אל תתעלמו מכאבים בברכיים

כאבים בברכיים אל תתעלמו

אל תתעלמו מכאבים בברכיים! אתם חשים כאב בברך, טפלו בו בהקדם אל תזניחו. הדברים האלה נכונים במיוחד לאנשים מבוגרים אך כדאי גם לצעירים לא להתעלם מכאבים אלו. מעל 50% מהגברים מעל גיל 70 סובלים מכאב כרוני בברכיים. דלקת פרקים ניוונית בברכיים גורמת למגוון תסמינים ובכללם כאב, חולשה, מגבלות תנועה ותפקוד, פגיעה ביציבות ועוד. התסמין הראשון שמופיע הוא הכאב. אתם יכולים לחוש כאב בברך בעת שימוש במדרגות או במעבר מישיבה לעמידה. התייחסות מהירה לכאב הזה תאפשר להימנע מתרופות נוגדות דלקת או אפילו מתרופות טבעיות. שינוי התנהגותי הוא הדבר החשוב ובכלל זה שינויים כגון:

  • לא להשתמש במדרגות
  • להימנע מכריעות ברכיים
  • יישור הברכיים בישיבה

התנהלות שאינה חושפת את הברכיים לעומסים מיותרים יכולה להספיק לצורך התאוששות הברכיים. במקרים שבהם מנוחה ושינויי בהתנהלות לא מספקים מזור כדי לפנות לקבלת עזרה מקצועית. כירופרקט יכול לאבחן את מקור הכאב, וברוב המקרים גם לטפל בהם בהצלחה. במאמר הנוכחי "אל תתעלמו מכאבים בברכיים" נדון בנושא.

אל תתעלמו מכאבים בברכיים – רקע

שכיחות כאבי ברכיים מהווה דאגה משמעותית בבריאות הציבור בשל השפעתם על איכות החיים והניידות. סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של Smith et al. (2018) דיווחו על שכיחות שנתית של כאב פטלופמורלי:

  • 22.7% באוכלוסייה הכללית.
  •  28.9% בקרב מתבגרים.

מחקר נוסף שנערך על ידי Van Tunen et al. (2018) בדנמרק מצא:

  • ש- 27% בקרב המשיבים בגילאי 29-59 שנים סבלו מחודש אחד של כאבי ברכיים / ירך מתמשכים.

יתר על כן, ניתוח חתך הראה כי פגיעה קודמת בברך/ירך הייתה קשורה לכאבי ברכיים/ירך מתמשכים בשני המינים ובכל קבוצות הגיל, למעט גברים בגילאי 29-39 שנים. בקרב צעירים, שכיחות בעיות הברכיים נמצאה גבוהה ועמדה:

  • על 31.8%, כאשר כאבי ברכיים הם התסמין הדומיננטי ביותר.

זה מצביע על כך שבעיות ברכיים אינן מוגבלות לאוכלוסיות מבוגרות יותר, אלא מהוות גם דאגה לאנשים צעירים. לנתון זה משמעות בכל הנוגע לבריאות המפרקים שלהם לטווח הארוך. במאמר הנוכחי "אל תתעלמו מכאבים בברכיים" נדון בהרחבה בנושא.

ההיסטוריה הטבעית של התפתחות כאבים בברכיים

בהתחלה תחושו כאבים קלים בברך במצבים כגון ירידה או עלייה במדרגות. הכאבים הללו יופיעו וייעלמו מיד. בשלב הבא תחושו בכאבים והם ייעלמו לאט יותר. ובשלב הבא לאחר רצף של פעילות מאומצת יחסית עם הברכיים הכאבים יופיעו ויישארו. התהליך מראשית הופעת הכאב ועד למצב של כאב קבוע יכול להימשך ימים ועד חודשים אחדים. אבל כשהוא קורה אתם צריכים לדעת שיש לכם בעיה שמחייבת התייחסות. התעלמות מהכאב בברך עלולה לגרום להתפתחות נזקים בלתי הפיכים וצורך עתידי בניתוחים כואבים ומיותרים.

