איך לשחרר גב תחתון תפוס

איך לשחרר גב תפוס

איך לשחרר גב תחתון תפוס? השאלה הזאת נשאלת לעתים קרובות. התחושה שהגב תפוס יכולה להיגרם בגלל סיבות רבות. אלה עשויות לכלול התכווצות שרירים, מתיחת שרירים, דלקת מפרקים ניוונית בחוליות המותן, דלקת בעצם הזנב ועוד.

אבחון מדויק של מקור הבעיה יאפשר לנו להעניק טיפול יעיל ולשפר את תחושת הנוקשות בגב. נוקשות בגב התחתון היא תופעה שכיחה ורוב בני האדם התלוננו על כך לעתים. ברוב המקרים מדובר בתסמין חולף הנובע מנזקים שוליים וברי חלוף. יש לעתים שהנוקשות בגב היא תוצר של בעיות משמעותיות יותר. שחרור הגב צריך להתחיל באבחון עצמי ובמידת הצורך אבחון ומקצועי הכולל הליך של אבחנה מבדלת.

איך לשחרר גב תחתון תפוס – רקע

על פי מחקרים שונים מעל 80% מבני האדם סובלים מכאבי גב תחתון ונוקשות במהלך חייהם, כשליש מקרבם חווים תסמינים אלו על בסיס קבוע. נזק קל והתפתחות דלקת באחת או יותר מהרקמות בגב התחתון היא הסיבה השכיחה ביותר לתופעה. נזק לרקמה זו או אחרת בגב התחתון עלולה להיגרם בגלל:

  • נזקי חבלה.
  • נזק מצטבר.
  • מחלות כגון דלקת פרקים ניוונית בעמוד השדרה המותני.

בין הרקמות שעלולות להיפגע ולגרום לתחושה של גב תפוס נמנה:

  • שרירים.
  • רצועות.
  • גידים.
  • סחוסים.
  • דיסקים בין חולייתיים.
  • מפרקים ועוד.

מה גורם לגב תחתון תפוס?

שלוש הסיבות העיקריות להתפתחות נוקשות בגב הן:

נזקי חבלה כגורם לגב תפוס

נזק טראומטי לאחת או יותר מרקמות הגב יכול לגרום בין היתר לתחושה של גב תפוס. נזק טראומטי כזה לרקמות הגב התחתון עלול להיגרם בגלל:

  • נפילה.
  • חבטה.
  • תאונת דרכים.
  • פציעת ספורט ועוד.

בלאי מצטבר לרקמות כגורם לגב תחתון תפוס

מגוון רחב של פעילויות עלולות לגרום לנזק מצטבר באחת או יותר מהרקמות בעמוד השדרה ובאגן. נזקים אלו יכולים בין היתר להוביל להתפתחות בין היתר כאב, מגבלות תנועה ותחושת גב תפוס. נזק משמעותי בגב יגרום להתפתחות דלקת חריפה וסימפטומים חריפים. אם הנזק קל תתפתח דלקת קלה והסימנים והתסמינים יהיו קלים. סימנים ותסמינים במצב הזה יופיעו בעיקר במעברים בין מצב אחד למשנהו. דוגמאות לכך כוללות כאב במעבר מישיבה לעמידה או משכיבה לישיבה. תחושת נוקשות בגב עלולה להיות חלק מהתסמינים במצב של נזק חריף או במצב של נזק קל. בין הפעילויות שעלולות לגרום נזק מצטבר ברקמות הגב התחתון נמנה:

  • ישיבה לקויה.
  • ישיבה ממושכת מידי.
  • הרמת משאות לא נכונה.
  • התכופפות חוזרנית באופן לקוי.
  • יציבה לקויה.
  • השמנה ועוד.

דלקת פרקים ניוונית כגורם לגב תחתון תפוס

דלקת פרקים ניוונית בגב התחתון פוגעת באופן הדרגתי בסחוסים בתוך המפרקים הפצטליים הממוקמים בין חוליות עמוד השדרה. סחוסים אלה המאפשרים תנועה חלקה ומהווים בלם זעזועים חיוני ליכולת שלנו לנוע בלי להרגיש את הנוקשות בתנועה. כאשר המפרקים הללו בין חוליות עמוד השדרה נותרים ללא דיפון או עם דיפון מועט ומכורסם התנועה אינה מוחלקת. החיכוך שנוצר עקב כך מייצר דלקת מקומית שאחד מתוצרי הלוואי שלה היא נוקשות. גם במקרה הזה הנוקשות תבוא לידי ביטוי במצבים הבאים:

  • בבוקר לאחר פרק זמן ארוך יחסית של חוסר פעילות.
  • במעברים ממצב אחד למשנהו, מישיבה לעמידה, משכיבה לישיבה ועוד.

