דלקת מפרקים פסוריאטית היא מחלת מפרקים הפוגעת בחלק מהאנשים הסובלים מפסוריאזיס (ספחת). פסוריאזיס היא מחלת עור וציפורניים שנכון להיום אין מזור מלא עבורה. הטיפול במחלה יכול להשיג הקלה בתסמינים בלבד. רוב האנשים סובלים תחילה מנגעי העור האופייניים לפסוריאזיס ורק מאוחר יותר גם מדלקת פרקים פסוריאטית. בחלק קטן יותר מהמקרים מחלת הפרקים מתפתחת תחילה ורק לאחר מכן יופיעו הנגעים העוריים של המחלה. דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic arthritis) אינה מחלה הבאה לביטוי קליני באופן אחיד.
דלקת במפרקי העצה והכסל – סקרואילאיטיס נגרמת באופן שכיח יחסית בגלל מחלת פרקים הנלווית לפסוריאזיס. הסימנים והתסמינים של מחלת פרקים זאת כוללים בין היתר:
- לכאבים מקומיים במפרק המעורב
- מגבלות תנועה ותפקוד ועוד
נהוג על כן, לחלק את המחלה הזאת לחמישה תתי סוגים. חלוקה זו מתבססת על ההתבטאות הקלינית השונה של תתי סוגי המחלה השונים ובכלל זה המיקום האנטומי שבו היא פוגעת, חומרת המחלה וכיוצא בזה.
דלקת מפרקים פסוריאטית – שכיחות
קרוב ל- 2% מאוכלוסיית העולם חולה בפסוריאזיס. הערכות הן שחולה אחד מכול עשרה חולים בפסוריאזיס יחלה גם בדלקת מפרקים פסוריאטית. בארצות הברית למשל, כ- 10% מקרב 3 מיליון החולים בפסוריאזיס חולים גם במחלת מפרקים פסוריאטית. פסוריאזיס פורצת לרוב בגילים 40 – 60 אך, גם ילדים ונערים עלולים לחלות בה. המחלה תוקפת גברים ונשים ביחס דומה. בחלק לא מבוטל של המקרים (15%) הסימפטומים הראשונים של מחלת הפסוריאזיס הנם אלו הנגרמים בגין הנזק למפרקים דווקא דבר שמקשה על האבחון.
מחלת פרקים נלווית לפסוריאזיס – סיווג
1) מחלת של פרקי האצבעות והבהונות.
2) מחלה אסימטרית של פרקי הידיים והרגליים.
3) מחלה סימטרית שתוקפת מפרקים רבים ודומה לדלקת פרקים שגרונית
4) מחלת מוטילנס שהינה נדירה אך הרסנית ומעוותת.
5) מחלה של מפרקי העצה והכסל באגן ומפרקי עמוד השדרה (Psoriatic spondylitis).
לא ברור כמה אנשים סובלים מכל אחד מתתי הסוגים הללו. החלוקה אינה תמיד קלה וחלק מהסובלים ממחלת מפרקים זו – דלקת מפרקים פסוריאטית – יכולים לסבול מסימנים וסימפטומים המעידים על מעורבות של יותר מסוג אחד. לעתים דלקות בעיניים ודלקות בנקודות החיבור של רצועות וגידים יתווספו למחלת המפרקים. חשוב לציין שקיימות מעל 100 מחלות הפוגעות במפרקים. הטיפול במחלות הללו חייב להישען על אבחון מדויק.
גורמים למחלת פרקים הנלווית לפסוריאזיס
הגורמים להתפתחות דלקת מפרקים פסוריאטית כמו גם לפסוריאזיס אינם ברורים דיים. הערכות הן שמדובר בשילוב של גורמים הכולל את המערכת החיסונית, גנטיקה ותנאים סביבתיים.
גנטיקה
בקרב החולים הצעירים במחלה זאת – דלקת פרקים פסוריאטית – קיימת נטייה גנטית הבאה לידי ביטוי באמצעות קשר סטטיסטי מסוים בין המחלה לגן הקרוי HLA – B27. על כן הסיכוי שלכם לחלות במחלה גבוה יותר אם קרוב משפחה שלכם מדרגה ראשונה חלה בה.
