בורסיטיס בירך מה גורם לזה? דלקת בבורסת תל הירך (טרוכנטריק בורסיטיס) היא בעיה שכיחה. נשים פגיעות יותר מגברים לסבול מדלקת באמתחת תל הירך בשיעור של 4:1. גם גיל מהווה פקטור וגברים ונשים מבוגרים מעלים את הסיכוי שלהם להתפתחות בורסיטיס בירך. גם הסיכוי לסבול מבורסיטיס דו צדדי הוא גבוה הרבה יותר בקרב נשים. ספורט חוזרני כמו ריצה מהווה גורם סיכון להתפתחות בורסיטיס בירך בקרב נשים וגברים צעירים.
בורסיטיס בירך היא למעשה דלקת בבורסה הממוקמת מעל תל הירך הגדול ובצדו החיצוני. הסובלים מהפרעה זאת מדווחים על כאבים מקומיים בירך, מגבלות תנועה, נפיחות והפרעות שינה. בורסת תל הירך יוצרת הפרדה בין שריר העכוז לתל הירך.
טרוכנטריק בורסיטיס (Trochanteric Bursitis) כרוכה לרוב בסימפטומים קלים החולפים תוך ימים אחדים. עם זאת ישנם גם מקרים חמורים יותר שבהם הכאבים ומגבלות התנועה קיצוניים יותר. יש לאבחן ולטפל בהקדם בכאבים בירך הנובעים מהפרעה זאת כדי למנוע התפתחות הפרעה כרונית. לנוכח גורמי הכאב הרבים באזור הירך האבחון עלול להיות מאתגר. הליך של אבחנה מבדלת עשוי להועיל ולאפשר טיפול יעיל בכאב באזור הירך.
בורסיטיס בירך מה גורם לזה – רקע
בורסה היא שק קטן או אמתחת שבחלקה הפנימי מצויה רקמה סינוביאלית שמייצרת נוזל סינוביאלי. תפקידה של רקמת הבורסה היא ליצור הפרדה בין רקמות. לרוב מדובר בהפרדה בין רקמות דינמיות כגון גידים ושרירים לבין רקמה גרמית קשיחה. מטרת ההפרדה הזאת היא מניעת חיכוך ופציעה של הרקמות. אלא שתפקיד הגנתי זה גורם לשק הבורסה להיחשף ללחצים ועומסים רבים. אלה עלולים לעתים לגרום לפגיעה ולהתפתחות בורסיטיס בירך. בגופנו מתפקדות מאות בורסות המבצעות את תפקידן במסירות ראויה. לעתים העומסים המוטלים עליהן גדולים מידי עבורן. התוצאה פציעה והתפתחות בורסיטיס.
טרוכנטריק בורסה ובורסות נוספות
כמחצית מהמקרים של כאבים בירך נגרמים בגלל התפתחות בורסיטיס בירך (טרוכנטריק בורסיטיס). הבעיה שכיחה יותר בקרב נשים מבוגרות ובקרב ספורטאים צעירים. מפרק הירך הוא מפרק כדורי מסיבי המוקף בין היתר בשרירים חזקים, ברצועות עמידות ובמעטפת מפרק קשוחה.
אלה מסייעים לו במלאכה הסיזיפית של נשיאת המשקל שלנו במצבים שונים ומאתגרים. בצד החיצוני של מפרק הירך קיימות מספר בורסות או אמתחות (bursae) מלאות בנוזל. הבורסות הללו מכסות ומדפנות את התל הגדול בירך (Greater trochanter). תל הירך הגדול היא בליטה גרמית הנמצאת מתחת לקו המותן בצד החיצוני של האגן.