דלקת פרקים ניוונית היא אמנם דלקת הפרקים השכיחה ביותר לאדם. עם זאת נוקשות ותסמינים אחרים בגב עלולים להיות תוצאה של דלקות פרקים שכיחות הרבה פחות. דוגמאות לדלקות פרקים אוטואימוניות שעלולות לפגוע בגב כוללות דלקת פרקים פסוריאטית, קשחת חוליות ועוד.

איך לשחרר לבד גב תחתון תפוס

ישנם מספר צעדים שאתם יכולים לנקוט כדי להקל על הנוקשות הזאת בגב שלכם. בין יתר האמצעים שידוע שיכולים להקל על תחושת גב תחתון תפוס נמנה:

חימום

כרית חימום ומקורות חום נוספים עשויים להרפות שרירים בגב ולהפחית את תחושת התפיסות בגב. חשוב לציין שחום יקל עליכם אם התסמינים שלכם כרוניים. חימום לא יועיל אם התסמינים חריפים וכוללים כאבים קשים, חסרים נוירולוגיים ועוד. במקרים אלו חום עלול אפילו להחמיר את הסימפטומים. השתמשו בחום רק עבור תחושת נוקשות בגב.

פעילות גופנית

אין כמו פעילות גופנית כדי לשחרר גב תחתון תפוס. פעילות גופנית שעשויה להפחית את הנוקשות בגב נמנה ריקוד, הליכה, שחייה, ריצה קלה, יוגה, פילטיס, אימון כוח בחדר כושר ועוד. במהלך פעילות גופנית מופרש נוזל סינוביאלי במפרקים הנוקשים בגב התחתון ונוצרת תחושת השחרור הרצויה. פעילות גופנית נכונה מחזקת גם את שרירי הליבה ומצמצמת בכך את הסיכון להתפתחות דלקות, נוקשות, גב תחתון תפוס וכאבים. עם זאת חשוב לזכור שפעילות נמרצת מידי, הנעשית באופן מהיר מידי ללא חימום וללא הקפדה על עיקרון ההדרגתיות עלולה להחמיר את מצבכם ולגרום לבעיות קשות יותר שבהן הנוקשות היא רק חלק זעיר מהסימנים והתסמינים.

הרפיה ורגיעה

כאשר הנוקשות בגב נובעת מלחצים נפשיים והתכווצות שרירים בלתי רצונית הטיפול הנכון הוא טכניקות הרפיה. כמובן שגם פעילות גופנית עשויה להשפיע באופן חיובי על שרירים תפוסים מסיבות של מתח כרוני אבל עם מקור הבעיה מצוי בנפש רצוי למצוא דרך שתשפיע ישירות עליה. בין יתר הדרכים להרגיע את הנפש נציין מדיטציות, האזנה למוסיקה ותרגול פעילויות גופניות מסוימות כמו יוגה, וטאי צי היוצרות רגיעה יחד עם מאמצים פיזיים.

אמצעים נוספים

יש שמנסים לטפל בגב התפוס באמצעות מיטת היפוך ומכשירים אחרים. שימוש נכון בחלק מהאמצעים הללו עשוי להעניק לכם הקלה זמנית.

שחרור מקצועי של החלק המותני של עמוד השדרה והאגן

פנו לעזרה מקצועית אם למרות כל המאמצים והניסיונות הגב שלכם:

  • נותר נוקשה ומוגבל.
  • אם הנוקשות קשה במיוחד בשעות הבוקר.
  • או אם לנוקשות נלווים סימנים ותסמינים נוספים: כמו כאבי גב, מגבלות תנועה קשות, שינויים תחושתיים ברגליים או חולשה בגפיים התחתונות.

פנו לעזרה רפואית דחופה כאשר:

  • הנוקשות הזאת החלה בעקבות תאונה.
  • או שמלבד הנוקשות אתם מזהים סימנים ותסמינים המהווים דגל אדום: כמו חום גבוה, אובדן שליטה על הסוגרים, אובדן משקל בלתי מוסבר ועוד.

מספר רב של בעלי מקצוע מציעים את שירותיהם כדי "לשחרר" את הגב שלכם. בין האפשרויות העומדות ברשותכם נציין:

שחרור החלק המותני של עמוד השדרה והאגן על ידי טיפול תרופתי

איך לשחרר גב תחתון תפוס
איך לשחרר גב תחתון תפוס

תרופות נוגדי דלקת שאינם סטרואידים כמו ארקוקסיה, אטופן, אדוויל ועוד עשויות להפחית את התחושה של גב תחתון תפוס. עם זאת, חשוב לציין שלרוב השפעת התרופות היא זמנית וברגע שהן מתפרקות השפעתן נעלמת והדלקות הללו נוצרות שוב. עוד חשוב להיות מודע לתופעות הלוואי החמורות שעלולות להתלוות לטיפול.

