מפרק הלסת הפרעות ופגיעות

מפרק הלסת הפרעות ופגיעות שונות

מפרק הלסת – הפרעות ופגיעות שונות במפרק המורכב הזה יבואו לידי ביטוי באופן שונה. על פי וועדת מומחים בכול הנוגע לפציעות לסת חשוב לאבחן באופן מדויק את הרקמה שנפגעה ולסווג את ההפרעה שנוצרת בהתאם. סיווג כזה יכול לטענתם להקנות לנו ידע והבנה טובים יותר בכול הנוגע לטיפול ולשיקום בבעיה.

כאבים במפרק הלסת מהווים תופעה שכיחה. מיליוני אנשים ברחבי העולם סובלים מבעיה זאת ואיכות חייהם נפגעת. אנשים אלו מתקשים לפהק ולפעמים גם לאכול ולדבר. הפרעות במפרק הלסת או תסמונת מפרק הלסת עלולות להתפתח בעקבות פגיעה בכול אחת מהרקמות בתוך המפרק או מהרקמות הפועלות סביב המפרק. האם עדיף להמשיך ולקרוא לבעיה הזאת בשם כולל – תסמונת מפרק הלסת? שמא עדיף לפרק את התסמונת הזאת להפרעות שונות בהתבסס על הרקמה שניזוקה בכול אחת מהן?

מפרק הלסת הפרעות ופגיעות – רקע

למעשה כול הרקמות במפרק הלסת עלולות להינזק ובכך להוביל להתפתחות הסימנים והתסמינים אופייניים. בין התסמינים האפשריים נציין כאבים מקומיים וכאבי פנים וראש. תסמינים נוספים כוללים מגבלות תנועה, רעשים וחריקות הנשמעים מהמפרק, סטייה של המפרק לאחד הצדדים, נעילה של המפרק, סחרחורת ועוד. אין לשכוח, קיים קשר בין מיקום ותפקוד של מפרק הלסת לבין יציבה. הקשר הזה גורם לנזקים ותסמינים נוספים לאור עמוד השדרה.

יש חשיבות עליונה לדעת האם התלונות של החולה נובעות משרירי לעיסה תפוסים או מדיסק תוך מפרקי קרוע ואם הדיסק התוך מפרקי אכן קרוע מה חומרת הקרע. להלן סיווג הפרעות במפרק הלסת על פי הרקמות או הרקמות שנפגעו:

מפרק הלסת – הפרעות על רקע פגיעה שרירית

מפרק הלסת הפרעות ופגיעות
מפרק הלסת הפרעות ופגיעות

וועדת המומחים חילקה את הליקויים במפרק הלסת על רקע שרירי (Myofascial Pain) למספר סוגים על פי אופי הכאב. כאבים בשרירי הלעיסה בלבד (Local myalgia) וכאבים בשרירי הלעיסה עם יכולת להקרין כאב רחוק יותר (Myofascial pain with referral). בתסמונות כאבי שרירים אלו של מפרק הלסת מקור הכאבים הוא כאמור בשרירי הלעיסה. כאבי השרירים הללו מושפעים מתנועות ומתפקוד הלסת. הנעת הלסת מגבירה את הכאבים בתסמונת זאת.

היסטוריה רפואית:

תלונות אופייניות של החולה עם פגיעה בשרירי הלעיסה יכללו

  • כאבים באזור הלסת
  • כאב ברקה
  • כאבים באוזן או מעט לפני האוזן.

אותו חולה ידווח בסבירות גבוהה גם על החמרה בכאבים במצבים הבאים:

  • אכילה
  • דיבור
  • פיהוק ועוד

בדיקה פיזית:

זיהוי מוחלט של השרירים הכואבים. רקע משפחתי של כאבים בשרירי הלעיסה. מישוש ולחיצה על שרירי הלעיסה מעורר את הכאב שעליו מתלונן החולה עם או בלי הקרנה. פתיחה וסגירה של הפה מעוררים את הכאב שעליו מתלונן החולה. תיתכן מגבלה ביכולת לפתוח את הפה (פחות מרוחבן של שלוש אצבעות).

