כאבים בפנים מה גורם להם

head-and-face-pain-causes

כאבים בפנים מה גורם להם? גורמים אפשריים למיחושים בפנים כוללים פציעות מינוריות אבל גם מחלות קשות. לרוב, התסמינים הללו נובעים מבעיות קלות וצפויים לחלוף תוך ימים אחדים גם בלי טיפול. לעיתים המקור עלול להיות מחלה משמעותית. בכל מקרה של כאבים בפנים מה גורם להם היא השאלה שצריכה להישאל.  לטיפול יעיל נדרשת אבחנה מדויקת ומהירה.

הגולגולת והפנים מהווים את המרכז העיקרי שלנו לקליטה, שליטה הזנה ונשימה. יכולת החושים שלנו לתפקד תלויה בשלמות העצבים העושים דרכם בין המוח אל הפנים. באמצעות החושים הללו אנו קולטים מידע (תחושה, טעם, ריח, עיניים, אוזניים), מעבירים מסרים (הבעות פנים שונות ותנועות ראש, מסרים קוליים). באמצעות הפה והאף אנו ניזונים, נושמים ומתקשרים.

כאבים בפנים מה גורם להם – רקע

כאב פנים הוא מצב שכיח ומתיש שמשפיע על עד 26% מהאוכלוסייה הכללית. פגיעה, כמעט בכול אחת מהרקמות או מהמבנים הללו אשר מאפשרים לנו לקלוט, לשלוט, לאכול ולנשום עלולה לגרום לכאבי פנים בין אם באופן ישיר או על ידי הקרנת כאב. בין האזורים שפגיעה בהם עלולה לגרום לכאבי פנים ו/או ראש ניתן למנות בתוך הגולגולת:

  • סינוסים ורידיים, עורקים מנינגיאליים ואחרים, הקרום שעוטף את הגולגולת, עצבי הגולגולת וחלקים מהמוח (למשל: Thalamus)

אזורים רגישים לכאב מחוץ לגולגולת כוללים את:

  • השכבה החיצונית של עצם הגולגולת (Periosteum), העור, הרקמה התת עורית, שרירים, כלי דם, עצבי הצוואר C2, C3, עיניים, אוזניים, שיניים, סינוסים, לוע, הרירית בחלל האף

עם זאת, בשל היעדר הגדרה וסיווג ברורים קשה להעריך את השכיחות של כאבי פנים כרוניים. כאבי פנים כרוניים מאופיין בכאב מתמשך וחד-צדדי בפנים, שאינו עוקב אחר התפלגות של עצב גולגולתי כלשהו, ואינו קשור לשום סיבה או טריגר הניתנים לזיהוי. הפתופיזיולוגיה של כאבי פנים כרוניים אינה מובנת היטב. סיבות אפשריות לכך עשויות לכלול רגישות מרכזית והיקפית, גורמים פסיכולוגיים ונטייה גנטית.

האבחנה של כאבי פנים כרוניים מבוססת על שלילת גורמים אחרים לכאבי פנים. בין הגורמים האפשריים נציין נוירלגיה טריגמינלית, הפרעת מפרקים טמפורומנדיבולרית (TMJD), סינוסיטיס, בעיות שיניים ועוד. הטיפול בכאבי פנים משתנה בהתאם לגורם להן. לעתים קרובות טיפול כזה דורש גישה רב-תחומית.

פירוט גורמים אפשריים לכאב בפנים

כאבים בפנים מה גורם להם
כאבים בפנים מה גורם להם

הגורמים השכיחים לכאב בפנים הם לרוב שוליים והתסמינים בגינם צפויים לחלוף ללא כל טיפול תוך ימים ספורים. בין ההפרעות הבריאותיות הקלות שעלולות לגרום לכאבי פנים נמנה:

  • פצעונים בפנים
  • דלקת קלה (אלרגית) של מערות האף (Sinusitis)
  • כאבי ראש המושלכים לפנים
  • דלקת קלה בחניכיים או בשיניים וכאבים במושלכים לפנים
  • שרירי לסת תפוסים

ישנם גם מקרים שבהם הכאבים בפנים נגרמים בגלל פתולוגיות חמורות ואף מסכנות חיים. בין ההפרעות הבריאותיות החמורות שעלולות לגרום לכאבי פנים נמנה:

  • טראומה משמעותית באחד מחלקי הפנים
  • סרטן באחד מחלקי הפנים או בחלק העליון של הריאה
  • דלקת זיהומית בעצם המסטואיד (Mastoid process)
  • התפתחות דלקת זיהומית של מערות האף (Sinusitis)
  • דלקת בדרכי הנשימה העליונות
  • התפתחות דלקת זיהומית באוזניים
  • דלקות זיהומיות בשיניים או חניכיים
  • דלקת באחד מעצבי הפנים (Trigeminal neuralgia, herpes zoster)
  • נזקים לבלוטות בת האוזן – הפרוטיד (Parotid gland)
  • פגיעות עיניים
  • דלקת במפרק הלסת
  • דלקות של כלי הדם ברקות ועוד.

