טיפול בכאב בשריר הירך האחורי המתבצע באופן מהיר ויעיל ימנע תסמינים כרוניים ופציעות חוזרניות. מתיחה או קרע של שרירי הירך האחורי (שרירי מיתר הברך – המסטרינג) היא פציעה שכיחה. בעיקר נכון הדבר לגבי ספורטאים בענפי ספורט היוצרים עומסים על החלק האחורי של הירך כמו:
- כדורגל
- טניס
- כדורסל ועוד
חומרת הפציעה יכולה לנוע בין מתיחה קלה או קרע זעיר ועד לקרע מלא של השריר. בהתאם לחומרת הנזק גם הסימפטומים יכולים לנוע בין נוקשות קלה לכאבים חריפים וסימפטומים נוספים. הסימפטומים הללו מחמירים בהליכה, ריצה או ישיבה ממושכת.
גורם עיקרי לפציעה של שרירי מיתר הברך הוא עומס יתר חוזרני. גורמי סיכון לפציעת זאת כוללים בין היתר:
- גיל מבוגר
- ליקוי ביכולת עצבית שרירית
- חוסר איזון שרירים אל מול השריר האנטגוניסטי (השריר הארבע ראשי)
- פציעות קודמות בשרירים הללו
- טכניקת ריצה לקויה
- אי הקפדה על כללי האימון הנכונים ובכלל זה חימום ועוד
פציעה של שרירים אלו עלולה להיות חוזרנית. מניעת פציעות חוזרניות מחייבת טיפול ושיקום יעילים. עם זאת לפני שמתחילים טיפול בכאבים בשריר הירך האחורי יש לאבחן במדויק את מיקום הנזק ואת חומרתו.
טיפול בכאב בשריר הירך האחורי – רקע
כאב בשריר הירך האחורי הוא בעיה נפוצה בקרב ספורטאים ולא ספורטאים כאחד. זה יכול לנבוע מסיבות שונות, כגון מתיחת שרירים, פגיעה בגיד, או שבר תלישה. המונח שרירי הירך האחוריים מתייחס לשרירי מיתר הברך (Hamstring muscles). שרירי מיתר הברך כוללים שלושה שרירים:
- את שריר הירך הדו ראשי (Biceps femoris) בצד החיצוני של הירך
- ואת השריר החצי קרומי (Semimembranosus)
- והשריר החצי גידי (Semitendinosus) בצד הפנימי של הירך
שרירי הירך האחורי מכסים את הירך האחורית וחוצים את מפרק הברך ומפרק הירך. מיקום אנטומי זה מאפשר לשרירים הללו לפעול על שני המפרקים ולבצע:
- כיפוף של מפרק הברך
- ויישור של מפרק הירך
- עם ברך כפופה יכולים שרירי המיתר גם לסובב את השוק לשני הכיוונים
השכיחות של פציעות בשרירי הירך האחוריים:
- נעה בין 8 ל-25 אחוזים, בהתאם לספורט
- זמן ההחלמה יכול לנוע בין שבועיים למספר חודשים
ניתן לסווג את הפציעות בשריר הירך האחורי לשני סוגים:
- פציעות הקשורות למתיחה מתרחשות כאשר שרירי הירך האחורי נמתחים מידי בגלל כפיפת ירך מוגזמת ופשיטת הברך. דוגמאות לכך כוללות: בעיטה, ספרינט או ריקוד.
- ופציעות הקשורות לכוח המתרחשות כאשר שרירי הירך האחורי מתכווצים באופן אקסצנטרי בשלב ההנפה של הרגל בריצה, כאשר הם כבר מתארכים, ופגיעים למאמץ מוגזם.
