בורסיטיס במרפק – אבחון וטיפול מהירים יאפשרו חזרה מהירה לאורח חיים פעיל. בורסיטיס במרפק היא דלקת באמתחת או שק מלא בנוזל סינוביאלי הקרוי אולקרנון בורסה. הבורסה ממוקמת בחלק האחורי של המפרק בין העצם הבולטת לעור. תפקידה של הבורסה להפריד ולגונן על הבליטה הגרמית במקום. הגורם העיקרי להתפתחות בורסיטיס הוא לרוב חיכוך או לחץ מתמשך על החלק האחורי של המרפק. מסיבה זאת דלקת זאת נקראת גם מרפק סטודנט (Student's Elbow).
לחץ כזה נוצר כאשר אנו משעינים את המרפק על השולחן אן על משענות הידיים. גורמים אפשריים נוספים להתפתחות בורסיטיס במרפק כוללים נזקי חבלה, דלקת זיהומית בבורסה ועוד. הסימנים והתסמינים של בורסיטיס במרפק חולפים לרוב מעצמם גם ללא טיפול. לעיתים נדרשים טיפול וניהול מקצועיים. במאמר "בורסיטיס במרפק אבחון וטיפול" נדון בנושא הזה בהרחבה.
בורסיטיס במרפק אבחון וטיפול – רקע
המרפק הוא מפרק סינוביאלי המחבר בין עצם הזרוע לעצמות האמה. תנועותיו כוללות כיפוף ופשיטה של המרפק ותנועות סיבוב של האמה. קופסית העוטפת את המפרק ומספר רצועות מחזקות ומייצבות אותו. השרירים המניעים את המרפק כוללים את:
- שריר הזרוע
- השריר הדו ראשי
- שריר הזרוע והחישור
- השריר התלת ראשי
- שריר הגבן
- שרירי הכפן המרובע והעגול
בקצה המקורב של עצם הגומד (Ulna) ישנה בליטה גרמית הקרויה זיז המרפק – אולקרנון (Olecranon). מעל הזיז הזה ממוקמת האמתחת או שק הבורסה של המרפק.
אולקרנון הוא השם האנטומי של החלק העליון של עצם הגומד. זהו החלק הבולט המצוי בחלקו האחורי של המרפק. על החלק הזה שעליו נוטים להישען ממוקם שק הבורסה. בורסה היא שק נוזלים סינוביאלי קטן המצוי באזורי הגוף השונים אשר מפריד ומונע חיכוך ולחץ בין בין עצם בולטת לבין רקמה רכה סמוכה – גידים, רצועות, שרירים, עור ועוד. הפרדה זאת מאפשרת לרקמה הרכה לנוע ללא הפרעה בסמיכות לעצם הבולטת.
בגופנו מצויים מאות בורסות הממלאות את תפקידן המגונן במסירות ולאורך השנים בלי שנדע על קיומם. רק מספר קטן של שקי בורסה, בעיקר בגלל מיקומם, פגיעים יותר לדלקות. בין הבורסות הנוטות להיפגע נמנה:
- בורסה בכתף
- בורסות בברכיים
- בורסה טרוכנטריק בירך
- וגם הבורסה הקרויה אולקרנון המצויה בחלק האחורי של המרפק
גירוי של הבורסה מסיבות מכניות או אחרות גורם להגדלת כמות הנוזלים בה ולהתפתחות בורסיטיס במרפק. התוצאה היא לעתים קרובות כאבים במרפק, מגבלות תנועה, חום מקומי ועוד. אבחון מהיר המתבסס על ביצוע אבחנה מבדלת עשוי לזהות את הגורם להתפתחות בורסיטיס במרפק ולטפל בהפרעה הזאת באופן יעיל. המתנה עלולה להתגלות כמיותרת ומזיקה.
גורמים לבורסיטיס במרפק
בורסיטיס במרפק נוצר כאשר שק הנוזלים הקרוי אולקרנון בורסה הופך לדלקתי ובצקתי. מה גורם דווקא לבורסה הזאת להיות יותר פגיעה לדלקות בהשוואה לבורסות אחרות בגוף? להלן גורמים אפשריים להתפתחות בורסיטיס במרפק:
חיכוך ולחץ
הגורם העיקרי לפגיעה מצטברת בבורסה המובילה בסופו של דבר להתפתחות בורסיטיס במרפק הוא:
- לחץ וחיכוך חוזרני של הבורסה. המיקום של הבורסה ממש מתחת לעור ומעל לעצם הבולטת במרפק יחד עם שהנטייה שלנו להשעין את המרפק על משטחים קשיחים מעלה את הסבירות לכך
אנו רואים את התופעה הזאת:
- בקרב תלמידים המניחים את המרפקים על השולחן
- וכן בקרב בעלי מקצוע אחרים ובעיקר עובדי מחשבים. הסיכונים לפציעות הכרוכים בעבודה עם מחשב מעלים את השאלה המטרידה האם מחשב הוא ידיד או אויב?