להלן פירוט של חלק מגורמים האפשריים להתפתחות כאבים בפנים:

דלקת מערות האף (Sinusitis)

דלקת של הריריות באחד או יותר מחללי הסינוסים (הגתות) המצויים בעצמות הגולגולת. תסמינים אופייניים יכולים לכלול נזלת מתמשכת שעלולה להיות מוגלתית, התעטשויות, פגיעה בחוש הריח, חום, תחושת מלאות בפנים וגם כאבים בפנים ובראש. חללי הסינוסים הם באופן נורמלי סטריליים אך קרבתם למערות האף מאפשרית חדירת גורמים פתוגניים, היווצרות דלקות של הריריות וייצור מוגבר של ריר והפרשות אחרות. הסימפטומים של מחלת הסינוסיטיס מופיעים כאשר פתחי הניקוז של הסינוסים נחסמים ומתחיל להיווצר לחץ ונזק פנימי בתוך חללי הסינוס.

תסמונת מפרק הלסת

מפרק הלסת (Temporo -Mandibular-Joint) מצוי בקדמת האוזן. מפרק זה מחבר את הלסת התחתונה אל הגולגולת. הלסתות משרתות אותנו נאמנה למגוון מטלות ובכללן לעיסה, דיבור, בליעה, פיהוק ועוד. מפרק הלסת חשוף לפציעות (חבלות, פריקות), עומסים בגין שימוש יתר, מבנה ותפקוד לקוי (מולד או נרכש), ומחלות (דלקות פרקים, גידולים ממאירים ועוד), ממש כמו כל מפרק אחר בגוף.

נזקים לרקמות במפרק הלסת יובילו להתפתחות "תסמונת מפרק הלסת" (Temporo Mandibular Joint Syndrome). תסמונת מפרק הלסת היא למעשה הסימנים והתסמינים המופיעים באזור פרק הלסת, הצוואר, הפנים, הראש והרקמות הסובבות בגלל פגיעה ותפקוד לקוי של אחד או של שני מפרקי הלסת. בין הסימנים והתסמינים הללו ניתן לכלול:

  • כאבים בפנים ובכלל זה כאב ליד האוזן או באוזן, כאבי שיניים ועוד
  • רעשים הבוקעים מהמפרקים בעת הנעת המפרק
  • מגבלות תנועה
  • מגבלות תפקוד ועוד.

הרפס

וירוס ההרפס הוא אחד הגורמים השכיחים יחסית לכאבים בפנים. ישנם שני סוגי של וירוסים התוקפים במקומות שונים בגוף הרפס זוסטר והרפס סימפלקס:

  • הרפס זוסטר

הרפס זוסטר (שלבקת חוגרת) נגרם מהווירוס וריצלה זוסטר (Varicella Zoster). זהו הוירוס שגורם לאבעבועות רוח בילדותנו. גם במקרה הזה לאחר ההדבקה הראשונית הווירוס נותר רדום בתאי העצב ומתפרץ בעיקר בגיל מבוגר ובמצבים של מתח נפשי ומערכת חיסונית חלשה. השלפוחיות והנגעים העוריים במקרה הזה יופיעו באזורים שונים בגוף וגורמים בין היתר להתפתחות כאב עז. כאשר הרפס מתפתח בפנים הוא עלול לגרום בין היתר כאבים בפנים.

  • הרפס סימפלקס.

הרפס סימפלקס נחלק גם הוא לשני סוגים:

  • וירוס מסוג hsv1

הווירוס שגורם לכאבים בפנים הוא הזן הראשון – hsv1. זן זה של וירוס גורם לנגעים ושלפוחיות בעור ובריריות של הפנים כולל שפתיים, אף, עיניים וגרון. הווירוס מועבר באמצעות נשיקה ולאחר ההדבקה הראשונית נותר רדום בתאי העצב ומתפרץ שוב כול אימת שהמערכת החיסונית נחלשת, במצבים של חום, כאשר חלים שיבושים הורמונליים או בחשיפה לשמש. הרוב המכריע של האוכלוסייה נושא את הווירוס הזה באופן רדום אך רק כ 10% מהם יפתחו את הסימנים והתסמינים של המחלה.

  • וירוס מסוג hsv2

וירוס ההרפס מסוג hsv2 מתפתח בעקבות מגע מיני ופוגע לרוב באברי המין.

