נפילות קטלניות בגיל המבוגר מהווה את אחד מגורמי המוות המרכזיים בקבוצת גיל זאת. גם אם שפר מזלכם ולא נפצעתם פצעי מוות סביר שתשלמו מחיר בריאותי משמעותי. הנפילות הללו מציבות איום על בריאותם, עצמאותם וחיי החברה של המבוגרים. לפי מחקרים שונים נפילות ונפילות חוזרות מתרחשות בערך במחצית מבין המבוגרים מעל גיל 65. מגוון סיבות רחב עלול להוביל לנפילות ולמוות בקרב מבוגרים. בין יתר הסיבות נציין:
- ניוון במערכות הגוף השונות ובכלל זה שיווי המשקל והקואורדינציה
- תזונה דלה
- פגיעות קוגניטיביות
- ומחלות כמו סוכרת
לרוב, הנפילות גורמות לנזקים קלים ברקמות הרכות שניתן להחלים מהם תוך ימים עד שבועות בודדים. אך בחלק קטן ומשמעותי מהמקרים הנזקים עלולים לכלול שברים קשים ואף מוות. גם נפילה שהסתכמה בנזקים קלים עלולה לפגוע בביטחונו העצמי של המבוגר. המשמעות של אובדן ביטחון היא הרבה פעמים הישארות בבית והימנעות חברתית. עיסוק בספורט עשוי לצמצם את הסיכוי לשברים בקרב מבוגרים.
נפילות קטלניות בגיל המבוגר – רקע
נפילה עלולה להיות קטלנית עבור אנשים רבים. על פי ארגון הבריאות העולמי, נפילות הן הגורם השני בשכיחותו למקרי מוות מפציעות לא מכוונות ברחבי העולם, ויותר מ-80% מהן מתרחשות במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית. נפילות יכולות גם לגרום לנכות ארוכת טווח, איכות חיים ירודה, עלויות בריאות מוגברות ובידוד חברתי.
במיוחד מבוגרים מועדים לנפילות לפציעות וסיבוכים הנובעים ממנה. נפילות בגיל המבוגר, הפציעות והמוות שהנגרמים בשל כך מטילים עומס אישי על המבוגרים ובני משפחתם. הנפילות הללו בגיל המבוגר יוצרים עומסים כלכליים אישיים ולאומיים. רוב הנפילות בגיל המבוגר מסתיימות בפציעות קלות, בחלק מהמקרים התוצאה היא פציעות קשות ומוות:
- בשנת 2013 מוות מנפילה היה הגורם השמיני למוות בקרב מבוגרים מעל גיל 65 בארצות הברית
- סך כול המתים בגלל נפילות בשנת 2013 עמד על 46,000 מבוגרים
לכן, חשוב למנוע נפילות על ידי התייחסות לגורמי הסיכון שעלולים לגרום להן, כגון שיווי משקל לקוי, חולשת שרירים, פגיעה בראייה, תופעות לוואי של תרופות, מפגעים סביבתיים וחוסר פעילות גופנית.
מה גורם לנפילות בגיל המבוגר
נפילה בגיל מבוגר עלולה להתרחש בגלל תהליכים ניווניים הפוגעים במערכות הגוף השונות. בעיקר מדובר במערכות שאחראיות בין היתר על:
- ייצוב הגוף
- על שיווי המשקל
- ועל ההתמצאות במרחב
בין מערכות אלו נמנה את:
- השרירים שנחלשים עם השנים
- את המפרקים עצמם (דלקת פרקים ניוונית)
- מערכת שיווי המשקל במוח ובאוזן התיכונה
- ואת מערכות החיישנים בשרירים ובמפרקים
מלבד פגיעה במערכות הגוף גם למחלה הפוגעת ביכולות הגופניות של הקשיש עלולה להיות השפעה כזאת. מחלות שעלולות לגרום לנפילה של המבוגר כוללות:
- מחלה עם חום גבוה
- שיבושי ראייה
- ליקויים בלחץ דם
- סחרחורת
- התייבשות
- הפרעות קוגניטיביות ועוד
גם תרופות מסוימות ותזונה לקויה עלולים לפגוע ביכולתו של הקשיש, בשעת הצורך, להתייצב ולהימנע מנפילה. כמובן שגם מרחב תנועה שאינו ידידותי לקשיש עלול לגרום לנפילתו. כך למשל:
- מחוץ לבית מדרכה שיש בה מרצפת שאינה מונחת כראוי או תאורה לקויה מזמינה נפילה של הקשיש
- בתוך הבית יש לחשוש מקפל בשטיח, החלקה באמבטיה או החלקה בגלל רצפה רטובה
ההשפעות הנפשיות של הנפילה בגיל המבוגר
חשוב להיות מודע להשפעות של נפילות בגיל המבוגר על מצבו הנפשי של המבוגר. מבוגרים שנופלים ובעיקר נפילות חוזרות נוטים להיפגע נפשית גם כאשר הנזקים מנפילות אלה הם מינוריים. מבוגרים אלה נוטים להיכנס למצב של:
- אובדן ביטחון עצמי, חרדות ודיכאון
הפרעות נפשיות אלה גורמות למבוגר להתבודד ולפתח תלות בסובבים אותו.
