עישון ולדלקת פרקים ניוונית, מה הקשר? מתברר שעישון מהווה גם גורם סיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית במפרקים. ההשפעה השלילית שיש לעישון על בריאות הכללית שלנו הודגמה במחקרים רבים. בעשור האחרון יוצאים לאור מחקרים הטוענים שעישון מזיק גם למפרקים. אישור מחודש לקשר הזה שבין עישון לבריאות של המפרק מביא המחקר המצוטט כאן. המחקר שפורסם בירחון למחלות ראומטיות בארצות הברית אמור לגמול אותנו סופית מעישון.
המחקר מצביע על כך שהעישון הוא הוא בין היתר גורם סיכון לשחיקת סחוסים במפרקים. במילים אחרות עישון מהווה גורם סיכון להתפתחות דלקת פרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס). את הנזקים האדירים שגורם העישון לבריאותנו כולנו מכירים. העישון גורם למחלות קשות הפוגעות באיכות חיינו לעתים יקטע אותם בייסורים קשים. המחקר האמריקאי מצא שמחלת אוסטיאוארטריטיס בגלל עישון הוא עניין וודאי. מדובר בסיבה נוספת להפסיק לעשן.
עישון ודלקת פרקים ניוונית – רקע
מחקר שפורסם בארצות הברית (7.12.06) מצא שהעישון מזיק גם למפרקים שלנו. במחקר נבדקו לאורך שנתיים וחצי 159 חולים שסבלו מדלקת ניוונית בברך. הממצאים הראו שהמעשנים שבקרב הקבוצה דיווחו על יותר כאבים ומגבלות תנועה בהשוואה לחולים שלא מעשנים. כמו כן נצפו פי שתיים יותר שחיקת סחוס בברך החולה בקרב המעשנים בהשוואה ללא מעשנים. לצורך המחקר נעשה שימוש ב MRI.
מה קורה לסחוס בגלל עישון?
הסחוס מצפה את קצות העצמות בנקודת המפגש שלהן – במפרק. סחוס היא רקמה אלסטית המורכבת מתאים, סיבים ורקמת חיבור. נוזל סיכה סינוביאלי שוטף אותה, דואג ללחותה ושומר על חיוניותה. הודות לסחוס ולנוזל הסינוביאלי רמת החיכוך בתוך מפרק בריא הוא מינימלי. עם זאת יש לזכור שלסחוס אין אספקת דם ישירה והזנתו ותהליך חילוף החומרים שלו נעשה על ידי דיפוזיה. זוהי הסיבה העיקרית שסחוס שניזוק לא יכול להשתקם.
במהלך המחלה הניוונית של המפרק הסחוס מתחיל להישחק. השחיקה מובילה לדלקות, כאבים ודפורמציה. התוצאות החד משמעיות של המחקר הזה מראות שכאשר אדם סובל מדלקת פרקים עישון הופך להיות גורם מחמיר רב משמעות. סיבה אפשרית להשפעה השלילית שיש לעישון על הסחוס היא ביכולתו להפחית את כמות החמצן שמגיעה לרקמות הגוף השונות. סחוס ללא או עם כמות חמצן מופחתת אינו יכול להשתקם.
הערה
הקשר בין עישון לדלקת מפרקים ניוונית אינו חד משמעי. מחקרים מסוימים הראו כי עישון עשוי אפילו להגן מפני דלקת מפרקים ניוונית, אולי על ידי השפעה על התאים או קולטני ניקוטין בסחוס. עם זאת, מחקרים אחרים מצאו כי עישון מחמיר דלקת פרקים ניוונית בברך, במיוחד אצל גברים, על ידי גרימת אובדן סחוס יותר וכאב חמור יותר. עישון עלול גם להעלות את רמות הרעלים או חד תחמוצת הפחמן בדם, מה שעלול לפגוע בתיקון הסחוס. לכן השפעות העישון על דלקת מפרקים ניוונית עשויות להיות תלויות בגורמים שונים:
- כגון המפרק המושפע
- משך ועוצמת העישון
- הרגישות האישית לנזק לסחוס
דלקת פרקים ניוונית – מה זה?