לפי המחקר המסוקר כאן התסמין הראשון שמופיע ובמבשר על בעיה בברכיים – כאב. הכאבים הללו מובילים לאיטם לאובדן הכוח ברגליים. החולשה ברגלים גורמת להפרעות כגון:

  • מגבילה את יכולת התנועה
  • מפחיתה את היציבות
  • גורמת לאובדן ביטחון
  • ובסיכומו של דבר גורמת לאורח חיים יושבני

אורח חיים יושבני מוביל על ציר הזמן:

  • להמשך התדרדרות במצב הבריאותי
  • אובדן מסת שריר
  • פגיעה ביכולת של מערכת שיווי המשקל
  • פגיעה בצפיפות העצם

באיזה גיל מופיע לרוב הכאב בברכיים?

רוב בני האדם בגילים מתקדמים סובלים מכאבים בברכיים. הכאב בברך מופיע לרוב בפעם הראשונה בקרב אנשים מעל גיל 40 אך יכול להתרחש בשלבים מוקדמים יותר. במחקר שנערך באחד מבתי החולים בדרום קוריאה נמצא שמספר החולים בגיל העשרה ובשנות ה-20 וה-30 שלהם הסובלים מכאבים בברכיים יותר מהכפיל את עצמו בין השנים 2005 – 2007. מומחים בנושא מייחסים את העלייה במספר החולים הצעירים הסובלים מכאבים בברכיים לעיסוק האינטנסיבי בספורט המאפיין חלק מהם.

מה גורם להתפתחות כאב בברכיים?

כאב בברך יכול להתפתח עקב שימוש ועומס יתר במפרק כמו אלו המתרחשים בעת משחקי כדור, ריצות ארוכות ועוד. כאב בברך יכול להתפתח גם בגלל חבלה. הכאבים יכולים לנבוע מנזקים כגון:

גורמי סיכון להתפתחות כאבים בברכיים כוללים בין היתר גיל, גנטיקה, מבנה אנטומי, עיסוק, ספורט מועדף וכפי שהמחקר הזה המסוקר מטה מציע, חולשה של שרירים בגפיים.

מה המשמעות של התעלמות מכאבי ברכיים

אנשים רבים נוטים לא להתייחס ברצינות לכאבים בברכיים ומאמינים שהם צפויים לחלוף מעצמם. ואכן ברוב המקרים זה נכון אבל באותם מקרים שזה לא נכון הנזקים עלולים להיות בלתי הפיכים, להוביל להתפתחות דלקת פרקים ניוונית וצורך עתידי בהחלפת כירורגית של הברך. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע בתחום הבריאות לקבלת אבחנה מדויקת ותוכנית טיפול מתאימה.

הברכיים התחילו לכאוב אל תזניחו – טפלו בהם

כאבים בברכיים אל תתעלמו
כאבים בברכיים אל תתעלמו

טיפול וניהול נכון ומהיר של המקרה עשויים למנוע שחיקת סחוס גדולה יותר, קרע גדול יותר של המיניסקוס ועוד. נזק לסחוס התוך מפרקי אינו בר תיקון ועל כן יש לעשות כול מאמץ למנוע אותו. טיפול כירורגי שבו מסירים 20 – 30% מהמיניסקוס עלול לשלש את העומס על הברך ולהוביל להתפתחות מהירה של דלקת פרקים ניוונית.

המחקר

מתבסס על מעקב שנמשך שנתיים אחר 1,587 גברים לאחר גיל 70. בתחילת המחקר 640 גברים סבלו מדלקת פרקים ניוונית וכאבים כרוניים בברכיים. לאחר שנתיים עוד 150 גברים דיווחו על כאבים כרוניים בברכיים.

ממצאי המחקר

לגברים שסבלו מכאבים בברכיים היה סיכון גבוהה פי 2.5 לסבול ממגבלות תנועה בהשוואה לגברים ללא כאבים שבקבוצת המחקר. בקרב הגברים שסבלו מכאבים בברכיים נמצאו חולשת שרירים של 3.4% – 4.5% וכן סיכון מוגבר ליפול.

