כאבים באגודל – אבחון וטיפול מהירים עשויים לצמצם את הנזקים באצבע החשובה ביותר לתפקודנו. חוקרי אבולוציה טוענים שההתפתחות האדם נשענה במידה רבה על יכולת האגודל לתפקד וליצור כלים. האגודל המשמש כאצבע נגדית לשאר האצבעות מוציא לפועל את מגוון היכולות האנושיות. עם זאת המאמץ האדיר המוטל על האגודלים לא תם עם התפתחותו האבולוציונית של האדם. אורח החיים המודרני הכרוך:
- בשימוש חוזרני במקלדת, בשליחת מסרונים, במשחקים אלקטרוניים ועוד העצימו את העומסים המוטלים על כפות הידיים ועל האגודלים.
השימוש שאנו עושים באגודל אינו מתמקד רק בעיסוקים טכנולוגיים. בלאי ופציעות צפויים לאגודל גם בגלל השתתפות בסוגי ספורט מסוימים שבהם אנו נעזרים באגודל. כך גם במקצועות שונים שבהם האגודל נתון לעומסים חוזרניים (עבודות על פס ייצור). לנוכח המרכזיות של כפות הידיים ושל האגודל בחיינו כאבים בכפות ידיים ובאגודל הם עניין סביר.
כאבים באגודל אבחון וטיפול – רקע
כפות הידיים בכלל והאגודל בפרט מועדים לפציעות ובלאי מואץ. בשוודיה כ- 3.2% מכלל האוכלוסייה לאחר גיל 55 פנו לקבלת עזרה רפואית בגלל כאבים באגודל. השכיחות של כאבים באגודל גבוהה הרבה יותר בקרב בעלי מקצוע הנזקקים לשימוש חוזרני עם האגודל. כך למשל נמצא ש- 62.5% מקרב הפיזיותרפיסטים סובלים מכאבים באגודל. עוד נציין שבהשוואה לגברים שכיחות הכאב באגודל בקרב נשים גבוהה פי 4. השכיחות הגבוהה של כאבים באגודל מחייבת את תשומת ליבנו.
הגורם העיקרי לכאבים באגודל הוא השימוש הרב שאנו עושים עם כפות הידיים בעבודה ובספורט. לא תמיד ניתן או מותר לגונן כראוי על הידיים. לעתים הצורך לבצע פעולות מדויקות גורם לנו לוותר על ציוד הגנה. השכיחות הגבוהה של פציעות טראומטיות ושל בלאי בכפות ידיים בכלל ובאגודל בפרט הופכת את חלקי הגוף האלה לאחד מאזורים האנטומיים הפגיעים ביותר במערכת שריר ושלד. אמנם, הקפדה על התנהלות ארגונומית נכונה תצמצם את מספר הפציעות הללו אך חשוב להיות מודע לכך שברגע שפציעה כזו התרחשה יש לאבחן את מקורה ובמידת הצורך לטפל בה ללא דיחוי.
התנהלות כזאת תאפשר שמירה על הקריירה הספורטיבית של החולה ועל אורח חיים יצרני. לצערי על פי נתונים המתפרסמים במקורות שונים לא זה המצב. פציעות וכאבים שונים בכפות הידיים בכלל ובאגודל בפרט נותרים בלתי מאובחנים ועל כן לא מטופלים נכון. מעל רבע מהחולים מקבלים אבחון שגוי ועלולים להיוותר עם מוגבלות תפקודית קבועה ופגיעה מיותרת באיכות החיים. אז אין לשכוח: כאבים באגודל? אבחון וטיפול מהירים ויעילים הם כורח.
כאבים באגודל אבחון
אבחון של כאבים באגודל יחל עם למידה יסודית של ההיסטוריה של הופעת הסימנים והתסמינים שעליהם מתלונן החולה. על אלו סימנים ותסמינים אנו מדברים, מה חומרתם, מתי החלו, כיצד החלו, האם קדמה לסימנים ולתסמינים הללו חבלה, נפילה או פציעת ספורט, מה משפיע על הסימנים והתסמינים הללו, האם ישנם סימנים ותסמינים נוספים מלבד אלו באגודל ועוד. נלמד על הרקע הבריאותי, על עיסוקיו ועל תחביביו של החולה. נערוך בדיקה גופנית שבה נבחן, נמשש ונניע במגוון אופנים את האגודל, את כף היד, את הגפה העליונה ואת עמוד השדרה הצווארי.