נזקי חבלה
חבטה ישירה בחלק האחורי של המרפק עלולה לגרום לפציעה של הבורסה ולהוביל לייצור מוגבר של נוזל סינוביאלי בתוכה. התוצאה היא התפתחות בורסיטיס במרפק.
דלקת זיהומית
בכל מקרה שבו אנו נפצעים או נפגעים בחלק האחורי של המרפק, אפילו באופן קל, ישנו סיכוי של פגיעה בשלמות העור. פגיעה בשלמות של העור עלולה לאפשר חדירה של חיידקים ולגרום לבורסיטיס במרפק מהסוג הזיהומי. פגיעה בשלמות העור מעל הבורסה עלולה להתפתח בגלל עקיצה של יתוש, נפילה על המרפק שריטה ועוד. הסימנים והתסמינים במקרה הזה יכללו גם חום מקומי עז, אדמומיות, נפיחות וכמובן כאבים. אי טיפול או איחור בקבלת אנטיביוטיקה עלול לגרום לזיהום בנוזל הסינוביאלי.
מחלות והפרעות בריאותיות
בורסיטיס במרפק עלול להתפתח כחלק מנזקי מחלות והפרעות בריאותיות שונות כולל בין היתר דלקת פרקים שגרונית, גאוט (שיגדון) ועוד.
גורמי סיכון להתפתחות דלקת בבורסה במפרק המרפק
ישנם מספר גורמי סיכון המעלים את הסבירות להתפתחות בורסיטיס במרפק. הכרה של גורמים אלו עשויה להועיל לכם למנוע את התפתחות הבעיה. להלן פירוט של גורמי הסיכון להתפתחות הפרעה בריאותית זאת:
גיל
ברוב המקרים בורסיטיס במרפק לא מתרחש בקרב ילדים, בני נוער ואנשים צעירים. נראה שיש רכיב ניווני גם בהתפתחות בעיה זאת.
מקצועות, עיסוקים מסוימים וספורט
מקצועות מסוימים מעלים את הסבירות לכאבים, פציעות והתפתחות בורסיטיס במרפק. אינסטלטורים, אנשי קירור, אנשי מחשבים ועוד נמצאים בקבוצת סיכון כזאת. גם ספורטאים השוהים פרקי זמן ממושכים במנח של פלאנק לחיזוק שרירי הבטן נמצאים בקבוצת סיכון כזאת.
סימנים ותסמינים של דלקת בבורסה במפרק המרפק
כאשר הבורסה תקינה אנו לא יכולים לראות אותה או לחוש בה במגע. הכדור הצמיגי שצץ מתחת לחלק האחורי במרפק לא אמור להשאיר ספק לגבי מהות הבעיה. סימנים ותסמינים אפשריים בגלל בורסיטיס במרפק כוללים (תלוי בגורם לבורסיטיס ובחומרת הדלקת):
- נפיחות
- כאבים במרפק
- חום מקומי
- אדמומיות
- ומגבלות תנועה
נפיחות, כאב ומגבלות תנועה
הסימן הראשון לפגיעה בבורסה של המרפק היא נפיחות הנובעת מייצור מוגבר של נוזל סינוביאלי. נפיחות באזור הזה של המרפק נראית לעין במהרה וזאת בגלל שהעור סמוך מאוד לעצם. תסמין נוסף הוא הכאב. ברגע שהבורסה נדלקת, מתנפחת ונמתחת מתחיל גם הכאב. הכאב מחיר כאשר מפעילים לחץ ישיר על הבורסה או כאשר מכופפים את המרפק. כאשר הבורסה מתנפחת לממדים גדולים מספיק נפגע גם טווח התנועה. במצב חמור במיוחד החולה אוחז במרפק בזווית קבועה ולא מניעה אותה.
