כאב בחזה – לרוב חסר משמעות! כאבים המופיעים בחזה מהווים תלונה שכיחה. מיליוני אמריקאים מגיעים כול שנה על רקע זה לחדרי מיון. החשש הגדול שמא מדובר במצב חירום שבו חייהם מצויים בסכנה מריץ את רוב האנשים שחשים כאבים בחזה אל בתי החולים. מחקר חדש שבדק את הנושא מצא שרק למיעוט מהחולים הללו יש סיבה לדאגה.
ברוב המקרים הגורמים לכאבים בחזה אינם מסכני חיים וכוללים הפרעות כגון מתיחת שריר בחזה, דלקת בסחוס הצלע, בעיות במערכת העיכול ועוד. רק מיעוט קטן (פחות מ 6%) מהמקרים של כאבי חזה נובעים ממצבי חירום כמו:
- שברים בצלעות
- התקף לב
- קרע באב העורקים
- והפרעות מסוכנות נוספות
לאחר ששללתם מעורבות קרדיולוגית חשוב לאבחן את מקור הכאבים בחזה. אם מדובר בדלקת בסחוס הצלע, מתיחה או קרע בשריר הבין צלעי, ניתן לטפל בהם ביעילות ולמנוע התפתחות כאבים כרוניים.
כאב בחזה לרוב חסר משמעות – רקע
כאב בחזה מהווים תסמין שכיח למדי. 8 מיליון אמריקאים מגיעים כול שנה לחדרי מיון בגלל כאבים בחזה. רק כאבי בטן מהווים תלונה שכיחה יותר. לעיתים כאב בחזה יכול להעיד על מצב של סכנת חיים אך לא מדובר במצב שכיח ולכן אין הכרח לדאגה הקיצונית הכרוכה בכאב כזה. עם זאת, אין בדברים הללו כדי לגרום לכם לשאננות. אם אתם סובלים מכאבים בחזה עליכם להיבדק ללא דיחוי. בעיקר נכונים הדברים אם אתם מצויים בקבוצת סיכון לחלות במחלות לב:
- היסטוריה משפחתית של מחלות לב וכלי דם
- לחץ דם גבוה
- פרופיל שומנים בעייתי
- סוכרת
עליכם להיבדק גם במקרה שבו מלבד כאבי חזה אתם סובלים מתסמינים נוספים ובכלל זה:
- אובדן הכרה
- קוצר נשימה
- סחרחורת ועוד
בגלל החשש מהפוטנציאל הקטלני של מחלות הלב מקבלים המתלוננים על כאבים בחזה קדימות בחדרי המיון. כאמור ברוב המקרים כאבים בחזה אינם נגרמים מהפרעות בריאותיות הקשורות ללב ולכלי הדם. גורמים שכיחים אחרים לכאבים בחזה שיש לקחת בחשבון כוללים:
- צרבת או תחושת "שריפה בחזה" (Heartburn)
- מתיחה או קרע של שרירים בחזה
- דלקת בסחוס הצלע
- לחץ נפשי קשה
- דלקת ריאות
- הרפס זוסטר
- תסמונת טיצה
- תסמונת החלקה של הצלע ועוד
כאבים בחזה אבחנה מבדלת
כמעט 8 מיליון ביקורים במחלקות לרפואה דחופה (ED) בארצות הברית נעשות מידי שנה בגלל כאבים בחזה. כמות ביקורים זאת הופכת את התלונה על כאבים בחזה לשנייה בשכיחותה. הכאבים הללו בחזה יכולים לנבוע ממגוון רחב של מערכות גופניות ובכללן:
- מחלות של הלב, אבי העורקים, הריאות, הוושט, הקיבה, המדיאסטינום, הצדר והקרביים של הבטן.
מטופלים המגיעים למרפאות עם כאבים בחזה מהווים אתגר אבחוני בהתחשב במגוון הרחב של אטיולוגיות אפשריות. האתגר הוא נרחב בעיקר בגלל שחלק מהאטיולוגיות הללו הן מסכנות חיים. מטופלים מציגים ספקטרום נרחב של סימנים ותסמינים ואלה משקפים את האטיולוגיות הפוטנציאליות הרבות של כאבים בחזה. החשש המיידי הוא מפני מחלות לב קטלניות. עם זאת חשוב לזכור, למרות שמחלות לב הן סיבת המוות המובילה בארצות הברית הן לא הסיבה העיקרית לכאבים בחזה:
- רק 2 – 4% מהחולים המגיעים למרפאה ראשונית עם כאבים בחזה יסבלו מתעוקת חזה לא יציבה או אוטם חריף של שריר הלב
- 20 – 50% מהמקרים של כאבי חזה נגרמים מפגיעה בדופן החזה
- 10 – 20% הכאבים נובעים מריפלוקס וושטי
- ב- 13% מהמקרים הכאב נגרם בגלל קוסטוכונדריטיס
כדי להגיע לאבחון מדויק לגבי הגורם לכאבים בחזה חשוב לבצע אבחנה מבדלת:
- יש לשים לב שכאבים בחזה הנגרמים בגלל הצרבת יופיעו בהקשר של אכילה
- כאבים בחזה שיחלו בגלל נזק לשרירי החזה יתחילו לאחר מאמץ גופני ויחמירו בגלל פעולות גופניות
- כאב בחזה על רקע נפשי יופיע במצב של לחץ נפשי קיצוני
- כאבים בחזה בגלל דלקת ריאות יחמירו בנשימה עמוקה או בשיעול והחולה יסבול בין היתר מחום גבוה
- כאבי חזה בגלל הרפס נוכל לזהות את הנגעים העוריים האופייניים
- כאבים בחזה בגלל דלקת בסחוס הצלע יחמירו עם תנועות ומאמצים המתבצעים עם בית החזה.
