כאבים בלסת ותסמינים נלווים בפנים, באוזן ועוד, עלולים להצביע על פגיעה ברקמות המרכיבות או מניעות את מפרק הלסת. מה גורם לזה ומה הם הנזקים שנגרמים למפרק? השימוש הרב שאנו עושים במפרק במהלך דיבור, לעיסה ועוד חושף את המפרק לעומסים ולבלאי מתנועות חוזרות ומאמצים חוזרניים.
מפרק הלסת (TemporoMandibular-Joint) או כפי שהוא קרוי בעברית מפרק לסתי-רקתי, הוא מפרק המצוי בקדמת האוזן שמחבר את הלסת התחתונה אל הגולגולת. מפרק זה משרת אותנו נאמנה למגוון מטלות ובכללן לעיסה, דיבור, בליעה, פיהוק ועוד. ליקויים במפרק הלסת או ברקמות סביבו עלולים לגרום לכאבי פנים, כאבי לסתות ועוד. מיליוני בני אדם סובלים מכאבים בפנים, בלסתות באוזניים ועוד ואין להם מושג שמקור הסימנים והתסמינים נמצא במפרק הלסת. הנזקים הכלכליים בגין הפרעות במפרק הלסת מגיעים בארצות הברית לעשרות ביליונים של דולרים בשנה. חשוב לאבחן ולטפל בהתפתחות כאבים בלסת ותסמינים נלווים בשלב מוקדם ככול האפשר.
כאבים בלסת ותסמינים נלווים – רקע
לפני שנתייחס לכאבים בלסת ולסימנים ותסמינים נלווים לכאבים הללו נתאר בקצרה מהי תסמונת מפרק הלסת. תסמונת מפרק הלסת או הפרעה במרפק הלסת היא השם הכולל לפגיעה באחת או יותר מהרקמות המרכיבות או מניעות את המפרק הזה וסך כול הסימנים והתסמינים הנובעים מפגיעה זאת. מה גורם לפגיעה במפרק הלסת? ממש כמו כול מפרק אחר בגוף גם מפרק הלסת חשוף לנזקים מצטברים ולפציעות עקב העומסים הקיצוניים והחוזרניים המוטלים עליו. גורמים נוספים לפגיעה במפרק הלסת כוללים מחלות שונות וכמובן בגלל חבלות.
גורמי הסיכון להתפתחות כאבים בלסת כוללים ליקויים מבניים (מולדים או נרכשים), תפקוד לקוי (מולד או נרכש), סוגים של פעילות גופנית, חולי במחלות מסוימות ועוד. כך למשל מנשך לקוי שנגרם כתוצאה מטיפול רפואי כושל או מיישור שיניים עלול לשבש את עבודת המפרק ולהוביל לפגיעה בו. חולי במגוון מחלות כולל דלקות פרקים, גידולים ממאירים ועוד יוצרים הרס של רקמות במפרק, משבשים את פעולתו המורכבת וגורמים לסימנים ותסמינים שונים. נזקים במפרק עלולים להתפתח גם בגלל פעילות גופנית הכרוכה במגע אלים או בפוטנציאל למגע אלים כמו משחקי כדור, אגרוף ואומנויות לחימה אחרות.
להלן פירוט של הפרעות שכיחות במפרק הלסת שגורמות בין היתר להתפתחות כאבים בלסת ולתסמינים נלווים נוספים:
הפרעות וליקויים אפשריים במפרק הלסת
תסמונת מפרק הלסת או בשמה העכשווי “הפרעות במפרק הלסת” (Temporomandibular Disorders) היא שם כולל למספר תסמונות כאב עם או בלי פגיעה תפקודית במפרק הלסת. ליקויים אלו נגרמים עקב התפתחות נזקים במפרקי הלסת ו/או ברקמות הרכות הפועלות סביבם:
1) ליקוי במפרק הלסת עקב פגיעה שרירית
מדובר למעשה בקבוצת ליקויים במפרק הלסת על רקע שרירי (Myofascial Pain): כאבים מקומיים בשרירי הלעיסה בלבד (Local myalgia) וכאבים בשרירי הלעיסה המקרינים רחוק יותר (Myofascial pain with referral).
2) ליקוי במפרק הלסת עקב פגיעה בדיסק התוך מפרקי
מדובר בקבוצת ליקויים במפרק הלסת על רקע של תפקוד ומיקום לקויים של הדיסק התוך מפרקי (Disc Derangement Disorders). בתסמונות כאב אלו מככב הדיסק התוך מפרקי שמאבד את יכולתו להישאר בקביעות בין החלקים הגרמיים של המפרק.