עומסים חוזרניים וסיבות נוספות
חיכוך יתר של האמתחות הללו לרוב על ידי גידים מקומיים יוביל להתפתחות בורסיטיס בירך. הגורם לחיכוך יתר של הגידים בשקי הבורסה הם לרוב עומסי יתר חוזרניים. גורמי סיכון כוללים:
- ליקויים ביומכניים באופן עבודת מפרק הירך
- הבדל באורך הרגליים
- דלקות פרקים
- פעילות גופנית חוזרנית ומאומצת כגון ריצות ועוד
התסמין העיקרי בגין דלקת אמתחת תל הירך הוא כאב מקומי המתפתח באופן הדרגתי ויכול להקרין במורד הרגל. מלבד הכאב החולה עלול לדווח גם על מגבלות תנועה, קושי לישון בלילה ועוד. לאחר ביצוע אבחון ואבחנה מבדלת ואישור שאכן מדובר בדלקת באמתחת תל הירך הגדול ניתן לטפל בבעיה. רצוי להתחיל בטיפול שמרני עם גלי הלם.
סימנים ותסמינים של בורסיטיס בירך
הסימנים והתסמינים בגין בורסיטיס בירך עלולים לכלול:
- נפיחות מקומית בצד החיצוני של הירך
- כאבים בירך בעוצמה משתנה או כאבים מתמשכים וחריפים מעל חלקו החיצוני של מפרק הירך
- הכאבים יתחילו באופן הדרגתי
- עוד יתכנו מגבלות תנועה עד כדי צליעה בגלל הכאב
- הכאב יכול להקרין מטה לכיוון הצד החיצוני של הירך והברך ומעלה לכיוון הישבן
- הכאבים יוחמרו, לאחר שכיבה על הצד המעורב
- שכיבה על הצד אחראית גם להפרעות שינה קשות. הכאב החריף בגלל שכיבה על הצד הדלוק עלול להעיר אתכם שוב ושוב.
- גם נהיגה או כול שהייה ממושכת במצב של ישיבה עלולים להחמיר את הכאב
- מאמצים חוזרניים הכרוכים בביצוע תנועות חוזרות עם מפרק הירך יגרמו להחמרה של הכאבים
דוגמאות לפעילות שעלולה להחמיר את התסמינים של בורסיטיס בירך כוללות:
- הליכה ממושכת
- ריצות ארוכות
- עלייה או ירידה במדרגות
- רכיבת אופניים
- שיכול רגליים
- עמידה ממושכת
גם לחץ ישיר על הצד הדלוק יחמירו את הכאבים.
בורסיטיס בירך מה גורם לזה – פירוט גורמים
דלקת באמתחת תל הירך או טרוכנטריק בורסיטיס היא למעשה דלקת של השקיק או האמתחת (בורסה) המכסה ומדפנת את העצם הבולטת של תל הירך (Greater trochanter). ישנה בורסה עמוקה יותר באזור תל הירך הגדול אך זאת נפגעת לעיתים רחוקות בלבד. מדובר בדלקת האמתחת השכיחה ביותר סביב מפרק הירך. תסמונת זאת קרויה גם תסמונת כאב תל הירך הגדול (Greater Trochanteric Pain Syndrome). מה הגורם להתפתחות התופעה הכואבת הזאת?
ראשית יש לציין שברוב המקרים הגורם להתפתחות בורסיטיס בירך הוא אידיופטי כלומר לא ידוע. באותם מקרים שבהם אנו יכולים להעריך מהו הגורם אנו מזהים את הגורמים הבאים:
נזק חבלה
אלה עלולים לכלול:
- נזקי חבלה בבורסה במפרק הירך
- קרע של שרירים או גידים במפרק הירך בשל נפילה או חבטה
נזקים הנובעים מעומסים חוזרניים
- הפעלת לחץ מתמשך על הבורסה כמו בעקבות שכיבה ממושכת
- חיכוך חוזרני של הבורסה באמצעות גידים ושרירים. פעולות חוזרניות של מפרקי הירך (הליכות ועמידות ממושכות, ריצות, רכיבת אופניים,כפיפות ירך ועוד). שרירים שעלולים לגרום לחיכוך ודלקת של הבורסה בירך הם שריר העכוז האמצעי (gluteus medius) הממוקם בחלקו העליון והצדי של העכוז
, והגיד של שביל הכסל והשוקה (Iliotibial band)
נזקי מחלות וטיפולים רפואיים
- נזקים בבורסה או בסביבתה הקרובה בגלל מחלות דוגמת דלקת פרקים שגרונית, שיגדון (גאוט), דלקת פרקים ניוונית ועוד
- נזקים בבורסה או בסביבתה הקרובה בגלל סיבוכים לאחר ניתוחי ירך