מסקנות החוקרים

בעוד שאבדן של 1% ממסת השריר כול שנה הוא דבר סביר בשל הגיל הרי שאבדן של 3.4% – 4.5% ממסת השריר כול שנה כפי שהתגלה אצל הגברים עם הכאבים הכרוניים בברכיים הוא בעייתי. עקב חולשת שרירי הרגליים והפגיעה ביציבות העתיד של החולה עלול לכלול התפתחויות כגון:

  • נפילה, שבירת האגן ו/או מפרקי הירך, כאבים קשים ולפעמים גם מוות.

Fransen ועמיתיו שבים ומדגישים את החובה של כול אדם לטפל בהופעת הכאבים בברכיים גם על ידי חיזוק השרירים ולא להמתין להתדרדרות בבריאות.

References:

Fransen M, Su S, Harmer A, Blyth FM, Naganathan V, Sambrook P, Le Couteur D, Cumming RG. A longitudinal study of knee pain in older men: Concord Health and Ageing in Men Project. Age Ageing. 2014 Mar;43(2):206-12.

Katz, J.N., Arant, K.R., & Loeser, R.F. (2021) 'Diagnosis and Treatment of Hip and Knee Osteoarthritis: A Review', JAMA, 325(6), pp. 568-578.

Felson, D.T. et al. (2020) 'Osteoarthritis: New Insights. Part 1: The Disease and Its Risk Factors', Annals of Internal Medicine*, 133(8), pp. 635-646.

Hunter, D.J. & Bierma-Zeinstra, S. (2019) 'Osteoarthritis', The Lancet, 393(10182), pp. 1745-1759.

Bennell, K.L. et al. (2018) 'Management of Osteoarthritis of the Knee', BMJ, 362, k3655.

Hochberg, M.C. et al. (2017) 'The American College of Rheumatology criteria for the classification and reporting of osteoarthritis of the knee', Arthritis & Rheumatology, 29(2), pp. 1039-1049.

McAlindon, T.E. et al. (2014) 'OARSI guidelines for the non-surgical management of knee osteoarthritis', Osteoarthritis and Cartilage, 22(3), pp. 363-388.

Zhang, W. et al. (2008) 'EULAR evidence-based recommendations for the management of hip osteoarthritis: report of a task force of the EULAR Standing Committee for International Clinical Studies Including Therapeutics (ESCISIT)', Annals of the Rheumatic Diseases, 64(5), pp. 669-681.

Bannuru, R.R. et al. (2019) 'OARSI guidelines for the non-surgical management of knee, hip, and polyarticular osteoarthritis', Osteoarthritis and Cartilage, 27(11), pp. 1578-1589.

Conaghan, P.G. et al. (2018) 'Care and management of osteoarthritis in adults: summary of NICE guidance', BMJ, 336(7642), pp. 502-503.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

סקרואילאיטיס מה גורם לדלקת הזאת

סקרואילאיטיס מה גורם לדלקת הזאת

סקרואילאיטיס? גורמים ותסמינים אופייניים עשויים להועיל באבחון. אחת התופעות הרפואיות השכיחות לאדם המודרני היא סימנים ותסמינים המופיעים באזור הגב התחתון והאגן. בשליש מהמקרים המקור הוא במפרקי עצה וכסל. אבחון מדויק חשוב לטיפול נכון.

סיאסטה עושה טוב ללב

סיאסטה עושה טוב ללב

סיאטסטה עושה טוב ללב. שנת הצהריים הטובה והישנה הולכת ונעלמת מהנוף האנושי. לחץ הזמנים שבו מתנהל אורח החיים המודרני לא מותיר זמן לכך. חבל, מתברר שההפסד כולו שלנו. על פי המחקר הנוכחי שינה קצרה בשעות הצהריים תורמת לבריאות.