אוסטאופורוזיס אבחון וטיפול

אוסטאופורוזיס אבחון וטיפול

אוסטאופורוזיס – אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע שברים וסיבוכים נוספים. מחלת דלדול העצם או אוסטאופורוזיס נקראת גם "המחלה השקטה". שם זה ניתן לה משום שתהליך איבוד העצם מתרחש לאט וללא סימנים מוקדמים. הסימן הראשון למחלה עלולים להיות כאבי גב שהחלו בעקבות שבר בחוליה שנגרם ללא טראומה. סימנים נוספים לאוסטאופורוזיס יכולים להיות אובדן גובה משמעותי וקיפוזיס בגב העליון. מחלת דלדול העצם מתפתחת כאשר אנו מאבדים תאי עצם יותר ממה שאנחנו מייצרים. מסת עצם גבוהה תלויה במספר גורמים כולל גנטיקה, מגדר, מוצא וכמובן גיל. לאחר גיל 40 מתחילה נפילה בערכים של מסת העצם.

המשמעות המילולית של אוסטאופורוזיס היא עצם נקבובית (porous bone). במבט מתחת למיקרוסקופ העצם של אדם חולה באוסטאופורוזיס נראית כמו כוורת עם נקבים גדולים יחסית. אוסטאופורוזיס מהווה גורם סיכון לשברים וכל נפילה בגיל המבוגר עלולה לגרום לכך. שברים שכיחים משניים למחלת דלדול העצם כוללים שבר:

  • בחוליות עמוד השדרה
  • כף היד
  • צוואר הירך ועוד

במקרים חמורים אפילו התעטשות או מכשול קטן בכביש יכול לגרום לשבר בעמוד השדרה. יש לזכור שאחד מהסיבוכים האפשריים של השברים הללו עלול להיות מוות.

אוסטאופורוזיס אבחון וטיפול – רקע

עשרות מיליוני אמריקאים סובלים מאוסטאופורוזיס. על פי מחקרים, לאחר גיל 50 כ-50% מהנשים ו- 25% מהגברים ישברו עצם בגלל אוסטאופורוזיס. לשבור עצם בגיל המבוגר היא תופעת לוואי שכיחה יחסית של אוסטאופורוזיס. רוב השברים מתרחשים:

  • בירך
  • בעמוד השדרה
  • בשורש כף היד

אך גם עצמות אחרות נשברות לעתים. בארצות הברית נגרמים שני מיליון שברים מידי שנה על רקע של אוסטאופורוזיס. העלויות של השברים הללו למשק האמריקאי נאמדות ב- 19 מיליארדי לשנה. על פי מחקרים שונים התחזית היא שעד שנת 2025:

  • יגרמו עוד מיליון שברים לשנה
  • עלויות הטיפול בשברים יגיעו לסכום של מעל 25 מיליארדי דולרים לשנה.

מלבד שברים אוסטאופורוזיס מהווה גורם סיכון גם להתפתחות בצקת לשדית בעצם.

בכל שנה העצמות בגופינו עוברות תהליכים בלתי פוסקים של פירוק ובנייה. תהליכים אלו מתבצעים על ידי תאים אוסטאוקלסטים ההורסים את תאי העצם ותאים אוסטאובלסטים היוצרים עצם חדשה. אוסטאופורוזיס היא מחלה שבה דחיסות המינרלים בעצמות פוחתת בקצב גדול יותר מבנייתה. במאמר הנוכחי "אוסטאופורוזיס אבחון וטיפול" נדון בנושא בהרחבה.

מה גורם לאובדן צפיפות העצם

ישנם שלושה סוגים של אוסטאופורוזיס כאשר את הסיווג נוהגים לבצע על פי הגורם למחלה: מחלת דלדול עצם אידיופטית – מתרחשת ממקור לא ידוע. מחלת דלדול עצם ראשונית – הנגרמת בעקבות חידלון הווסת וירידה ברמת האסטרוגן כאשר אצל גברים סוג זה של אוסטאופורוזיס מתרחש בעקבות ירידה ברמת הטסטוסטרון. מחלת דלדול עצם משנית המתפתחת בעקבות זקנה, מחלות כרוניות, שהות בתנאים של חוסר משקל ונטילת תרופות מסוימות.

בין התרופות שעלולות לגרום לאוסטאופורוזיס נציין את התרופות על בסיס סטרואידים או בכינויים האחרים קורטיקוסטרואידים או גלוקוקורטיקואידים. תרופות אלה ניתנות נגד דלקות בגוף ובכלל זה נגד דלקת פרקים שגרונית אסמה, מחלות מעי דלקתיות ועוד. חשוב לציין שנטילה של 5 mg של סטרואידים כל יום למשך 3 חודשים מעלה את הסבירות להתפתחות אוסטאופורוזיס.