דלקת ניוונית במפרק (OA/Osteoarthritis) היא פתולוגיה של מפרקי הגוף הכוללת אובדן סחוס מפרקי וצמיחת זיזי עצם מקומיים. חולי זה היא הפגיעה הנפוצה ביותר במפרקים ולמעשה כולנו סובלים ממנה. המחלה מופיעה עם התבגרותנו בתפוצה רחבה. באופן עקרוני זהו חולי של הגיל המבוגר, אבל יכולה להופיע גם אצל צעירים אצלם הסחוס במפרק נפגע או עמד בלחצים גדולים מדי. סימנים בצילומי רנטגן לחולי ניווני במפרק מאותרים בקרב 80% מהאוכלוסייה מעל גיל 65. עם זאת, רק 60% מקרב קבוצה זאת יסבלו גם מסימנים ותסמינים של המחלה.
דלקת זאת המופיעה בגילים צעירים היא לרוב משנית לפגיעה טראומטית במפרק. כול פציעה או ניתוח במפרק עלול לגרום להתפתחות מוקדמת של חולי ניווני במפרק. מדובר בחולי אוניברסלי וכל אחד יחלה בה אם יחיה מספיק זמן. תרופה לחולי זה אינה בנמצא אך נהוגים טיפולים תומכים ומשמרים לסובלים ממנה. החולי הזה יכול להופיע בכל אחד מן מפרקי הגוף, אך, שכיחה בעיקר:
- בפרקי הגוף הגדולים נושאי המשקל כגון ברכיים, פרקי עמוד השדרה ופרקי הירך
- במפרקים הנתונים לעומסים גדולים בשל פעולות חוזרניות כגון פרקי האצבעות, אגודלים, לסתות ועוד. לתפוצת החולי יש קשר מסוים עם מין, מוצא אתני ומבנה גוף. בדרך כלל רק פרק אחד או שניים יהיו סימפטומטיים.
פתולוגיה
המאפיינים העיקריים של מחלת הניוון פרקים כוללים:
- הרס סחוס פרוגרסיבי
- יצירת ציסטות סובכונדרליות
- סקלרוזיס של העצם מסביב
- יצירת אוסטאופיטים
- פיברוזיס קפסולרי ועוד
הנזקים הללו מתפתחים באופן הבא:
- במהלך המחלה מופר שיווי המשקל המבני בסחוס במפרק
- תאי הסחוס פועלים ליצור מוגבר של חומרי גלם חדשים ליצירת סחוס אך במקביל הם מייצרים אנזימים המעכלים את הסחוס
- מעגל היצור והעיכול המוגבר של הסחוס מסתכם בירידה בכמות הסחוס
- רקמת העצם הסמוכה הופכת דלילה וחסרה
- תהליכי ריפוי העצם המופעלים בעקבות הפגיעה מסתכמים בהופעת זיזי עצם (אוסטיאופיטים) באזור המפרק.
לסיכום – מדובר בבעיה כרונית במפרק, בו מתרחש תהליך מתקדם של התרככות ואיבוד צורה של הסחוס התוך מפרקי. התהליך מלווה בצמיחה חדשה של סחוס ועצם בגבולות הפרק (אוסטאופיטים) ופיברוזיס של הקפסולה.
הגורמים למחלה ניוונית של המפרקים
הדבר הברור ביותר הוא שהשכיחות עולה עם הגיל. ומכאן שלוקח לתהליך שנים רבות להתפתח. וכאמור כל אדם אם יחיה מספיק שנים יסבול מהמחלה הזאת. גורמים נוספים כוללים נטייה גנטית, אופן השימוש במפרק או במילים אחרות עומס יתר (בגין עבודה לקויה או פציעות ספורט), מחלות של המפרק, טראומה, ניתוחים, ליקויים מבניים ועוד.
סיווג מחלות פרקים הנגרמות מניוון ובלאי מצטבר
מחלה ניוונית של המפרק מסווגת כראשונית או שניונית. הסוג הראשוני הוא אידיופטי:
- (מגורם לא ידוע) ומופיעה לרוב עם הגיל
הסוג השניוני מופיע בעקבות:
- שינויים בסביבת הסחוס כגון טראומה
- הפרעות מבנה שלד מולדות
- מגוון מחלות של המפרק
- הפרעות מטבוליות ומחלות הפוגעות במבנה הסחוס
- חוסר בוויטמין K ועוד
מחלה ניוונית במפרק יכולה להיות כללית ולפגוע במספר רב של מפרקים או באחד בלבד. נהוג לתאר את החולי הניווני לפי המפרק הפגוע. למשל דלקת ניוונית של הברך או דלקת ניוונית של מפרק הירך.
