כאבים בברך: גורמים תסמינים וטיפול

כאבים בברך: גורמים תסמינים וטיפול

כאבים בברך: גורמים תסמינים וטיפול מהווים שלבים הכרחיים בדרך לריפוי. כאבי ברכיים מתפתחים באופן שכיח בכל הגילים. למעשה, כל נזק לאחת מהרקמות המרכיבות או מניעות את הברכיים עלולה להיות הגורם לכך. בין הרקמות הפגיעות בברכיים נמנה סחוסים (תסמונת פטלופמורלי), מיניסקוסים, רצועות, השרירים, הגידים הבורסות ועוד. כאב בברכיים עלול להופיע גם בגלל נזק ברקמה מרוחקת שיש ביכולתה להשליך כאב אל הברך. כך למשל דיסק פרוץ במותן עלול ללחוץ על שורש עצב ולגרום להשלכת כאב במורד הרגל.

חשוב לבצע אבחון מדויק של ההפרעה הבריאותית שגורמת כאבים בברך. ללא אבחון מדויק של מקור הכאב סיכויי הצלחת הטיפול פוחתים. כדי לאבחן באופן מדויק את מקור התסמינים בברך נבצע הליך הקרוי אבחנה מבדלת. סוג הטיפול ואופיו תלויים באופן ישיר ברקמה שניזוקה ובחומרת הנזק. ברוב המכריע של המקרים ניתן להסתפק בטיפול השמרני. לעתים רחוקות תידרש גם התערבות כירורגית. במאמר הנוכחי "כאבים בברך: גורמים תסמינים וטיפול" אתאר בתמציתיות את הפרעה הבריאותית הזאת. נפרט מעט אודות הגורמים לכאבי ברכיים, הסימפטומים הנלווים לכאבים הללו ועל האבחון והטיפול בהם.

כאבים בברך: גורמים תסמינים וטיפול – רקע

כאבים בברכיים מהווים עניין שכיח. למעשה מדובר בכאבים בשכיחים ביותר במערכת שריר ושלד לאחר כאבי גב תחתון. השכיחות הכללית של כאבי ברכיים בכלל האוכלוסייה נאמדת:

  • ב- 19%. שכיחות זאת עולה באופן עקבי עם הגיל.

יותר מכך, עם הגיל עולה גם חומרת הכאב וגם הסיכוי להתפתחות מגבלות תנועה ותפקוד. השכיחות הכללית של כאבי ברכיים בקרב גברים נעה:

  • בין 15% – 20%. במחקר אמריקאי נמצא ש- 18% מכלל הגברים מעל גיל 60 דיווחו על כאבי ברכיים.
  • מחקר אוסטרלי מצא שיעור שכיחות דומה של כאבים בברכיים בקרב האוכלוסייה האוסטרלית.

בגיל 60 שכיחות הכאבים הללו בברכיים בקרב נשים משתווה לזו של גברים. על פי המחקר האמריקאי מעל גיל 85 עולה מספר הסובלים מכאבי ברכיים ומגיע עד:

  • 25% מכלל האוכלוסייה.

לאחר גיל 85 השכיחות של הכאבים הללו בברכיים בקרב נשים שוב עוברת את זאת של גברים ומגיעה עד:

  • 33% מכלל מהנשים.

שכיחות כאבי הברכיים בקרב ילדים נאמדת:

  • ב4% ואילו זו של בני נוער נאמדת ב-18%.

חשוב לזכור שלכאבים הללו בקרב ילדים ובני נוער אין רכיב ניווני.

גורמים לכאבי ברכיים

כאבי ברכיים נגרמים לרוב בגלל:

עומס חוזרני על הברכיים

עומסים חוזרניים על הברכיים עלולים לגרום לפציעות שימוש יתר. עומסי יתר חוזרניים עלולים להתפתח בגלל:

  • כפיפות ברכיים חוזרניות (מדרגות, סקוואטים).
  • עבודה חוזרנית על פס ייצור.
  • במהלך השתתפות במשחקי כדור כמו כדורגל או כדורסל.
  • בגלל ריצות, קפיצות, ריקוד ועוד.

