חוסר שיווי משקל אבחון וטיפול

חוסר שיווי משקל אבחון וטיפול

חוסר שיווי משקל – אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע תסמינים כרוניים ונזקים בלתי הפיכים. סוג הטיפול שנבחר כדי לטפל בליקוי במערכת שיווי המשקל תלוי בגורם לו. הגורמים לתסמינים מפחידים אלה עשויים להיות חסרי משמעות קלינית או מסכני חיים.

אבחון של ליקוי בשיווי המשקל אינו הליך פשוט. מגוון הגורמים האפשריים שיכולים להשפיע על תחושת חוסר שיווי המשקל הוא עצום. למרות שברוב המקרים הגורם יהיה זניח והסימפטומים זמניים יש לאבחן בקפדנות את הגורם לבעיה. הסיבה לכך היא המקרים שבהם אובדן שיווי המשקל נגרם בשלב הפרעות בריאותיות מסכנות חיים. אבחון הפרעה זאת בשיווי המשקל התבסס בעיקר על ההיסטוריה הרפואית של החולה ובדיקה גופנית. הבדיקה הגופנית תכלול את כול האזורים הרלוונטיים בגוף. במידת הצורך נבצע בדיקות הדמיה ומעבדה.

חוסר שיווי משקל אבחון וטיפול – השלבים:

היסטוריה

אבחון פגיעה בשיווי המשקל יתחיל בלמידת ההיסטוריה של המקרה. בין היתר נשאל את המטופל:

  • מתי חש לראשונה באובדן שיווי המשקל?
  • נבקש תיאור הסימפטומים (סחרחורת, ורטיגו, תחושות סיבוביות, ראש קל, חוסר יציבות ועוד, רעשים באוזניים, ירידה בשמיעה, ראייה כפולה ועוד)
  • נברר האם הסימפטומים הללו הופיעו בהקשר לאירוע מסוים (פציעת ראש, הפלגה, צלילה, טיסה)?
  • האם הסימנים והתסמינים הללו הופיעו בבת אחת או באופן הדרגתי?
  • נברר האם הסימנים והתסמינים קבועים או מופיעים לסירוגין?
  • נשאל האם שינויים במנח הגוף או הצוואר גורמים להופעה או היעלמות הסימנים והתסמינים?
  • האם ישנם סימנים ותסמינים נלווים באוזניים? ועוד
  • נלמד על הרקע הבריאותי של המטופל כולל טיפולים תרופתיים, ניתוחים, אשפוזים ועוד
  • נשאל את החולה על מצבו האישי, חייו החברתיים, עישון, קפה, אלכוהול, ספורט ועוד.

בדיקה גופנית

הבדיקה הגופנית תתחיל עם תצפית על המטופל. נחפש סימנים חיצוניים לחולי, פציעה, ליקוי תפקודי או ריצוד עיני (Nystagmus). נעשה זאת באמצעות התבוננות:

  • נסתכל בעורו
  • נתבונן ביציבתו
  • ונתבונן בעיניו
  • בדוק האם קימה מהירה מישיבה גורמת לסימנים והתסמינים שעליהם הוא מתלונן
  • נבחן את ההליכה ואת יציבותה

נמשש את חלקי הגוף הרלוונטיים:

  • נבדוק את הסימנים החיוניים כולל לחץ דם וקצב לב
  • נערוך בדיקות מיוחדות כולל עמידה על רגל אחת ובדיקת רומברג (Romberg) עם עיניים פקוחות ועצומות.
חוסר שיווי משקל אבחון וטיפול
חוסר שיווי משקל אבחון וטיפול
  • נערוך בדיקה של עצבי הגולגולת ובדיקה עצבית של הגפיים התחתונות כולל החזרים גידיים, כוח ותחושות.
  • נבדוק האם ישנה פגיעה בשמיעה. באמצעות מבחן הלפיק דיקס (Hallpike-Dix) נבדוק האם מקור הבעיה הוא ורטיגו סירוגי תנוחתי.
  • נחפש במיוחד סימנים לפגיעה צווארית כולל טווחי תנועה ובדיקה לנזק אפשרי בשורשי העצבים בצוואר.
  • נניע את הצוואר בלי להניע את הראש (כיסא מסתובב) על ידי "בדיקת תסביב צוואר" (neck torsion test). בדיקה זאת תבדיל את הסחרחורת הנובעת מהצוואר מזאת הנובעת מהאוזן הפנימית.

