כאבים בגפה העליונה: טיפול ושיקום. כאב בגפה העליונה ושאר סימנים ותסמינים נלווים אופייניים נחשבים לשכיחים מאוד. ברוב המקרים הבעיות הן מינוריות והתסמינים בגינם יחלפו תוך שעות עד ימים עם מנוחה בלבד. יש לעתים שהתסמינים הללו נגרמים מפגיעה משמעותית. מבוגרים פגיעים יותר בגלל תהליכי הניוון. ילדים פגיעים יותר בגלל היותם אקטיביים יותר. הכאב בגפה העליונה עלול להיות תוצאה של:
- פציעות חבלה, עומסי יתר על רקע פעילות גופנית, פעילות חוזרנית בעבודה או מחלות.
בכול מקרה מדובר בבעיה משמעותית שכן היד מוציאה לפועל את המטלות היום יומיות שלנו. לכן המשמעות של יד כואבת היא מוגבלות וחוסר אונים. היד שלנו עלולה להתחיל לכאוב בגלל:
- נזק מקומי למפרקים, עצמות, שרירים, גידים, סחוסים ושאר הרקמות במערכת שריר ושלד
- לכידה של עצב פריפרי
- נזק בעמוד השדרה הצווארי הגורם ללחץ על שורש עצב או של חוט השדרה
אבחון מדויק ומהיר יאפשר טיפול יעיל.
כאבים בגפה העליונה: טיפול ושיקום – רקע
על פי נתונים שמתפרסמים במקורות שונים נמצא שכ- 35% מהאוכלוסייה סובלת מכאב כלשהו בגפה העליונה. 20.8% מהאוכלוסייה בגילים 74 – 25 סובלת מכאבים כרוניים בגפה העליונה, מגבלות תנועה ותפקוד. לכאבים בקרב 6.7% מהאוכלוסייה בגילים אלו נלווים גם נימול ו/או הירדמות.
במחקר מסוים נמצא ש- 84% מהאנשים שדיווחו על ידיים כואבות סבלו מיותר מפציעה אחת. השימוש התכוף שאנו עושים בגפה העליונה חושף אותן לפציעות על רקע עומסי יתר וטראומה. גם מגוון רחב של מחלות והפרעות בריאותיות עלול להוות גורם לסימנים ותסמינים אלו.
גורמים אפשריים לכאב בחלק זה או אחר ביד
כאבים בידיים עלולים להתפתח ממגוון רחב של סיבות. עומסי יתר חוזרניים על רקע ביצוע תנועות ומאמצים חוזרניים מהווים את הגורם העיקר. תנועות ומאמצים חוזרניים נוטים לגרום להצטברות נזקים ברקמות והתפתחות דלקות ותסמינים. פגיעות שכיחות בגפה העליונה כוללות דלקות בגידים ובכלל זה:
- גידים של השרירים המסובבים בכתף
- מרפק טניס ומרפק גולף
תסמונת התעלה הקרפלית היא הפרעה שכיחה נוספת בגפה העליונה. מנגנון נוסף למיחושים בגפה העליונה כולל נזקי חבלה. תמיד, מצב של התנגשות עם יריב על המגרש או במצב של נפילה, נושיט יד כדי לבלום את המכה. הושטת היד הזאת היא מנגנון פציעות שכיח בגפה העליונה. נזקי חבלה עלולים להתפתח גם בגלל תאונות דרכים או פציעות ספורט.
דוגמאות לפציעות מסוג זה כוללות שבר או פריקה של עצם הבריח, פריקת כתף, שבר בעצם הזרוע, פריקה של המרפק ועוד. עוד נזכיר כמובן מחלות והפרעות בריאותיות כגורם ליד כואבת. דוגמאות לכך כוללות דלקת פרקים ניוונית, דלקת פרקים שגרונית ועוד. ידיים כואבות יכולות להיות תוצאה של פתולוגיה מרוחקת. פריצת דיסק צווארי ולחץ על שורש עצב בצוואר עלול לגרום בין היתר להשלכת מיחושים ליד.
גורמי סיכון לכאב בחלק זה או אחר ביד
כאבים בגפה העליונה נגרמים לרוב בגלל פציעה טראומטית, נזקים מצטברים ומחלות. גורמי סיכון כוללים על כן עיסוקים ופעילות גופנית הכרוכים בפעולות חוזרניות כגון הקלדה, כתיבה, עבודה עם כלי עבודה, משחקי מחשב, הרמת חפצים כבדים, משחקי כדור, אימוני כוח ועוד. גורמי סיכון נוספים כוללים גיל (ככול שמתבגרים הסיכון עולה), פציעות או ניתוחים קודמים, ליקויים מבניים או ביומכניים בחלק זה או אחר בגפה העליונה, יציבה לקויה, שימוש בכלי עבודה היוצרים ויברציות, דיכאון ועוד.
סימנים ותסמינים נלווים לכאב בחלק זה או אחר ביד
סימנים ותסמינים רבים עלולים להופיע בעקבות פגיעה באחת מהרקמות של הגפה העליונה ובכלל זה פגיעה בעור, עצמות, עצבים, מפרקים, שרירים, גידים, כלי דם, סחוסים, רצועות ועוד. פגיעה באחת מהרקמות הללו תגרום בין היתר למיחושים ברמות חומרה שונות ובעלי אופי משתנה הכול בהתאם לסוג הרקמה שניזוקה וחומרת הנזק.
