כאבים בלסת ותסמינים נלווים מצביעים על מהות הפגיעה ברקמות המרכיבות ומניעות את מפרק הלסת. מה גורם לפגיעות הללו ואלו נזקים בדיוק נגרמים לרקמות במפרק? מפרק הלסת (Temporomandibular-Joint) שנקרא בעברית: מפרק לסתי-רקתי, מצוי בקדמת האוזן ומחבר את הלסת התחתונה אל הגולגולת. בין תפקידיו של המפרק הזה נציין לעיסה, דיבור, בליעה, פיהוק ועוד.
השימוש הרב שאנו עושים במפרק הלסת חושף אותו לפציעות שימוש יתר. ליקויים במפרק הלסת או ברקמות סביבו עלולים לגרום לכאבי פנים, כאב לסתות, כאבי ראש ועוד. אנשים רבים מתלוננים על הסימפטומים הללו בלי לדעת שמקורם במפרק הלסת. הנזקים הכלכליים בגין הפרעות במפרק הלסת מגיעים בארצות הברית לעשרות מיליארדי דולרים כל שנה. אבחון וטיפול מוקדמים בסימפטומים במפרק הלסת ימנעו נזקים וכאבים כרוניים.
כאבים בלסת ותסמינים נלווים – רקע
כאב בלסת הוא מצב המשפיע על המפרק הטמפורומנדיבולרי (TMJ), המחבר את הלסת התחתונה לגולגולת. הפרעות במפרק הלסת עלולות לגרום לסימנים ותסמינים רבים מלבד כאב. בין יתר התסמינים נציין נוקשות, קושי בלעיסה ובעיות אחרות בלסת ובשרירים הסובבים אותה. במאמר הבא נפרט אודות הסימנים והתסמינים הנפוצים של תסמונת TMJ אך לפני כן כמה מילים על שכיחות ההפרעות במפרק הלסת.
שכיחות ההפרעות במפרק הלסת
על פי נתונים שהתפרסמו בארצות הברית:
- תסמונת מפרק הלסת שכיחה בגיל 20 – 40.
- נשים סובלות מהתופעה באופן מובהק יותר מגברים.
- 35% – 70% מהבוגרים האמריקאים סובלים לפחות מסימפטום אחד מהסימפטומים המאפיינים תסמונת זו.
- 25% מהם סובלים ממגוון גדול יותר של סימפטומים.
- 42%-65% מהאנשים שנבדקו ניתן לזהות ברנטגן סימנים לנזק למפרק הלסת.
- 5% מהבוגרים באמריקה סובלים מסימנים ותסמינים חמורים מספיק כדי לחפש טיפול לבעיית הלסת שלהם.
- השוואה לנתונים ממחקרים שנעשו בשנים קודמות (1964 ו-1973) מעידים שהתופעה הייתה ונותרה בעיה משמעותית.
- הפרעות בשני מפרקי הלסת נגרמים ב- 47% – 76% מהמקרים.
על פי האיגוד הלאומי האמריקאי למחקר שיניים גולגולת ופנים:
- בכל רגע נתון מעל 30 מיליון אמריקאים סובלים מהפרעה במפרק הלסת.
- כל שנה מצטרפים לסטטיסטיקה הזאת כמיליון חולים חדשים.
- הנזקים הכלכליים בארצות הברית, בשל הפרעות במפרק הלסת נאמדים ב- 30 מיליארדי דולרים כל שנה.
יותר נשים
מספר הנשים הסובלות מתסמונת מפרק הלסת גדול יותר ממספר הגברים. מחקרים שונים מציינים יחס של:
- שלוש נשים לגבר אחד וישנם כאלה שטוענים שהיחס הוא שמונה נשים לגבר אחד.
רוב הפונות לעזרה עם תסמונת מפרק הלסת הן נשים שגילן בין 50-30. לשאלה למה נשים סובלות יותר אין תשובה חד משמעית. השערות ותיאוריות מאידך יש למכביר. מחקר שנערך בארצות הברית טוען שהאחראי לכך שנשים סובלות יותר היא ההשפעה ההורמונלית שקיימת אצלן על המבנה של המיניסקוס.
גם ילדים סובלים
בקרב ילדים התופעה שכיחה יותר ממה שחוקרים סברו. בארצות הברית כ 50% מהילדים יחוו כאבי לסת לפחות פעם אחת במהלך ילדותם. מעל 50.000 ילדים סובלים מהתופעה בכל זמן נתון כאשר מחציתם סובלים מכך בשני הצדדים.
מהי הפרעה במפרק הלסת?