בחינה חזותית
נבחן את כף היד ואת האגודל ונחפש סימנים חיצוניים לפגיעה. בין היתר נתבונן במנח התפקוד (Position of function) ונחפש חוסר סימטריה, עיוותים, נפיחות, אודם, סדקים בעור, חפש הבדלי גוונים, גירוי עורי, שטפי דם, צלקות, ניוון שרירי ועוד.
מישוש
נמשש את כף היד והאצבעות ונחפש סימני פגיעה באגודל הניתנים למישוש. בין היתר נתור אחר מסה, נפיחות, בליטה, גנגליון, חום מקומי, כאב מקומי, רעשים הבוקעים מהמפרקים או כול סימן אחר שיכול להסביר כאבים באגודל.
הנעה
נניע באופן אקטיבי ובאופן פסיבי את המפרקים השונים בכף היד ובאגודל ונמדוד את טווחי התנועה. נבדוק את יכולת הכפיפה, הפשיטה, הקירוב וההרחקה של האגודל. נבדוק את היכולת של האגודל לפעול מול האצבעות האחרות במחני אחיזה וצביטה.
בדיקות עצביות
נערוך בדיקה עצבית ובדיקה של זרימת הדם. נבדוק את יכולת החישה ואת היכולת המוטורית של כף היד ושל האגודל. נערוך בדיקה של הדפקים בכף היד כולל בין היתר בדיקה לדופק הרדיאלי (חישור) ולדופק האולנרי.
בדיקות מיוחדות
נערוך בדיקות מיוחדות שעשויות להועיל בזיהוי מדויק יותר של הפגיעה בכף היד. בין הבדיקות המיוחדות נמנה:
- מבחן גריינד (grind test) לבדיקת יציבות ושלמות המפרק
- בדיקה לזיהוי תסמונת דה קרוון (De Quervain Syndrome) או דלקת בנרתיק של הגידים פושטי האגודל. נקראת מבחן פינקלשטיין.
- מבחן אגודל שומר שטחי הציד (Gamekeeper's) הבוחן את היציבות ושלמות של הרצועה האולנרית
- בדיקה לזיהוי גירוי העצבי של עצב התווך בתסמונת התעלה הקרפלית. נקראת מבחן טינל (Tinel's).
ההיסטוריה הרפואית והבדיקה הגופנית יעזרו לנו לזהות את ההפרעה הגורמת בין היתר לכאבים באגודל. בין ההפרעות הבריאותיות האפשריות שיש לשקול נמנה:
- תסמונת התעלה הקרפלית
- לכידה של עצב פריפרי במרפק
- לחץ על שורש עצב צווארי ועוד
במידת הצורך נפנה את החולה לצילום רנטגן של האגודל. ממצאים הכוללים:
- היצרות המרווח של המפרק
- שינויים ניווניים
- זיזים גרמיים ועוד
יעידו על דלקת פרקים ניוונית.
כאבים באגודל אבחנה מבדלת
כאבים באגודל? אבחון וטיפול חייבים לעבור תחילה הליך של אבחנה מבדלת. תהליך חשוב זה מתבסס על הממצאים שהופקו מההיסטוריה הרפואית ומביצוע הבדיקה הגופנית. לעתים גם ניעזר במידע שמופק מבדיקות הדמיה ומעבדה. אבחנה מבדלת תאפשר לנו "למיין" את כלל הגורמים האפשריים לכאבים באגודל ולשלול את הבלתי רלוונטיים.
בין היתר נבחן את האפשרות שתלונותיו של החולה נובעות:
- מנזקים בעמוד השדרה הצווארי הקורנים לאגודל
- מלכידה עצבית פריפרית אחראית לכאבים הללו באגודל. בין יתר ההפרעות העצביות נמנה באזור המרפק (תסמונת התעלה הרדיאלית) הגורמת לכאב המושלך לאגודל או כמובן תסמונת התעלה הקרפלית הגורמת לתחושת כאב בין היתר באזור האגודל.
