כאבים במפרק הירך מה גורם להם

כאבים במפרק הירך מה גורם להם

כאבים במפרק הירך מה גורם להם? הגורם העיקרי לכאב במפרק הירך הוא לרוב נזק לאחת או יותר מהרקמות במפרק עצמו. לעתים המקור לכאבים הללו בירך הוא נזק ברקמה או איבר מרוחקים המשליכים כאב אל הירך. דוגמה לכך היא פריצת דיסק מותני שלוחצת על עצב מותני וגורמת להשלכת כאב במורד הירך. כאבים באזור הירך יכולים להתפתח בשל מגוון גדול של הפרעות בריאותיות בגב ובמפשעה. בגלל הקרבה האנטומית בין הירך והגב התחתון או המפשעה קיים קושי לאבחן את מקור הכאב.

לעתים קרובות אנשים עם כאבים בירך מתבשרים לאחר בדיקה שמקור הבעיה שלהם הוא בגב התחתון. בחלק מהמקרים הטענה שמקור הכאב בירך נשללת לחלוטין. כמובן שגם תופעה הפוכה תיתכן. כאבים בגב שלאחר בירור מתברר שמקורם הפרעה במפרק הירך. יש לאבחן במהירות את מקור הכאב לצורך טיפול נכון ולמניעת בעיה כרונית. בהרבה מקרים נדרשת אבחנה מבדלת כדי לזהות האם מקור הכאב היא פגיעה:

  • במפרק הירך עצמו
  • בגב התחתון
  • במפשעה (בקע ועוד)
  • או אולי מאיבר פנימי חולה

סימפטומים אופייניים לכול אחת מהאפשרויות האלה עשויים להעניק מידע מסגיר ובכך להועיל לאבחון.

כאבים במפרק הירך מה גורם להם – רקע

מפרק הירך בדומה למפרקים אחרים בגופנו יכול לתפקד תחת עומסים חוזרניים ניכרים. כול אחת מהרקמות השונות סביב המפרק מסייעות למפרק לעמוד בעומסים הללו במהלך החיים. יש לעיתים שהעומסים שאנו מטילים על המפרק גדולים מיכולתו לספוג ולהחלים מהם. התוצאה נזק לאחת או יותר מהרקמות במפרק, דלקת, כאבים ושאר סימפטומים.

  • כ- 20% מהמבוגרים לאחר גיל 65 סובלים מכאבים וסימפטומים נוספים שמקורם פגיעה מפרק הירך. בחלק מהמקרים הכאבים בירך מלווים במגבלות תפקוד ופגיעה קשה באיכות החיים מחייבים ניתוח להחלפת המפרק.

במצב אופטימאלי, נזקים קלים משניים לעומסים הללו המתרחשים במפרק הירך מחלימים באופן טבעי. יש לעיתים שהנזקים במפרק הירך או ברקמות סביבו קשים יותר. אבחון כאבים במפרק הירך מתבסס על:

  • ההיסטוריה הרפואית
  • בדיקה הפיזית
  • ומידת הצורך בבדיקות מתקדמות כולל אמצעי הדמיה (צילומי רנטגן, CT או MRI) ובדיקות מעבדה

הכירופרקט מאומן לאבחן, לטפל ולשקם את מפרק הירך וזאת ללא שימוש תרופות או ניתוחים. כירופרקט ישים דגש גם על מניעת הכאבים בירך.

אנטומיה בסיסית של הירך

מפרק הירך הוא מפרק סינוביאלי כדורי בעל יכולת תנועה רחבה הנוצר מהמפגש בין:

  • החלק העליון של עצם הירך (Femur)
  • לבין המרחשת באגן (Acetabulum)

סחוס עבה יחסית עוטף את קצות העצמות במפרק, מגן על העצם ומאפשר תנועה חלקה יותר. סביב המרחשת ממוקמת רצועה היקפית הקרויה לברום (Labrum) שמעמיקה את המרחשת. העמקה זאת מאפשרת שיפור האחיזה בעצם הירך וסיכון מופחת לפריקה.

עוד אוחזות במפרק מספר רצועות. קופסית או מעטפת המפרק (Capsule) עוטפת את המפרק. בתוכה מתפקדת רקמה סינוביאלית (Synovial membrane) שמייצרת נוזל סינוביאלי המסוככת את המפרק. בורסות (Bursa) מרפדות את המפרק ומגנות עליו מכוחות חיצוניים. מספר כלי דם מזינים את המפרק ועצבים שמקורם בצמה העצבית המותנית והסקרלית (Lumbosacarl plexus) מעצבבים אותו ומאפשרים:

  • שליטה מוטורית
  • תחושות כאב, מגע, לחץ, טמפרטורה ומיקום לאורך הרגל

מגוון שרירים מפעילים את הירך ומאפשרי לו לבצע כפיפה, פשיטה, רוטציה פנימיתה ורוטציה חיצונית.