שחרור החלק המותני של עמוד השדרה והאגן על ידי עיסוי

עיסוי טוב יועיל בהרפיית השרירים ויפחית את תחושת הכיווץ השרירי והנוקשות בגב. גם במקרה הזה התחושה של השחרור היא לרוב זמנית. לאחר פרק זמן של שעות ספורות עד ימים בודדים הדלקות בגוף גורמות לשרירים לשוב ולהתכווץ. עוד חשוב לציין שאם מקור הנוקשות בגב נמצא במפרקים של החוליות העיסוי לא יודע לטפל בזה ולכן השרירים הרפויים שנשיג באמצעות עיסוי ישובו להתכווץ תוך שעות ספורות.

שחרור החלק המותני של עמוד השדרה והאגן על ידי דיקור

דיקור באמצעות שחרור אנדורפינים מוביל להרפיה זמנית של השרירים ותחושת שחרור קצרת מועד. שעות ספורות ועד ימים בודדים לאחר הדיקור השרירים וחוזרים להתכווץ ותחושת התפיסות בגב חוזרת. דיקור לא יעיל פחות כאשר מקור הנוקשות בגב הוא במפרקי החוליות ולא בשרירים. לדיקור אין אפשרות לגרום לשינוי ביומכני אמיתי בתנועת המפרקים ולכן ההקלה שמושגת במקרה הזה היא באמצעות הרפיה זמנית של השרירים שהתכווצו בגלל הדלקת במפרקים.

שחרור החלק המותני של עמוד השדרה והאגן על ידי כירופרקט

כמובן שלשאלה איך לשחרר גב תחתון תפוס יש לענות על ידי כירופרקט. כירופרקט ראשית יאבחן באופן יסודי את הגורם לנוקשות בגב. רק לאחר שאבחן את מקור תחושת התפיסות בגב וזיהה את מנגנון היווצרות התחושה הזאת יחל לשחרר את הגב. לשם כך ישלב הכירופרקט טכניקות טיפול ידניות שחלקן בנות אלפי שנים יחד בציוד עזר משוכלל ומודרני כמו לייזר רך ומכשיר גלי הלם. הטיפול הכירופרקטי התמקד בין היתר בשרירים התפוסים בגב וגם ביכולת התנועה המוגבלת של מפרקי החוליות.

References:

Stanton TR, Moseley GL, Wong AYL, Kawchuk GN. Feeling stiffness in the back: a protective perceptual inference in chronic back pain. Sci Rep. 2017 Aug 29;7(1):9681.

Dreisinger TE. Exercise in the management of chronic back pain. Ochsner J. 2014 Spring;14(1):101-7.

Wu Z, Wang Y, Ye X, Chen Z, Zhou R, Ye Z, Huang J, Zhu Y, Chen G, Xu X. Myofascial Release for Chronic Low Back Pain: A Systematic Review and Meta-Analysis. Front Med (Lausanne). 2021 Jul 28;8:697986.

Rainville J, Hartigan C, Martinez E, Limke J, Jouve C, Finno M. Exercise as a treatment for chronic low back pain. Spine J. 2004 Jan-Feb;4(1):106-15. doi: 10.1016/s1529-9430(03)00174-8. PMID: 14749199.

Smith, B.E., Littlewood, C. & May, S. An update of stabilisation exercises for low back pain: a systematic review with meta-analysis. BMC Musculoskelet Disord 15, 416 (2014).

Arie Michaeli, treating low back pain – Bridging the gap between manual therapy and exercise, Journal of Bodywork and Movement Therapies, Volume 24, Issue 4, 2020, Pages 452-461.

שימו סוף לכאב.

לאבחון מקצועי וייעוץ,
התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים:

שימו סוף לכאב!

לאבחון מקצועי וייעוץ, התקשרו: 03-6430372
או השאירו פרטים ומיד נחזור אליכם:

קראו עוד באותו נושא:

כמה זמן נשאר לי לחיות

כמה זמן נשאר לי לחיות

כמה זמן נשאר לי לחיות? יש להניח שמידי פעם השאלה הזאת עולה גם בראשכם. מתברר שישנן שיטות שבאמצעותן ניתן להעריך את אורך החיים הצפוי לכול אחד מאיתנו. אבל, כרגיל אין הסכמה גורפת לגבי מהי השיטה היעילה והמדויקת ביותר. 

עבודה משרדית תוך כדי דיווש

עבודה משרדית תוך כדי דיווש

לעבוד במשרד ולדווש? רעיון טוב לבריאות שלנו! על פי המחקר מאוניברסיטת מסצ'וסטס בהשוואה לעובדי משרד העובדים על שולחן משרדי רגיל, עובדי משרד המצוידים בשולחן עם דוושות אופניים ועושים בהם שימוש בקצב נוח מפחיתים את רמת האינסולין שלאחר אכילה.