בין ההפרעות הבריאותיות שעלולות להוביל להתפתחות אוסטאופורוזיס נמנה:

  • מחלות אוטואימוניות כגון דלקת פרקים שגרונית, דלקת חוליות מקשחת ועוד
  • מחלות של מערכת העיכול כמו צליאק, מחלות דלקתיות של המעי,
  • סוגים של סרטן
  • פגיעה או מחלה במערכת העצבים עצביות כמו פציעה בחוט השדרה, טרשת נפוצה ועוד
  • דיכאון
  • הפרעות אכילה
  • מחלות הורמונליות כמו סוכרת, מחזור לא סדיר, הפסקת מחזור בגיל צעיר, ירידה בטסטוסטרון אצל הגבר ועוד
  • מחלות נוספות כמו מחלות כרוניות של הכליות, מחלות כרוניות של הכבד, תזונה לקויה ועוד.

כיצד נאבחן את אובדן צפיפות העצם?

אוסטאופורוזיס אבחון וטיפול
אוסטאופורוזיס אבחון וטיפול

זיהוי מוקדם של המחלה מאפשר גם טיפול מוקדם. טיפול מוקדם ימנע:

  • נזקים גופניים קשים
  • ניתוחים להחלפת מפרק
  • מוות

אלא שמחלה זו מטעה, החולים בה יכולים לאבד עשרות אחוזים ממסת העצם ולא לסבול מתסמינים. לכן מחלה זו נקראת "המחלה השקטה", כיון שתהליך איבוד העצם קורה ללא סימנים מוקדמים. הסימן הראשון של המחלה עלול להיות אובדן גובה, התפתחות קיפוזיס בעמוד השדרה הגבי ואף שבר מאירוע מינורי כמו שיעול או התעטשות.

לרוב, הסימנים הראשונים למחלת דלדול העצם יהיו כאבי גב שיופיעו ללא כל טראומה. צילום רנטגן יגלה שהכאבים האלו הם משניים לשברי דחיסה בחוליות עמוד השדרה. בשלבים כרוניים של המחלה עמוד השדרה מתעוות ומתכופף והחולים במחלה זו מאבדים גובה ומקבלים את המראה הכפוף האופייני. הנטייה לשברים בקרב חולי דלדול העצמות כוללת מלבד את חוליות עמוד השדרה גם את צוואר הירך ואת שורש כף היד.

בדיקת צפיפות עצם (DXA) נחשבת לבדיקה הטובה ביותר לאבחון דלדול עצם ולניבוי הסיכוי להתפתחות שברים. במצב נורמטיבי זכאית כל אישה לבדיקה כזאת אחת למספר שנים. במקרים מיוחדים מתבקשות הנשים לעבור בדיקות תכופות יותר. תוצאות הבדיקה ניתנות גם בצורת השוואה לצפיפות העצם בקרב אנשים בני אותו גיל. ומאפשרת לנו לעריך את מצב העצמות שלנו מול ממוצע נרחב. יתכן שתידרשנה בדיקות נוספות לשלילת גורמים אפשריים אחרים למחלת אובדן צפיפות עצם.

אוסטאופורוזיס טיפול

הטיפול התרופתי במחלת דלדול העצם מתמקד בשני סוגי תרופות:

1) תרופות להעלאת רמת האסטרוגן בגוף באמצעות מניעה או דחיית התפרקותו (טיפול הורמונלי חלופי -HRT). דוגמאות לתרופות מסוג זה כוללות את רלוקסיפן (Raloxifene) הבולם את התפרקות האסטרוגן ויעיל בהפחתת הסיכון לשברים. יש לזכור שמתן אסטרוגן ישירות כתרופה הגבירה את הסיכון לסרטן השד ומחלות לב. תרופה נוספת היא הקלציטונין. קלציטונין הוא הורמון המסייע באיזון רמות הסידן בדם באמצעות מחד הגברת הספיגה של סידן לעצם ומאידך באמצעות הגברת ההפרשה של סידן בשתן.

2) תרופות המאטות את הפעילות של אוסטאוקלסטים – התאים הורסי העצם. תרופות אלו הן למעשה תרופות ביספוספונטים הכוללות את:

  • האלנדרונט (שמות מסחריים בישראל: פוסלן, מקסיבון, אלנדרונט טבע)
  • ריזדרונאט (אקטונל)

התרופות הללו נספחים באופן סלקטיבי לעצמות הגוף הורגות את התאים הורסי העצמות (אוסטאוקלסטים) ומעודדות תאים אוסטאובלסטים (תאים בוני עצם) לשחרר מרכיב כימי המעכב גם הוא את התאים האוסטאוקלסטים.

