סקרואילאיטיס מה גורם לדלקת הזאת? כאב בגב התחתון ובאגן היא אחת ההפרעות הבריאותיות השכיחות לאדם. לעיתים הכאבים בגב התחתון נובעים מדלקת בעמוד השדרה המותני ולעתים נובעים מדלקת במפרקי עצה וכסל (Sacroiliac joint). כאבי גב תחתון לא נובעים רק מהפרעות בריאותיות בעמוד השדרה המותני או בגלל סקרואילאיטיס (Sacroiliitis).
מגוון רחב של מחלות והפרעות בריאותיות נוספות עלולים לגרום לכך. בין יתר ההפרעות הללו נמנה דלקת בפרוסטטה, מחלות כליות שונות, מפרצת באב העורקים, מחלות במערכת העיכול, דלקת בלבלב, כיב קיבה, הרפס זוסטר ועוד. אבחון מדויק חשוב לצורך קבלת טיפול יעיל. סימנים ותסמינים אופייניים עשויים להקל עלינו להגיע לאבחון הנכון.
סקרואילאיטיס מה גורם לדלקת הזאת – רקע
מפרק העצה והכסל (מפרק הסקרואיליאק) המחבר את עצם העצה עם האגן נחשב למפרק חזק ויציב. חוזקו ויציבותו מוקנים לו בשל המבנה האנטומי, בשל רקמות החיבור והשרירים שאוחזים בו ובגלל מיעוט התנועה שלו. חשיבותו הביו-מכנית של המפרק נובעת מכך שהוא מעביר את הכוח והעומס המיוצרים בפלג הגוף העליון אל הפלג הגוף התחתון.
למרות חוזקו ויציבתו גם מפרק זה חשוף לפגיעות, דלקות וכאבים בגלל פציעות, שימוש יתר, מחלות ועוד. סקרואילאיטיס הוא מצב הגורם לדלקת וכאב באחד או בשני המפרקים הסקרואיליאק. דלקת במפרקי העצה והכסל נגרמת בגלל נזק לאחת מהרקמות המרכיבות ומניעות את המפרק.
השאלה שנשאלת היא: כמה מהמקרים מקורם בעמוד השדרה וכמה במפרקי העצה והכסל? על שאלה זו אין עדין תשובה חד משמעית. רק הערכות. על פי מחקרים שונים ובכללם המחקר הקנדי (Arthritis Care Res. ,2010 Apr;62(4):447-54) כשליש מכאבי הגב התחתון באוכלוסייה הכללית נובעים ממפרק העצה והכסל. על פי מחקרים אחרים השכיחות של כאבי גב תחתון במהלך הריון על רקע של פגיעה במפרק הזה גדולה אף יותר.
בגלל מיקומם האנטומי של מפרקי העצה והכסל ואופי התסמינים הנובעים מפגיעה בהם קלינאים עלולים לטעות באבחונם. בין יתר התסמינים המבלבלים נמנה כאבים במפשעה, כאבים המושלכים לרגל, כאבים בישבן ועוד. תסמינים אלו עלולים להיות מאובחנים באופן שגוי כסיאטיקה, פריצת דיסק מותני, כדלקת במפרק הירך, כמתיחה של שריר בגב, פיריפורמיס סינדרום ועוד. התוצאה היא שמקרים רבים של כאב שמקורו במפרקים אלה נותרים בלתי מאובחנים או מאובחנים באופן שגוי ולכן גם מטופלים באופן לא יעיל.
סקרואילאיטיס – סימנים ותסמינים
הסימנים והתסמינים הנובעים מפגיעה במפרק העצה והכסל והתפתחות סקרואילאיטיס כוללים בעיקר:
- כאב ונוקשות בגב התחתון, בישבן, בירכיים או ברגליים.
- הקרנות כאב במורד הרגל, הירך והמפשעה (לבדוק אפשרות לבקע).
- הכאבים עלולים להחמיר בהליכה, שינוי התנוחה, שהייה ממושכת בתנוחה מסוימת (ישיבה, עמידה, שכיבה), עלייה במדרגות ובכול פעילות המערבת את האגן.
- הקלה בכאב תושג לרוב על ידי שכיבה על הגב או שכיבה על הצד עם כרית בין הברכיים.
- נוקשות באגן ובעיקר באזור העכוז והגב התחתון.
- קושי בעמידה, ישיבה, הליכה או עלייה במדרגות.
- כאשר הבעיה חריפה במיוחד תיתכן צליעה.
- התסמינים יהיו לרוב חמורים יותר בבוקר מיד לאחר הקימה.
- בבדיקה תיתכן ירידה בטווח תנועה של מפרק הירך, האגן ועמוד השדרה.
באותם מקרים שבהם הדלקת במפרק הזה היא תוצר לוואי של מחלה מערכתית יופיעו כמובן סימנים וסימפטומים נוספים הקשורים לאותה מחלה. כך למשל אל כאבים במפרקים הללו הנלווים למחלת הפסוריאזיס יתלוו בין היתר גם נגעים עוריים. אל כאבים במפרקים הללו הנגרמים מתסמונת רייטר התלוו בין היתר גם דלקות עיניים.
סקרואילאיטיס מה גורם לדלקת הזאת – פירוט גורמים
מפרק העצה והכסל מורכב ומופעל על ידי מערך מסיבי של רקמות ובכלל זה:
- עצמות, שרירים וגידים, רצועות, סחוסים, סיבי עצב וכלי דם ועוד.
נזק לכול אחת מהרקמות הללו עלול לגרום להתפתחות סקרואילאיטיס, כאבים ותסמינים נוספים. למפרקים בגופינו היכולת לספוג ולהתאים עצמם לעומסים הנובעים מהשגרה שלנו. עומסים אלו נוצרים בגלל:
- יציבה לקויה.