נזקי חבלה באחת או יותר מרקמות הברכיים

נזקים טראומטיים כוללים מתיחה או נקע של רקמות רכות ושבר של עצמות. אלה עלולים להיגרם בגלל :

  • פציעת ספורט (סיבוב הברך, פריקה).
  • תאונות דרכים.
  • נפילות.

נזקים הנגרמים ממחלות

מגוון רחב של מחלות פרקים עלול להיות הגורם לסימנים ותסמינים במפרקים הללו. בין יתר המחלות השכיחות בברכיים נמנה:

  • דלקת פרקים ניוונית.
  • דלקת פרקים שגרונית.
  • גאוט.
  • דלקת פרקים זיהומית ועוד.

גורמי סיכון

מספר גורמי סיכון מעלים את הסיכוי להתפתחות כאבים בברך. נטרול הגורמים הללו יכול להועיל במניעת התפתחות סימנים ותסמינים במפרק זה. בין הגורמים הללו נמנה:

  • הגיל שלנו, ככל שאנו מתבגרים כך גם עולה הסבירות להתפתחות כאבים בברך.
  • המגדר – נשים נוטות לסבול מכאבים בברכיים יותר מגברים.
  • ליקויים ביו מכניים באופן עבודת המפרקים.
  • ליקויים מבניים במפרק (ברכי O ברכי X).
  • משקל עודף או השמנה יוצרים עומסי יתר על המפרקים נושאי המשקל ובכלל זה על הברכיים.
  • עבודה או פעילות גופנית שיוצרים עומסי יתר חוזרניים על הברכיים.
  • פציעות קודמות בברכיים.
  • ניתוחים קודמים, מחלות רקע ועוד.

הפרעות שכיחות בברכיים

מגוון רחב של הפרעות בריאותיות בברכיים עלול להיות הגורם לסימפטומים שלכם. בין ההפרעות הללו נציין:

דלקת פרקים

זוהי קבוצה של מצבים הגורמים לדלקת ונזק לסחוס המפרק ולעצם. הסוגים הנפוצים ביותר של דלקת מפרקים המשפיעים על הברך הם דלקת מפרקים ניוונית, דלקת מפרקים שגרונית, שיגדון, ושיגדון מדומה.

פציעות רצועות

מדובר בקרעים או נקעים ברצועות המחברות את עצמות מפרק הברך. פציעת הרצועה הנפוצה ביותר היא קרע ברצועה הצולבת הקדמית (ACL), המתרחשת לעיתים קרובות בענפי ספורט הכוללים שינויי כיוון פתאומיים או נחיתה מקפיצה.

מניסקוס קרוע

זהו קרע של הסחוס המרפד את מפרק הברך ומשמש כבולם זעזועים. זה יכול לקרות כאשר הברך מעוותת או כפופה בעת נשיאת משקל, כגון בספורט או תאונות.

דלקת וקרע בגיד הפיקה

זוהי דלקת או קרע בגיד המחבר בין פיקת הברך (פטלה) לעצם השוק (טיביה). זה יכול להיגרם על ידי שימוש יתר, פציעה, או חוסר התאמה של פיקת הברך.

תסמונת כאב פטלופמורלי

זהו כאב בקדמת הברך, סביב פיקת הברך, שלעתים קרובות מחמיר יותר בעת עלייה או ירידה במדרגות, כריעה או ישיבה עם ברכיים כפופות. זה יכול להיגרם על ידי שימוש יתר, פציעה, או תנועה חריגה של פיקת הברך.

ציסטה של בייקר

זהו שק מלא נוזל שנוצר מאחורי הברך, בדרך כלל עקב דלקת או דלקת פרקים. זה יכול לגרום לנפיחות, נוקשות וכאב מאחורי הברך.

בורסיטיס בברך

זוהי דלקת של הבורסה, שק קטן של נוזל שמרפד את פיקת הברך. זה יכול להיגרם על ידי כריעה במשך תקופות ארוכות, זיהום, או פציעה.