מניעת נפילות בגיל מבוגר
מניעת נפילות בגיל מבוגר חשובה לשמירה על בריאות ועצמאות. הנפילות הללו בגיל מבוגר עלולות לגרום בין היתר:
- לפציעות
- נכויות
- ואף מוות
ישנם גורמים רבים שיכולים להגביר את הסיכון לנפילה, כגון שינויים פיזיים, מצבים רפואיים, תרופות, בעיות בכף הרגל ומפגעים סביבתיים. למרבה המזל, ישנן גם דרכים רבות למנוע נפילות ולהפחית את תוצאותיהן. חשוב לזכור חלק ניכר מהמקרי הנפילות בגיל המבוגר ובכלל ניתנים למניעה. חלק מהאסטרטגיות היעילות ביותר למניעת נפילה כוללות:
פעילים גופנית
הישארו פעילים גופנית. בצעו באופן קבוע אימוני כוח, אימוני שיווי המשקל וקואורדינציה. בחרו פעילויות המאתגרות את שיווי המשקל, כגון טאי צ'י, יוגה או ריקוד. בצעו תרגילים המכוונים לרגליים ולשרירי הליבה, כגון סקוואט.
חושים תקינים
יש לבדוק את הראייה והשמיעה באופן קבוע ולהרכיב משקפיים או מכשירי שמיעה במידת הצורך. ראייה ושמיעה לקויות עלולות להשפיע על שיווי המשקל והמודעות לסביבתך.
תרופות
סקרו את התרופות שלכם עם הרופא או הרוקח ושאלו על תופעות לוואי שעלולות להשפיע על שיווי המשקל או הערנות. תרופות מסוימות עלולות לגרום לסחרחורת, בלבול או לחץ דם נמוך. ייתכן שיהיה עליכם להתאים את המינון או לעבור לתרופה אחרת.
נעליים
יש לנעול נעליים נוחות ותומכות המתאימות היטב ובעלות סוליות מונעות החלקה. הימנעו מנעילת עקבים גבוהים, נעלי בית או נעליים רפויות או הדוקות מדי. אתם יכולים במידת הצורך גם להשתמש במקל הליכה או הליכון.
בית בטוח
הפכוך את ביתכם לבטוח יותר. עשו זאת באמצעות על ידי הסרת מחסומים, כבלים, שטיחים ומפגעי מעידה אחרים. התקינו מוטות אחיזה, מעקות ומחצלות למניעת החלקה. התמקדו בחדר האמבטיה, במדרגות ובאזורים אחרים שבהם אתם עלולים להחליק או ליפול. השתמשו בתאורה מתאימה ובמנורות לילה כדי לראות טוב יותר.
המחקר
החוקרים סרקו את הנתונים שפרסם משרד הבריאות האמריקאי (Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics) לגבי כמות המבוגרים שנפצעו או מתו בגלל נפילות.
ממצאי המחקר
מסיבות שאינן ברורות לחלוטין נפילות בגיל המבוגר הגורמות לפציעות ולמוות הופכות להיות שכיחות יותר. על פי הנתונים שמפרסם משרד הבריאות האמריקאי כשליש ממבוגרים (מעל גיל 65) בארצות הברית מועדים ונופלים כול שנה. חמור יותר, בהשוואה לשנת 2000 הוכפלה כמות המבוגרים בארצות הברית שמתים כול שנה בגלל נפילה:
- בשנת 2000 מתו מנפילה 30 מבוגרים על כול 100,000 מבוגרים
- ואילו בשנת 2013 מתו 57 מבוגרים על כול 100,000 מבוגרים.
המלצות החוקרים
נפילות בגיל המבוגר עלולות להרוג! מסיבה זאת יש חשיבות עצומה לשמר על כושרן של המערכות הגופניות שיש ביכולתן למנוע או לכול הפחות להפחית את הסיכון ליפול ולמוות מנפילה בקרב מבוגרים. בין היתר מומלץ על פעילות גופנית מגוונת הכוללת פעילות אירובית ואימוני כוח, תזונה עשירה, וטיפול רפואי טוב במחלות.
References:
NCHS Data Brief No. 199, May 2015: Deaths From Unintentional Injury Among Adults Aged 65 and Over: United States, 2000–2013. https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db199.htm
Vaishya R, Vaish A. Falls in Older Adults are Serious. Indian J Orthop. 2020 Jan 24;54(1):69-74.
Alshammari SA, Alhassan AM, Aldawsari MA, Bazuhair FO, Alotaibi FK, Aldakhil AA, Abdulfattah FW. Falls among the elderly and its relation with their health problems and surrounding environmental factors in Riyadh. J Family Community Med. 2018 Jan-Apr;25(1):29-34.
Tang, S., Liu, M., Yang, T. et al. Association between falls in elderly and the number of chronic diseases and health-related behaviors based on CHARLS 2018: health status as a mediating variable. BMC Geriatr 22, 374 (2022).
Giovannini, S.; Brau, F.; Galluzzo, V.; Santagada, D.A.; Loreti, C.; Biscotti, L.; Laudisio, A.; Zuccalà, G.; Bernabei, R. Falls among Older Adults: Screening, Identification, Rehabilitation, and Management. Appl. Sci. 2022, 12, 7934.
Tuija Ylitörmänen, Maria S Nuotio, Hanna Kettunen, Antti Impinen, Riitta Koivula, Kari Haikonen, Trends of fall-related and other fatal injuries in older adults in Finland between 1998 and 2020, European Journal of Public Health, Volume 33, Issue 6, December 2023, Pages 1065–1070
Salari, N., Darvishi, N., Ahmadipanah, M. et al. Global prevalence of falls in the older adults: a comprehensive systematic review and meta-analysis. J Orthop Surg Res 17, 334 (2022).
Santos-Lozada AR. Trends in Deaths From Falls Among Adults Aged 65 Years or Older in the US, 1999-2020. JAMA. 2023;329(18):1605–1607.