ענפי ספורט בעלי פוטנציאל לפגוע בשריר הירך האחורי
מתיחה או קרע של שרירי מיתר הברך נחשבים לפציעה שכיחה במיוחד בקרב ספורטאים. ענפי הספורט בעלי הפוטנציאל להזיק לשריר הירך האחורי כוללים:
- ספורט המחייב יציאה מהירה מהמקום
- פעילות גופנית המחייבת יציאה לריצות ספרינט מהירות
- ספורט המחייב שינויי כיוון מהירים
- פעילויות המחייבות בלימת מהירות חדה ושינויי כיוון ועוד
ברוב המקרים הנזקים לשריר הירך האחורי הם מינוריים וצפויים לחלוף תוך ימים אחדים. בחלק מהמקרים הבעיה מורכבת יותר ומחייבת אבחון וניהול מקצועיים. התמדה בביצוע פעילות גופנית תוך שמירה על כללי האימון הנכונים מפחיתה את סיכויי הפציעה.
התחושה בעת מתיחה או קרע בשריר הירך האחורי עלולה להיות של פגיעה מקליע וכאבים חדים אך יכולה להיות גם של כאב קל וטורדני בחלק האחורי של הירך. ההבדלים נעוצים בעיקר בחומרת הנזק. במקרים קלים ניתן לטפל ולשקם את הבעיה באופן עצמי באמצעות מנוחה בעיקר ועם שוך הכאב על ידי תרגילי חיזוק וגמישות. במקרים הקשים יותר יש צורך לאבחן את מיקום הנזק וחומרתו ולשקם באופן מקצועי את שרירי הירך האחורי. רק לעתים רחוקות כאשר הקרע הוא גדול במיוחד עלול להיווצר הצורך בכירורגיה לתיקון הקרע בשרירי המיתר או בגידים של שרירי המיתר.
אבחון פציעה בשריר ההמסטרינג
אבחון המתיחה בשריר המיתר יתחיל כמו כל בעיה רפואית אחרת עם לקיחת היסטוריה רפואית ובדיקה גופנית. נשאל שאלות כמו:
- איפה חשים את הכאב (כאבים בירך, איפה בדיוק כואב בירך)
- מה גרם לכאב ומתי החל הכאב (כאב חד בירך האחורית תוך כדי משחק או ריצה…)
- האם חשתם קול קריעה בירך
- מה אופי הכאב
- אלו תנועות מחמירות את הכאב ואלו מנחים או תנועות מפחיתות אותו
בבדיקה הגופנית:
- נתבונן ברגל
- נמשש אותה
- ונאתגר אותה על ידי סדרת בדיקות
התבוננות עשויה לגלות צליעה מסוימת כמובן שזה תלוי בחומרת הפציעה. מישוש של מקום הנזק יחשוף אזור רגיש למגע. הנעה של הרגל ומתיחה של שרירי המיתר עלולים לעורר את הכאב שעליו מתלונן החולה. צילום רנטגן עשוי להועיל כאשר יש חשש לשבר תלישה (Avulsion fracture) באגן עקב קרע של גיד המיתר. MRI ואולטרה סאונד עשויים להועיל בהערכת חומרת הנזק לשריר.
טיפול בשריר ההמסטרינג ושיקומו
המטרות של הטיפול הכירופרקטי בפציעה של שריר הירך האחורי כוללות הפחתת הכאב, החזרת טווחי התנועה של השריר הפצוע ושל הברך והירך, החזרת האיזון השרירי בין שרירי הירך האחורי לבין השריר הארבע ראשי, חיזוק הגמשת השריר, שיפורי השליטה העצבית שרירית, שיפור של ליקויים ביומכניים במעלה השרשרת הקינטית, שיפור מרכיבי הכושר הגופני, שיפור טכניקת משחק ועוד.