נחשוד בדלקת זיהומית באגודל לנוכח סימנים ותסמינים כמו:
- חום מקומי
- נפיחות
- אדמומיות וכאב
נחשוב בשבר באגודל לנוכח סימנים ותסמינים הכוללים:
- כאבים ורגישות מקומיים
- כאב בביצוע תנועה אקטיבית או תנועה פסיבית של האגודל
- כאבים באחיזה
- כאב שאינו פג במנוחה ועוד
עוד נחפש סימנים ותסמינים המעלים את הסבירות שנגרמים מגורמים שאינם בתחום המומחיות שלנו כגון:
- סרטן
- דלקת פרקים שגרונית
- מחלת ליים
- מחלת כלי דם פריפרית
- פגיעה טראומטית בעצבים פריפריים (עצב התווך, עצב החישור ועצב הגומד) ועוד
כאב באגודל טיפול כירופרקטי
אופן הטיפול בכאבים באגודל ומשך הטיפול והשיקום תלויים ברקמה שניזוקה וחומרת הנזק. ברוב המקרים טיפול שמרני במקור הבעיה הנמשך מספר שבועות יאפשר הקלה בחומרת הסימנים והתסמינים ולעתים גם ריפוי של הנזק.
בשלב הראשון הטיפול במרפאה לכירופרקטיקה יכלול:
- מנוחה עם או בלי קיבוע
- הימנעות מביצוע פעולות הגורמות לכאב
- שימוש באמצעים טכנולוגיים מתקדמים לריפוי דלקות כגון לייזר רך וגלי הלם
- טכניקות ריפוי ידניות שמטרתן שיפור טווחי התנועה והתפקוד של המפרק
- טיפים ארגונומיים במטרה להפחית עומסים המוטלים על האגודל במהלך יום העבודה או בעיסוקים האחרים.
במקרה של פציעה ופגיעה ביציבות של המפרק בעקבות קרע רצועות חלקי ישנה חשיבות להחזיר את היציבות של המפרק. מפרק שנותר לא יציב חשוף לפציעות חוזרניות. ברוב המקרים נמליץ על:
- ייצוב מפרק המפרק באמצעות תומך ייעודי
עם התאוששות הרקמות נתחיל באופן הדרגתי לאתגר את המפרק באמצעות תרגילי חיזוק. מקרים קיצוניים שבהם הכאב באגודל אינו מגיב לטיפול שמרני או שהנזק הראשוני גדול מכדי לתקנו באופן שמרני יופנו לטיפול רפואי.
טיפול רפואי
אפשרויות הטיפול הרפואי כוללות תרופות (נוגדות דלקת, נוגדי כאב), זריקות סטרואידים ופתרונות כירורגיים. כך למשל במצב של קרע רצועות מלא לא תהייה ברירה אלא לתקן באופן כירורגי את הרצועות ולמנוע פגיעה קשה ביציבות של המפרק וקושי תפקודי שנגרם עקב כך. לסיכום נאמר כאבים באגודל? אבחון וטיפול מהירים הם השלב הבא שלכם.
References:
Lee SK et al., (2017). Outcomes of open carpal tunnel release at a minimum of ten years. J Bone Joint Surg Am. 99(12):1003-1010. doi: 10.2106/JBJS.16.00935.
Peters SE et al., (2016). Surgical interventions for thumb (trapeziometacarpal joint) osteoarthritis. Cochrane Database Syst Rev. 1:CD004631. doi: 10.1002/14651858.CD004631.pub3.
Wolf JM et al., (2019). Treatment of de Quervain's tenosynovitis: A systematic review and meta-analysis. J Hand Surg Am. 44(3):236-243.e4. doi: 10.1016/j.jhsa.2018.11.006.
Bica D et al., (2020). Thumb sprain: Diagnosis and management in primary care practice. Can Fam Physician. 66(2):e51-e56.
Lohman M et al., (2015). The efficacy of splinting for lateral epicondylitis: a systematic review. J Hand Ther. 28(2):185-98; quiz 199. doi: 10.1016/j.jht.2014.12.001.
Peters-Veluthamaningal C et al., (2009). Corticosteroid injection for de Quervain's tenosynovitis. Cochrane Database Syst Rev. (3):CD005616. doi: 10.1002/14651858.CD005616.pub2.
Zingman A et al., (2020). De Quervain Tenosynovitis: A Review of the Rehabilitative Options. Hand (N Y). 15(1):15-21. doi: 10.1177/1558944717744315.
Lee JH et al., (2018). Comparison of the long-term outcomes of trapeziectomy with ligament reconstruction and tendon interposition versus trapeziectomy alone for thumb carpometacarpal arthritis. J Hand Surg Am. 43(4):321-326.
Wolf JM et al., (2019). Treatment of de Quervain's tenosynovitis: A systematic review and meta-analysis. J Hand Surg Am. 44(3):236-243.e4.