בדיקות הדמיה ו/או מעבדה:

האבחון במקרים אלו של כאבים במפרק הלסת על רקע שרירי יתבצעו במרפאה ללא צורך בבדיקות מעבדה או הדמיה.

הפרעה על רקע פגיעה בדיסק התוך מפרקי

הסיבה השכיחה ביותר לכאבים במפרק הלסת היא תפקוד ומיקום פתולוגיים של הדיסק התוך מפרקי (Disc Derangement Disorders) הגורם להתפתחות ליקויים במפרק הלסת. בליקוי זה הגורם לכאבים הוא נזק מכני לדיסק התוך מפרקי אשר גורם לו לאבד את יכולתו להישאר בקביעות בין החלקים הגרמיים של המפרק. וועדת מומחים דירגה את הליקויים הללו על פי חומרתם והציבה קריטריונים לסיווג:

סטיית הדיסק וחזרתו למקום

בליקוי זה הדיסק לא נותר בין החלקים הגרמיים של המפרק. במצב שבו הפה סגור הדיסק מועתק ממקומו (לרוב קדימה) ובשלב מתקדם יותר במהלך הפתיחה חוזר חזרה למיקומו האנטומי (Disc displacement with reduction). כך נוצר מצב שכדי לפתוח את הפה ראש העצם (Condyle) של הלסת התחתונה צריך "לטפס" על הדיסק המצוי לפניו. חזרת הדיסק התוך מפרקי למקומו התקין מתבצע, כאמור, במהלך פתיחת הפה בליווי קליק אופייני. סגירת הפה שוב מסיטה קדימה את הדיסק בליווי קליק וחוזר חלילה.

סטיית דיסק עם חזרה למקום ועם מגבלת תנועה לסירוגין

ליקוי זה דומה לליקוי המתואר מעלה רק שבמקרה הזה לא תמיד חוזר הדיסק למיקומו האנטומי (Disk Displacement With Reduction with intermittent locking). וכאשר הדיסק אינו חוזר למקומו תנועת המפרק נחסמת באופן חלקי והחולה צפוי להתלונן על מגבלת תנועה, נעילה של המפרק ופתיחה לא סימטרית של הפה.

סטיית הדיסק ללא חזרה למקום ועם מגבלת תנועה

בליקוי זה נותר הדיסק לפני ראש עצם הלסת התחתונה ופתיחת הפה אינה מאפשרת לו לחזור למיקומו האנטומי (Disk Displacement Without Reduction with limited motion). הדיסק הופך למחסום שמגביל את פתיחת הפה (closed lock) וגורם לנעילת הפה ולפתיחת פה לא סימטרית.

סטיית הדיסק ללא חזרה למקום ובלי מגבלת תנועה

מפרק הלסת הפרעות ופגיעות שונות
מפרק הלסת הפרעות ופגיעות שונות

בליקוי הזה הדיסק אינו חוזר למקומו בעת פתיחת הפה ולמרות זאת לא קיימת מגבלה של תנועה (Disk Displacement Without Reduction without limited motion). פרטים בהיסטוריה עשויים לרמוז לקיומה של בעיה זאת. חולה עם ליקוי מסוג זה ידווח שבעבר סבל מאירועים זמניים של מגבלות ואפילו נעילה של מפרק הלסת.

היסטוריה רפואית במקרה של ליקוי בדיסק:

רקע משפחתי של כאבי לסתות וכאבי פנים. ההיסטוריה הרפואית במגוון ההפרעות הללו של הדיסק יכולים לכלול תלונות על:

  • כאבים באזור הלסת
  • כאב ברקה
  • כאבים באוזן או מעט לפני האוזן

חולה הסובל מנזק לדיסק התוך מפרקי ידווח לרוב על החמרה בכאבים במצב שבו מפרק הלסת בתנועה:

  • אכילה
  • דיבור
  • פיהוק ועוד

אותו חולה יתלונן גם על:

  • קליקים הנובעים מהמפרק בעת שהוא נע
  • רעשים הבוקעים מהמפרק בעת שהוא נע
  • פעולה לא סימטרית של מפרקי הלסת
  • מגבלות תנועה בפתיחת הפה
  • אפילו נעילת המפרק
בדיקה פיזית במקרה של ליקוי בדיסק:

מישוש המפרק, בדיקת טווחי התנועה ותפקוד מפרק הלסת מאשרים קיום של חריקות, קליקים או רעשים אחרים. מישוש ולחיצה על שרירי הלעיסה מעוררים כאבים מקומיים או כאבים בעלי יכולת להקרין. פתיחה וסגירה של הפה מעוררים את הכאב שעליו מתלונן החולה. תיתכן מגבלה ביכולת לפתוח את הפה (פחות מרוחבן של שלוש אצבעות).