בורסיטיס זיהומי
אדמומיות חריפה, חום למגע ולעתים גם מוגלה מתפתחים כאשר בורסיטיס במרפק מתפתח בגלל זיהום. במצב זה מהירות הטיפול היא קריטית. בדומה לזיהומים אחרים בגוף עיכוב בטיפול עלול לגרום להתפשטות הזיהום לאזורים אחרים בגוף בין היתר באמצעות זרם הדם.
מקרים קלים של בורסיטיס במרפק
ישנם הרבה מקרים של בורסיטיס שנגרמים בגלל פגיעה מקומית מינורית בבורסה. במקרים אלו הסימנים והתסמינים הם קלים וחולפים תוך ימים אחדים גם בלי טיפול. הסימפטומים במקרים אלו כוללים:
- נפיחות מינימלית
- כאב קל
- אין מגבלות תנועה
מיותר לציין, בורסיטיס במרפק מהסוג הקל אינו שכיח כאשר גורם לכך:
- דלקת זיהומית
- מחלת פרקים ראומטית
- דלקת פרקים אחרת כגון גאוט
- או בגלל פציעה קשה
אבחון בורסיטיס במרפק
תהליך האבחון של בורסיטיס במרפק דומה בהרכבו לתהליך האבחון של תסמונות כאב אחרות במערכת שריר ושלד. האבחון התבסס על הממצאים שהופקו מההיסטוריה הרפואית, מהבדיקות הגופניות ובמידת הצורך גם מבדיקות מעבדה והדמיה. צילום רנטגן יעזור לנו לזהות האם ישנה בעיה גרמית כמו אוסטאופיט או האם קיימת חדירה של גוף זר לתוך המרפק. זיז גרמי או אוסטאופיטים נמצאים לעתים קרובות ברב אנשים הסובלים מבורסיטיס חוזרני במפרק. בדיקה מעבדה של הנוזל בתוך הבורסה יעזור לנו להחליט האם במקרה הזה בורסיטיס במרפק נגרם בגלל גאוט, בגלל זיהום או מסיבה אחרת. יש לשלול גורמי כאב אחרים במרפק ובכלל זה מרפק טניס או מרפק גולף, תסמונת התעלה הקוביטלית ועוד
טיפול בבורסיטיס במרפק
לרוב כאשר מדובר באולקרנון בורסיטיס קל שאינו זיהומי או נספח לדלקת פרקים אין צורך בטיפול והנוזל אמור להיספג תוך זמן קצר. בכל מקרה כאשר מדובר בכמות גדולה של נוזל שאינו נספג ניתן לטפל ברקמה הדלוקה באופן שמרני על ידי אמצעים להורדת דלקת כגון לייזר רך. עוד נמליץ על שימוש בפדים כדי להגן על על הבורסה מפני לחצים ומכות אקראיות. נמליץ על שינוי באופן ההתנהלות כך שהיא אינה גורמת לכאב. הימנעות מכפיפות חוזרניות של המרפק והימנעות מהנחת מרפק מעורב על משטחים קשיחים.
אם הנפיחות אינה פוחתת תוך 6 שבועות יופנה החולה לטיפול רפואי. הטיפולים הרפואיים בתופעה זאת של בורסיטיס במרפק משתנים בהתאם לגורם. כאשר ישנה התפתחות של בורסיטיס במרפק על רקע זיהומי הטיפול הנדרש הוא אנטיביוטיקה. חשוב לא להתעכב במתן טיפול אנטיביוטי כדי לא לאפשר התפשטות של הזיהום באמצעות זרם הדם. טיפולים רפואיים אחרים בבורסיטיס במרפק שאינו זיהומי כוללים שאיבת הנוזל מתוך הבורסה (נוטה להתמלא מחדש), שימוש בתרופות נוגדות דלקת כולל זריקות סטרואידים או ניתוח להסרת הבורסה (מוצא אחרון בלבד).
מניעה
גם במקרה הזה של בורסיטיס במרפק קל יותר למנוע מאשר לסבול את הסימנים והסימפטומים הכרוכים בתופעה. דאגו להימנע מלהשעין את המרפק באופן ממושך משטחים קשיחים (כגון שולחן). אם בכל זאת ואתם חייבים להשעין את המרפק (לא יכול להבין למה חייבים) דאגו לרפד את המרפק. בעת עבודה עם מחשב דאגו להשתמש בתומך לאמת היד והמרפק.