המחקר בנושא
Hsia ועמיתיו נתחו מידע שכלל בין היתר נתונים על חולים שאושפזו בחדרי המיון בבתי חולים בארצות הברית. הם התמקדו ב- 11,000 רישומים של חולים שהתלוננו על כאב בחזה שאינו על רקע טראומטי בין השנים 2005 – 2011.
ממצאי המחקר
רק 5.5% מהחולים עם כאב בחזה אובחנו עם אחד מששת המחלות מסכנות החיים:
- התקף לב או מחלת לב אחרת
- קרע באב העורקים
- סחיף דם בריאות
- קריסה של הריאות
- התנקבות הוושט וכיב חודרני בקיבה
ממצאים נוספים:
הרוב המכריע של החולים בקבוצה שהתלוננו על כאב בחזה אובחנו עם התקף לב. מיעוט קטן של החולים סבל מהתופעות הקטלניות האחרות. 57% מהחולים שוחררו. 0.4% מהחולים מתו בבית החולים או בחדר המיון. בסיכומו של דבר ביותר מ- 5 מתוך כול 10 חולים האבחנה השכיחה ביותר הייתה "כאבים בחזה שאינם מוגדרים" (Nonspecific chest pain) ובמילים אחרות כאבים בחזה שסיבתם לא ברורה.
מסקנות החוקרים
כאב בחזה יכול להיגרם בגלל פתולוגיות מסכנות חיים אך לרוב גם מהרבה סיבות שאינן מסכנות חיים. רוב המקרים (מעל 94%) של הכאבים בחזה נגרמים מגורמים שאינם כרוכים בסכנת חיים. בין הגורמים הללו נמנה פגיעות שרירים, פגיעות שלד, חרדות, גורמים ומחלות של מערכת העיכול ועוד. לעיתים קרובות, הרופאים בחדרי המיון שוללים שהרקע לכאב בחזה הוא לבבי אך אינם יודעים לאבחן את הגורם המדויק לכאבים. יחד עם זאת אין להקל ראש בכאבים בחזה ויש לבדוק את מקורם ולשלול גורמים הכרוכים בסכנת חיים כמו התקף לב ועוד. יש להמשיך לנהוג באותה צורה בדיוק להתקשר לרופא או ל- 101.
Main reference:
Hsia RY, Hale Z, Tabas JA. A National Study of the Prevalence of Life-Threatening Diagnoses in Patients with Chest Pain. JAMA Intern Med. 2016 Jul 1;176(7):1029-32.
More references:
Johnson K, Ghassemzadeh S. Chest Pain. [Updated 2022 Dec 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-.
Robert H. Seller. Differential Diagnosis of Chest Pain, Primary Care: Clinics in Office Practice, Volume 12, Issue 1, 1985, Pages 55-66.
Haasenritter J, Biroga T, Keunecke C, Becker A, Donner-Banzhoff N, Dornieden K, Stadje R, Viniol A, Bösner S. Causes of chest pain in primary care–a systematic review and meta-analysis. Croat Med J. 2015 Oct;56(5):422-30.
Haghandish N. Approach to: Chest pain. McGill J Med [Internet]. 2021 Jul. 12 [cited 2024 Feb. 27];19(2).
Roberta M. Fruth. Differential Diagnosis of Chest Pain, Critical Care Nursing Clinics of North America, Volume 3, Issue 1, 1991, Pages 59-67.
Nagurney, J.T. (2012). Chest Pain: Differential Diagnosis. In: Vincent, JL., Hall, J.B. (eds) Encyclopedia of Intensive Care Medicine. Springer, Berlin, Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-00418-6_812
Stepinska J, Lettino M, Ahrens I, et al. Diagnosis and risk stratification of chest pain patients in the emergency department: focus on acute coronary syndromes. A position paper of the Acute Cardiovascular Care Association. European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care. 2020;9(1):76-89.
McConaghy JR, Oza RS. Outpatient diagnosis of acute chest pain in adults. Am Fam Physician. 2013 Feb 1;87(3):177-82. PMID: 23418761.