בדיקות הדמיה ומעבדה במקרה של ליקוי בדיסק:

הדמיות MRI של מפרקי הלסת עם פה סגור ופה פתוח יאשרו את ההתנהלות הפתולוגית של הדיסק התוך מפרקי.

הפרעה בגלל פריקה ותת פריקה של המפרק

ליקוי זה של פריקה ותת פריקה של מפרק הלסת (Subluxation / luxation) נוצר בבסיסו עקב תנועתיות יתר במפרק הלסת. בעת פתיחת הפה ראש עצם הלסת התחתונה יוצא ממקומו ונותר "תקוע" במקומו ללא יכולת לחזור למקום. מקרה שבו יש לחולה יכולת עצמית לפרוק ולהחזיר את המפרק למקומו ניקרא תת פריקה (Subluxation). מקרה שבו רק איש מקצוע באמצעות תמרון יכול להחזיר את המפרק למקומו ניקרא פריקה (luxation).

היסטוריה רפואית:

החולה מתלונן על היסטוריה של נעילה או היתפסות של המפרק בעת פתיחת הפה לרווחה. גם אם מדובר לנעילת מפרק הנמשכת שניות ספורות. החולה מתלונן על מצבים שבהם אינו יכול לסגור את הפה בלי לבצע תמרון מסוים.

בדיקה פיזית:

בבדיקה פיזית פתיחה של הפה לרווחה וקושי לסגור את הפה או סגירת הפה באמצעות תמרון מיוחד ידגימו את הבעיה.

בדיקות הדמיה ומעבדה:

אמורים להדגים את מיקומו הפתולוגי של ראש עצם הלסת התחתונה מעבר לגבשושית המפרק (Articular eminence).

הפרעה במפרק הלסת הגורמת גם כאבי ראש

בתסמונת כאב זאת יתלונן החולה על כאבי ראש באזור הרקה שהם משניים לתסמונת מפרק הלסת (Headache attributed to TMD). כאבי הראש במקרה הזה יושפעו מתנועות ותפקוד הלסת.

היסטוריה רפואית:

החולה מתלונן על כאבי ראש מכול סוג שהוא באזור הרקה. החולה מדווח על החמרה בכאבי הראש במצב שבו מפרק הלסת בתנועה: אכילה, דיבור, פיהוק ועוד.

בדיקה פיזית:

זיהוי מוחלט של האזור הכואב בשריר הרקה (Temporalis). רקע משפחתי של כאבים באזור הרקה. מישוש של שריר הרקה מעורר את כאב הראש. פתיחה וסגירה של הפה וכן תנועות לצדדים ו/או לפנים של הלסת מעוררים את כאב הראש שעליו מתלונן החולה וכן מבדיקות פרובוקטיביות של מפרק הלסת ושרירי הלעיסה.

הפרעה במפרק הלסת בגלל דלקת פרקים ניוונית

מקור הכאבים בתת תסמונת זאת היא דלקת פרקים ניוונית במפרק עצמו (Arthralgia). גם במקרה הזה תנועות הלסת ובדיקות פרובוקטיביות של המפרק מגבירות את הכאב.