סימנים ותסמינים של דלקת בירך

הסימנים והתסמינים המתפתחים בעקבות פגיעה במפרק הירך משתנים בהתאם:

  • למיקום הנזק
  • סוג הרקמה שנפגעה
  • חומרת הנזק

הסימפטום העיקרי שנובע מדלקת במפרק הירך הוא כאב. הכאבים בירך יכולים להופיע באופנים שונים ובכלל זה:

  • להיות חריפים או קלים
  • להופיע באופן חד ומהיר או להתפתח באופן הדרגתי
  • להיות חודרניים או שטחיים
  • פועמים או קבועים

מלבד הכאבים במפרק הירך יתכנו גם:

אם יש גם פגיעה עצבית יתכן שנחוש גם:

  • נימול
  • הירדמות
  • חולשה של חלק או של כול הרגל ועוד

כאבים במפרק הירך שהם חריפים ומלווים:

  • בחום
  • אדמומיות מקומית
  • ירך חם למגע
  • בצקת

עלולים להצביע על דלקת זיהומית.

כאבי ירך מה גורם להם – פירוט גורמים

מגוון הסיבות להתפתחות כאבים במפרק הירך כולל:

  • עומסי יתר על רקע ביצוע מטלות חוזרניות, תנועות חוזרות ושהייה במנחים קבועים. כך למשל ישיבה מזרחית לאורך זמן עלולה לגרום להתפתחות בעיה במפרק וכך גם ריצה ופעילויות נוספות היוצרות עומסים חוזרניים על המפרק.
  • נזקי חבלה. נפילה, תאונה, פציעת ספורט או כל טראומה אחרת עלולה לגרום לנזקים באחת מהרקמות הפועלות או תומכות במפרק הירך.
  • מחלות כמו דלקות פרקים, גידולים סרטניים, דלקות זיהומיות, נמק העצם ועוד
  • כאב בירך שמושלך מנזק מרוחק. כך למשל פריצת דיסק בגב התחתון עלולה לגרום ללחץ על העצב הסיאטי ולהקרנות כאב לאורך הרגל כולל באזור הירך. כאבים במפרק הירך עלולים להופיע גם בגלל נזקים ודלקת במפרקי העצה והכסל (סקרואילאיטיס), או פציעה של שריר האיליו פסואס עוד.

כאבים במפרק הירך – גורמי סיכון

ישנם מספר גורמי סיכון להתפתחות כאבים במפרק הירך:

גיל

ככל שאנו מתבגרים ועוברים תהליכי ניוון כך עולה הסיכון להתפתחות כאבים במפרק הירך.

ענפי ספורט

ענפי ספורט כמו בלט, טניס ועוד יוצרים עומס יתר על מפרק הירך וחושפים אותו לפציעות וכאבים

מקצוע

ישנם מקצועות כגון דוור, חייט ומקצועות אחרים המחייבים ישיבה במנחים לא ניטרליים וקבועים החושפים את העוסק בהם לעומסי יתר על מפרקי הירך ו/או על הרקמות הסמוכות.

גירוי עצבי

כאבי ירך עלולים להופיע בגלל לחץ ודלקת בעצב. דלקת בשורש עצב מותני על רקע פגיעה בדיסק הבין חולייתי היא תופעה שכיחה. הדיסק הבין חולייתי לוחץ על אחד משורשי העצבים המרכיבים את עצב הסיאטי או על חוט השדרה וגורם לדלקת וכאב שיכול להופיע באזור הירך. דוגמה נוספת היא לכידה של עצב פמורלי באגן שגורמת לתופעה הקרויה "מרלגיה פרסטטיקה" הכוללת גם כאבים באזור הירך.

ליקוי מבני מולד או נרכש

ליקוי במבנה הירך ו/או האגן ולא משנה מה הסיבה יוביל בהכרח לשוני באופן עבודת הירך ולעומסי יתר והתפתחות כאבים במפרק הירך. כך למשל זוויות הטיה של מפרקי הירך (Femoral Angle of Inclination) או הזווית הנוצרת בין צוואר הירך לבין עצם הירך. במצב תקין זווית זאת היא 125 מעלות ומאפשרת תפקוד מכני אופטימלי ומניעת חיכוך מיותר בין העצמות והרקמות.

טראומה או תופעות מולדות עלולות להשפיע על הזווית ובכך לשבש את התפקוד של מפרק הירך ולגרום לשחיקת סחוסים מוקדמת. קוקסה וולגה (Coxa Valga), מצב שבו הזווית גדולה מ-125 מעלות וקוקסה וורה, מצב שבו הזווית קטנה מ 125 מעלות הם דוגמאות לזווית פתולוגית. יש לזכור שבגלל תהליכי פיצוי זוויות לא תקינות במפרק הירך יגרמו לזוויות לא תקינות בברכיים ובמפרקי הקרסול ויגרמו לשחיקה מוקדמת גם בהם.