3) ליקוי במפרק הלסת עקב פריקה ותת פריקה
פריקה ותת פריקה של מפרק הלסת (Subluxation / luxation) נגרמים לרוב בגלל תנועתיות יתר של מפרק הלסת. במהלך פתיחת הפה, ראש עצם הלסת התחתונה “נפלט” ממקומו ונותר “תקוע” ללא יכולת חזרה למיקומו האנטומי. מקרה שבו החולה יכול באופן עצמי לפרוק את המפרק ממקומו ואף להחזירו למקום נקרא “תת פריקה” (Subluxation). מקרה שבו איש מקצוע בלבד יכול, באמצעות תמרון מסוים להחזיר את המפרק למיקומו נקרא פריקה (luxation).
4) ליקוי במפרק הלסת עקב דלקת פרקים ניוונית
גם מפרק הלסת אינו חסין מדלקות פרקים. בליקוי זה הכאבים במפרק הלסת מתפתחים על רקע של דלקת פרקים ניוונית(Arthralgia). גם במקרה הזה תנועות הלסת ובדיקות פרובוקטיביות של המפרק מגבירות את הכאב.
כאבים בלסת סימנים ותסמינים נלווים
“תסמונת מפרק הלסת” (Temporo Mandibular Joint Syndrome) או בשמה הכוללני יותר, “הפרעות מפרק הלסת” (Temporomandibular Disorders) באה לידי ביטוי באמצעות מגוון רחב של תסמינים המופיעים באזור פרק הלסת, הצוואר, הפנים, הראש והרקמות הסובבות, ונובעים מפגיעה ותפקוד לקוי של אחד או של שני מפרקי הלסת.
בין הסימנים והתסמינים שעלולים להופיע בעקבות פגיעה במפרק הלסת ניתן לכלול: כאבים באוזניים, כאבים בפנים, כאבים במפרק הלסת, רעשים וחריקות בעת שמפרק הלסת פעיל, מגבלות ושיבוש בתנועת המפרק, כאבי ראש, כאבי פנים ועוד. התחומים הרפואיים שיודעים לבדוק לאבחן ולטפל במפרק הלסת הם רבים ומבלבלים. בכללן ניתן למנות: רופאי שיניים, נוירולוגיים, פסיכולוגים, אורתופדים, כירופרקטים ועוד רבים. כאשר טובת החולה נמצאת בראש סדרי העדיפות שילוב של כול הגורמים המקצועיים הללו עשוי לתת מענה טוב יותר לבעיה.
מהי שכיחות ההפרעות במפרק הלסת
על פי נתונים שהתפרסמו בארצות הברית רוב הסובלים מתסמונת מפרק הלסת מצויים בין הגילאים 20 – 40 כאשר נשים סובלות מהתופעה באופן מובהק יותר מגברים. מחקרים שנערכו בארצות הברית מצאו שבין 35% – 70% מהבוגרים האמריקאים סובלים לפחות מסימפטום אחד ממכלול הסימפטומים המאפיינים תסמונת זו, וכ 25% סובלים ממגוון גדול יותר של סימפטומים. על פי נתונים המתבססים על צילומי רנטגן בקרב כ42%-65% מהאנשים שנבדקו ישנם סימנים לנזק למפרק הלסת. כ- 5% מהבוגרים באמריקה סובלים מסימנים ותסמינים חמורים מספיק כדי לחפש טיפול לבעיית הלסת שלהם.
השוואה לנתונים ממחקרים שנעשו בשנים קודמות (1964 ו1973) מעידים שהתופעה הייתה ונותרה בעיה משמעותית. בין 47%-76% מאנשים הסובלים מהפרעות במפרק הלסת מדווחים על מעורבות של שני פרקי הלסת גם יחד. על פי האיגוד הלאומי האמריקאי למחקר שיניים גולגולת ופנים מעל 30 מיליון אמריקאים סובלים מהתסמונת בכול רגע נתון ומיליון חולים חדשים מצטרפים לסטטיסטיקה הזאת כול שנה. על פי האומדנים הנזקים הכלכליים השנתיים בארצות הברית, כתוצאה מהפרעות של מפרק הלסת מגיעים ל30 ביליונים של דולרים לשנה.
יותר נשים
מספר הנשים הסובלות מתסמונת מפרק הלסת גדול יותר ממספר הגברים. מחקרים שונים מציינים יחס של 3:1 ואפילו יחס של 8:1. רוב הפונות לעזרה עם התסמונת הזאת הנן נשים שגילן בין 50-30. לשאלה למה נשים סובלות יותר אין תשובה חד משמעית. השערות ותיאוריות מאידך יש למכביר. מחקר שנערך בארצות הברית טוען שהאחראי לכך שנשים סובלות יותר היא ההשפעה ההורמונלית שקיימת אצלן על המבנה של המיניסקוס.
גם ילדים סובלים
בקרב ילדים התופעה שכיחה יותר ממה שחוקרים סברו. בארצות הברית כ 50% מהילדים יחוו כאבי לסת לפחות פעם אחת במהלך ילדותם. מעל 50.000 ילדים סובלים מהתופעה בכול זמן נתון כאשר מחציתם סובלים מכך בשני הצדדים.
“החכם איננו מחפש הנאה,
אלא חוסר כאב בלבד.”
אריסטו