תסמונת הרצועה האיליוטיביאלית

זוהי דלקת של הרצועה האיליוטיביאלית, רצועה עבה של רקמה העוברת מהירך לחלק החיצוני של הברך. זה יכול להיגרם על ידי שימוש יתר, מתיחות, או תפקוד לקוי של הרצועה.

סימפטומים אפשריים נלווים לכאבים בברך

מלבד על כאבים בברך החולה התלונן לרוב גם על סימנים ותסמינים נוספים. אופיים ומיקומם של הסימנים והתסמינים הללו תלויים ברקמה שניזוקה ובחומרת הנזק. אלה עלולים לכלול חלק או את כל הסימפטומים הבאים:

  • כאבים בברכיים ברמות חומרה שונות במיקום משתנה בהתאם לנזק.
  • נוקשות של המפרק בעיקר בבוקר או לאחר מנוחה.
  • מגבלות תנועה ותפקוד משתנים בהתאם לסוג הנזק וחומרתו.
  • רעשים שבוקעים מהמפרק.
  • נפיחות.
  • אדמומיות.
  • מפרק חם למגע.
  • נעילה של הברך.
  • חוסר יציבות.
  • כאב מחמיר במנוחה או בריצה, כפיפת ברכיים או עלייה במדרגות.

כאבים בברך אבחון

כדי לאבחן כאבים בברך נעבור דרך מספר שלבים: היסטוריה רפואית של התפתחות הסימנים והתסמינים, בדיקה גופנית של המפרק ושל כל הרקמות והמפרקים בשרשרת הקינטית שלה, בדיקות מעבדה ודימות. במהלך ההיסטוריה הרפואית נלמד על הרקע הבריאותי של החולה, על תלונותיו, תיאור הסימנים והתסמינים המציקים לו, על המיקום המדויק של הסימנים והתסמינים, מתי החלו, אלו גורמים משפיעים עליהם ועוד.

בבדיקה הגופנית, נתבונן בכלל הגוף ובעיקר במפרק הבעייתי במצבים שונים, נמשש ונניע אותה ואת יתר חלקי השרשרת הקינטית, נערו בדיקות מיוחדות, בדיקות נוירולוגיות ובמידת הצורך ניעזר בצילומי רנטגן, מיפוי עצמות, CT או MRI.

טיפול בכאבי ברכיים

כאבים בברך: גורמים תסמינים וטיפול
כאבים בברך: גורמים תסמינים וטיפול

הטיפול בהתפתחות כאבים בברך משתנה בהתאם לגורם להם, בהתאם לחומרת הפציעה ובהתאם למגבלות של החולה. במקרים קלים כול שנדרש הוא טיפול עצמי שכולל מנוחה, התנהלות מתחשבת, פעילות חלופית ועוד.

במקרים קשים יותר יידרש טיפול על ידי כירופרקט שהתבסס על שימוש בכלי עזר חשמליים לריפוי דלקות וטכניקות ריפוי ידניות שמטרתן שמירה ושיפור טווחי התנועה והיכולת התפקודית של המפרק. רק במקרים חריגים יהיה צורך בטיפול תרופתי בכאב. לעתים יהיה צורך בפתרון כירורגי לתיקון מיניסקוס קרוע, רצועה קרועה או ניתוח להחלפת ברך.

שיקום ברכיים

עם שוך הכאב תרצו בוודאי לחזור לשגרה של פעילות גופנית וחיי יום יום אינטנסיביים. הדבר הזה אינו מומלץ. גם לאחר שהכאב נעלם וטווחי התנועה של הברך הושבו לא רצוי לחזור לשגרה של פעילות גופנית. חזרה לשגרה מומלצת רק לאחר הליך של שיקום.

למעשה עוד במהלך הטיפול נתחיל בשיקום הברך. מטרת השיקום היא חזרה לאורח חיים שגרתי הכולל את העומסים הנלווים לפעילות גופנית, עבודה ותחביבים. השיקום התמקד בפרק עצמו ובשרירים המפעילים אותו אך גם במפרקים ובשרירים המצויים בשרשרת הקינמטית של הברכיים ובכלל זה כפות רגליים, מפרקי הירך, אגן וגב תחתון.