בדיקות מתקדמות

כדי לאבחן יתכן שנצטרך להיעזר בבדיקות נוספות כולל:

  • בדיקות שמיעה
  • אלקטרוניסטמוגרפיה (Electronystagmography). בודקת את מנגנון שיווי המשקל באוזן הפנימית על ידי לימוד תנועות הריצוד של העין
  • פוסטורוגרפיה דינאמית (Dynamic Posturography) לזיהוי החלק במערכת שיווי המשקל שאינה מתפקדת
  • כיסא מסתובב ממוחשב (Rotatory Chair) הבודקת את תנועות העיניים תוך כדי סיבוב המטופל
  • MRI ועוד

אבחנה מבדלת

ריפוי הגורמים שעלולים להוביל להתפתחות חוסר שיווי משקל מחייב ביצוע אבחנה מבדלת. האבחנה המבדלת מתבססת בין היתר על:

  • ההבדלים בין הסימנים והתסמינים הנלווים לאובדן שיווי המשקל
  • על הטריגר שגורם להופעת אובדן שיווי המשקל (תנועות צוואר?)
  • פרק הזמן שבו נמשכת תחושת אובדן שיווי המשקל ועוד

ליקוי במערכות שרירי ושלד

כך למשל כאשר ליקוי במערכות שריר ושלד הוא הגורם לאובדן שיווי המשקל התלונן החולה גם על נזק וכאב באחד או יותר ממפרקי הגפה התחתונה, על חולשת שרירים, על טווחי תנועה מוגבלים, על נוקשות מפרקים ועוד. בבדיקה נזה את הממצאים הללו ואולי אף פגיעה עצבית בגפה התחתונה, פגיעה ביכולת הפרופריוספציה ועוד.

פגיעה צווארית

כאשר אובדן שיווי המשקל נגרם על רקע פגיעה צווארית החולה התלונן על סחרחורת וליקוי בשיווי משקל שיכול להימשך דקות ושעות המתרחשים מיד עם ביצוע תנועת צוואר או ראש. עוד התלונן החולה על כאבים בצוואר, מגבלות תנועה של הצוואר ואולי אף כאבי ראש עורפיים. יתכן שהכאבים הללו בצוואר החלו בעקבות תאונת דרכים אך יתכן גם שהם תוצאה של בלאי מצטבר על רקע יציבה לקויה כמו ראש מושט לפנים (forward head posture) בדיקת תסביב צוואר שבה מסובבים את הצוואר בלי להניע את הראש תהיה חיובית.

ליקוי באוזן הפנימית

כאשר הגורם לליקוי בשיווי המשקל מקורו באוזן הפנימית על רקע תנודות גבישי הסידן (ורטיגו פרוקסיזמלי פריפרי) החולה התלונן על ורטיגו חריף שנגרם בעקבות שינוי מנח של הראש או שכיבה על הצד כאשר האוזן הבעייתית למטה. לוורטיגו הזה יתלוו ריצוד עיניים, בחילה ולפעמים גם הקאה. הוורטיגו במקרה הזה נמשך עד דקה לרוב הרבה פחות. ברוב המקרים מתרחש לאחר גיל 40 ורק במקרים נדירים לפני גיל 20. יתכן שהרקע הבריאותי של החולה כולל חבלת ראש או דלקת או ניתוח באוזן.

חוסר שיווי משקל – טיפול 

לאחר ששללנו שהגורם לאובדן שיווי המשקל אינו מסכן חיים ווידאנו שהגורם לפגיעה זאת נמצא בתחום המומחיות שלנו נתחיל את השלב הטיפולי. הטיפולים יכללו שיקום ואימון מחודש של מערכת חשובה זאת עוד נעניק הנחיות לגבי שינויים בסגנון החיים ותזונה שעשויים להקל על התסמינים של מחלות הגורמות לתחושת חוסר היציבות כולל מחלת מנייר, מיגרנה, לחץ דם נמוך ועוד.

אנו במרפאה שלנו מטפלים במגוון הפרעות בריאותיות ופגיעות שעלולות לגרום בין היתר לתחושת חוסר שיווי משקל. ברשימה זאת נמנה ורטיגו או סחרחורת הנגרמים לאחר פגיעה בצוואר או במפרק הלסת, ורטיגו סירוגי תנוחתי שנקרא גם ורטיגו פרוקסיזמלי פריפרי על רקע תזוזת גבישי הסידן באוזן הפנימית ועוד.