לפני שנתייחס לכאבים בלסת ולסימפטומים הנלווים נתאר בקצרה מהי תסמונת מפרק הלסת (Temporomandibular Joint Syndrome). תסמונת זאת או בשמה המודרני "הפרעה במפרק הלסת" היא שם כולל לסימפטומים הנובעים מפגיעה במפרק. פגיעה בכול אחת מהרקמות המרכיבות או מניעות את המפרק הזה עלולה לגרום להפרעה זאת.
הפרעות מבניות ו/או תפקודיות במפרק הלסת (Temporomandibular Disorders) עלולות להתפתח בגלל נזק לאחת או יותר מהרקמות במפרק הלסת. בין יתר הנזקים במפרק הלסת ו/או ברקמות סביבו נציין:
1) הפרעה במפרק הלסת עקב פגיעה שרירית
מדובר למעשה בקבוצת ליקויים במפרק הלסת על רקע שרירי (Myofascial Pain). אלה עלולים לכול:
- כאבים מקומיים בשרירי הלעיסה (Local myalgia).
- וכאבים בשרירי הלעיסה המושלכים למקום נוסף (Myofascial pain with referral).
2) הפרעה במפרק הלסת עקב פגיעה בדיסק התוך מפרקי
מדובר בקבוצת ליקויים במפרק הלסת שהגורם להן הוא:
- תפקוד ומיקום לקויים של הדיסק התוך מפרקי (Disc Derangement Disorders).
בתסמונות כאב אלו מככב הדיסק התוך מפרקי שמאבד את יכולתו להישאר בקביעות בין החלקים הגרמיים של המפרק.
3) הפרעה במפרק הלסת עקב פריקה ותת פריקה של המפרק
תנועתיות יתר של מפרק הלסת עלולה לגרום פריקה או תת פריקה של מפרק הלסת (Subluxation / luxation). במהלך פתיחת הפה, ראש עצם הלסת התחתונה "נפלט" ממקומו ונותר "תקוע" ללא יכולת חזרה למיקומו האנטומי. מקרה שבו:
- החולה יכול באופן עצמי לפרוק ולהחזיר את המפרק למקומו נקרא "תת פריקה" (Subluxation).
- מצב שרק איש מקצוע יכול, באמצעות תמרון להחזיר את המפרק למיקומו נקרא פריקה (luxation).
4) הפרעה במפרק הלסת בגלל דלקת פרקים ניוונית
גם מפרק הלסת אינו חסין מדלקות פרקים. בליקוי זה הנזקים והסימפטומים במפרק הלסת מתפתחים על רקע של דלקת פרקים ניוונית (Arthralgia). גם במקרה הזה תנועות הלסת ובדיקות פרובוקטיביות של המפרק מגבירות את הכאב.
מה גורם לפגיעה ברקמות מפרק הלסת?
הרקמות במפרק הלסת חשופות לפציעות עקב עומסים חוזרניים המוטלים עליהם או נזקי חבלה. נזקי חבלה עלולים להתרחש בעקבות נפילה, חבטה ישירה, התנגשות עם שחקן יריב, תאונת דרכים ועוד. עוד נציין גם את הנזקים לרקמות המפרק שנגרמים לעתים בגלל מחלות כגון דלקת פרקים ניוונית ועוד.
גורמי הסיכון להתפתחות כאבים בלסת כוללים בין היתר:
- ליקויים מבניים (מולדים או נרכשים). דוגמאות לכך כוללות מנשך לקוי שנגרם בגלל טיפול שיניים כושל או מיישור שיניים בעיתי. ליקויים מבניים עלולים לשבש את עבודת המפרק ולהוביל לפגיעה בו
- תפקוד לקוי (מולד או נרכש) של מפרק הלסת. תפקוד לקוי עלול לגרום לבלאי מואץ במפרק וברקמות סביבו
- סוגים של פעילות גופנית הכרוכים בסיכון להיחבל בפנים ובלסת או בפוטנציאל למגע אלים. דוגמאות לענפי ספורט מסוג זה כוללות משחקי כדור, אגרוף ואומנויות לחימה אחרות
- חולי במחלות מסוימות כמו דלקות פרקים, גידולים ממאירים ועוד יוצרים הרס של רקמות במפרק, משבשים את פעולתו המורכבת וגורמים להתפתחות סימנים ותסמינים שונים
כאבים בלסת סימנים ותסמינים נלווים
"תסמונת מפרק הלסת" (הפרעות מפרק הלסת) באה לידי ביטוי באמצעות מגוון רחב של סימנים ותסמינים. סימפטומים אלה הנובעים מפגיעה ותפקוד לקוי מפרק או שני מפרקי הלסת עלולים להופיע באזור הלסת, בצוואר, בפנים, בראש וברקמות הסובבות. בין הסימנים והתסמינים שעלולים להתלוות לכאבים בלסת ניתן לכלול:
- כאב או רגישות בלסת, במיוחד ליד האוזן או בצד אחד או שני צדי הפנים.