נאזן את עבודת השרירים הפועלים על הברכיים כולל השריר הארבע ראשי, שרירי המיתר וגם את השרירים הפועלים על מפרקי הירך כולל המקרבים והמרחיקים של הירך. נתחיל מעבודה עדינה על הרקמות הרכות והנעה מעודנת של המפרקים. נשלב תרגילים פסיביים ואקטיביים שמטרתם שיפור טווחי התנועה של המפרקים, חיזוק, הגמשה ואיזון השרירים הפועלים על המפרק, שיפור שיווי המשקל וחוש החישה העצמית ועוד. בסוף התהליך החולה אמור לחזור למגרש.

References:

Mayo Clinic. Knee pain – Symptoms and causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/knee-pain/symptoms-causes/syc-20350849

Verywell Health. Knee Pain: Causes, Diagnosis, and Treatment. https://www.verywellhealth.com/knee-pain-symptoms-2549628

Versus Arthritis. Knee pain | Causes, treatments, and self-management. https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/knee-pain/

Knee pain – NHS (www.nhs.uk). https://www.nhs.uk/conditions/knee-pain/

American Academy of Orthopaedic Surgeons. Common Knee Injuries – OrthoInfo – AAOS. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/common-knee-injuries/

American Academy of Family Physicians. Knee Pain – American Family Physician (aafp.org). https://www.aafp.org/afp/2009/0915/p507.html

Arthritis Foundation. Knee Pain Causes – Arthritis Foundation | Symptoms Treatments | Prevention Tips | Pain Relief Advice (arthritis.org). https://www.arthritis.org/health-wellness/about-arthritis/where-it-hurts/knee-pain/causes/knee-pain-causes

Cleveland Clinic. Knee Pain: Causes & Treatment | Cleveland Clinic: Health Library (clevelandclinic.org). https://my.clevelandclinic.org/health/articles/6993-knee-pain

Harvard Health Publishing. What's causing your knee pain? – Harvard Health (harvard.edu). https://www.health.harvard.edu/pain/whats-causing-your-knee-pain

Knee pain: MedlinePlus Medical Encyclopedia (nih.gov). https://medlineplus.gov/ency/article/003187.htm

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כאבים במרפק גורמי סיכון

כאבים במרפק גורמי סיכון

כאבים במרפק? גורמי סיכון לכך כוללים גיל, ספורט מועדף, המקצוע שלנו, עודף פעילות גופנית ועוד. מפרק המרפק נושא בעומסים רבים שחלקם חוזרניים מטבעם. השימוש הרב שאנו עושים במפרק הזה בספורט אך גם בעבודה ובחיי היום יום מעלים את הסיכון שלו לפציעה. 

אנטומיה וביומכניקה של השוק

אנטומיה ותנועה של השוק

אנטומיה וביומכניקה של השוק מהווים את הבסיס לאבחון מדויק יותר של מקור הכאב ברגל התחתונה ולטיפול יעיל יותר. סימנים ותסמינים בשוק מהווים תלונה שכיחה ביותר ומבלי להכיר את המבנה האנטומי ולהבין את מערך הכוחות שפועל עליו נפעל בחשיכה.

נוירופתיה של עצב הירך אבחון וטיפול

נוירופתיה של עצב הירך

נוירופתיה של עצב הירך? אבחון וטיפול מהירים עשויים למנוע נזק בלתי הפיך. מיחושים באזור הזה ולעתים גם שינויים תחושתיים בקדמת הירך ואף חולשה של השריר הארבע ראשי עלולים להופיע גם בגלל נזק לעצב הזה. לאבחון חשוב לבצע אבחנה מבדלת. 

טורטיקוליס - מכתב תודה

טורטיקוליס מולד – מכתב תודה

טורטיקוליס

לד"ר יצחק בכר היקר!  

ברצוני להודות לך על הטיפול המסור והמוצלח עקב טורטיקוליס מולד שהענקת לתינוק שלנו מתן. הגענו אליך כשמתן היה בן שלושה חודשים. מתן לא יכול היה לסובב בכלל את ראשו לצד שמאל ולא הצליח להרים את ראשו בעודו על הבטן.