מחלות והפרעות

חולי במגוון רחב של מחלות עלול לגרום לפגיעה גם במפרק הירך. בין המחלות נמנה  דלקת פרקים כולל דלקת פרקים ניוונית (Osteoarthritis), דלקת שגרונית של צעירים (Juvenile rheumatoid arthritis) או דלקת פרקים שגרונית, דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic arthritis), דלקת פרקים זיהומית (Septic arthritis), גידולים סרטניים בירך, מחלת דלדול העצם (סיכון לשברים בצוואר הירך), נמק הא וסקולרי של ראש הירך (AVN), הרניה, בעיות מבניות מולדות של ראש הירך (Developmental hip dysplasia) בקרב תינוקות וילדים, נמק הא וסקולרי של ראש הירך בקרב ילדים הקרויה מחלת פרתס (Legg-Calve-Perthes disease) ועוד.

פציעה במפרק הירך או במפשעה

שבר בצוואר הירך
שבר בצוואר הירך

עצמות והרקמות במפרק הירך וסביבו חשופים לנזקי חבלה ומחלות. בין יתר הנזקים והמחלות האפשריות במפרק הזה שיש ביכולת לגרום להתפתחות כאבים במפרק הירך נמנה: שברים – כולל שברים של עצם הירך או האגן, שברי מאמץ – שכיחים בקרב טירונים וספורטאים, פריקה של מפרק הירך לרוב בגלל תאונת דרכים, נקע של מפרק הירך, מתיחה או קריעה של אחת הרקמות הרכות בירך ובכללן רצועות, גידים, עצבים פריפריים, כלי דם ושרירים.

דלקות גידים כמו גיד האיליו טיביאל בנד (Iliotibial band) השכיח במעורבותו וגורם לעתים קרובות כאבי ירך, קרע ברצועות הירך, דלקת באמתחת תל הירך, נזק לשריר וכאבי שרירים באזור הירך ובאזור המפשעה ועוד.

פגיעה או מחלה בגב התחתון

דלקת במפרקי עמוד השדרה המותני, דלקת במפרקי העצה והכסל, אוסטאיטיס פוביס או נזקים אחרים באזורים אלו עלולים לגרום גם להקרנות כאב אל הירך.

References:

https://www.mayoclinic.org/symptoms/hip-pain/basics/causes/sym-20050684

Ahuja V, Thapa D, Patial S, Chander A, Ahuja A. Chronic hip pain in adults: Current knowledge and future prospective. J Anaesthesiol Clin Pharmacol. 2020 Oct-Dec;36(4):450-457. doi: 10.4103/joacp.JOACP_170_19. Epub 2020 Sep 26.

Hip pain in adults. https://www.nhs.uk/conditions/hip-pain/

Kemp JL, Mosler AB, Hart H, Bizzini M, Chang S, Scholes MJ, Semciw AI, Crossley KM. Improving function in people with hip-related pain: a systematic review and meta-analysis of physiotherapist-led interventions for hip-related pain. Br J Sports Med. 2020 Dec;54(23):1382-1394.

Everything You Need to Know About Hip Pain. https://www.healthline.com/health/hip-pain

Jain A, Clamp K. Adult hip pain. InnovAiT. 2020;13(1):21-27. doi:10.1177/1755738019884353

Hip Pain: Causes and Treatment. https://www.webmd.com/pain-management/hip-pain-causes-and-treatment

I R de Oliveira B, Smith AJ, O'Sullivan PPB, et al. ‘My hip is damaged’: a qualitative investigation of people seeking care for persistent hip pain. British Journal of Sports Medicine 2020;54:858-865.
Haber T, Hinman RS, Dobson F, et al. How do middle-aged and older adults with chronic hip pain view their health problem and its care? A protocol for a systematic review and qualitative evidence synthesis. BMJ Open 2021;11:e053084.
שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים בלסת גורמים וגורמי סיכון

כאבים בלסת גורמים וגורמי סיכון

כאבים בלסת? גורמים אפשריים לכך כוללים נזקי חבלה (חבטה), טיפול שיניים לקוי, ביצוע תנועות חוזרניות (לעיסה), ליקויים מבניים מולדים או נרכשים במפרקי הלסת, מתח נפשי ועוד. גם מחלות פרקים כולל דלקת פרקים ניוונית עלולות להיות הגורם להפרעה זאת.

טורטיקוליס - מכתב תודה

טורטיקוליס מולד – מכתב תודה

טורטיקוליס

לד"ר יצחק בכר היקר!  

ברצוני להודות לך על הטיפול המסור והמוצלח עקב טורטיקוליס מולד שהענקת לתינוק שלנו מתן. הגענו אליך כשמתן היה בן שלושה חודשים. מתן לא יכול היה לסובב בכלל את ראשו לצד שמאל ולא הצליח להרים את ראשו בעודו על הבטן.