- תנועות או פעולות לא נכונות.
- או אורח חיים יושבני.
אלא שגם ליכולת הספיגה הזאת יש גבול שאנו עוברים ובכך גורמים לבלאי, נזק וכאב. כאבים במפרקים הללו יכולים גם להיות מוקרנים מאזור פצוע אחר בגופנו כמו מעמוד השדרה המותני או בגלל בעיות באברים הפנימיים באגן. אז מה הם הגורמים האפשריים לנזקים לרקמה זו או אחרת במפרקי הסקרואיליאק?
נזקי חבלה
הנזק, הכאב ושאר התסמינים במפרק הסקרואיליאק עלולים להתפתח לאחר טראומה. טראומה כזאת יכולה להיות תאונת דרכים, נפילה, חבטה, פציעות ספורט ועוד.
עומסים חוזרניים
עומסי יתר חוזרניים ונזקים מצטברים במפרק עצה וכסל עלולים גם הם להוביל להתפתחות כאב ושאר תסמיני סקרואילאיטיס. גורמים אפשריים לעומסי יתר כוללים בין היתר:
- יציבה לקויה.
- ארגונומיה לקויה הכוללת בין היתר התכופפות קלוקלת, הרמות לא נכונות, מנח עבודה לקוי והגרוע מכל ישיבה ממושכת ו/או ישיבה לא נכונה.
- פעילות גופנית חוזרנית.
דלקת פרקים
דלקת פרקים מהווה גורם שכיח להתפתחות סקרואיליאיטיס. בין יתר דלקות הפרקים שעלולות להשפיע על המפרקים הללו נמנה:
- דלקת מפרקים ניוונית, שהיא מצב ניווני המשפיע על הסחוס של המפרקים, יכולה להתרחש במפרקים הסקרואיליאק.
- דלקת פרקים ראומטית (Rheumatoid arthritis).
קבוצת מחלות פרקים שפוגעת גם בעמוד השדרה וגם במפרקי האגן נודעת בשם הכולל ספונדילוארתרופתיה. קבוצת זאת כוללת:
- דלקת פרקים מקשחת (ankylosing spondylitis) סוג של דלקת מפרקים דלקתית המשפיעה בעיקר על עמוד השדרה ועלולה להשפיע גם על מפרקי הסקרואיליאק.
- דלקת פרקים פסוריאטית (Psoriatic arthritis).
- ותסמונת ע"ש רייטר (Reiter's syndrome).
דלקות פרקים המקושרות למחלות מעיים דלקתיות. קבוצת מחלות זאת כוללות את:
- מחלת קרוהן (Crohn's Disease).
- קוליטיס כיבית (Ulcerative colitis).
מחלות נוספות שעלולות לגרום לדלקת במפרק הסקרואיליאק כוללות:
- במקרים נדירים, המפרקים הסקרואיליאק יכולים להזדהם על ידי חיידקים או וירוסים, מה שמוביל לדלקת וכאב.
גורמי סיכון להתפתחות סקרואילאיטיס
מספר גורמי סיכון עלולים לעלות את הסבירות להתפתחות סקרואילאיטיס. בין הגורמים הללו נציין:
הריון
יש לציין שכאבי גב שנובעים ממפרק העצה והכסל שכיחים מאוד גם בהיריון. כאבי גב בהיריון נגרמים בגלל השילוב הייחודי שנוצר במהלך ההיריון הכולל:
- עלייה במשקל.
- העמקה של הלורדוזיס המותנית.
- עומס פיזי של ההיריון והלידה.
- הליכה שונה.
- התרככות הרצועות ויתר רקמות החיבור באגן ועמוד השדרה הנגרמים בגין שינויים הורמונליים. ההתגמשות של רקמות החיבור באגן ובעמוד השדרה הן תוצר של עלייה ברמת האסטרוגן וברמת הרלקסין. התגמשות זו שמטרתה להקל על תהליך הלידה חושפת את הנשים לפגיעות ונקעים של המפרקים הללו.
גורמי סיכון נוספים כוללים בין היתר:
- סוגי מקצוע וספורט היוצרים עומסים חוזרניים ועומסי יתר על מפרקי הסקרואיליאק.
- יציבה לקויה המעלה את העומס על האגן.
- ביצוע תנועה חריגה במפרק הסקרואיליאק.
- חולשה מולדת או נרכשת של מפרק הסקרואיליאק.
- הליכה לא תקינה, אורך רגליים לא סימטרי או עקמת שיוצרים לחץ לא אחיד על צד אחד של האגן.
- ניתוחי אגן.
References:
https://www.healthline.com/health/sacroiliitis
Mayo Clinic. Sacroiliitis – Symptoms and causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sacroiliitis/symptoms-causes/syc-20350747
Spine-health. Sacroiliac Joint Dysfunction Symptoms and Causes. https://www.spine-health.com/conditions/sacroiliac-joint-dysfunction/sacroiliac-joint-dysfunction-symptoms-and-causes
Physiopedia. Sacroiliitis. https://www.physio-pedia.com/Sacroiliitis
MedicineNet. What Causes Sacroiliitis and Is It Serious? https://www.medicinenet.com/what_causes_sacroiliitis_and_is_it_serious/article.htm
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17736-sacroiliitis
Gartenberg A., Nessim A., Cho W. Sacroiliac joint dysfunction: pathophysiology, diagnosis, and treatment. European Spine Journal 30, 2936–2943 (2021). https://link.springer.com/article/10.1007/s00586-021-06927-9