באלו מפרקים פוגעת דלקת פרקים ניוונית?
למרות העובדה שהמחלה הניוונית של המפרק יכולה לפגוע בכל מפרק, היא נוטה לפגוע במפרקים נושאי המשקל:
- ברכיים
- ירכיים
- פרקי עמוד השדרה קרסוליים
שימוש חוזרני עלול לפגוע בפרקים של כפות הידיים ובכלל זה:
- פרקי אצבעות הידיים
- שורשי כפות ידיים
סימנים ותסמינים של דלקת פרקים ניוונית
התסמין העיקרי של מחלה זאת הוא כאב המופיע בהדרגה, בהתחלה הוא עשוי להיעלם עם ביצוע פעילות ומאוחר יותר פעילות תחמיר אותו. במצב מתקדם הכאב עלול להקשות על השינה. הכאב מתואר ככאב עמוק או כתחושת שריפה הקשורה לשרירים ולגידים של האזור. התלונה השנייה בשכיחותה היא נוקשות. עם התקדמות המחלה המפרק יעשה נוקשה והחולה התלונן על מגבלות תנועה במפרקים וכן רעשים וחריקות (קרפיטציות).
התהליכים במפרק הפגוע עשויים לחולל דלקת שתפגע במבני שלו ותתבטא בנפיחות, חום מקומי ואודם באזור המפרק. בתחילה אחרי מנוחה אחר כך נוקשות תמידית. נפיחות- יכולה להיות נוכחת לסירוגין או קבועה. אם החולי הניווני נמשך מספיק זמן המפרק עובר גם תהליך של דפורמציה מבנית. וכמובן איבוד טווחי תנועה.
בדלקת ניוונית של עמוד השדרה ייתכנו תסמינים רדיקולריים (הנובעים מלחץ על שורשי עצב) כמו:
- כאבים מקומיים
- כאב מוקרן לגפים (תלוי במיקום הנזק)
- תחושת נימול
- חולשת שרירים ועוד
בדלקת פרקים של אצבעות הידיים מופיעים קשרירים (גושי עצם מכוסים בסחוס). קשרירים אלו מתפתחים במפרקים המרוחקים והמקורבים שבין גלילי האצבעות ובכלל זה:
- קשרירים על שם הברדן (Heberden's nodes)
- וקשרירים על שם בוכרד (Bouchard's nodes)
הקשרירים נוטים להגביל את התנועה במפרקי האצבעות.
References:
Al-Bashaireh AM, Haddad LG, Weaver M, Kelly DL, Chengguo X, Yoon S. The Effect of Tobacco Smoking on Musculoskeletal Health: A Systematic Review. J Environ Public Health. 2018 Jul 11;2018:4184190.
Shen Z, Wang Y, Xing X, Jones G, Cai G. Association of smoking with cartilage loss of knee osteoarthritis: data from two longitudinal cohorts. BMC Musculoskelet Disord. 2023 Oct 13;24(1):812.
Gullahorn L, Lippiello L, Karpman R. Smoking and osteoarthritis: differential effect of nicotine on human chondrocyte glycosaminoglycan and collagen synthesis. Osteoarthritis Cartilage. 2005 Oct;13(10):942-3.
Zhu, S., Ji, L., He, Z. et al. Association of smoking and osteoarthritis in US (NHANES 1999–2018). Sci Rep 13, 3911 (2023).
Johnsen, M.B., Pihl, K., Nissen, N. et al. The association between smoking and knee osteoarthritis in a cohort of Danish patients undergoing knee arthroscopy. BMC Musculoskelet Disord 20, 141 (2019).
Kang K, Shin J, Lee J, et al. Association between direct and indirect smoking and osteoarthritis prevalence in Koreans: a cross-sectional study. BMJ Open 2016;6:e010062.
Fernández-Torres J, Aztatzi-Aguilar OG, Zamudio-Cuevas Y, et al. Effect of smoking on the redox status of knee osteoarthritis: A preliminary study. Experimental Biology and Medicine. 2023;0(0).