הכאב עלול להיות קל או חריף, שורף או קהה, חד או פועם, להימשך זמן קצר או שנים ארוכות, להופיע באזור מסוים ביד או להשפיע על כול היד. סימנים ותסמינים נוספים עלולים לכלול גם שינויים בגוון ובטמפרטורה של העור, נפיחות, עיוות, שטף דם, רגישות למגע, מגבלות תנועה, בלוטות לימפה נפוחות בבית השחי, חולשת שרירים, התכווצות שרירים, ניוון שרירים, נימול הירדמות ועוד. לעתים תסמינים ביד (בעיקר שמאל) נובעים מחולי של הלב ומושלכים ליד. במצב זה החולה התלונן גם על הזעה, בחילה, קושי לנשום, מיחושים בחזה ועוד.
כאבים בגפה העליונה אבחון
אבחון כאב בגפה העליונה יתחיל מהיסטוריה רפואית. נשאל את החולה על:
- הרקע הבריאותי שלו ושל משפחתו
- מקצועו
- תחביביו
- מצב אישי
- נטייה גנטית למחלות
- אשפוזים, מחלות, ניתוחים, פציעות, טיפולים תרופתיים ועוד.
נשאל על המיחושים בגפה העליונה:
- מתי החלו, איפה ממוקמים, מה גרם להם, מה משפיע עליהם, סימנים ותסמינים נוספים ועוד.
נעבור לבדיקה הגופנית:
- נתבונן על הגפיים העליונות, צוואר וגב עליון ונחפש סימנים חיצוניים לפגיעה כולל צלקות, שטף דם, חוסר סימטריה, נפיחות, ניוון שרירים, שכמה מרחפת ועוד. נמשש את חלקי הגוף הללו ונחפש אזורים רגישים נפוחים מעוותים ועוד. נניע את חלקי הגפה העליונה ואת הצוואר בניסיון לזהות תנועה לקויה או מגבלת תנועה. נערוך בדיקות מיוחדות כדי לזהות פתולוגיות מסוימות ולאחר מכן נבצע בדיקה נוירולוגית.
במידת הצורך נשלח את החולה לבדיקות מעבדה ודימות.
כאבים בגפה העליונה טיפול
הטיפול ביד כואבת יחל מיד לאחר שאבחנו במדויק את מקור הכאב ויכלול:
- ראשית חכמה נפסיק כול פעילות הגורמת להופעת התסמינים. נמליץ על מנוחה מכאב או במילים אחרות הימנעות מביצוע תנועות או שהייה במנחים שגורמים לתסמין הזה. כול פעולה אחרת שלא גורמת לתסמינים צריכה להמשיך להתבצע.
- נעשה שימוש בעזרים חשמליים לריפוי דלקות כמו לייזר רך וגלי הלם.
- נשתמש בטכניקות טיפול ידניות ותרגילים ייעודיים כדי לשמור על טווחי התנועה של מפרקי היד והשרירים, ישמור על הכוח, על הגמישות ועל איזון השרירים בגפה העליונה.
במצבים קשים במיוחד כאשר הטיפול השמרני אינו נושא פירות נפנה את החולה לטיפול רפואי. הטיפול הרפואי בכאבים בגפה יכללו בין היתר:
- טיפולים תרופתיים ובכללם תרופות משככות כאב, תרופות נוגדות דלקת ועוד
- כירורגיה ועוד
שיקום
לצורך שיקום הגפה העליונה נבנה תכנית עבודה עם המטופל שתתבסס על מצבו ומטרותיו. מטרות השיקום הן להחזיר או אף לשפר את הכישורים הגופניים של הגפה העליונה ואת הקשר שבין מערכת העצבים המרכזית ליד. באמצעות טכניקות ידניות ותרגילים שיבצעו באופן הדרגתי במרפאה ובבית נשפר את הכוח, גמישות, קואורדינציה, איזון שרירי וטווחי תנועה של חלקי הגפה השונים.
למניעת פציעה חוזרת ננטרל את גורמי הסיכון ובכלל זה נשנה או נשפר מיומנויות נדרשות בעבודה, בספורט ובבית, נשפר עמדות עבודה, נשפר יציבה, ועוד. כאשר החולה אינו סובל ממיחושים או מגבלה כלשהם במהלך האימונים או לאחריהם ניתן יהיה להתחיל אתו אימונים ייעודיים כהכנה ספציפית לספורט שבו הוא עוסק.
References:
Whibley D, Martin KR, Lovell K, Jones GT. A systematic review of prognostic factors for distal upper limb pain. Br J Pain. 2015 Nov;9(4):241-55.
Almomani F, Alghwiri AA, Alghadir AH, Al-Momani A, Iqbal A. Prevalence of upper limb pain and disability and its correlates with demographic and personal factors. J Pain Res. 2019 Sep 6;12:2691-2700.
Riis J (2012) Work-Related Upper Limb Pain and Its Diagnosis: Contribution from the Neurological Examination. Pain in Perspective. InTech. Available at: http://dx.doi.org/10.5772/50884.
Breckenridge, John & Ginn, Karen & Wallwork, Sarah & Mcauley, James. (2016). Does Upper Limb Pain Affect the Left/Right Judgment Task? A Systematic Review and Meta-analysis. HAND. 11. 136S-136S. 10.1177/1558944716660555jl.