מניעת אוסטאופורוזיס

כאשר המחלה בשלבים מתקדמים יש מעט צעדים אפקטיביים להילחם בתופעה. אורח חיים נכון היא השיטה המועדפת לבלימה ושיפור בדלדול העצם. בין היתר יש להקפיד על:

  • שינה מספקת (לפחות 6 שעות)
  • תזונה מוקפדת
  • נטילת תוספי תזונה ובעיקר סידן, ויטמין D, ויטמין K
  • פעילות גופנית בונה עצם. הפעילות חייבת לכלול עומסים משמעותיים על השלד. ככל שהעומס על העצמות גדול יותר (לשמור על הדרגתיות) כך העצם תבנה מהר יותר.
  • שמירה על מסת גוף תקינה (רזון לא טוב)
  • הימנעות מיותר מידי אלכוהול
  • הימנעות מעישון

עם זאת ולנוכח ההמלצות הללו יש לזכור שמחקרים הראו:

  • לקיחת מנות מוגברות של סידן וויטמין D לטיפול באוסטאופורוזיס לא נמצאו יעילים (The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, January 5, 2011).

כדי להילחם במחלת דלדול העצם ובשברים שנובעים ממנה יש להקפיד על חמשת המרכיבים הבאים:

  •  איזון ברמת הסידן
  •  איזון ברמה של ויטמין D
  •  פעילות גופנית נושאת משקל
  •  במקרה הצורך תרופות מתאימות
  •  הימנעות מנפילות (מודעות ושיפור שיווי משקל).

References:

Osteoporosis – Diagnosis and treatment – Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/diagnosis-treatment/drc-20351974

Cosman F, de Beur SJ, LeBoff MS, et al. Clinician’s Guide to Prevention and Treatment of Osteoporosis. Osteoporos Int. 2014;25(10):2359-2381.

Osteoporosis: Diagnosis, Treatment, and Steps to Take. https://www.niams.nih.gov/health-topics/osteoporosis/diagnosis-treatment-and-steps-to-take

Kanis JA, Cooper C, Rizzoli R, et al. European guidance for the diagnosis and management of osteoporosis in postmenopausal women. Osteoporos Int. 2019;30(1):3-44.

Osteoporosis – Symptoms and causes – Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/symptoms-causes/syc-20351968

Salari N, Ghasemi H, Mohammadi L, et al. The global prevalence of osteoporosis in the world: a comprehensive systematic review and meta-analysis. J Orthop Surg Res. 2021;16(1):609.

Barnsley J, Buckland G, Chan PE, et al. Pathophysiology and treatment of osteoporosis: challenges for clinical practice in older people. Aging Clin Exp Res. 2021;33(5):759–773.

Wang Y, Li X, Zhang Y, et al. Osteoporosis pathogenesis and treatment: existing and emerging avenues for intervention. Cell Mol Biol Lett. 2022;27(1):2.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

שיווי משקל טוב מונע נפילות

אימוני כוח ושיווי משקל למניעת נפילות

לשפר שיווי משקל יועיל למניעת נפילות בגיל המבוגר. נפילה בגיל המבוגר היא סיבה שכיחה לפציעות, נכויות ומוות. פעילות גופנית עשויה לשפר בין היתר את שיווי המשקל ולהפחית את הסיכון למעוד ולהיפצע. לשיפור שיווי המשקל יש תוצאות מידיות ותוצאות ארוכות טווח.

דלקת בברך

דלקת בברך תסמונות כאב שכיחות

דלקת בברך עלולה להיגרם בין יתר בגלל פריקה, שבר, נמק העצם, קרע מיניסקוס, קרע באחת הרצועות, שחיקת סחוסים, בורסיטיס, דלקות פרקים ועוד. פרקים אלו חשופים לעתים קרובות לבלאי ונזק עקב ביצוע תנועות חוזרניות ועומסי יתר, נזקי חבלה וחולי. 

כתפיים מעוגלות אבחון וטיפול

כתפיים מעוגלות אבחון וטיפול

כתפיים מעוגלות או מתעגלות לפנים מהוות ליקוי שכיח. ליקוי זה משנה את הביומכניקה של עמוד השדרה ויוצר עקב כך, עומסים חריגים על הגב העליון, על עמוד שדרה הצווארי ועל חגורת הכתפיים. התוצאה לעיתים היא כאבי גב עליון, כאבי צוואר וכאבי ראש.

כאבים בשכמות

כאבים בשכמות

כאבים בשכמות מהווים בעיה שכיחה ביותר. למרות שברוב המקרים הגורם להם הוא נזק שרירי קל עדיין חשוב להיות מודע לכך שישנם גם גורמים אחרים רציניים יותר שעלולים לגרום לתסמינים דומים. אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזקים כרוניים וצורך בפתרון כירורגי.