טריגמינל נוירלגיה

כאבים בפנים, לרוב בצד אחד של הפנים עלולים להיגרם בשל פגיעה בעצב הטריגמינלי (Trigeminal nerve). פגיעה בעצב הטריגמינלי הקרוי גם העצב המשולש תגרום להתפתחות תסמונת העצב המשולש. העצב המשולש עלול להיפגע:

  • בגלל לחץ המופעל עליו (כלי דם או גידול סרטני)
  • או באופן משני למחלה אחרת (כגון טרשת נפוצה)

דלקת בעצב המשולש שכיחה יותר בקרב גברים לאחר גיל 50 אך יכולה לפגוע בכל אחד.

הסימנים והתסמינים הנובעים מדלקת בעצב המשולש כוללים:

  • כאבים שורפים וחודרניים בעוצמה קיצונית שגורמים לעצירה של כל פעילות
  • הכאבים מופיעים בהתקפים שנמשכים לפרקי זמן משתנים החל ממספר שניות ועד שעות וימים
  • מגע בנקודות הדק על הפנים כגון פה (דיבור, לעיסה, צחצוח שיניים) שפתיים, לחיים (גילוח, איפור) וסביב האף עלולים לגרום להתקף כאבים

הטיפול בדלקת בעצב המשולש הוא תרופתי ו/או כירורגי

מיגרנה

מאפייני כאב הראש מסוג מיגרנה (Migraine) כוללים הפרעות ראייה, בחילה וכאבי ראש ולפעמים גם כאבים בפנים שהם חריפים ופועמים. אאורה שמקדימה את המיגרנה במספר דקות יכולה לכלול טעמים מוזרים בפה, הפרעות ראייה ונימול של אזורים בפנים ובצד אחד של הגוף. במקרים מסוימים הסובלים ממיגרנה יכולים לסבול משיתוק זמני בחצי מהגוף. חשיפה לאור עלולה לגרום לכאב. גורמים שעשויים להוביל להתפתחות מגרנה כוללים: מתח, סוגי אוכל מסוימים כגון שוקולד ומוצרי חלב, בושם ומחזור חודשי.

כאב בפנים בגלל מתח נפשי

כאבי ראש ו/או פנים הנמשכים מידי יום במשך שעות ולפעמים לאורך כול היום עלולים להיגרם על רקע נפשי (Tension face ache). חשוב לציין שלמצב הנפשי ישנה השפעה כזו או אחרת על כמעט כל תסמונת כאב. עם זאת, ישנם אנשים שמצב נפשי הוא גורם רב משקל ואפילו דומיננטי בכאבם. מצבם הנפשי מהווה גורם להיווצרות הכאב ולעובדה שאינו נירפא. חלק ניכר מהאנשים סובלים מכאבים בפנים על רקע נפשי. ישנם חוקרים הטוענים שמדובר בקבוצה גדולה במיוחד. לרוב, קבוצה זו אינה זוכה בטיפול מתאים. קיימת נטייה לאבחן את כאבם כסינוסיטיס ולטפל בהתאם.

References:

Weiss AL, Ehrhardt KP, Tolba R. Atypical facial pain: a comprehensive, evidence-based review. Curr Pain Headache Rep. 2017;21(8):8. https://link.springer.com/article/10.1007/s11916-017-0609-9

Madland G, Feinmann C. Chronic facial pain: a multidisciplinary problem. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2001;71(6):716-719. https://jnnp.bmj.com/content/71/6/716

NIDCR. Prevalence of TMJD and its signs and symptoms. https://www.nidcr.nih.gov/research/data-statistics/facial-pain/prevalence

IHS. The International Classification of Headache Disorders 3rd edition. Cephalalgia. 2018;38(1):1-211. https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0333102417738202

Foerster Z, Kleinmann B, Schlueter N, Vach K, Wolter T. Multimodal pain therapy for persistent idiopathic facial pain – a pilot study. BioPsychoSocial Med. 2022;16:25. https://bpsmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13030-022-00254-1

Cleveland Clinic. Atypical Facial Pain (AFP): Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21822-atypical-face-pain

JCDA. Management of Persistent Idiopathic Facial Pain. https://jcda.ca/article/d71/

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

מצבנו הגופני תלוי גנטיקה או אימונים

מצבנו הגופני תלוי בעיקר באימונים

זה הכול גנטיקה או אימון? המצב הגופני שלנו תלוי גם בגנטיקה וגם בגורמים סביבתיים כמו פעילות גופנית, אבל מה יותר חשוב? על השאלה הזאת ששבה ועולה בין ספורטאים לאלה שמעדיפים לשבת מול מסך הטלוויזיה עונה באופן ברור המחקר המסוקר כאן.

פעילות גופנית בהריון מה מותר

פעילות גופנית בהריון

פעילות גופנית בהריון? מה מותר ומה אסור? הריון אינה סיבה להפסיק לעסוק בפעילות גופנית. לפעילות גופנית אין השפעה שלילית על העובר במהלך ההריון וזאת במידה ואת מורגלת בכך. למעשה, מחקרים מראים שפעילות גופנית במהלך ההריון מועילה לאישה ולעובר.