הטיפול המיידי במתיחה של שריר המיתר כולל בעיקר מנוחה או במילים אחרות מנוחה מכאב. הימנעות מכל פעולה הגורמת להחמרה בכאב כולל מתיחות, עיסוי, לחיצות וכיוצא בזה. אם שימוש בקביים מאפשרים הימנעות מכאב רצוי להשתמש בהם זמנית. אין כותב שורות אלו סבור שנכון לעשות שימוש בקומפרסים קרים ולכן איני מזכיר זאת. כאשר מדובר במתיחה קלה בלבד סביר להניח שתוך ימים ספורים תרגישו טוב יותר ותוך 2- 4 שבועות תוכלו לחזור לפעילות באופן הדרגתי. עם זאת חשוב להבין מה גרם לפציעה של השריר (חוסר איזון שרירי, חוסר בחימום…) כדי שתוכלו בין היתר למנוע את הישנות הפציעה. פציעה חוזרת של שרירי הירך האחורי מהוות סיבה להפסקת קריירה של ספורטאים רבים.
במצב של קרע חלקי המנוחה הנדרשת ארוכה יותר ועלולה להגיע אף לחודשיים. בפרק הזמן הזה ניתן באמצעות מכשור מתקדם (כמו לייזר רך), טכניקות טיפול ידניות ותרגילי שיקום להאיץ את תהליך האיחוי, לשקם את השריר ולהכינו לעמידה בעומסים. קרע מלא של השריר עלול להזדקק לפתרון כירורגי. חשוב לזכור שחזרה מוקדמת למגרשים משמעותה בהרבה מקרים קרע שריר חוזר. אתם יכולים לחזור למגרשי הספורט רק לאחר שהכאב נעלם, טווחי התנועה הושבו, הכוח הוחזר, המהירות, יכולת הניתור, שינויי הכיוון המהירים ועוד נמצאים במצבם טרם פציעה.
טיפול רפואי
הטיפול הרפואי בכאבים המתפתחים בשרירי הירך האחורי כוללים טיפולים תרופתיים ואם אלו לא הועילו פתרון כירורגי. טיפולים תרופתיים כוללים בעיקר תרופות נוגדות דלקת שאינם סטרואידים.
מניעה כאב בשריר הירך האחורי
מניעת מתיחה או קרע בשריר המיתר מחייב שמירה על כללים שהם נכונים כללית למניעת פציעות ספורט. בין יתר הכללים נמנה חימום כללי של הגוף, חימום ספציפי של חלקי הגוף המעורבים ותרגול הדרגתי של טכניקות ויכולות העשייה הנדרשת. כך למשל חשוב לשחקני כדורסל לעשות חימום כללי (ריצה קלה) חימום ספציפי של שרירים ומפרקים מעורבים (מתיחות קלות, תנועות מפרקים), תרגול הדרגתי של יכולות ועשייה נדרשת (זריקות לסל, תרגילי זריזות, ספרינטים, ניתורים ועוד).
כמו כן יש חשיבות לשמירה על כושר וסבולת לב ריאה. כושר טוב משמעותו הגעה מאוחרת יותר לנקודת העייפות ולכן סיכון קטן יותר לפציעה. שמירה על איזון יכולות של השרירים הפועלים על מפרק הירך כולל בין היתר שמירה על היחס של הכוח והגמישות בין שרירי המיתר לבין השריר הארבע ראשי.
איזון שרירי יאפשר תנועה מאוזנת ויקטין הסיכון לפציעה. עלייה הדרגתית בעומסי האימונים. שמירה על זמני התאוששות. הקפדה על ציוד מגן ועל אימונים ומשחקים במגרשים ללא מכשולים. אימונים מספקים כדי לוודא שאתם מגיעים מוכנים למגרש. שתייה מספקת. קירור לאחר הפעילות (הליכה). הכי חשוב, הקשבה לגוף! תחושת כאב משמעותה עצירת הפעילות.
References:
Hamstring muscle and tendon injuries – UpToDate. https://www.uptodate.com/contents/hamstring-muscle-and-tendon-injuries
The mechanism of hamstring injuries – a systematic review | BMC Musculoskeletal Disorders | Full Text. https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-020-03658-8
Hamstring injuries: prevention and treatment—an update. https://bjsm.bmj.com/content/49/19/1241
Prevention of hamstring injuries in male soccer: a prospective randomized controlled trial using eccentric strengthening exercises | British Journal of Sports Medicine. https://bjsm.bmj.com/content/48/11/871