היסטוריה רפואית:

תלונות אופייניות של החולה יכללו:

  • כאבים באזור הלסת
  • כאב באזור הרקה
  • כאבים באוזן או לפני האוזן

החולה גם ידווח לרוב על החמרה בכאבים במגוון המצבים שבהם מפרק הלסת נע ובכלל זה:

  • אכילה
  • דיבור
  • פיהוק ועוד

לעתים קרובות החולה עם דלקת פרקים ניוונית במפרק הלסת יתלונן גם על:

  • רעשים שבוקעים מהמפרק בעת תפקודו
  • תפקוד לא סימטרי של מפרקי הלסת

בדיקה פיזית:

פתיחה וסגירה של הפה וכן תנועות לצדדים ו/או לפנים של הלסת מעוררים את הכאב שעליו מתלונן החולה. רעשים בוקעים מהמפרק בעת ביצוע תנועות מפרק.
בדיקות הדמיה: צילום רנטגן של מפרק הלסת אמור להצביע על פגיעה ברקמת הסחוס והעצם של המפרק ובכלל זה היצרות של המרווח המפרקי, חללים בעצם התת-סחוסית, זיזים גרמיים ועוד.

References:

Gauer RL, Semidey MJ. Diagnosis and treatment of temporomandibular disorders. Am Fam Physician. 2015;91(6):378-386.

Manfredini D, Guarda-Nardini L. Epidemiology of temporomandibular disorders: implications for the investigation of etiologic factors. Crit Rev Oral Biol Med. 2002;13(3):167-178.

Schiffman E, Ohrbach R, Truelove E, et al. Diagnostic criteria for temporomandibular disorders (DC/TMD) for clinical and research applications: recommendations of the International RDC/TMD Consortium Network* and Orofacial Pain Special Interest Group†. J Oral Facial Pain Headache. 2014;28(1):6-27.

Scrivani SJ, Keith DA, Kaban LB. Temporomandibular disorders. N Engl J Med. 2008;359(25):2693-2705.

Temporomandibular Disorders – Physiopedia [Internet]. Physio-pedia.com [cited 2024 Mar 2]. Available from: https://www.physio-pedia.com/Temporomandibular_Disorders

TMJ disorders – Symptoms and causes – Mayo Clinic [Internet]. Mayoclinic.org [cited 2024 Mar 2]. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tmj/symptoms-causes/syc-20350941

Diagnosis and Related Conditions – The TMJ Association [Internet]. Tmj.org [cited 2024 Mar 2]. Available from: https://tmj.org/living-with-tmj/diagnosis-and-related-conditions/

Al-Saleh MAQ, Armijo-Olivo S, Flores-Mir C, Thie NMR. The effectiveness of noninvasive interventions for temporomandibular disorders: a systematic review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) collaboration. Clin J Pain. 2016;32(3):260-278.

Durham J, Newton-John TR, Zakrzewska JM. Temporomandibular disorders: a review of current understanding and management principles in clinical practice for primary care providers [published correction appears in Br Dent J. 2019;226(1):76]. Br Dent J. 2019;226(1):25-32.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

בדיקת CT למה זה טוב

בדיקת CT למה זה טוב

בדיקת CT הכוללת סריקה ממוחשבת של חלקי הגוף השונים נעשית לצורך אבחון בעיות רפואיות שונות כגון בלט דיסק, פריצת דיסק ובעיות מפרקים. יתרונות הבדיקה מרובים, חסרונה הבולט מצוי בקרינה הנלוות לבדיקה. יש לשקול בזהירות את הצורך להפנות חולים לביצוע הליך זה.

נמק העצם אבחון וטיפול

נמק העצם אבחון וטיפול

נמק העצם? אבחון וטיפול מהירים עשויים להציל את העצם מפני קריסה ונזק מפרקי קשה. מדובר בהפרעה בריאותית הנוצרת כאשר הפחתה או עצירת אספקת הדם גורמת למוות של תאי עצם. התופעה שכיחה יחסית במפרקי הברכיים ובמפרקי הירך. 

תסמונת התעלה הקוביטלית טיפול

תסמונת התעלה הקוביטלית טיפול

תסמונת התעלה הקוביטלית? טיפול נדרש למניעת נזק בלתי הפיך. כאב, נימול, עקצוצים וחולשת שרירים בכף היד ובאמה עלולים להתפתח כתוצאה מגירוי של עצב הגומד בתעלה הקוביטלית במרפק. מנגנון הפציעה יהיה לרוב פציעות מעומסים ותנועות חוזרניות.