מחלות זיהומיות
נטייה לפתח את דלקת מפרקים פסוריאטית אנו מוצאים גם לאחר היחשפות למחלה זיהומית ובעיקר לזו הנגרמת מחיידק הסטרפטוקוקוס.
נטילת תרופות
צריכת תרופות מסוימות מגבירים את הסיכון לחלות בפסוריאזיס ועל כן גם במחלה זאת – דלקת פרקים פסוריאטית.
גורמים נפשיים
התפתחות פסוריאזיס בעקבות חוויה טראומטית או משבר רגשי קשה הנם תופעה ידועה אשר מתרחשת בעיקר בקרב החולים המבוגרים.
סימנים ותסמינים
הסימפטומים השכיחים הנובעים ממחלת פרקים זאת נמנה:
- כאבים במפרק המעורב.
- נפיחות
- מגבלות תנועה במגוון אזורים אנטומיים בהתאם למפרק הפגוע
כאבי גב תחתון כמו גם כאבים שמקורם במפרקי העצה והכסל בגין דלקת פרקים פסוריאטית מהווים תלונה שכיחה במרפאה כירופרקטית. התסמינים הללו הם לרוב חמורים יותר בבקרים מיד עם ההשכמה או מיד לאחר מנוחה ממושכת. יתכנו נזקים גם לגידים ורצועות ועל כן לסימפטומים נוספים הקשורים למיקום המדויק של הנזק ולחומרת הנזקים ברקמות הללו.
מחלת פרקים הנלווית לפסוריאזיס עלולה לפגוע במספר מערכות גוף נוספות. מלבד הנזקים והדלקות במפרקים המעורבים, יתווספו לעתים גם נזקים עוריים, דלקות עיניים, פצעי אפטות בחלל הפה, דלקות בצינור השופכה, השמנה ורמת שומנים גבוהה בדם. לתופעות אלו סימנים וסימפטומים שונים אשר עלולים להתווסף לאלו של המפרקים.
אבחון
ברוב המקרים (70%) השינויים בעור ובציפורניים יקדימו את התפתחות הסימנים והתסמינים במפרקים ויקלו על מלאכת האבחון. אך כאמור, בחלק קטן מן המקרים (15%) יופיעו הסימפטומים המעידים על נזק לפרקים תחילה. דבר זה עלול להקשות על אבחון המחלה ועל ההבדלה בין מחלת פרקים זאת לבין מחלות מפרקים אחרות. הסיבה לכך היא מיעוט הסימנים הקליניים האחרים שמופיעים בפרק הזמן הראשוני. בין הסימנים הללו נמנה:
- שקיעת דם גבוהה
- אנמיה קלה
- רמה גבוהה של חומצת שתן בדם (יש לשלול שיגדון)
בצילומי רנטגן נוכל לזהות תהליכי שחיקה של הפרקים המעורבים.
טיפול בדלקת מפרקים פסוריאטית
טיפול ראשוני כולל תרופות אנטי דלקתיות ותרופות אנטי ראומטיות. בשלבים החריפים של המחלה ובמקביל לטיפול התרופתי נעשה שימוש במגוון אמצעים לטיפול בדלקות. בין האמצעים הללו נמנה אולטרסאונד, לייזר רך ועוד. בשלב הכרוני של המחלה נעשה שימוש בטכניקות טיפול ידניות. בין היתר נבצע מוביליזציה של המפרקים המעורבים על מנת לשפר את טווח התנועה למנוע קיבעון. עוד נקפיד לאזן את השרירים הפועלים על המפרקים המעורבים. חולה עם מחלת פרקים נלווית לפסוריאזיס יקבל במרפאה גם ייעוץ במגוון נושאים ובכלל זה:
- ייעוץ ארגונומי שיעסוק באופן שבו מבצע החולה את עבודתו
- המלצות על פעילות גופנית מתאימה והאופן הנכון לבצע אותה
- ייעוץ בכל הנוגע ליציבה נכונה