Association 2008 Nov;108(11):657-64.
Cohen S.P., Sacroiliac Joint Pain: A Comprehensive Review of Anatomy, Diagnosis, and Treatment., Anesthesia & Analgesia 2005 Nov;101(5):1440-53.
Laslett M., Evidence-based diagnosis and treatment of the painful sacroiliac joint., Journal of Manual & Manipulative Therapy 2008;16(3):142-52.