גורמי סיכון לדלקת אמתחת תל הירך
מגוון רחב של גורמי סיכון עלולים להעלות את הסיכון שלכם להתפתחות בורסיטיס בירך. למעשה כל גורם שמשנה את הביומכניקה של מפרק הירך, מעלה את רמות העומס על מפרקי הירך או מעלה את הסיכון לנזקים טראומטיים עשוי להיחשב כגורם סיכון. בין גורמי הסיכון נמנה:
- עומס יתר הנוצר על מפרק הירך על האגן ועל הרקמות הנאחזות בהם ופועלות סביבם בגלל יציבה לקויה
- עומסי יתר הנגרמים למפרקי הירך ורקמות סביבן בגלל ספורט (ריצה, טיפוס, שימוש במדרגות, רכיבה על אופניים ועוד)
- עומס יתר על מפרקי הירך ועל הרקמות סביבן על רקע מקצועי (ישיבה, נהיגה, כריעה, שימוש במדרגות)
- מחלות כגון דלקת פרקים ראומטית, שיגדון (גאוט), פסוריאזיס ודלקת פרקים ניוונית ועוד גורמות לשינויים תפקודיים של הירך
- ניתוחים באזור האגן ומפרק הירך כגון החלפת מפרק הירך יוצרים שינויים שמגבירים הלחץ על הבורסה. מחקר בארצות הברית מצא שב- 1.4% מניתוחי הירך נוצר הסיבוך הזה
- שינויים ניווניים במפרק הירך ו/או ברקמות שנאחזות או פועלות סביבו. מעלה הסבירות לדלקת באמתחת תל הירך
- דלקת זיהומית בבורסה. שכיחה בקרב אנשים שצורכים תרופות על בסיס סטרואידים או תרופות לדיכוי המערכת החיסונית
- עומסי יתר על הירכיים ועל הרקמות סביבן בגלל ליקויים מבניים כגון עקמת, רגל קצרה, כף רגל שטוחה ועוד
- עומסי יתר על מפרקי הירך בגלל יציבה לקויה של האגן
- עומסי יתר על מפרקי הירך והרקמות הרכות סביבן בגלל ליקויים תפקודיים. דוגמאות:
- חולשת שרירים בירך ו/או בעכוז
- תבנית הליכה לקויה (צליעה?) עקב פציעה ניתוח או שיתוק בירך
- עקב פגיעה בעמוד השדרה התחתון (פריצת דיסק, היצרות תעלת השדרה ועוד)
- תסמונת פיריפורמיס ועוד
References:
Segal NA et al. Greater trochanteric pain syndrome: epidemiology and associated factors. Arch Phys Med Rehabil 2007;88:988-92.
Fearon AM et al. Greater trochanteric pain syndrome negatively affects work, physical activity and quality of life: a case control study. J Arthroplasty 2014;29:383-6.
Lievense A et al. Prognosis of trochanteric pain in primary care. Br J Gen Pract 2005;55:199-204.
Woodley SJ et al. Gluteus medius muscle atrophy exists in patients with longstanding lateral hip pain: an MRI study using a reliable measurement method. J Orthop Sports Phys Ther 2019;49:202-9.
Long SS et al. Sonography of greater trochanteric pain syndrome and the rarity of primary bursitis. AJR Am J Roentgenol 2013;201:1083-6.
Grimaldi A et al. Gluteal tendinopathy: integrating pathomechanics and clinical features in its management. J Orthop Sports Phys Ther 2015;45:910-22.
Fearon AM et al. Development and validation of a VISA tendinopathy questionnaire for greater trochanteric pain syndrome: The VISA-GTPS questionnaire-clinimetric properties including responsiveness to injection therapy. Br J Sports Med 2016;50:972-7.
Lustenberger DP et al. Incidence and prevalence of greater trochanter pain syndrome in a large US integrated health system. PM R 2017;9:1180-6.