טיפול כירופרקטי בצוואר

הטיפול בליקוי בשיווי המשקל על רקע פגיעה בעמוד השדרה הצווארי דומה לטיפול שניתן "לסתם" כאבי צוואר. החדשות הטובות הן שברובם המכריע של המקרים:

  • כאשר כאבי הצוואר חולפים וטווחי התנועה משתפרים
  • גם תחושות אובדן שיווי המשקל נעלמים

הטיפול בצוואר יכלול שימוש בעזרים חשמליים מרפאי דלקת כגון לייזר רך, טכניקות ריפוי ידניות לשיפור טווחי התנועה ושיפור האיזון של שרירי הצוואר.

טיפול כירופרקטי בוורטיגו סירוגי תנוחתי

הטיפול בוורטיגו סירוגי תנוחתי כולל בעיקר שימוש בטכניקות יעילות כמו:

  • תנועת אפלי (Epley maneuver) שמטרתן פינוי גבישי הסידן מהתעלות החצי עגולות

יש לעתים שילוב של ורטיגו הנגרם על רקע פגיעה צווארית עם זה הנגרם בגלל גבישי הסידן באוזן הפנימית. במקרים אלו נטפל במקביל גם בצוואר.

טיפול כירופרקטי במערכות שריר ושלד

הטיפול בליקויים במערכות שריר ושלד הגורמות לאובדן שיווי המשקל תלוי כמובן בסוג הליקוי. אנו ננסה להחזיר את הכשירות של המפרקים והשרירים כדי לאפשר תפקוד טוב יותר. נליץ על פעילות גופנית בדרגות קושי מותאמות כדי לשפר את שיווי המשקל. כך למשל נמצא שריקודים הועילו למערכת שיווי המשקל של מבוגרים.

הטיפול הרפואי בתחושת חוסר שיווי המשקל

הטיפול הרפואי באובדן או פגיעה בשיווי המשקל כולל בעיקר תרופות לצמצום ההתקפים ומניעת הקאות. במקרים עקשניים או במקרים שבהם הפתולוגיה הגורמת לאובדן שיווי המשקל מחייבת את זה ימליצו הרופאים על פתרון כירורגי.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

תסמונת התפס בירך טיפול

תסמונת התפס בירך אבחון וטיפול

תסמונת התפס בירך? טיפול מהיר עשוי למנוע התפתחות דלקת פרקים ניוונית במפרק וצורך עתידי בניתוח להחלפתו. תסמונת זאת מתפתחת כאשר קיים ליקוי מבני מולד או נרכש במפרק. חשוב לציין שלמרות החשיבות מלאכת האבחון עלולה להיות מורכבת ומאתגרת. 

הרצאה בנושא תסמונת מפרק הלסת

הרצאה על תסמונת מפרק הלסת

הרצאה בנושא תסמונת מפרק הלסת כוללת בין היתר הכרת האנטומיה של מפרק הלסת, הבנת הגורמים לתסמונת מפרק הלסת ועוד. תסמונת מפרק הלסת כוללת למעשה אוסף מגוון של סימנים וסימפטומים הנובעים מתפקוד לקוי של אחד או של שני מפרקי הלסת.

מסרונים במקום לישון

שליחת מסרונים במקום שינה

מסרונים במקום שינה? הילדים שלכם עלולים לשלם מחיר בריאותי על כך. גורמים רבים, בעידן הנוכחי, עלולים לגזול שינה מילדכם. בין היתר נמנה את המחשב, הטלוויזיה והטלפון החכם. ילדים השולחים הודעות SMS על חשבון שעות שינה משלמים מחיר בריאותי. 

קרע במיניסקוס תסמינים

קרע במיניסקוס תסמינים

קרע במיניסקוס? תסמינים אופייניים עשויים להועיל באומדן חומרת הפציעה. שסע ברקמה סחוסית זאת הפועלת כבולם זעזועים מהווה גורם שכיח לסימנים ותסמינים בברך. גורמים אפשריים כוללים טראומה ובלאי מצטבר. לרוב שינויים ניווניים יקדימו את השסע.