- רעשים או חריקות בעת פתיחה או סגירה של הפה, אשר עשויים להיות מלווים או לא להיות מלווים בכאב.
- קושי או אי נוחות בלעיסה, נשיכה, דיבור או פיהוק.
- נעילה של הלסת, במצב פתוח או סגור, מה שמקשה על הנעת הפה בצורה תקינה.
- תנועה לא סימטרית של מפרקי הלסת.
- כאבי ראש, כאב באוזן או ליד האוזן, צלצולים באוזניים (טנטון), אובדן שמיעה או סחרחורת.
- שינויים באופן שבו השיניים משתלבות זו בזו (חסימה) או תחושה של מנשך לא מיושר.
מי יכול לאבחן הפרעה במפרק הלסת?
תסמונת TMJ יכולה להיות מאובחנת על ידי רופא שיניים, או קלינאי שמתמחה בתחום. האבחנה מתבססת על ממצאים שמופקים מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקה גופנית ומבדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן או MRI. עם זאת, ישנם מקצועות רבים שעוסקים במפרק הלסת ובכללם רופאי שיניים, נוירולוגיים, פסיכולוגים, אורתופדים, כירופרקטים ועוד רבים. בהליך של אבחנה מבדלת נוודא בין היתר:
- שהכאב שאתם חשים בלסת נובע אכן מנזק למפרק ולא מכאב מופנה מהשיניים.
מי מטפל בהפרעות במפרק הלסת?
אפשרויות הטיפול בתסמונת TMJ תלויות בחומרת וסוג ההפרעה, ועשויות לכלול:
- כירופרקטיקה הכוללת תרגילים, עיסוי, טיפול בחום או בקור, אולטרסאונד או גירוי חשמלי המסייעים לשפר את התפקוד והניידות של מפרק הלסת והשרירים.
- מכשירים אוראליים כגון סדים, מגיני פה או לוחיות נשיכה המסייעים להפחית את הלחץ על מפרק הלסת ולמנוע חריקת שיניים או הידוק שיניים.
- תרופות כגון משככי כאבים, נוגדי דלקת, מרפי שרירים, נוגדי דיכאון או זריקות בוטוקס.
- טיפול התנהגותי כגון ניהול מתח, טכניקות הרפיה, ביופידבק או טיפול קוגניטיבי-התנהגותי המסייעים בהפחתת גורמים פסיכולוגיים שעשויים לתרום לתסמונת TMJ.
- ניתוח כגון זעיר פולשני או ניתוח מפרק פתוח שניתן לשקול כמוצא אחרון כאשר טיפולים אחרים נכשלו או כאשר יש נזק חמור למפרק הלסת.
"החכם איננו מחפש הנאה,
אלא חוסר כאב בלבד."
אריסטו
References:
Mortazavi, N., Tabatabaei, A.H., Mohammadi, M. et al. Is bruxism associated with temporomandibular joint disorders? A systematic review and meta-analysis. Evid Based Dent 24, 144 (2023). https://doi.org/10.1038/s41432-023-00911-6
Kapos FP, Exposto FG, Oyarzo JF, Durham J. Temporomandibular disorders: a review of current concepts in aetiology, diagnosis and management. Oral Surg. 2020 Nov;13(4):321-334. doi: 10.1111/ors.12473. Epub 2020 Jan 25. PMID: 34853604; PMCID: PMC8631581.
González-Sánchez, B.; García Monterey, P.; Ramírez-Durán, M.d.V.; Garrido-Ardila, E.M.; Rodríguez-Mansilla, J.; Jiménez-Palomares, M. Temporomandibular Joint Dysfunctions: A Systematic Review of Treatment Approaches. J. Clin. Med. 2023, 12, 4156. https://doi.org/10.3390/jcm12124156
Krupali Patel, et al. Temporomandibular disorders—review of evidence-based management and a proposed multidisciplinary care pathway, Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology, Volume 136, Issue 1, 2023, Pages 54-69.
List T, Jensen RH. Temporomandibular disorders: Old ideas and new concepts. Cephalalgia. 2017;37(7):692-704.